Lengvai, sveikai ir sočiai: omletas

Omletas – maistingas, sotus, tačiau skrandžio neapsunkinantis patiekalas. Kai kurie be jo neįsivaizduoja nei vienos dienos. Kaip gaminti omletą, kad Jo skonis nustebintų ne tik Jus, bet ir Jūsų artimuosius? Tereikia žinoti keletą gudrybių ir šiek tiek pasitelkti fantaziją!

 

Pateikiame Jums aštuonis patarimus, kurie pravers kepant omletą:

 

Pirmasis patarimas – kokybiški kiaušiniai. Jei tik turite galimybę, rinkitės kaimiškus, laisvai lakstančių ir savarankiškai besimaitinančių vištų kiaušinius. Venkite narvuose laikomų vištų kiaušinių, nes jie ne tokie maistingi. Taip pat labai pravers kokybiška keptuvė, turinti neprisvylančią dangą ir geros kokybės sviestas.

 

Antrasis patarimas – geras ir kruopštus kiaušinių išplakimas. Plakite kiaušinius tol, kol masė taps vientisa. Neturi matytis nei baltymų ruoželių, nei trynio gabaliukų. Masėje turėtų net atsirasti šiek tiek burbuliukų. Kiaušinių masę galite pagardinti įvairiais prieskoniais – druska, pipirais, šviežiomis ar džiovintomis žolelėmis, persiladu, paprikų milteliais ir t.t. Druska ir pipirai – tikra klasika, bet tikrai galite sugalvoti ir kažką originalesnio.

 

Trečiasis patarimas – į omletą galima įpilti šiek tiek vandens arba pieno. Taip jis taps puresnis, tačiau tokią masę iškepti yra šiek tiek sudėtingiau. Jei omleto kepimo patirties dar turite nedaug, tuomet geriau kol kas nepilti nei vandens, nei pieno. Gryna kiaušinių masė kepa lengviau.

 

Ketvirtasis patarimas – keptuvę įkaitinkite iki vidutinės kaitros. Įdėkite gabalėlį lydyto arba įprasto sviesto. Kiaušinių plakinį pilkite tuomet, kai sviestas švelniai ir visiškai išsilydys.

 

Penktasis patarimas – supiltą į keptuvę kiaušinių plakinį maišykite labai palengva, neskubėdami. Neleiskite jam prisvilti. Ugnis turi būti vidutinė. Per didelė kaitra netinkama – taip viena omleto pusė gali pradėti prisvilti, o kita dar likti skysta.

 

Šeštasis patarimas – kai tik matysite, kad skysčio jau beveik nebeliko, tuomet nustokite maišyti kiaušinių masę. Jie sukeps savaime maždaug per pusę minutės, kartais tai užtruks šiek tiek ilgėliau. Jei omletas pradeda svilti jam dar neiškepus, tuomet ugnį reikėtų dar labiau sumažinti, įdėti papildomo sviesto ir palaukti, kol jis galutinai iškeps.

 

Septintasis patarimas – lėtai sulenkite omletą ir dėkite jį į lėkštę per sulenktą pusę. Galite apibarstyti žalumynais, sūriu, mėgstamais prieskoniais. Šalia labai tiks visagrūdės duonos riekelė, daržovės, kumpis, avokado salotos ir t.t.

 

Aštuntasis patarimas – omletą galima gaminti vien tik iš kiaušinių, tačiau kad jis būtų dar įdomesnis ir maistingesnis, galite sugalvoti pačių įvairiausių įdarų. Puikiai tiks grybai su sūriu, špinatai su žirneliais, kumpis su paprika ir viskas, ką tik mėgstate. Kepimo esmė visuomet labai panaši – pirmiausiai pasiruošiate įdarą, pavyzdžiui, lengvai pakepinate papriką su faršu ar špinatus su sūriu. Tuomet keptuvėje įkaitinate sviestą, įprastai kepate omletą. Paruoštą įdarą suberiate maždaug į omleto vidurį, perlenkiate ir iš karto patiekiate.

 

Leiskite pasireikšti fantazijai, nes omletas tikrai nėra vien tik pusryčių patiekalas. O galbūt tai taps Jūsų sekmadienio ryto tradicija. Skanaus!

 

Parengė Rūtelė Foktienė

Populiariausi straipsniai

Parašykite savo nuomonę

  • :)
  • (happy)
  • :D
  • (super)
  • (hi)
  • (red)
  • (fu)
  • (fool)
  • (weird)
  • :P
  • :(
  • (hooray)
  • (bad)
  • (think)
  • 8|
  • (ok)

Straipsniai šioje grupėje

Mūsų draugai

Mūsų draugai