Ožkų pienas – nuo seno vertinamas maisto produktas, kuris, kaip manoma, yra ne tik maistingas, bet ir turi gydomųjų galių. Kuo naudingas ožkų pienas ir kodėl verta bent vieną kartą per savaitę pasimėgauti ožkų pieno sūriu?...
Skaityti daugiauPersivalgydami mes ne pasisemiame energijos, o tampame mieguisti, vangūs ir tingūs. Be to, kas kartą pakenkiame ne tik virškinimo sistemai, bet ir visam organizmui. Kodėl taip dažnai persivalgome ir ką daryti, kad ši problema pasikartotų kuo rečiau? ...
Skaityti daugiauMagnis – vienas svarbiausių mineralų, kurio būtina gauti kasdien. Jei jo nepakanka su maistu, tuomet gali būti naudinga pavartoti papildomai, nes jo trūkumas gali sukelti ne vieną problemą. Tad pakalbėkime apie šią gyvybiškai svarbią mineralinę medžiagą plačiau. Kuo ji svarbi organizmui? Kokie jos trūkumo požymiai? Koks jos paros poreikis? Kokiame maiste magnio yra daugiausiai? ...
Skaityti daugiauTikriausiai daugeliui teko matyti, kai vienas populiariausių visų laikų animacinių filmukų herojų, vardu Popajus, suvalgo skardinę žalių daržovių ir įgauna neįprastų galių, padedančių nugalėti bet kokius priešininkus. Ir kas gi toje skardinėje? Ogi špinatai – žalios lapinės daržovės, kurios ir šiandien laikomos supermaistu. Kuo organizmui naudingi špinatai? Kokia jų maistinė vertė? Kaip juos paruošti, kad maistas būtų ne tik naudingas, bet ir skanus? ...
Skaityti daugiauKai kurie sako, kad nėščiosioms negalima valgyti Brie sūrio. Tačiau ką daryti, jei jo taip stipriai norisi? Atsakymas paprastas – reikia rinktis pasterizuotus produktus, kuriuose nėra potencialiai kenksmingų bakterijų. Iš esmės nėščiosioms galima valgyti daugelį maisto produktų, svarbiausia, kad viskas būtų tinkamai apdorota ir protingai parinkta. Tad pateikiame keletą taisyklių, kaip atsakingiau rinktis maistą nėščiosioms ir ko reikėtų vengti, kad vaikelis ir pati nėščioji nepatirtų jokios potencialios žalos. ...
Skaityti daugiauAtšalus orams, vis didesnė tikimybė persišaldyti, o gerklės skausmas - vienas iš pagrindinių persišaldymo simptomų. Kas provokuoja gerklės skausmą? Kokiomis priemonėmis galima jį numalšinti? Į šiuos klausimus paprašėme atsakyti KMU Ausų, nosies ir gerklės klinikos gydytojo Sauliaus Vaitkaus. ...
Skaityti daugiauŽinia apie nėštumą visada pakeičia tiek nėščiosios, tiek artimiausių jos žmonių gyvenimą, ir nors, kaip teigia gydytojai, – tai normali fiziologinė būsena, su kuria reikia susitaikyti, moteris dažniausiai tampa daug atsargesnė ir dėmesingesnė savo gyvenimo būdui, mitybai bei savijautai. Juk dabar ji atsakinga ne tik už savo, bet ir už naujo žmogaus gyvenimą. Tad kokios gi tos pagrindinės gairės, kurių nėštumo metu turėtų laikytis kiekviena būsimoji mama? Konsultuoja gydytoja ginekologė Eugenija ABRAITIENĖ. ...
Skaityti daugiauAr nėštumo metu verta galvoti apie tinkamą dietą? Ar vitaminai ir mikroelementai yra svarbūs per lemtingąjį devynių mėnesių laikotarpį? Kaip skiriasi maisto medžiagų poreikis įvairiais nėštumo periodais?...
Skaityti daugiauKad vaisius vystytųsi normaliai, racionaliai maitintis nėštumo metu yra labai svarbu. Idealiais atvejais sveikos mitybos taisyklės su būsima mama turėtų būti aptariamos dar prieš jai pastojant. ...
Skaityti daugiauKofeinas – vienas iš dažniausiai mūsų vartojamų cheminių medžiagų (taip pat ir nėštumo metu). Jo gauname gerdami kavą, arbatą, kai kuriuos kitus gėrimus, valgydami šokoladą. Duomenys, kalbantys apie tai, kokią įtaką kofeinas daro nėštumo metu vykstantiems procesams, – prieštaringi. Vis dėlto nurodoma, kad, suvartojant daugiau kaip 300 mg kofeino kasdien, gali pasireikšti vaisiaus vystymosi sutrikimai ir spontaninis (savaiminis) abortas. Kokią įtaką gali turėti mažesni kofeino kiekiai, nėra tiksliai aišku. ...
Skaityti daugiau