Kasos uždegimas yra vadinamas pankreatitu, jis pasitaiko gana dažnai. Kasa yra viena aktyviausių žmogaus organizmo virškinimo liaukų. Tarp kasos liaukinių ląstelių, išskiriančių kasos sultis su stipriausiais virškinimo fermentais, yra įsiterpusios endokrininių liaukų ląstelių, padedančių išskirti kasos hormonus tiesiog į kraują, salelės. Virškinimui reikalingi kasos fermentai išteka pro atskirus latakėlius į dvylikapirštę žarną. Iš skrandžio čionai suteka ir skrandžio sultys, turinčios druskos rūgšties (HCl). Į dvylikapirštę žarną sutekėjusios sultys yra šarminės reakcijos, o skrandžio sultys yra rūgščios reakcijos, nes jose daug druskos rūgšties. Netvarkingai, ypač gausiai valgant, skrandžio rūgščios sultys skatina kasos sulčių išsiskyrimą, o padidėjus sfinkterio susitraukimams, pablogėja virškinimas, gali atsirasti net stiprių spazmų. Kartais iš dvylikapirštės žarnos šarminis turinys sugrįžta atgal į skrandį (vadinamasis duodenogastrinis refliuksas). Tada skrandyje aptinkama ir gelsvai rusvos tulžies, kurios teisingai maitinantis nebūna. Taip ir prasideda pankreatitas (kasos uždegimas), ypač kai tulžies pūslėje atsiranda kristalų arba tulžies akmenukų, trukdančių tulžiai nutekėti latakėliais į dvylikapirštę žarną.
1982 metais su med. dr. Petru Juodvalkiu tyrinėjome refliuksų atsiradimą ir nustatėme, kad rūkymas ir alkoholiniai gėrimai labai sutrikdo šios virškinimo organų dalies veiklą, skatina kasos uždegimą. Jei valgoma netvarkingai, riebiai, dar užgeriant svaigalais, kasos uždegimui - tiesiausias kelias. Įsidėmėkite, pati kasa nedidelė, sveria tiktai 60-90 gramų, o išskiria sulčių daug daugiau negu kepenys, sveriančios apie pusantro kilogramo. Be to, kasos sultyse yra įvairių fermentinių medžiagų, virškinančių riebalus (tam būtinai reikalinga tulžis), baltymus ir angliavandenius. Kai sutrinka kasos sulčių ištekėjimas, ypač akmenukams užkimšus latakėlius, pradedami virškinti kasos audiniai. Tai nepaprastai pavojinga, nes uždegimas staigiai išplinta, prasideda pilvaplėvės uždegimas (peritonitas) ir mirtis tada gali ištikti labai greitai - kartais po kelių valandų.
Prisimenu vieną gydytoją, kuri grįžusi po dienos savo seserį rado jau mirusią, nors prieš jai išvažiuojant ligonei buvo diagnozuotas tiktai tulžies pūslės uždegimas ir jokių kasos uždegimo požymių nebuvo. Kasa yra šalia tulžies pūslės, todėl esant tulžies pūslės uždegimui (joje dažnai būna ir tulžies akmenų), iš pradžių nejaučiama skausmo ar priepuolių, tik paskui, ypač sočiai maitinantis, ūmiai prisideda pankreatitas, galintis sukelti komplikacijų ar net mirtį.
Norint pankreatito arba jo komplikacijų išvengti, reiktų visada saikingai ir apgalvotai maitintis, daug neprisivalgyti, vengti svaigalų ir riebaus maisto, ypač keptų mėsos patiekalų. Prisimenu vieną pacientą. Jis nebuvo nutukęs, bet sirgo tulžies akmenlige ir lėtiniu pankreatitu. Jaunas gydytojas klaidingai papasakojo, jog liga aiški, be rizikos faktorių. Ligonis pusryčiams surūkydavo vieną kitą cigaretę, išgerdavo kavos, dienos metu taip pat valgydavo netvarkingai, nevengdavo riebių patiekalų, vos ne kasdien “saikingai” išgerdavo po taurelę, t.y., jo žodžiais, gyveno normaliai. Paminėti riziką didinantys veiksniai po įprastinio pasivaišinimo privertė jį gultis į chirurgijos skyrių.
Teko sutikti vieną gydytoją iš Tolimųjų Rytų. Pasirodo, Tolimuosiuose Rytuose žmonės labai daug valgo augalinio maisto, tačiau taip pat serga akmenlige, tik akmenų sudėtis kitokia - kaip ir kasoje atsirandančių akmenų, yra daugiau kalcio karbonatų. Apie tai man teko kalbėti Kinijoje vykusiame pasauliniame kongrese, į kurį buvau pakviestas pasidalyti patirtimi.
Kai kurios Amerikos indėnų gentys labai dažnai serga tulžies akmenlige, kadangi valgo daug pupelių.
Kaip gi reikia gydyti kasos uždegimą? Šių dienų medicina gerokai patobulėjo ir būtina konsultuotis su specialistais - jie, remdamiesi tyrimais, patars, kokių vaistų vartoti ir kaip maitintis. Gamta išimčių nedaro. Nelaukime, kol sunyks, sumažės kasos audiniai, atsiras pavojingų komplikacijų (pūlinių arba cistų kasoje ir pan.). Išsigydyti pankreatitą tikrai galima, tik nepavėluokite. Kasos funkcija yra nepaprastai svarbi harmoningai organizmo veiklai. Todėl sykį susirgus, jau visą gyvenimą reikia saugotis netinkamo maisto ir svaigalų. Jei organizmui stinga fermentų, vartokime jų turinčių vaistų. Bet daug geriau tausokime kasą, dažniau pagalvokime apie jos uždegimą sukeliančias priežastis ir sveiką mitybą bei gyvenseną.
Pasaulyje jau ne vienerius metus vyksta diskusijos dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir genetiškai modifikuotų produktų (GMP) keliamos rizikos aplinkai, žemės ūkiui ir žmonių sveikatai. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus genetiškai modifikuoti galima tik tris maisto produktus: sojas, kukurūzus ir rapsus. ...
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauApie riešutų maistines savybes ir naudą sveikatai kalbamės su Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologe Inga VANAGIENE....
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauPaskutiniuoju metu žmonės beveik pamiršo tai, ką vartojo dar mūsų močiutės ar mamos. Kad ir obuolių actą. Šis paprastas produktas jau nuo senų laikų yra žinomas ir kaip įvairiems negalavimams gydyti tinkama, ir kaip puiki grožio puoselėjimui skirta kosmetinė priemonė....
Skaityti daugiauInkstai - labai svarbūs poriniai organai. Jie sveria apie 200 g kiekvienas, o per parą sugeba perdirbti iki 1000 litrų kraujo. Jie valo kraują nuo nereikalingų medžiagų, palaiko organizmo homeostazę (vidinės terpės pastovumą), dalyvauja AKS (arterinio kraujo spaudimo) reguliavime, o jei streikuoja kepenys - iš dalies perima ir kepenų funkciją. Sergantiems inkstų ligomis skiriamas medikamentinis gydymas....
Skaityti daugiauJau seniai neabejojama, kad motinos pienas yra tinkamiausias naujagimio ir kūdikio maistas, o žindymas krūtimi turi didelį biologinį ir emocinį poveikį motinos ir kūdikio sveikatai. Žindymas krūtimi – tai per visą evoliucijos laiką susidariusios grandinės tęsimas (nėštumas – gimdymas – laktacija), tad iki 6 mėnesių kūdikiai turėtų būti maitinami tik motinos pienu. Jame yra visų kūdikiui reikalingų vitaminų, mikroelementų ir kitų mažylio raidai svarbių medžiagų, o dėl ypatingos motinos pieno sudėties visos šios medžiagos pasisavinamos geriau nei iš karvės ar ožkos pieno. Vyresnius kūdikius jau reikia primaitinti....
Skaityti daugiauDžiovintų vaisių parduotuvėse dabar yra įvairiausių. Razinos, slyvos, abrikosai, datulės, papajos, ananasai... Yra tokių, kurių net pavadinimus sunku atsiminti ar ištarti. Ką žinome apie jų naudą sveikatai, jų pasirinkimo ypatumus bei taisyklingą vartojimą? Turbūt daugelis ne kažin ką. Išties tai labai naudingi mūsų sveikatai produktai, kurie, beje, ant mūsų stalo turėtų būti dažniau nei įprasta dabar. Žiniomis ir patarimais apie visa tai dalijasi Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologė Inga VANAGIENĖ....
Skaityti daugiauTurbūt daugelis žino posakį „jei nori gerai matyti ir turėti sveikas akis – valgyk mėlynes“. Šis posakis tikrai teisingas, tarp kitų gydomųjų mėlynių savybių – poveikis regėjimui pritaikomas bene dažniausiai. Nuolat valgant mėlynių, atsigauna pavargusios, nusilpusios akys. Tačiau mėlynės turi ir daugiau naudos mūsų sveikatai....
Skaityti daugiauAvižos jau seniai paplito teritorijoje nuo Korėjos iki Vakarų Europos. Plinijus, Katonas ir kt. senovės mokslininkai avižas laikė piktžolėmis ir siūlė jas rauti iš pasėlių. Kartu Plinijus rašė, kad germanai iš avižų grūdų verda tyrę. Galenas teigė, kad avižos auginamos Indijoje ir jomis šeriami gyvuliai, o kartais gaminamas maistas. Tačiau į maistinę avižų vertę dėmesys buvo atkreiptas daug vėliau....
Skaityti daugiauŽinia apie nėštumą visada pakeičia tiek nėščiosios, tiek artimiausių jos žmonių gyvenimą, ir nors, kaip teigia gydytojai, – tai normali fiziologinė būsena, su kuria reikia susitaikyti, moteris dažniausiai tampa daug atsargesnė ir dėmesingesnė savo gyvenimo būdui, mitybai bei savijautai. Juk dabar ji atsakinga ne tik už savo, bet ir už naujo žmogaus gyvenimą. Tad kokios gi tos pagrindinės gairės, kurių nėštumo metu turėtų laikytis kiekviena būsimoji mama? Konsultuoja gydytoja ginekologė Eugenija ABRAITIENĖ. ...
Skaityti daugiauŠirvintų rajone, Bagaslaviškio kaime, gyvenantys ūkininkai Bronislovas Liubomiras Vošteris su žmona Janina jau daugiau kaip dvidešimtį metų augina linus ir spaudžia jų aliejų. Iš jo su vaistažolėmis pasigamina įvairių sveikatinimo priemonių. Ūkininkai neabejoja, kad kiekvienam sveikiausi yra gimtajame krašte išauginti, senelių ir prosenelių vartoti produktai....
Skaityti daugiauTarp augalų, vartojamų maistui ir turinčių gydomųjų savybių, gerai žinomas česnakas (Allium sativum). Jam būdingas specifinis aštrus kvapas, o ir pavadinimas “allium” graikiškai reiškia kvepėti. Kitur teigiama, kad “allium” kilęs iš keltų žodžio “all”, reiškiančio “deginantis”. Tačiau kad ir kokia pavadinimo kilmė, visi vieningai sutaria - tai labai naudingas ir sveikas augalas....
Skaityti daugiauViena iš legendų byloja, kad bitės – Dievo dovana žmogui. Dar senovės Egipte medus buvo naudojamas ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip gydomoji, kosmetinė ar konservuojamoji medžiaga. O kai kurios tautos medumi balzamuodavo mirusius vadus ir karalius. Teigiama, kad taip balzamuoti kūnai išlieka tokie, kaip ir gyviems esant. Pasidomėkime bičių produktų savybėmis ir gydomosiomis galiomis....
Skaityti daugiauKodėl nereikia ir negalima vartoti anabolinių steroidų Pokalbį apie anabolinių steroidų žalą, kai jie vartojami papildomai kaip fizinių jėgų ir ypatybių stimuliatoriai, profesorius Gintautas Kazanavčius pradėjo vienu pavyzdžiu. ...
Skaityti daugiauGimtoji raudonųjų spanguolyno karoliukų žemė – gražioji Karelija. Dar Rusijos caras Petras Pirmasis gyrė ir įvertino laukines spanguoles kaip nepakeičiamą vaistą nuo įvairių ligų. Senuosiuose raštuose teigiama, kad pirmoje Rusijos karo ligoninėje kareivių žaizdos buvo gydomos vieninteliu vaistu – spanguolių sultimis ir ekstraktu, jį sumaišius su degtine. Tai, kad spanguolių sultys gerai dezinfekuoja žaizdas, žinoma ligi šiol. O kuo dar naudingos spanguolės?...
Skaityti daugiau
valgomą šaukštą ir taip iki pusės stiklinės raudonų svogūnų sulčių,išspausta
svogūną dėdavau į sriubą .dažnai virdavau stumbrės sriubą su morkytėm,bulvyte,jokių pieno produktų,nebadavau
Galbūt kurie sergate galėtumėte atsakyti į interviu klausimus apie tai? Būčiau labai dėkinga už pagalbą
1.Valgyti daznai kas 2-3val.nedideliais kiekiais
2.Sumazinti riebalu kieki maiste - rinkites liesus maisto produktus.
3.vartoti daug vaisiu ir darzoviu.
4.salotas ruoskite naudodami nedaug (sauksta porcijai) aliejaus.
5.Atsisakykite riebaluose kepto bei rukyto maisto.
6.Venkite salto maisto,iskart is saldytuvo.Maistas turi buti kambario temperaturos.
7,Vartoti kuo maziau druskos.
8.Valgyti maciau cukraus,saldumynu.
9.Vartoti vitaminus A,D,E,K.
10.Ribokite alkoholi.
KRUOPOS,MILTAI,MAKARONAI!
Siuloma:juoda duona(su selenomis,saulegrazomis,skaldytais grudais),koses(avizu,selenu,grikiu,ryziu),makaronu patiekalai,javainiai.
Vengti:Mielines teslos,riebiu kepiniu,riboti balta duona,bandeles.
MESA PAUKSTIENA!
Valgomas 2-3 kartus per savaite.
Siuloma: Jautiena,laukiniu zveriu mesa,triusiena,paukstiena be odos,geriausiai virta arba troskinta.
Vengtis: keptu,riebiu patiekalu,taip pat rukytu,paniruotu paukstienos ir mesos gaminiu.
ZUVIS,JUROS PRODUKTAI!
valgoma 3-4kartus per savaite.
Siuloma:Zuvis paruosta garuose,vandenyje,kepta orkaiteje.Gaminant nepaniruoti,vengti riebalu.
Vengti:Riebaluose keptos zuvies.
KIAUSINIAI!
Siuloma:2-3vienetai per savaite,Patariama baltyminiai omletai.
Vengit:kiausinienes su lasiniais, kitu riebiu patiekalu.
PIENAS IR JOS PRODUKTAI!
siuloma
Vengti:Nenugriebto pieno,ir visu riebiu produktu.
DARZOVES,VAISIAI!
Siuloma:visos darzoves(400-500g per diena, 2/3 kiekio - sviezios)Visi vaisiai (300g per diena).
Vengti:Riboti darzoviu konservus,ir keptas gruzdintas bulves (t.y:Kroketai,bulviniai blynai,traskuciai).
SALDUMYNAI!
Siuloma:Zele,putesiai,saldainiai,medus.
Vengti:ledu,sokolado.
GERIMAI!
Siuloma:Vanduo,arbata(zalia,juoda),Vaistazuoliu arbata(raudonelis,ramuneles,liepziedziai),sultys.
Vengtis:Alkoholio,Kava(nedaugiau 2puodeliai per diena,Tik naturalia pupeliu,filtruota),Limonadai.
RIEBALAI!
Siuloma:Aliejus 2-3valgomieji saukstai per diena,dedamas i paruoshtus patiekalus ar salotas.
Vengti:Visu kitu riebalu (taukai,majonezas..)
PRIESKONIAI!
Siuloma:visi Zoliniai prieskoniai.
Vengti:Visu Aitriu prieskoniu.
KITI!
Siuloma:Migdolai,virti grybai,trintos sriubos,
Vengti:ridiku,salieru,rebaluose toskintu grybu.
Labiausiai nukenčia riebalų pasisavinimas organizme, tad suvalgius riebesnio maisto smarkiai viduriuojama. Ligoniui rekomenduojama visavertė mityba su sumažintu riebalų kiekiu.
1.Valgyti daznai kas 2-3val.nedideliais kiekiais
2.Sumazinti riebalu kieki maiste - rinkites liesus maisto produktus.
3.vartoti daug vaisiu ir darzoviu.
4.salotas ruoskite naudodami nedaug (sauksta porcijai) aliejaus.
5.Atsisakykite riebaluose kepto bei rukyto maisto.
6.Venkite salto maisto,iskart is saldytuvo.Maistas turi buti kambario tem,peraturos.
7,Vartoti kuo maziau druskos.
8.Valgyti maciau cukraus,saldumynu.
9.Vartoti vitaminus A,D,E,K.
10.Ribokite alkoholi.
KRUOPOS,MILTAI,MAKARINAI!
Siuloma:juoda duona(su selenomis,saulegrazomis,skaldytais grusais),koses(avizu,selenu,grikiu,ryziu),makaronu patiekalai,javainiai.
Vengti:Mielines teslos,riebiu kepiniu,riboti balta duona,bandeles.
MESA PAUKSTIENA!
Valgomas 2-3 kartus per savaite.
Siuloma: Jautiena,laukiniu zveriu mesa,triusiena,paukstiena be odos,geriausiai virta arba troskinta.
Vengtis: keptu,riebiu patiekalu,taip pat rukytu,paniruotu paukstienos ir mesos gaminiu.
ZUVIS,JUROS PRODUKTAI!
valgoma 3-4kartus per savaite.
Siuloma:Zuvis paruosta garuose,vandenyje,kepta orkaiteje.Gaminant nepaniruoti,vengti riebalu.
Vengti:Riebaluose keptos zuvies.
KIAUSINIAI!
Siuloma:2-3vienetai per savaite,Patariama baltyminiai omletai.
Vengit:kiausinienes su lasiniais, kitu riebiu patiekalu.
PIENAS IR JOS PRODUKTAI!
siuloma
Vengti:Nenugriebto pieno,ir visu riebiu produktu.
DARZOVES,VAISIAI!
Siuloma:visos darzoves(400-500g per diena, 2/3 kiekio - sviezios)Visi vaisiai (300g per diena).
Vengti:Riboti darzoviu konservus,ir keptas gruzdintas bulves (t.y:Kroketai,bulviniai blynai,traskuciai).
SALDUMYNAI!
Siuloma:Zele,putesiai,saldainiai,medus.
Vengti:ledu,sokolado.
GERIMAI!
Siuloma:Vanduo,arbata(zalia,juoda),Vaistazuoliu arbata(raudonelis,ramuneles,liepziedziai),sultys.
Vengtis:Alkoholio,Kava(nedaugiau 2puodeliai per diena,Tik naturalia pupeliu,filtruota),Limonadai.
RIEBALAI!
Siuloma:Aliejus 2-3valgomieji saukstai per diena,dedamas i paruoshtus patiekalus ar salotas.
Vengti:Visu kitu riebalu (taukai,majonezas..)
PRIESKONIAI!
Siuloma:visi Zoliniai prieskoniai.
Vengti:Visu Aitriu prieskoniu.
KITI!
Siuloma:Migdolai,virti grybai,trintos sriubos,
Vengti:ridiku,salieru,rebaluose toskintu grybu.
Labiausiai nukenčia riebalų pasisavinimas organizme, tad suvalgius riebesnio maisto smarkiai viduriuojama. Ligoniui rekomenduojama visavertė mityba su sumažintu riebalų kiekiu.
Jokie skiriami vaistai neduodavo žymios naudos. Perskaičiau apie lėtinį pankreatitą, visi požymiai, tai kodėl gydytojai niekada apie tai neužsiminė, nesuprantama. Tik va bėda, perskaičiau, kad pradinėje ligos stadijoje jį nustatyti beveik neįmanoma. Įdomu, kokius tyrimus jums atliko, kad nustatė šią ligą. Manau reikėtų įkurti net draugiją žmonių, sergančių šia liga arba nenustatyta diagnoze. Gyvenimo kokybė- iš 10 balų duočiau 3, ne daugiau. Beje nerūkau, ir alkoholį vartoju tik simboliškai, valgau labai atsargiai rinkdamąsi produktus.
Gerbiami likimo draugai, atsiliepkite ir rašykite viską, ką žinote, dalinkitės savo patirtimi, nes panašu, kad tik mums tai yra labai aktualu, nes tikrai niekur nėra išsamaus maitinimosi produktų sąrašo ar receptų,o tik tai kas negalima, o negalima beveik viskas.
Laukių Jūsų atsiliepimų.
Pagarbiai, Rita
Плодов укропа, листьев мяты по 3 части, плодов боярышника, цветков бессмертника по 2 части, цветков ромашки 1 часть.
5 г смеси заливают стаканом кипятка, нагревают на кипящей водяной бане 30 мин, настаивают 1 ч, отжимают, принимают по 50 мл 3 раза в день через 1 ч после еды.
Плодов аниса, кукурузных рылец, корней одуванчика, травы спорыша, зверобоя, фиалки трехцветной по 1 части.
5 г смеси заливают стаканом кипятка, нагревают на водяной бане 30 мин, настаивают 10 мин, отжимают, принимают по 200 мл 3 раза в день до еды.
Плодов тмина, листьев крапивы по 3 части, корней аира и валерианы, травы тысячелистника по 1 части.
Способ приготовления такой же. Принимают по 100 мл 3 раза в день через 1 ч после еды.
Листьев мяты и крапивы по 2 части, коры крушины 2 части, корней аира и валерианы по 1 части.
Способ приготовления такой же. Принимают по 50 мл 2 раза в день утром и вечером до еды. При запоре. Курс лечения 5–7 дней.
Коры крушины 2 части, листьев трифоля и мяты, корней одуванчика по 1 части.
cia daug rasite
sitame puslapyje rasite
rasite info apie letini, umini pankreatitus, dieta.
Sergant kasos uždegimu, rekomenduojama vartoti baltymingą, neriebų maistą, valgyti dažniau, nepersivalgyti. Griežtai draudžiama vartoti alkoholį! Geriau nevartoti riebios, rūkytos, keptos mėsos, majonezo, riebios žuvies, ankštinių daržovių, svogūnų, šokolado, gazuotų gėrimų, dažnai netoleruojamas šviežias pienas. Tinka liesos mėsos gaminiai,virtos bulvės, ryžiai, makaronai, rupių miltų duona, neriebi žuvis, vaisių ir daržovių sultys, žolelių arbatos, neriebūs pieno produktai, bananai, nulupti obuoliai ir kriaušės, liesi sultiniai ir kt. Susirgus ūminiu kasos uždegimu ar paūmėjus lėtiniam pirmomis dienomis skiriama bado dieta.