Padėti galėtų vitaminai – kiekvieno žmogaus organizmui reikalingos biologiškai aktyvios medžiagos, įeinančios į maisto sudėtį. Vitaminai nėra energijos šaltinis, tačiau jie teigiamai veikia medžiagų apykaitą ir kitus organizme vykstančius procesus.
Vitaminai būtini visais gyvenimo laikotarpiais, tik kiekvienam žmogui jų reikia skirtingai. Tai priklauso nuo amžiaus, sveikatos būklės, fizinio aktyvumo. Pavyzdžiui, daugiau vitaminų reikia nėščioms ir žindančioms moterims, greitai augantiems vaikams ir paaugliams, žmonėms, kurie intensyviai sportuoja ar dirba sunkų fizinį darbą. Dėl didesnio protinio krūvio, ilgalaikės psichologinės įtampos ar streso (pvz., vykstant egzaminams) vitaminų poreikis taip pat padidėja.
Vitaminai skirstomi į tirpius vandenyje (C, B grupė, P, PP, folio rūgštis ir kt.) ir tirpius riebaluose (A, D, E, K). Jeigu vandenyje tirpūs vitaminai neatsparūs karščio ir šarmų poveikiui bei šiek tiek atsparesni rūgštims, tai riebaluose tirpūs vitaminai atsparesni karščiui ir šarmams.
Riebaluose tirpūs vitaminai yra linkę kauptis žmogaus organizme, o vandenyje tirpūs vitaminai šios savybės neturi.
Reikiamą vitaminų ir mineralinių medžiagų kiekį reikėtų stengtis gauti su maistu, todėl svarbu valgyti kuo įvairesnį maistą, pakankamai vaisių ir daržovių.
Pažvelkime, kaip pavasaris gali padėti papildyti per žiemą išsekusias vitaminų atsargas. Jau randasi pirmosios žalios daržovės:
Svogūnų laiškai. Turi ypač daug vitamino C, padeda nuo pavasarinio peršalimo, mažina cholesterolio kiekį kraujyje, gerina širdies veiklą, gelbsti nuo nuovargio ar išsekimo.
Rūgštynės. Gausios vitaminų C, B, PP, jose nemaža kalio bei karotino, paprastai trūkstamų pavasarį. Rūgštynės ypač vertingos ankstyvą pavasarį, kol jose dar nedaug oksalo rūgšties. Vėliau jas patariama vartoti saikingai.
Špinatai. Turi daug folio rūgšties – vitamino, padedančio įveikti blogą nuotaiką ir depresiją. Patariama kartą per savaitę suvalgyti lėkštelę šviežių ar virtų špinatų.
Salotos. Vertinamos dėl dietinių savybių ir švelnaus kartoko skonio. Salotų lapai gaivina pavargus, malšina troškulį, saugo nuo vidurių užkietėjimo. Valgant salotas, gerėja virškinimas, stiprėja kraujagyslių sienelės, kraujyje mažėja cholesterolio, gerėja kraujodara, šlapimo išsiskyrimas.
Daiginti kviečiai. Juose gausu įvairių vitaminų bei mikroelemento cinko. Jo labai reikia, kad oda taptų sveika, švelni ir lygi, nelūžinėtų nagai, būtų sveiki plaukai.
Nepamirškime ir tų labai naudingų pavasarinių augalų, kuriems darže ar sode neatsirado vietos: dilgėlė priskiriama ypač vitaminingų augalų grupei. Dilgėlių lapuose yra angliavandenių, baltymų, riebalinio ir eterinio aliejaus, vitaminų C, K, B2 ir B3, fermentų, daug chlorofilo, karotino, mineralinių medžiagų. Dilgėlės nuo seno vartojamos kraujavimui stabdyti, biologiškai aktyvios jų medžiagos skatina eritrocitų gamybą, slopina uždegimų procesus. Dilgėlės tinka sąnarių, odos ligoms, mažakraujystei gydyti, stiprina plaukus ir dantenas;
paprastosios kiaulpienės jauni lapai tinka salotoms. Kad nebūtų tokie kartūs, jie mirkomi sūriame vandenyje. Pienių lapų salotas valgome, kai trūksta vitaminų, kai sergame mažakraujyste. Jos aprūpina organizmą mineralinėmis medžiagomis, gerina medžiagų apykaitą.
Pavasarį trūkstamų vitaminų atsargas galime papildyti ir valgydami kitas daržoves – morkas, burokėlius, kopūstus – ar vaisius. Tiesa, po žiemos juose vitaminų mažiau, negu rudenį.
Pagalvokime, ar visada valgome šviežią, tinkamai paruoštą maistą. Dalis vitaminų suyra kaitinant, konservuojant produktus, ilgai laikant galutinai paruoštus patiekalus.
Jei tinkamai maitindamiesi vis tiek jaučiame vitaminų stygių, pasitarę su gydytoju, galime pamėginti vartoti vaistinėse parduodamų vitaminų rinkinių.
Pasaulyje jau ne vienerius metus vyksta diskusijos dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir genetiškai modifikuotų produktų (GMP) keliamos rizikos aplinkai, žemės ūkiui ir žmonių sveikatai. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus genetiškai modifikuoti galima tik tris maisto produktus: sojas, kukurūzus ir rapsus. ...
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauApie riešutų maistines savybes ir naudą sveikatai kalbamės su Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologe Inga VANAGIENE....
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauPaskutiniuoju metu žmonės beveik pamiršo tai, ką vartojo dar mūsų močiutės ar mamos. Kad ir obuolių actą. Šis paprastas produktas jau nuo senų laikų yra žinomas ir kaip įvairiems negalavimams gydyti tinkama, ir kaip puiki grožio puoselėjimui skirta kosmetinė priemonė....
Skaityti daugiauInkstai - labai svarbūs poriniai organai. Jie sveria apie 200 g kiekvienas, o per parą sugeba perdirbti iki 1000 litrų kraujo. Jie valo kraują nuo nereikalingų medžiagų, palaiko organizmo homeostazę (vidinės terpės pastovumą), dalyvauja AKS (arterinio kraujo spaudimo) reguliavime, o jei streikuoja kepenys - iš dalies perima ir kepenų funkciją. Sergantiems inkstų ligomis skiriamas medikamentinis gydymas....
Skaityti daugiauJau seniai neabejojama, kad motinos pienas yra tinkamiausias naujagimio ir kūdikio maistas, o žindymas krūtimi turi didelį biologinį ir emocinį poveikį motinos ir kūdikio sveikatai. Žindymas krūtimi – tai per visą evoliucijos laiką susidariusios grandinės tęsimas (nėštumas – gimdymas – laktacija), tad iki 6 mėnesių kūdikiai turėtų būti maitinami tik motinos pienu. Jame yra visų kūdikiui reikalingų vitaminų, mikroelementų ir kitų mažylio raidai svarbių medžiagų, o dėl ypatingos motinos pieno sudėties visos šios medžiagos pasisavinamos geriau nei iš karvės ar ožkos pieno. Vyresnius kūdikius jau reikia primaitinti....
Skaityti daugiauDžiovintų vaisių parduotuvėse dabar yra įvairiausių. Razinos, slyvos, abrikosai, datulės, papajos, ananasai... Yra tokių, kurių net pavadinimus sunku atsiminti ar ištarti. Ką žinome apie jų naudą sveikatai, jų pasirinkimo ypatumus bei taisyklingą vartojimą? Turbūt daugelis ne kažin ką. Išties tai labai naudingi mūsų sveikatai produktai, kurie, beje, ant mūsų stalo turėtų būti dažniau nei įprasta dabar. Žiniomis ir patarimais apie visa tai dalijasi Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologė Inga VANAGIENĖ....
Skaityti daugiauTurbūt daugelis žino posakį „jei nori gerai matyti ir turėti sveikas akis – valgyk mėlynes“. Šis posakis tikrai teisingas, tarp kitų gydomųjų mėlynių savybių – poveikis regėjimui pritaikomas bene dažniausiai. Nuolat valgant mėlynių, atsigauna pavargusios, nusilpusios akys. Tačiau mėlynės turi ir daugiau naudos mūsų sveikatai....
Skaityti daugiauAvižos jau seniai paplito teritorijoje nuo Korėjos iki Vakarų Europos. Plinijus, Katonas ir kt. senovės mokslininkai avižas laikė piktžolėmis ir siūlė jas rauti iš pasėlių. Kartu Plinijus rašė, kad germanai iš avižų grūdų verda tyrę. Galenas teigė, kad avižos auginamos Indijoje ir jomis šeriami gyvuliai, o kartais gaminamas maistas. Tačiau į maistinę avižų vertę dėmesys buvo atkreiptas daug vėliau....
Skaityti daugiauŽinia apie nėštumą visada pakeičia tiek nėščiosios, tiek artimiausių jos žmonių gyvenimą, ir nors, kaip teigia gydytojai, – tai normali fiziologinė būsena, su kuria reikia susitaikyti, moteris dažniausiai tampa daug atsargesnė ir dėmesingesnė savo gyvenimo būdui, mitybai bei savijautai. Juk dabar ji atsakinga ne tik už savo, bet ir už naujo žmogaus gyvenimą. Tad kokios gi tos pagrindinės gairės, kurių nėštumo metu turėtų laikytis kiekviena būsimoji mama? Konsultuoja gydytoja ginekologė Eugenija ABRAITIENĖ. ...
Skaityti daugiauŠirvintų rajone, Bagaslaviškio kaime, gyvenantys ūkininkai Bronislovas Liubomiras Vošteris su žmona Janina jau daugiau kaip dvidešimtį metų augina linus ir spaudžia jų aliejų. Iš jo su vaistažolėmis pasigamina įvairių sveikatinimo priemonių. Ūkininkai neabejoja, kad kiekvienam sveikiausi yra gimtajame krašte išauginti, senelių ir prosenelių vartoti produktai....
Skaityti daugiauTarp augalų, vartojamų maistui ir turinčių gydomųjų savybių, gerai žinomas česnakas (Allium sativum). Jam būdingas specifinis aštrus kvapas, o ir pavadinimas “allium” graikiškai reiškia kvepėti. Kitur teigiama, kad “allium” kilęs iš keltų žodžio “all”, reiškiančio “deginantis”. Tačiau kad ir kokia pavadinimo kilmė, visi vieningai sutaria - tai labai naudingas ir sveikas augalas....
Skaityti daugiauViena iš legendų byloja, kad bitės – Dievo dovana žmogui. Dar senovės Egipte medus buvo naudojamas ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip gydomoji, kosmetinė ar konservuojamoji medžiaga. O kai kurios tautos medumi balzamuodavo mirusius vadus ir karalius. Teigiama, kad taip balzamuoti kūnai išlieka tokie, kaip ir gyviems esant. Pasidomėkime bičių produktų savybėmis ir gydomosiomis galiomis....
Skaityti daugiauKodėl nereikia ir negalima vartoti anabolinių steroidų Pokalbį apie anabolinių steroidų žalą, kai jie vartojami papildomai kaip fizinių jėgų ir ypatybių stimuliatoriai, profesorius Gintautas Kazanavčius pradėjo vienu pavyzdžiu. ...
Skaityti daugiauGimtoji raudonųjų spanguolyno karoliukų žemė – gražioji Karelija. Dar Rusijos caras Petras Pirmasis gyrė ir įvertino laukines spanguoles kaip nepakeičiamą vaistą nuo įvairių ligų. Senuosiuose raštuose teigiama, kad pirmoje Rusijos karo ligoninėje kareivių žaizdos buvo gydomos vieninteliu vaistu – spanguolių sultimis ir ekstraktu, jį sumaišius su degtine. Tai, kad spanguolių sultys gerai dezinfekuoja žaizdas, žinoma ligi šiol. O kuo dar naudingos spanguolės?...
Skaityti daugiau
Lankytojų komentarai
Parašykite savo nuomonę