Bruknės – vertingų medžiagų šaltinis
Jos turi cukraus, organinių rūgščių, vitamino C, provitamino A, geležies, kalio, ląstelienos, pektino, rauginių ir kitokių medžiagų. Bruknių uogos atsparios puvimui, jos gerai laikosi žalios ir virtos.
Kokias ligas gydant ir kokiems simptomams lengvinti gali būti vartojamos bruknės?
Žalias, virtas ir mirkytas uogas rekomenduojama valgyti sergant gastritu, jos skatina šlapimo išsiskyrimą.
Uogos ir jų sultys padeda mažinti kraujospūdį.
Džiovintų uogų nuovirą ir arbatą galima gerti peršalus, sergant reumatu, podagra, avitaminoze (kai trūksta vitaminų).
Džiovintų lapų antpilai turi antiseptinių ir sutraukiamųjų savybių, jais dažnai gydomas viduriavimas, skalaujama gerklė prasidėjus anginai.
Bruknių lapų nuoviras vartojamas gydant inkstų ir tulžies pūslės bei latakų akmenligei. Bruknių lapų nuovirą paprasta paruošti: paimkite saują bruknių lapų, užplikykite maždaug trimis stiklinėmis verdančio vandens ir uždengtą indą apie 10 minučių pavirinkite ant mažos ugnies.
Liaudies medicinoje rekomenduojama gerti po vieną stiklinę tris kartus per dieną.
Iš bruknių gaminami skanūs patiekalai
Iš bruknių gaminamos uogienės, džemai, marmeladas, marinatai, sultys, sirupai, gira, gėrimai.
Uogos marinuojamos ir mirkomos, jų yra dedama į dietinius valgius.
Bruknių kompotas labai tinka prie žvėrienos patiekalų.
Rekomenduojame pasigaminti keletą gardumynų
Bruknės su obuoliais ir kriaušėmis
Jums reikės 1,5 kg bruknių, po 1 kg antaninių obuolių ir kietų kriaušių, 1 kg cukraus, 1,5 l vandens, 1 citrinos, romo, cinamono.
Bruknes nuplaukite, nuvarvinkite. Nuplaukite obuolius, kriaušes ir supjaustykite į keturias dalis, išpjaukite sėklalizdžius. Sirupe pirmiausia pavirkite obuolius, po to kriaušes. Tada tame pačiame sirupe 5 minutes pavirkite bruknes. Jas išėmę, sirupą pavirkite su cinamonu. Į švarius stiklainius sluoksniais sudėkite paruoštus obuolius, bruknes, kriaušes, vėl bruknes, ir taip iki viršaus. Ant bruknių sudėkite citrinos griežinėlius, viską užpilkite karštu sirupu, įpilkite 2 šaukštus romo. Stiklainius uždarykite ir apklokite antklode.
Bruknių pyragas
Nuplaukite 600 g bruknių, sumaišykite su 200 g cukraus, supilkite į polietileninį maišelį, sandariai užriškite ir šaldykite parą laiko. Galima laikyti 10–12 mėnesių. Vėliau bruknes išimkite iš maišelio, užpilkite vandeniu, kad apsemtų, įdėkite 40 g krakmolo, 20 g sviesto ir apvirkite. Po to užmaišykite jums patinkančio pyrago tešlą ir padalykite ją į dvi dalis. Sviestu ištepkite skardą ir dėkite tešlos lakštą, patepkite sviestu ir sukrėskite bruknių įdarą. Ant viršaus vėl uždėkite sluoksnį iškočiotos tešlos, aptepkite plaktu kiaušiniu, apibarstykite miltais ar cukraus pudra ir kepkite orkaitėje.
Bruknių ir kriaušių marmeladas, keptas krosnyje
Uogas perrinkite ir nuplaukite. Kriaušes nulupkite (nėra būtina), supjaustykite į dvi ar keturias dalis, išpjaukite sėklalizdžius. Bruknes ir kriaušes sluoksniais sudėkite į molinį puodą iki viršaus, palikdami apie 10 cm tarpą. Kiekvieną sluoksnį galite apibarstyti cukrumi.
Iš ruginių miltų užmaišykite tešlą kaip juodai duonai, sudėkite ant uogų, molinį puodą pašaukite į karštą duonkepę krosnį ir laikykite, kol krosnis atvės. Ištraukę nuimkite sukepusią tešlą. Indą apriškite pergamentiniu popieriumi arba celofanu.
Marmeladas vartojamas kaip pyragų įdaras, skanu su blynais, bandelėmis.
Bruknių kompotas
Jums reikės 3 kg bruknių, 400 g cukraus, 0,5 citrinos žievelės, gabalėlio cinamono, vienos stiklinės vandens.
Vandenyje ištirpinkite cukrų, įdėkite cinamono ir citrinos žievelės, suberkite bruknes ir pavirinkite kol suminkštės. Kompotą atvėsinkite ir supilstykite į stiklainius.
Spanguolės – gausus vitaminų šaltinis
Spanguolės turi labai daug įvairių mineralinių medžiagų: magnio, fosforo, kalcio, jodo, geležies, vario, mangano ir kitų.
Spanguolėse yra vandens, baltymų, cukraus, ląstelienos, pektino, rūgščių, taip pat glikozidų, vitaminų B1, B2, E, P, šiek tiek karotino.
Šimte gramų spanguolių yra 15 mg vitamino C.
Spanguolėse yra sidabro – tai rečiausiai pasitaikantis elementas daržovėse ir vaisiuose.
Spanguolės ir jų vaidmuo gydant
Spanguolių vaistines savybes mūsų senoliai žinojo nuo seno. Lapų ir stiebų nuovirą vartojo prasidėjus peršalimui, gerklės uždegimui, sąnarių skausmui gydyti. O kosuliui ir mažakraujystei gydyti vartojo uogas.
Moksliniais tyrimais įrodyta, kad naudinga gerti spanguolių sultis – jos, kaip ir bruknės, padeda išvengti šlapimo takų infekcijos, nes pasižymi antibakteriniu veikimu, t. y. neleidžia bakterijoms prilipti prie šlapimo takų gleivinės.
Spanguolių sultimis galima gydyti pūlingas odos žaizdas – ant pūlingos žaizdos dedami išspaustų sulčių kompresai.
Sultys gerina apetitą, malšina troškulį, mažina karščiavimą, lengvina kosulį. Jums tereikia išspausti spanguolių sultis, jas sumaišyti su medumi lygiomis dalimis ir gerti po šaukštą, kas 2 ar 4 valandas.
Iš spanguolių gaminami skanumynai – ne tik šventiniam stalui
Kaip ir iš bruknių, taip ir iš spanguolių gaminamos uogienės, džemai, marmeladai, sultys, kompotai ir ruošiami kiti patiekalai. Pasigaminkite skanų kisielių ir išsikepkite spanguolinį pyragą.
Spanguolių kisielius
Jam reikės 1 l šviežių arba šaldytų spanguolių, 0,5 stiklinės cukraus, 2 šaukštų krakmolo, 2–3 l vandens.
Smulkintuvu spanguoles sutrinkite su cukrumi. Supilkite gautą masę į verdantį vandenį. Palaukite, kol užvirs, po to nukoškite per sietelį. Išmaišykite krakmolą pusėje puodelio šalto vandens. Nukoštą skystį dar kartą užvirinkite ir į jį supilkite išmaišytą su vandeniu krakmolą. Po to dar truputį pakaitinkite, bet neužvirinkite.
Kriaušės su spanguolėmis traškioje tešloje
Šiam desertui pagaminti reikės 3 minkštų kriaušių, 150 g šviežių arba šaldytų spanguolių, 200 g atšaldyto sviesto, 200 g miltų, 150 g cukraus, žiupsnelio jūros druskos.
Stambia tarka sutarkuokite 175 g sviesto, suberkite persijotus miltus, 100 g cukraus, druską ir užminkykite tešlą. Suvyniokite tešlą į maistinę plėvelę ir įdėkite pusvalandžiui į šaldytuvą. Tuomet ugniai atspariame inde išlydykite 25 g sviesto, įberkite 50 g cukraus ir išvirkite karamelę. Į karamelę suberkite spanguoles ir plonomis skiltelėmis supjaustytas kriaušes. Palaukite, kol kriaušės ir spanguolės suminkštės ir išgaruos atliekamas skystis. Po to nuimkite indą nuo ugnies. Ant kriaušių ir spanguolių sutarkuokite tešlą. Kepkite 25–30 minučių 180ºC įkaitintoje orkaitėje.
Svarbu žinoti!
Bruknių, spanguolių ir šių uogų sulčių nerekomenduojama vartoti arba atsargumo priemonių turėtų imtis žmonės, sergantys skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opalige arba gastritu, kai yra padidėjęs skrandžio sulčių rūgštingumas, taip pat sergantieji kepenų ligomis.
Pasaulyje jau ne vienerius metus vyksta diskusijos dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir genetiškai modifikuotų produktų (GMP) keliamos rizikos aplinkai, žemės ūkiui ir žmonių sveikatai. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus genetiškai modifikuoti galima tik tris maisto produktus: sojas, kukurūzus ir rapsus. ...
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauApie riešutų maistines savybes ir naudą sveikatai kalbamės su Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologe Inga VANAGIENE....
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauPaskutiniuoju metu žmonės beveik pamiršo tai, ką vartojo dar mūsų močiutės ar mamos. Kad ir obuolių actą. Šis paprastas produktas jau nuo senų laikų yra žinomas ir kaip įvairiems negalavimams gydyti tinkama, ir kaip puiki grožio puoselėjimui skirta kosmetinė priemonė....
Skaityti daugiauInkstai - labai svarbūs poriniai organai. Jie sveria apie 200 g kiekvienas, o per parą sugeba perdirbti iki 1000 litrų kraujo. Jie valo kraują nuo nereikalingų medžiagų, palaiko organizmo homeostazę (vidinės terpės pastovumą), dalyvauja AKS (arterinio kraujo spaudimo) reguliavime, o jei streikuoja kepenys - iš dalies perima ir kepenų funkciją. Sergantiems inkstų ligomis skiriamas medikamentinis gydymas....
Skaityti daugiauJau seniai neabejojama, kad motinos pienas yra tinkamiausias naujagimio ir kūdikio maistas, o žindymas krūtimi turi didelį biologinį ir emocinį poveikį motinos ir kūdikio sveikatai. Žindymas krūtimi – tai per visą evoliucijos laiką susidariusios grandinės tęsimas (nėštumas – gimdymas – laktacija), tad iki 6 mėnesių kūdikiai turėtų būti maitinami tik motinos pienu. Jame yra visų kūdikiui reikalingų vitaminų, mikroelementų ir kitų mažylio raidai svarbių medžiagų, o dėl ypatingos motinos pieno sudėties visos šios medžiagos pasisavinamos geriau nei iš karvės ar ožkos pieno. Vyresnius kūdikius jau reikia primaitinti....
Skaityti daugiauDžiovintų vaisių parduotuvėse dabar yra įvairiausių. Razinos, slyvos, abrikosai, datulės, papajos, ananasai... Yra tokių, kurių net pavadinimus sunku atsiminti ar ištarti. Ką žinome apie jų naudą sveikatai, jų pasirinkimo ypatumus bei taisyklingą vartojimą? Turbūt daugelis ne kažin ką. Išties tai labai naudingi mūsų sveikatai produktai, kurie, beje, ant mūsų stalo turėtų būti dažniau nei įprasta dabar. Žiniomis ir patarimais apie visa tai dalijasi Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologė Inga VANAGIENĖ....
Skaityti daugiauTurbūt daugelis žino posakį „jei nori gerai matyti ir turėti sveikas akis – valgyk mėlynes“. Šis posakis tikrai teisingas, tarp kitų gydomųjų mėlynių savybių – poveikis regėjimui pritaikomas bene dažniausiai. Nuolat valgant mėlynių, atsigauna pavargusios, nusilpusios akys. Tačiau mėlynės turi ir daugiau naudos mūsų sveikatai....
Skaityti daugiauAvižos jau seniai paplito teritorijoje nuo Korėjos iki Vakarų Europos. Plinijus, Katonas ir kt. senovės mokslininkai avižas laikė piktžolėmis ir siūlė jas rauti iš pasėlių. Kartu Plinijus rašė, kad germanai iš avižų grūdų verda tyrę. Galenas teigė, kad avižos auginamos Indijoje ir jomis šeriami gyvuliai, o kartais gaminamas maistas. Tačiau į maistinę avižų vertę dėmesys buvo atkreiptas daug vėliau....
Skaityti daugiauŽinia apie nėštumą visada pakeičia tiek nėščiosios, tiek artimiausių jos žmonių gyvenimą, ir nors, kaip teigia gydytojai, – tai normali fiziologinė būsena, su kuria reikia susitaikyti, moteris dažniausiai tampa daug atsargesnė ir dėmesingesnė savo gyvenimo būdui, mitybai bei savijautai. Juk dabar ji atsakinga ne tik už savo, bet ir už naujo žmogaus gyvenimą. Tad kokios gi tos pagrindinės gairės, kurių nėštumo metu turėtų laikytis kiekviena būsimoji mama? Konsultuoja gydytoja ginekologė Eugenija ABRAITIENĖ. ...
Skaityti daugiauŠirvintų rajone, Bagaslaviškio kaime, gyvenantys ūkininkai Bronislovas Liubomiras Vošteris su žmona Janina jau daugiau kaip dvidešimtį metų augina linus ir spaudžia jų aliejų. Iš jo su vaistažolėmis pasigamina įvairių sveikatinimo priemonių. Ūkininkai neabejoja, kad kiekvienam sveikiausi yra gimtajame krašte išauginti, senelių ir prosenelių vartoti produktai....
Skaityti daugiauTarp augalų, vartojamų maistui ir turinčių gydomųjų savybių, gerai žinomas česnakas (Allium sativum). Jam būdingas specifinis aštrus kvapas, o ir pavadinimas “allium” graikiškai reiškia kvepėti. Kitur teigiama, kad “allium” kilęs iš keltų žodžio “all”, reiškiančio “deginantis”. Tačiau kad ir kokia pavadinimo kilmė, visi vieningai sutaria - tai labai naudingas ir sveikas augalas....
Skaityti daugiauViena iš legendų byloja, kad bitės – Dievo dovana žmogui. Dar senovės Egipte medus buvo naudojamas ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip gydomoji, kosmetinė ar konservuojamoji medžiaga. O kai kurios tautos medumi balzamuodavo mirusius vadus ir karalius. Teigiama, kad taip balzamuoti kūnai išlieka tokie, kaip ir gyviems esant. Pasidomėkime bičių produktų savybėmis ir gydomosiomis galiomis....
Skaityti daugiauKodėl nereikia ir negalima vartoti anabolinių steroidų Pokalbį apie anabolinių steroidų žalą, kai jie vartojami papildomai kaip fizinių jėgų ir ypatybių stimuliatoriai, profesorius Gintautas Kazanavčius pradėjo vienu pavyzdžiu. ...
Skaityti daugiauGimtoji raudonųjų spanguolyno karoliukų žemė – gražioji Karelija. Dar Rusijos caras Petras Pirmasis gyrė ir įvertino laukines spanguoles kaip nepakeičiamą vaistą nuo įvairių ligų. Senuosiuose raštuose teigiama, kad pirmoje Rusijos karo ligoninėje kareivių žaizdos buvo gydomos vieninteliu vaistu – spanguolių sultimis ir ekstraktu, jį sumaišius su degtine. Tai, kad spanguolių sultys gerai dezinfekuoja žaizdas, žinoma ligi šiol. O kuo dar naudingos spanguolės?...
Skaityti daugiau
Parašykite savo nuomonę