JUODASIS SERBENTAS (lot. Ribes nigrum L.)

Lietuvoje labai dažnai auginamas. Auga drėgnuose ir šlapiuose miškuose, juodalksnynuose, krūmuose. Vartojami augalo lapai, vaisiai. Žaliavoje yra flavonoidų (ypač kamparo aliejaus derivatų, kvercetino), oligomerinių proantocianidinų (rauginių medžiagų pirmtakų), nedaug eterinio aliejaus. Uogose yra angliavandenių, organinių rūgščių, vitaminų (C, B1, B2, B6, K, E), karoteno ir kitų medžiagų. Tradicinės indikacijos: vitaminų šaltinis (vaisiai), silpnai sutraukiamoji priemonė (lapai). Nevartoti, jei yra pabrinkimų, kurių atsiranda dėl širdies bei inkstų funkcijos nepakankamumo. Dozavimas ir vartojimas: 2–4 g (arbatiniame šaukštelyje yra apie 1 g) žaliavos (lapų) užplikyti 150 ml verdančio vandens, indą uždengti, po 5–10 min. perkošti. Gerti po puodelį arbatos kelis kartus per dieną tarp valgių. Uogos valgomos šviežios, džiovintos, šaldytos, tinka uogienėms, sultims.

Susiję straipsniai

Mūsų draugai

Mūsų draugai