Avižinės košės paslaptys

Avižos jau seniai paplito teritorijoje nuo Korėjos iki Vakarų Europos. Plinijus, Katonas ir kt. senovės mokslininkai avižas laikė piktžolėmis ir siūlė jas rauti iš pasėlių. Kartu Plinijus rašė, kad germanai iš avižų grūdų verda tyrę. Galenas teigė, kad avižos auginamos Indijoje ir jomis šeriami gyvuliai, o kartais gaminamas maistas. Tačiau į maistinę avižų vertę dėmesys buvo atkreiptas daug vėliau.
 

Naudingosios medžiagos


Avižinės kruopos yra labai maistingos, nes jose yra daug augalinių baltymų, tarp jų labai žmogui reikalingų amino rūgščių (triptofano, metionino, lizino, histidino, cistino, arginino). Baltymai, esantys avižose, turi lipotropinių (riebalų apykaitą reguliuojančių) savybių ir puikiai tinka sergantiesiems kepenų ir širdies ligomis. Nemažai yra ir augalinių riebalų (iki 40 proc.), todėl avižiniai dribsniai, palyginti su kitomis kruopomis, turi daugiausia kalorijų (345 kcal/100 g). Avižinės kruopos turi vitaminų B1, B2, PP, C, daug mineralinių medžiagų (kalio, kalcio, magnio, fosforo, geležies). Avižinių kruopų nuoviras labai gleivingas ir tinka pačioms griežčiausioms dietoms sergant virškinimo trakto ligomis. Įrodyta, kad avižinės kruopos puikiai sugeba mobilizuoti ir pašalinti iš organizmo šviną. Ne be reikalo avižinės košės labai paplitusios, o daugelyje šalių jos yra tradicinis pusryčių valgis.

 

Gydo ligas


Plačiai avižos vartojamos ir liaudies medicinoje. Jau Dioskoridas grūdus naudojo kompresams, jų tyrę - nuo viduriavimo, o gleivėtą skystį - nuo kosulio. Avižos liaudies medicinoje vartojamos ir dabar. Kruopų nuoviro (dažnai su medumi) duodama kaip stiprinamosios priemonės išsekusiems ligoniams ir sergantiesiems tuberkulioze. Jo duodama ir kaip silpno vidurių laisvinamojo vaisto. Sergantiesiems skrandžio ir žarnų ligomis iš kruopų antpilo skystosios dalies verdamas maistingas kisielius. Žalių avižų vandens antpilas veikia kaip prakaitą, šlapimą varantis ir karštį mažinantis vaistas. Jų spirito antpilas vartojamas kaip tonizuojamoji priemonė išsekus, esant protiniam pervargimui, nuo neurastenijos, nemigos. Jis rekomenduojamas ir norintiesiems mesti rūkyti. Avižų sėlenos padeda sumažinti cholesterolio kiekį. Vaistažolių arbata, į kurią įeina ramunėlių žiedai, anyžis, levanda ir avižų šiaudai, ramina nervų sistemą. Avižos yra puiki priemonė veido ir kūno odos kaukėms.
Avižiniai dribsniai - būtinas maisto produktas visų įžymiausių pasaulio gražuolių racione.


 

Avižinių javainių ruošimo receptai


• Valgomąjį šaukštą avižinių dribsnių užpilkite 3 šaukštais vandens. Kai jie išbrinks (po 10-12 val.), įtarkuokite 150 g saldžiarūgščių obuolių - tarkuodami masę maišykite, kad ji nepatamsėtų. Po to pridėkite valgomąjį šaukštą medaus, pusės citrinos sultis (arba pusę valgomojo šaukšto spanguolių sulčių) ir 1 valgomąjį šaukštą susmulkintų riešutų. Jeigu medus tirštas, atskieskite jį vandeniu. Vietoje medaus galite įdėti 1 valgomąjį šaukštą grietinėlės, o vietoje obuolių - bet kokių uogų arba išmirkytų džiovintų vaisių.
• 1 valgomąjį šaukštą rūgpienio arba grietinėlės sumaišykite su 200 g bet kokių trintų uogų, žiupsneliu cinamono, 2 valgomaisiais šaukštais išmirkytų avižų dribsnių. Valgykite po 30 min.
• Sutarkuokite 150 g obuolių, sumaišykite su 1-2 valgomaisiais šaukštais avižų dribsnių, pridėkite susmulkintų riešutų, kelis šaukštelius grietinėlės. Valgykite po 30 min.
Parengė Faustė PILIPAITIENĖ

 

Populiariausi straipsniai

Lankytojų komentarai

Biški akanamistas
2014-06-14 09:05
Nuo virtų avžų grūdų man geriau stovi (super)
Odeta
2013-11-18 12:33
Megstu sita kose, bet gal galite pasakyti, kodel kai suvalgau sitos koses burnoje ir gerkleje buna skonis, kai tik ka buciau nusivemusi...ir net grauzia gerkle...kodel taip?
Milena
2012-11-05 21:45
Avižinę košę darysiu per technologijos pamokas tai labai naudinga iformacija!!! (hooray)(super)(hi)
eFWnmxjF
2012-09-08 10:36
hmgshzz
Romunė
2011-12-15 19:07
Ar avižų dribsniai turi gluteno?
justė
2011-10-08 10:34
norėčiau paklausti, ar galima valgyti šiuos dribsnius tiesiog idėdama juos į jogurtą? nepalieku juos išbrinkti. Ar tokiu būdu dribsniai nepakenks žarnynui?
ramulka
2011-09-20 09:10
Pas mane rado žiauru cholesterolį,tai nesenai išgirdau apie avižinius dribsnius užpiltus vandeniu.Darau bandymą,nevalgau cheminių vaistų,o kiekvieną rytą avižas.Žiūrėsim kas gausis.
onute
2011-03-22 10:29
labai geras maistas mazina kraujo spaudima ir holesterolio kieki aviziniai dripsnia
daliusk
2010-11-06 16:54
As ir valgau avizines koses, nes man skanu, o pasirodo dar ir lb sveika :)!!!
dziuljeta
2010-04-05 10:17
as valgau avizines koses jau 2 men kiekviena ryta ir numeciau 5 kg o tai man jau labai gerai
saulius
2010-01-08 11:01
..kas kam dar neaisku??? pirmas komentaras viska puikiai paaiskina:))))))))))))))))))))))
fs
2009-10-27 14:14
su pienu,ir uogiene,dar dziovintu vaisiu primetau ,nuo jos man energijos perteklius buna,pisuosi kaip erzilas,raumenys auga kaip grybai po lietum ir pigu gan ;-)
Gintaras
2009-09-30 15:58
Sveiki, valgau ir aš tą košytę avižų.Tiesiog susimaišau avižų ar trijų grudų kruopas su razinom ir užsipilu, po 10 min. valgau su medumi pasigardindamas. Greita, paprasta , skanu na ir aisku sveika :)
Gintautė
2009-08-12 09:40
Puikus straipsnis. Avižinių dribsnių košę valgau kiekvieną rytą. ;]
orkas
2009-04-20 17:28
avizine kose sveika todel, kad zmones desimtimis tukstanciu metu ir pris tapdami zmonemis - dar budami pelemis mito grudais, todel imunine sistema ir visas organizmas yra prisitaikes butent prie tokio maisto
juratė-s
2009-04-01 15:30
deja, nepilna tiesa apie avižas.Avižinė košė turi griaunantį efektą organizmui, tuo tarpu kvietinė košė - atkuriantį poveikį.Grikių košė-šildantis efektas , ryžių -šaldantis.Ajurveda
Reda
2008-11-18 20:50
labai megstu avizines koses, dziugu kad jos dar ir sveika :)
storute
2008-11-15 16:48
as storute noriu numesti kokiu 40kg.kaip a////
Vaclovas
2008-11-03 09:46
Straipsnis naudingas ieškantiems sveikos mitybos
Rimas
2008-08-06 08:03
Daug parašyta, bet viskas aptakiom frazėm. Žodis daug nieko nereiškia, kai nėra kiekio, ar su kuo lyginti.Kodėl neduoti visų medžiagų,kiekių lentelę,kuri pasakytų skaitytojui pati, tai daug ar mažai.
giedre
2008-03-28 20:52
as valgau aviziniu dribsniu kose- virta. tai kaip su tais vitaminais? butinai ji turi buti tik uzpilta vandeniu, neverdama , o laikma 12 val?
dinciukas
2008-03-22 21:26
labai geras straipsnis vertas demesio tu kurie nori sveikai gyventi
as
2008-01-18 18:58
liuks
Rodyti daugiau komentarų

Parašykite savo nuomonę

  • :)
  • (happy)
  • :D
  • (super)
  • (hi)
  • (red)
  • (fu)
  • (fool)
  • (weird)
  • :P
  • :(
  • (hooray)
  • (bad)
  • (think)
  • 8|
  • (ok)

Straipsniai šioje grupėje

Video

Mūsų draugai

Mūsų draugai