ISLANDINĖ KERPENA (lot. Cetraria islandica (L.) Ach.)

Gausesnė Pietų ir Rytų Lietuvoje. Auga saulėtose vietose kopose, pušynuose pavieniui ir vejomis, kirtimuose, smėlynuose. Vartojamos kerpės, kuriose yra vandenyje tirpių polisacharidų (pagrindinis komponentas licheninas), karčiųjų medžiagų, kerpių rūgščių ir kitų medžiagų. Tradicinės indikacijos: lengvina atsikosėjimą, vartojant viršutinių kvėpavimo takų katarų atveju. Dozavimas ir vartojimas: 1 arbatinį šaukštelį (apie 1,3 g) žaliavos užplikyti 150 ml verdančio vandens, po 10–15 min. perkošti. Gerti po puodelį arbatos 3–4 kartus per dieną.

Susiję straipsniai

Mūsų draugai

Mūsų draugai