Kuo naudingas ožkų pienas?

Ožkų pienas – nuo seno vertinamas maisto produktas, kuris, kaip manoma, yra ne tik maistingas, bet ir turi gydomųjų galių. Kuo naudingas ožkų pienas ir kodėl verta bent vieną kartą per savaitę pasimėgauti ožkų pieno sūriu?

 

Ožkų pienas gaunamas iš naminių ožkų. Šiuo metu ožkos pienas nėra toks populiarus kaip karvės pienas, tačiau kai kuriose pasaulio šalyse naminės ožkos yra be galo svarbūs gyvūnai, galintys maitintis ir skurdesne kalnų augmenija. Įvairios ožkų veislės auginamos būtent dėl pieno. Viena ožka per dieną duoda apie  2,5 – 3,5 litrus pieno.

 

Ožkos pienas išsiskiria tuo, kad jame esantys riebalų lašeliai yra labai smulkūs. Ožkos pienas yra tobulesnė emulsija nei karvės pienas, todėl riebalai nėra linkę susitelkti viršuje, kaip nutinka su karvės pienu. Tai reiškia, kad ožkos pienas yra vientisesnis ir paprastai yra riebesnis nei karvės pienas. Vidutinis pieno riebumas yra apie 3-4 proc. Dar ožkos pienas išsiskiria ir tuo, kad jis laikomas hipoalerginiu. Jis neturi tam tikro tipo kazeino, dažnai sukeliančio alergijas vaikams ir suaugusiesiems. 100 gramų ožkos pieno yra apie 3,1 g baltymų, apie 3,5 g riebalų, apie 4,4 g angliavandenių (cukrų mažiau nei karvės piene). 100 g ožkos pieno turi apie 60 kcal.  Ožkos piene yra mažiau laktozės nei karvės piene, be to, ožkos piene mažiau ir cholesterolio.

 

Iš ožkų pieno gaminami šie produktai: sviestas, sūris, ledai ir kt. Kai kuriose pasaulio šalyse ožkos sūris ypatingai populiarus ir vertinamas. Pavyzdžiui, prancūzai garsėja ne viena ožkos sūrio rūšimi. Įdomiai atrodo ir tai, kad iš ožkos pieno pagamintas sviestas būna baltos spalvos. Taip yra dėl to, kad ožkos piene esantis beta karotinas randamas vitamino A pavidalu, kuris yra bespalvis riebaluose tirpus vitaminas.

 

Specialistai teigia, kad ožkos pienas daug naudingesnis už karvės pieną. Jame gausu riebaluose tirpių vitaminų A, D, E ir vandenyje tirpių B grupės vitaminų. Todėl ožkų pienas labai naudingas ne tik regėjimui ir bendrajai organizmo sveikatai, bet ir nuo seno vertinamos jo gerosios savybės odai, plaukams ir nagams. Ožkų pienas išsiskiria mineralų sudėtimi – jame yra ne tik kalcio ir magnio, bet randama ir geležies, fluoro, fosforo, jodo, molibdeno, vario, kobalto, seleno ir kt. gyvybiškai svarbių mineralinių medžiagų. Ožkų pienas nuo seno vartojamas bendrosios sveikatos stiprinimui, nusilpusių asmenų „atgaivinimui“ po sunkių ligų, peršalimo ir kitų viršutinių kvėpavimo takų ligų gydymui. Teigiama, kad dažniau vartojant ožkų pieną galima apsisaugoti nuo avitaminozių, nes šiame piene yra praktiškai visų organizmui reikalingų medžiagų.

 

Ožkų pienas nuo seno naudojamas kosmetikoje. Taip yra dėl to, kad jame esantys lecitinas, cholinas, globulinas, albuminas, biotinas padeda lėtinti odos senėjimo procesus, greitinti audinių regeneraciją, kovoti su raukšlėmis. Pavyzdžiui, kubeliais sušaldytas ožkų pienas padeda greitai pašalinti maišelius po akimis, stangrina ir maitina jautrią veido odą.

 

Norint organizmą papildyti naudingosiomis medžiagomis, rekomenduojama bent kartą per savaitę pasimėgauti ožkos pieno sūriu. Jis puikiai dera su burokėliais, valgomosiomis sėklomis ir rukola – šios skanios salotos mėgiamos ir vertinamos visame pasaulyje. Tereikia šiuos keturis ingredientus apšlakstyti kokybišku alyvuogių aliejumi ir gausime ne tik maistingą, bet ir labai skanų bei gurmanų itin mėgstamą patiekalą.

 

Parengė Rūtelė Foktienė

Populiariausi straipsniai

Parašykite savo nuomonę

  • :)
  • (happy)
  • :D
  • (super)
  • (hi)
  • (red)
  • (fu)
  • (fool)
  • (weird)
  • :P
  • :(
  • (hooray)
  • (bad)
  • (think)
  • 8|
  • (ok)

Straipsniai šioje grupėje

Mūsų draugai