Ajurvedos mokslas teigia sveikos mitybos svarbą ilgam ir laimingam gyvenimui. Subalansuota mityba yra visa ko pagrindas – tik teisingai maitinantis įmanoma išlikti sveikam, susirgus – greičiau pasveikti, o pasveikus – sėkmingiau atsigauti po ligos. Teisinga mityba svarbi norint apsaugoti ir fizinę, ir dvasinę sveikatą. Ajurvedos mokslas padeda surasti individualiam asmeniui tinkamiausias mitybos taisykles, tačiau bendrųjų principų verta laikytis kiekvienam, norinčiam jaustis geriau ir džiaugtis po valgio užplūstančia energija bei laimingumo jausmu....
Skaityti daugiauKiekvieni naujai prasidėję metai skatina žmogų iš naujo pagalvoti ir apie savo sveikatą. Labai dažnai nuskamba pažadai, kad nuo kitų metų jis būtinai pradės sportuoti ir sveikiau maitintis. Tokius pažadus skatina ne tik noras pakeisti kūno formas, bet ir tikėjimasis jaustis geriau: išvengti energijos stygiaus ir varginančių virškinimo sutrikimų (padidėjusio skrandžio rūgštingumo, skrandžio skausmo, pilvo pūtimo, pilnumo jausmo). Tikrai verta susiimti ir dėl geresnės savijautos, ir dėl dailesnių kūno formų. Pradėti galima ne tik nuo pirmadienio, kito mėnesio ar artėjančio šiltojo sezono, bet ir dabar. Prieš pradedant aktyviai sportuoti, rekomenduojama pakeisti maitinimosi įpročius ir pradėti laikytis tam tikrų sveikos mitybos taisyklių. Jų yra tikrai labai daug, tačiau bendrieji principai išlieka panašūs praktikuojant bet kokią specialiąją dietą....
Skaityti daugiauImbieras vartojamas ištisus metus, tačiau ypatingai jo poreikis išauga šaltuoju metų sezonu. Imbiero galima įsigyti įvairiausiomis formomis – parduodamos ir imbiero šaknys, ir džiovinti imbiero kubeliai, ir imbiero milteliai, arbatos bei prieskonių mišiniai su imbieru. Reikėtų žinoti, kad skonis priklauso nuo imbiero paruošimo, pavyzdžiui, šviežio imbiero skonis skiriasi nuo džiovinto ar kepto imbiero skonio....
Skaityti daugiauBaltymai – pagrindinė organizmo statybinė medžiaga, iš kurių organizmas gauna ir itin reikalingas aminorūgštis. Bėda ta, kad kartais baltymų suvalgome tiesiog per mažai, nors, pasak mitybos specialistės Leslie Bonci, JAV fiziškai sveikiems žmonėms baltymų dažniausiai netrūksta. Vis dėlto, veganams ar žaliavalgiams kartais gali pasireikšti įvairūs baltymų trūkumo ženklai (jei vegetarai vartoja pieno produktus ar kiaušinius, tikėtina, kad jie baltymų suvartoja pakankamai)....
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauApie riešutų maistines savybes ir naudą sveikatai kalbamės su Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologe Inga VANAGIENE....
Skaityti daugiauSkausmingą raumenų įsitempimą, vadinamąjį raumenų mėšlungį, ko gero, jautėte kiekvienas. Mėšlungis - tai nevalingas raumenų, dažniausiai šlaunų, blauzdų ar pėdų raumenų, susitraukimas. Tai ne tik nemaloni būsena, ypač jei ji kartojasi dažnai, bet ir ženklas, kad organizme kažkas sutriko....
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiau