ANYŽINĖ OŽIAŽOLĖ (lot. Pimpinella anisum L.)

Lietuvoje retai auginama daržuose. Pasitaiko sulaukėjusių. Vartojamos augalo sėklos, kuriose yra eterinio aliejaus (pagrindinė jo medžiaga, suteikianti skonį ir kvapą yra transanetolas), proteinų, angliavandenių ir kitų medžiagų. Tradicinės indikacijos: lengvina atsikosėjimą, šalina spazmus, vidurių pūtimą. Šalutinis poveikis: alerginės odos, kvėpavimo takų, virškinamojo trakto reakcijos. Nevartoti, esant alergijai anyžiui ir anetolui. Dozavimas ir vartojimas: 1–5 g (arbatiniame šaukštelyje yra apie 3,5 g) žaliavos užplikyti 150 ml verdančio vandens, uždengtame inde palaikyti 10–15 min., po to perkošti. Gerti po puodelį arbatos du kartus per dieną. Žaliavos dienos dozė – 3 g. Gaminamas ir anyžių aliejus.

Susiję straipsniai

Mūsų draugai