• Sutrinta česnako skiltelės tyrė naikina mikroorganizmus maždaug 280 valandų. Mokslo patvirtinta, kad česnakas yra gamtinis antibiotikas. Česnako ekstraktas naikina daugelį bakterijų ir grybelių. 1989 m. viename vokiečių medicinos žurnale buvo aprašyta, kaip česnakas didina imuninių ląstelių naikintojų aktyvumą kovojant su ŽIV virusu. Yra duomenų, kad česnakas veiksmingas sergant grybelinės Candida infekcine liga.
• Česnakas skatina šlapimo ir prakaito išsiskyrimą, mažina karščiavimą, todėl juo sėkmingai gydoma gripas, angina, dizenterija. Jame esantys sieros ir seleno junginiai apsaugo organizmo ląstelių membranas ir DNR nuo pažeidimo, skatina kepenis gaminti detoksikuojamuosius enzimus, kurie neutralizuoja kancerogenus ir kitus toksinus.
• Įrodyta, kad česnakas mažina kraujo spaudimą, skystina kraują, mažina cholesterolio, ypač “blogojo”, kiekį kraujyje. Tyrimų metu duodant pacientams česnako preparatų, pavyko bendrąjį cholesterolį sumažini 7 proc., o “blogąjį” - net 12 proc. Pagerėjus periferinei kraujotakai, mažėja galvos skausmas ir svaigimas, pagerėja miegas.
• Česnakas normalizuoja virškinimo trakto funkciją, slopina pilvo dieglius, gerina apetitą, skatina virškinimo trakto fermentų ir tulžies išsiskyrimą, mažina vidurių pūtimą ir raminamai veikia žarnyną. Sausu česnako ekstraktu sėkmingiausiai gydomos įvairios kepenų ir tulžies pūslės ligos.
Česnakas kilęs iš Pietų Azijos. Jis buvo plačiai vartojamas dar Senovės Egipte žaizdoms, infekcijoms, augliams gydyti. Česnako duodavo valgyti vergams, kad padidintų jų darbingumą ir apsaugotų nuo maliarijos bei kitų ligų. Herodoto liudijimu, kol buvo statoma Cheopso piramidė, česnakams, svogūnams ir porams buvo išleista daugiau nei 40 tonų gryno sidabro. Česnakas buvo labai vertinamas ir Senovės Romoje. Jis buvo būtinas legionierių racione. Romėnai manė, kad česnakas suteikia jėgų ir palaiko drąsą. Europoje česnakas buvo vartojamas marui, o Pirmojo pasaulinio karo metu - vidurių šiltinei ir dizenterijai gydyti, be to, praskiestomis česnako sultimis gydydavo žaizdas. Senovėje česnaką nešiodavo pakabintą ant kaklo, kad apsisaugotų nuo choleros, maro, šiltinės.
Česnako poveikis yra dvejopas. Jis skatina fagocitozę - baltųjų kraujo kūnelių gebėjimą naikinti infekciją ir stimuliuoja imunines ląsteles, makrofagus ir T limfocitus kovoti su bakterijomis, virusine infekcija.
Atlikus epidemiologinius tyrimus nustatyta, kad tose pasaulio šalyse, kur žmonės valgo daug česnako ir svogūnų, rečiau sergama vėžiu. Įrodyta, kad česnakas:
• Tiesiogiai slopina auglio ląstelių medžiagų apykaitą.
• Neleidžia vėžinėms ląstelėms atsirasti ir daugintis.
• Skatina žmogaus organizmo imuninę sistemą kovoti su vėžinėmis ląstelėmis. Neseniai atlikus tyrimus su laboratorinėmis pelėmis pavyko nustatyti, kad česnakas apsaugo nuo vėžio, atsirandančio dėl kenksmingo nitrozaminų poveikio organizmui. Nitrozaminai - tai kancerogeninės medžiagos, kurios patenka į organizmą valgant mėsos produktus, ypač rūkytus. Yra duomenų, kad česnakas gali slopinti krūties, skrandžio, žarnyno piktybinių auglių atsiradimą.
Česnake yra vitamino A ir C, PP, B, kalio, fosforo, magnio, geležies, daug seleno ir sieros junginių, amino rūgščių. Nustatyta daugiau nei 100 biologiškai veiklių junginių (alliin, allinase, allicin, 1-allycystein, dialylsulfide, allylmethyl trisulfide ir kt.).
Tačiau šviežias česnakas dirgina virškinimo trakto gleivinę, kepenis ir inkstus, todėl pasireiškus šių organų uždegimui, šviežio česnako geriau nevalgyti. Paūmėjimui aprimus, česnako galima pradėti valgyti po truputį, po 0,5-1 skiltelės.
Pastaruoju metu labai populiarūs preparatai, pagaminti iš česnakų ekstrakto, dražečių, kapsulių pavidalu arba skysta forma. Tokie preparatai nedirgina virškinimo trakto, neturi kvapo, o gydomųjų savybių nepraranda.
Norint pagaminti vandens užpilą, reikia smulkiai supjaustyti 2-3 česnako skilteles, užpilti jas stikline verdančio vandens, palaikyti uždengtą 40-60 minučių, po to nukošti.
Vaikams česnako vandens užpilo klizmomis šalinamos spalinės. Ruošiant klizmą, vienai stiklinei vandens reikia kelių skiltelių česnako.
Manoma, kad šiam receptui – per 500 metų. Ypač jis tinka vyresnio amžiaus arba turintiems antsvorio žmonėms.
Išspauskite 4 citrinų sultis ir supilkite į stiklainį. Sudėkite į jį 400 g sutrinto česnako. Sumaišykite. Stiklainį uždenkite plona drobe, palaikykite tamsoje 24 val. Prieš gerdami suplakite. Gerkite prieš eidami miegoti po 1 arbatinį šaukštelį, įpylę jį į pusę stiklinės vandens.
Po 10-12 dienų pasijusite geriau, išnyks nuovargis. Ramiau miegosite.
Sutarkuokite maždaug 300 g česnakų, po to košelę sukratykite į stiklainį ir užpilkite spiritu. Stiklainį dešimt dienų palaikykite šaldytuve. Patartina gerti tris kartus per dieną, įlašinus į pieną iki 20 lašų.
Kelias susmulkintas skiauteles galima užpilti ir degtine, uždaryti inde, palaikyti tris savaites ir vartoti po 10 lašų du kartus per dieną.
Pasaulyje jau ne vienerius metus vyksta diskusijos dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir genetiškai modifikuotų produktų (GMP) keliamos rizikos aplinkai, žemės ūkiui ir žmonių sveikatai. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus genetiškai modifikuoti galima tik tris maisto produktus: sojas, kukurūzus ir rapsus. ...
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauApie riešutų maistines savybes ir naudą sveikatai kalbamės su Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologe Inga VANAGIENE....
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauPaskutiniuoju metu žmonės beveik pamiršo tai, ką vartojo dar mūsų močiutės ar mamos. Kad ir obuolių actą. Šis paprastas produktas jau nuo senų laikų yra žinomas ir kaip įvairiems negalavimams gydyti tinkama, ir kaip puiki grožio puoselėjimui skirta kosmetinė priemonė....
Skaityti daugiauInkstai - labai svarbūs poriniai organai. Jie sveria apie 200 g kiekvienas, o per parą sugeba perdirbti iki 1000 litrų kraujo. Jie valo kraują nuo nereikalingų medžiagų, palaiko organizmo homeostazę (vidinės terpės pastovumą), dalyvauja AKS (arterinio kraujo spaudimo) reguliavime, o jei streikuoja kepenys - iš dalies perima ir kepenų funkciją. Sergantiems inkstų ligomis skiriamas medikamentinis gydymas....
Skaityti daugiauJau seniai neabejojama, kad motinos pienas yra tinkamiausias naujagimio ir kūdikio maistas, o žindymas krūtimi turi didelį biologinį ir emocinį poveikį motinos ir kūdikio sveikatai. Žindymas krūtimi – tai per visą evoliucijos laiką susidariusios grandinės tęsimas (nėštumas – gimdymas – laktacija), tad iki 6 mėnesių kūdikiai turėtų būti maitinami tik motinos pienu. Jame yra visų kūdikiui reikalingų vitaminų, mikroelementų ir kitų mažylio raidai svarbių medžiagų, o dėl ypatingos motinos pieno sudėties visos šios medžiagos pasisavinamos geriau nei iš karvės ar ožkos pieno. Vyresnius kūdikius jau reikia primaitinti....
Skaityti daugiauDžiovintų vaisių parduotuvėse dabar yra įvairiausių. Razinos, slyvos, abrikosai, datulės, papajos, ananasai... Yra tokių, kurių net pavadinimus sunku atsiminti ar ištarti. Ką žinome apie jų naudą sveikatai, jų pasirinkimo ypatumus bei taisyklingą vartojimą? Turbūt daugelis ne kažin ką. Išties tai labai naudingi mūsų sveikatai produktai, kurie, beje, ant mūsų stalo turėtų būti dažniau nei įprasta dabar. Žiniomis ir patarimais apie visa tai dalijasi Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologė Inga VANAGIENĖ....
Skaityti daugiauTurbūt daugelis žino posakį „jei nori gerai matyti ir turėti sveikas akis – valgyk mėlynes“. Šis posakis tikrai teisingas, tarp kitų gydomųjų mėlynių savybių – poveikis regėjimui pritaikomas bene dažniausiai. Nuolat valgant mėlynių, atsigauna pavargusios, nusilpusios akys. Tačiau mėlynės turi ir daugiau naudos mūsų sveikatai....
Skaityti daugiauAvižos jau seniai paplito teritorijoje nuo Korėjos iki Vakarų Europos. Plinijus, Katonas ir kt. senovės mokslininkai avižas laikė piktžolėmis ir siūlė jas rauti iš pasėlių. Kartu Plinijus rašė, kad germanai iš avižų grūdų verda tyrę. Galenas teigė, kad avižos auginamos Indijoje ir jomis šeriami gyvuliai, o kartais gaminamas maistas. Tačiau į maistinę avižų vertę dėmesys buvo atkreiptas daug vėliau....
Skaityti daugiauŽinia apie nėštumą visada pakeičia tiek nėščiosios, tiek artimiausių jos žmonių gyvenimą, ir nors, kaip teigia gydytojai, – tai normali fiziologinė būsena, su kuria reikia susitaikyti, moteris dažniausiai tampa daug atsargesnė ir dėmesingesnė savo gyvenimo būdui, mitybai bei savijautai. Juk dabar ji atsakinga ne tik už savo, bet ir už naujo žmogaus gyvenimą. Tad kokios gi tos pagrindinės gairės, kurių nėštumo metu turėtų laikytis kiekviena būsimoji mama? Konsultuoja gydytoja ginekologė Eugenija ABRAITIENĖ. ...
Skaityti daugiauŠirvintų rajone, Bagaslaviškio kaime, gyvenantys ūkininkai Bronislovas Liubomiras Vošteris su žmona Janina jau daugiau kaip dvidešimtį metų augina linus ir spaudžia jų aliejų. Iš jo su vaistažolėmis pasigamina įvairių sveikatinimo priemonių. Ūkininkai neabejoja, kad kiekvienam sveikiausi yra gimtajame krašte išauginti, senelių ir prosenelių vartoti produktai....
Skaityti daugiauTarp augalų, vartojamų maistui ir turinčių gydomųjų savybių, gerai žinomas česnakas (Allium sativum). Jam būdingas specifinis aštrus kvapas, o ir pavadinimas “allium” graikiškai reiškia kvepėti. Kitur teigiama, kad “allium” kilęs iš keltų žodžio “all”, reiškiančio “deginantis”. Tačiau kad ir kokia pavadinimo kilmė, visi vieningai sutaria - tai labai naudingas ir sveikas augalas....
Skaityti daugiauViena iš legendų byloja, kad bitės – Dievo dovana žmogui. Dar senovės Egipte medus buvo naudojamas ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip gydomoji, kosmetinė ar konservuojamoji medžiaga. O kai kurios tautos medumi balzamuodavo mirusius vadus ir karalius. Teigiama, kad taip balzamuoti kūnai išlieka tokie, kaip ir gyviems esant. Pasidomėkime bičių produktų savybėmis ir gydomosiomis galiomis....
Skaityti daugiauKodėl nereikia ir negalima vartoti anabolinių steroidų Pokalbį apie anabolinių steroidų žalą, kai jie vartojami papildomai kaip fizinių jėgų ir ypatybių stimuliatoriai, profesorius Gintautas Kazanavčius pradėjo vienu pavyzdžiu. ...
Skaityti daugiauGimtoji raudonųjų spanguolyno karoliukų žemė – gražioji Karelija. Dar Rusijos caras Petras Pirmasis gyrė ir įvertino laukines spanguoles kaip nepakeičiamą vaistą nuo įvairių ligų. Senuosiuose raštuose teigiama, kad pirmoje Rusijos karo ligoninėje kareivių žaizdos buvo gydomos vieninteliu vaistu – spanguolių sultimis ir ekstraktu, jį sumaišius su degtine. Tai, kad spanguolių sultys gerai dezinfekuoja žaizdas, žinoma ligi šiol. O kuo dar naudingos spanguolės?...
Skaityti daugiau
Nesirgau nei jookiu pavadinimu turinti ,,gripu,, kokius 2metus ,ir JUMS LINKIU SVEIKATOS !
tik nereikia perdozuoti