Ar mėgstate įkvėpti kavos aromato? Moksliniai tyrimai rodo, kad kavos kvapas padeda pajusti visiško laimingumo jausmą ir tai vienas mėgstamiausių žmonijos aromatų. Ir ne be reikalo – tai tikrai naudingas gėrimas, kuriame yra pačių įvairiausių medžiagų. Kokias medžiagas kaupia kavos pupelės ir kas vyksta jų skrudinimo metu?
Kavos pupelėse kaupiama daug įvairių medžiagų
Kavoje randama daug biologiškai aktyvių ir maistinių medžiagų. Pavyzdžiui, šviežiose Arabica kavos pupelėse, kurios laikomos bene populiariausia kavos rūšimi, yra apie 12 – 13 proc. vandens, apie 50-52 proc. celiuliozės, apie 10-11 proc. baltymų ir apie 10 proc. monosacharidų ir oligosacharidų. Kavos pupelėse taip pat randama apie 1 proc. laisvų aminorūgščių ir iki 9 proc. chlorogeno, citrinų, obuolių ir vyno rūgščių. Šviežiose kavos pupelėse randama apie 5 proc. lipidų. Kavos pupelėse taip pat yra pačių įvairiausių flavonoidų, organinių rūgščių, taninų, vitaminų (ypatingai B grupės vitaminų) ir mineralinių medžiagų (mangano, kalio, magnio, fosforo ir kt.). Pupelių maistinė vertė priklauso nuo rūšies. Jų spalva gali būti pati įvairiausia – ir pilka, ir gelsva, ir melsva, ir žalsva, ir pilkai melsva – tai taip pat priklauso nuo pupelių rūšies. Kavos pupelių sudėtis, spalva, aromatas, skonis ir kitos savybės pakinta jas paskrudinus – ar žinote, kas vyksta kavos pupelių skrudinimo metu?
Kava savo ypatingą aromatą ir skonį įgauna skrudinimo metu
Galima sakyti, kad aukštos temperatūros poveikyje, kuri gali viršyti net ir 200 laipsnių Celsijaus, kavos pupelės tiesiog „neatpažįstamai“ transformuojasi. Skrudinimas būtinas, kad kavos pupelės atskleistų geriausias savo savybes. Egzistuoja daugybė kavos skrudinimo technologijų, todėl ir kavos rūšių šiandien – nesuskaičiuojamai daug. Mėgstamą kavą gali atrasti kiekvienas. Vieniems patinka rūgštesnė kava, kiti, tuo tarpu, tikisi pajusti šokoladinį aromatą. Pasirodo, kad kavos savybės priklauso ne tik nuo kavos pupelių rūšies. Labai daug lemia ir pupelių skrudinimas. Kai kurie žmonės visą savo gyvenimą paskiria kavos pupelių skrudinimui ir geriausių skonių bei aromatų paieškai. Kavos skrudintojai turi daug išmanyti apie technologijas, skrudinimo laiką, pupelių rūšis ir t.t.
Skrudinimo metu išsiskiria daug lakiųjų ir nelakiųjų junginių – nuo jų kokybinės bei kiekybinės sudėties priklauso kavos savybės
Iš nelakių medžiagų skrudinimo metu išsiskiria įvairios lakiosios ir nelakiosios medžiagos, kurios suteikia kavai būdingą skonį ir aromatą. Pavyzdžiui, nefermentinėms skrudinimo reakcijoms priskiriama karamelizacija, kurios metu kavos pupelės įgauna salsvą ir karamelinį skonį, o kitų skrudinimo reakcijų metu kava gali įgauti ir žemišką, ir dūminį, ir vaisinį, ir net aštrų skonį bei aromatą. Tarkime, viena iš kartumo skonį suteikiančių medžiagų yra kofeinas, kuriam būdingas tonizuojantis, protinę veiklą gerinantis ir energijos suteikiantis poveikis, tačiau jo kiekis pupelėse skrudinimo metu ne itin keičiasi, nes kofeino molekulėms būdingas gana didelis terminis stabilumas. Kartumo skonį kavai taip pat gali suteikti kavos rūgštis, chininas ir kitos medžiagos, kurios išsiskiria būtent kavos skrudinimo metu. Kavos rūgštumo laipsnis priklauso nuo to, kaip skrudinimo metu skaidomos organinės rūgštys. Daugiausia kavos rūgštumą nulemia tokių organinių rūgščių kaip skruzdžių, glikolio, acto ir pieno rūgštys kokybinė bei kiekybinė sudėtis. Skrudinimo metu kavos pupelės netenka apie 14-23 proc. savo svorio, tačiau didžiąją dalį „prarastų“ medžiagų sudaro vanduo.
Kokie pagrindiniai kavos skrudinimo lygiai?
Šviesus skrudinimas – kavos pupelių spalva būna šviesesnė, o skonis – švelniai vaisinis, lengvai rūgštus.
Vidutinis skrudinimas – kavos pupelių spalva būna ruda, o skonių dermę sudaro tobulas rūgštumo, saldumo ir kartumo derinys.
Tamsus skrudinimas – kavos pupelės tamsesnės, o skonis – intensyvesnis. Dažnai gaminama espreso kava.
Labai tamsus skrudinimas naudojamas rečiau. Pupelės tamsios spalvos, skonis – itin intensyvus. Vertinamas užkietėjusių kavos gurmanų.
Svarbu: specialistai rekomenduoja kasdien išgerti 1-2 puodelius kavos ir neviršyti 3 puodelių normos. Tuomet kava teiks daugiau naudos, nei padarys galimos žalos.
Parengė Rūtelė Foktienė
Skausmas - subjektyvus pojūtis. Jo intensyvumas priklauso nuo organų pažeidimo, skausmo slenksčio, centrinės nervų sistemos būklės. Daugybė moterų nuolat patiria nuolatinį ar epizodinį skausmą, kuris trukdo gyventi, pailsėti, užmigti. Jis yra pagrindinis daugelio ginekologinių ligų simptomas. Nukenčia asmeninis, socialinis ir seksualinis gyvenimas, moteris atrodo liguistai ir nuolat pavargusi....
Skaityti daugiauKiek turėtų trukti lytinis aktas, geriausiai žino moteris, todėl jos ir reikia pasiklausti. Bet ar verta patikėti, kai ji meilikaujančiai sako, jog jai užtenka ir tų 30 sekundžių? Greičiausiai protinga ir mylinti moteris labai nenusimins dėl kelių per greitai išsiveržusios sėklos kartų, bet jeigu taip atsitinka visada? Paguodžiant galima pasakyti, kad priešlaikinė ejakuliacija - lengviausiai išsprendžiama seksualinė problema....
Skaityti daugiauKasdien pas ginekologus apsilanko daugybė įvairaus amžiaus moterų, kurias vargina mėnesinių ciklo sutrikimai. Kartais gali užtekti tik menko streso, didelio nuovargio, ir menstruacijos sutrinka. Kiekviena moteris bent kartą patiria nedidelių ciklo nukrypimų, kurie nekelia didelio pavojaus, tačiau kartais tai gali būti prasidedančios ligos signalas. Kaip išgirsti tokį signalą ir juo pasirūpinti? Kalbamės su akušere-ginekologe Vita JAUNIŠKIENE....
Skaityti daugiauPrižiūrėti ausis ne mažiau svarbu nei reguliariai valyti dantis, plauti plaukus ar karpyti nagus. Daugiausia ausų priežiūros sunkumų sukelia joje besikaupiančios tąsios, geltonos išskyros - ausies siera. Šių išskyrų kiekis yra individualus: vieniems jos gaminasi tiek mažai, kad ji niekada nesikaupia, tuo tarpu kitų ausyse kamščiai susidaro kas du trys mėnesiai. Nepamanykite, jog ausies siera tik teikia rūpesčių - ji yra labai svarbi bei naudinga, nes apsaugo ausų landas (nuo būgnelio iki išorinės ausies) nuo dulkių, bakterijų ir kitų nešvarumų. Taigi jos ausyje turi būti, tik, žinoma, ne per daug....
Skaityti daugiauBeveik kiekvienam bent kartą gyvenime ūžė, spengė ar zvimbė ausyse. Tačiau ar visada į tokius dalykus reikia kreipti dėmesį? Viena mūsų žurnalo skaitytoja pasakoja apie savo problemą ir klausia: „Jau keleri metai man tiek dieną, tiek naktį ūžia ausyse. Ar yra kokių gydymo būdų nuo to ūžesio išsigydyti, ar teks kentėti visą gyvenimą?“ Manau, šis klausimas labai aktualus daugeliui, taigi pasistengsiu papasakoti apie šį simptomą išsamiau...
Skaityti daugiauTikrai nedaugelis vos sunegalavę skuba pas gydytoją. Visų pirma, kol užsiregistruosi ir pateksi, nesunki liga praeis savaime, o jei reikia tik konsultacijos... Gyvename XXI amžiuje, todėl daugeliui visagalis internetas yra geriausias patarėjas. Veikiausiai todėl žurnalo „Sveikas žmogus“ interneto tinklalapyje, taip pat vis populiarėjančiame „Facebook“ puslapyje ir sulaukiame daugiausia mūsų skaitytojų klausimų. Kiti savo problemas išdėsto laiške redakcijai. Apžvelgsime dalį jų. Šįkart pasirinkome ginekologiją, o į klausimus atsako Kauno klinikų Akušerijos ir ginekologijos klinikos Moterų konsultacijos vadovė docentė Rosita Aniulienė....
Skaityti daugiauKiekvienai porai moters nėštumo metu lytiniai santykiai sukelia tam tikrų dvejonių. Vienoms poroms nėštumas seksualiniam gyvenimui teikia tik privalumų, kitoms – tai susirūpinimas ir problemos. Iškyla begalės klausimų, į kuriuos atsakymus gali pateikti tik moterį nėštumo metu prižiūrintis gydytojas. Kas atsitiks, jeigu moteris patirs orgazmą? Ar galima mylintis sužaloti kūdikį? Ar gali seksas sukelti persileidimą? Kokia yra infekcijos patekimo rizika? Į šiuos klausimus atsako Vilniaus gimdymo namų akušerė-ginekologė ALINA KITOVIENĖ....
Skaityti daugiauMoksliniai tyrimai nustatė, kad natūrali kontracepcija ne tik įmanoma, bet ir gali būti efektyvi (toms, kurių ciklas reguliarus, patikimumas – daugiau nei 90 proc.). Kiekviena moteris turi tam tikrą ciklo ritmą, todėl reikia tik išmokti stebėti savo pojūčius. Dažniausiai rekomenduojama naudotis keliomis vaisingų ir nevaisingų dienų nustatymo metodikomis. Apie kalendorinį, temperatūros ir gleivių stebėjimo metodus konsultuoja gydytojas ginekologas med.dr. Genadijus KRAVČENKA....
Skaityti daugiauGinekologė Violeta Jonaitienė jau septynerius metus nepaliauja žavėtis Suomijos mokslininkų išradimu – hormonine gimdos spirale. Šiai kontracepcijos priemonei prieš dešimtmetį pasirodžius Lietuvoje, gydytoja viena pirmųjų šalyje ėmė ją siūlyti savo pacientėms. Pasak ginekologės, per tiek metų neteko girdėti blogų atsiliepimų, o dažna moteris po kurio laiko grįžta „antram kartui“. Jonaitienė yra tokia tikra šios priemonės veiksmingumu, nes pati yra ją išbandžiusi. Gydytoja ją dažniausiai skiria nemaloniam sutrikimui, kuris kamuoja daugelį moterų, – gausioms mėnesinėms mažinti....
Skaityti daugiauVitaminai ir mikroelementai – kiekvieno žmogaus organizmui būtinos medžiagos. Norėdami išvengti organizmo išsekimo, imuninės sistemos susilpnėjimo, turėtume kasdien papildyti savo maisto racioną vitaminais ir mineralinėmis medžiagomis. Šįkart apie tai, kodėl mūsų organizmui taip reikalingas magnis....
Skaityti daugiauŽmogaus kūne nuolatos vyksta įvairios cheminės reakcijos. Vykstant medžiagų apykaitai, kūno temperatūra svyruoja apie + 37°C. Tačiau žmonės ar net žmonių bendruomenės turi individualias „normalios“ kūno temperatūros variacijas. Išsamiau apie visa tai kalbamės su Kauno medicinos universiteto klinikų Infekcinių ligų klinikos prof. Alvydu Laiškoniu....
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauMedicinos specialistai, remdamiesi pasaulio statistikos duomenimis, teigia, kad dauguma ligų prasideda nuo žarnyno veiklos sutrikimų. Norint išgydyti organizmą ar išvengti ligų, visų pirma būtina išvalyti organizmą – pašalinti jame susikaupusius šlakus bei toksinus....
Skaityti daugiauPakilusi temperatūra nėra liga, o tik ligos požymis. Net keliais laipsniais pakilusi temperatūra rodo organizmo reakciją į ligą – vadinasi, organizmas pradeda kovoti su liga. Žmogaus kūno temperatūra svyruoja – mažiausia ji yra naktį (tuomet lėčiausia medžiagų apykaita) ir ryte, o, organizmui tampant aktyvesniam (dieną), ji vertinama kaip normali, kai yra 36,4–36,7°C. Nuo neaukštos temperatūros vaistų nereikia. Tačiau ką daryti jei temperatūra nedaug pakilusi laikosi ilgesnį laiką? Ką rodo ilgalaikė pakilusi temperatūra, kokios galimos priežastys ir ką tokiu atveju daryti, konsultuoja Vilniaus sveikatos namų vaikų ligų gydytoja Lorita BUDRIENĖ....
Skaityti daugiauNe vieną šimtmetį stengiamasi padėti tiems, kuriems išsivysto priklausomybė nuo alkoholio. Kuriami vaistai, atrandamos vis naujos psichoterapinės metodikos, praktikuojama ir „bobučių medicina“. Kelyje į pergalę prieš priklausomybę visi metodai tinkami? Bent jau tokios nuomonės yra net kompetentingiausi medikai, dirbantys su priklausomais žmonėmis. Anot jų, alkoholizmo gydymas turi būti kompleksinis, tačiau kas įeina į tą kompleksą – artimųjų ir pačio žmogaus reikalas. TV laidos kūrybinė grupė pasikalbėjo su keliais specialistais, turinčiais ne vienerių metų darbo patirtį. Teiravomės apie vieną dažnai taikomą metodą, kuris kartais suteikia žmogui antrą galimybę, o kartais ir ne. Apie kodavimą. ...
Skaityti daugiauŠiame straipsnyje sužinosite, kokie yra pagrindiniai priklausomumo nuo alkoholio simptomai, kokios gali būti jo priežastys ir kokios šiandien yra alkoholizmo gydymo galimybės....
Skaityti daugiau
Parašykite savo nuomonę