Ožkų pienas – nuo seno vertinamas maisto produktas, kuris, kaip manoma, yra ne tik maistingas, bet ir turi gydomųjų galių. Kuo naudingas ožkų pienas ir kodėl verta bent vieną kartą per savaitę pasimėgauti ožkų pieno sūriu?
Ožkų pienas gaunamas iš naminių ožkų. Šiuo metu ožkos pienas nėra toks populiarus kaip karvės pienas, tačiau kai kuriose pasaulio šalyse naminės ožkos yra be galo svarbūs gyvūnai, galintys maitintis ir skurdesne kalnų augmenija. Įvairios ožkų veislės auginamos būtent dėl pieno. Viena ožka per dieną duoda apie 2,5 – 3,5 litrus pieno.
Ožkos pienas išsiskiria tuo, kad jame esantys riebalų lašeliai yra labai smulkūs. Ožkos pienas yra tobulesnė emulsija nei karvės pienas, todėl riebalai nėra linkę susitelkti viršuje, kaip nutinka su karvės pienu. Tai reiškia, kad ožkos pienas yra vientisesnis ir paprastai yra riebesnis nei karvės pienas. Vidutinis pieno riebumas yra apie 3-4 proc. Dar ožkos pienas išsiskiria ir tuo, kad jis laikomas hipoalerginiu. Jis neturi tam tikro tipo kazeino, dažnai sukeliančio alergijas vaikams ir suaugusiesiems. 100 gramų ožkos pieno yra apie 3,1 g baltymų, apie 3,5 g riebalų, apie 4,4 g angliavandenių (cukrų mažiau nei karvės piene). 100 g ožkos pieno turi apie 60 kcal. Ožkos piene yra mažiau laktozės nei karvės piene, be to, ožkos piene mažiau ir cholesterolio.
Iš ožkų pieno gaminami šie produktai: sviestas, sūris, ledai ir kt. Kai kuriose pasaulio šalyse ožkos sūris ypatingai populiarus ir vertinamas. Pavyzdžiui, prancūzai garsėja ne viena ožkos sūrio rūšimi. Įdomiai atrodo ir tai, kad iš ožkos pieno pagamintas sviestas būna baltos spalvos. Taip yra dėl to, kad ožkos piene esantis beta karotinas randamas vitamino A pavidalu, kuris yra bespalvis riebaluose tirpus vitaminas.
Specialistai teigia, kad ožkos pienas daug naudingesnis už karvės pieną. Jame gausu riebaluose tirpių vitaminų A, D, E ir vandenyje tirpių B grupės vitaminų. Todėl ožkų pienas labai naudingas ne tik regėjimui ir bendrajai organizmo sveikatai, bet ir nuo seno vertinamos jo gerosios savybės odai, plaukams ir nagams. Ožkų pienas išsiskiria mineralų sudėtimi – jame yra ne tik kalcio ir magnio, bet randama ir geležies, fluoro, fosforo, jodo, molibdeno, vario, kobalto, seleno ir kt. gyvybiškai svarbių mineralinių medžiagų. Ožkų pienas nuo seno vartojamas bendrosios sveikatos stiprinimui, nusilpusių asmenų „atgaivinimui“ po sunkių ligų, peršalimo ir kitų viršutinių kvėpavimo takų ligų gydymui. Teigiama, kad dažniau vartojant ožkų pieną galima apsisaugoti nuo avitaminozių, nes šiame piene yra praktiškai visų organizmui reikalingų medžiagų.
Ožkų pienas nuo seno naudojamas kosmetikoje. Taip yra dėl to, kad jame esantys lecitinas, cholinas, globulinas, albuminas, biotinas padeda lėtinti odos senėjimo procesus, greitinti audinių regeneraciją, kovoti su raukšlėmis. Pavyzdžiui, kubeliais sušaldytas ožkų pienas padeda greitai pašalinti maišelius po akimis, stangrina ir maitina jautrią veido odą.
Norint organizmą papildyti naudingosiomis medžiagomis, rekomenduojama bent kartą per savaitę pasimėgauti ožkos pieno sūriu. Jis puikiai dera su burokėliais, valgomosiomis sėklomis ir rukola – šios skanios salotos mėgiamos ir vertinamos visame pasaulyje. Tereikia šiuos keturis ingredientus apšlakstyti kokybišku alyvuogių aliejumi ir gausime ne tik maistingą, bet ir labai skanų bei gurmanų itin mėgstamą patiekalą.
Parengė Rūtelė Foktienė
Pasaulyje jau ne vienerius metus vyksta diskusijos dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir genetiškai modifikuotų produktų (GMP) keliamos rizikos aplinkai, žemės ūkiui ir žmonių sveikatai. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus genetiškai modifikuoti galima tik tris maisto produktus: sojas, kukurūzus ir rapsus. ...
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauApie riešutų maistines savybes ir naudą sveikatai kalbamės su Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologe Inga VANAGIENE....
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauPaskutiniuoju metu žmonės beveik pamiršo tai, ką vartojo dar mūsų močiutės ar mamos. Kad ir obuolių actą. Šis paprastas produktas jau nuo senų laikų yra žinomas ir kaip įvairiems negalavimams gydyti tinkama, ir kaip puiki grožio puoselėjimui skirta kosmetinė priemonė....
Skaityti daugiauInkstai - labai svarbūs poriniai organai. Jie sveria apie 200 g kiekvienas, o per parą sugeba perdirbti iki 1000 litrų kraujo. Jie valo kraują nuo nereikalingų medžiagų, palaiko organizmo homeostazę (vidinės terpės pastovumą), dalyvauja AKS (arterinio kraujo spaudimo) reguliavime, o jei streikuoja kepenys - iš dalies perima ir kepenų funkciją. Sergantiems inkstų ligomis skiriamas medikamentinis gydymas....
Skaityti daugiauJau seniai neabejojama, kad motinos pienas yra tinkamiausias naujagimio ir kūdikio maistas, o žindymas krūtimi turi didelį biologinį ir emocinį poveikį motinos ir kūdikio sveikatai. Žindymas krūtimi – tai per visą evoliucijos laiką susidariusios grandinės tęsimas (nėštumas – gimdymas – laktacija), tad iki 6 mėnesių kūdikiai turėtų būti maitinami tik motinos pienu. Jame yra visų kūdikiui reikalingų vitaminų, mikroelementų ir kitų mažylio raidai svarbių medžiagų, o dėl ypatingos motinos pieno sudėties visos šios medžiagos pasisavinamos geriau nei iš karvės ar ožkos pieno. Vyresnius kūdikius jau reikia primaitinti....
Skaityti daugiauDžiovintų vaisių parduotuvėse dabar yra įvairiausių. Razinos, slyvos, abrikosai, datulės, papajos, ananasai... Yra tokių, kurių net pavadinimus sunku atsiminti ar ištarti. Ką žinome apie jų naudą sveikatai, jų pasirinkimo ypatumus bei taisyklingą vartojimą? Turbūt daugelis ne kažin ką. Išties tai labai naudingi mūsų sveikatai produktai, kurie, beje, ant mūsų stalo turėtų būti dažniau nei įprasta dabar. Žiniomis ir patarimais apie visa tai dalijasi Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologė Inga VANAGIENĖ....
Skaityti daugiauTurbūt daugelis žino posakį „jei nori gerai matyti ir turėti sveikas akis – valgyk mėlynes“. Šis posakis tikrai teisingas, tarp kitų gydomųjų mėlynių savybių – poveikis regėjimui pritaikomas bene dažniausiai. Nuolat valgant mėlynių, atsigauna pavargusios, nusilpusios akys. Tačiau mėlynės turi ir daugiau naudos mūsų sveikatai....
Skaityti daugiauAvižos jau seniai paplito teritorijoje nuo Korėjos iki Vakarų Europos. Plinijus, Katonas ir kt. senovės mokslininkai avižas laikė piktžolėmis ir siūlė jas rauti iš pasėlių. Kartu Plinijus rašė, kad germanai iš avižų grūdų verda tyrę. Galenas teigė, kad avižos auginamos Indijoje ir jomis šeriami gyvuliai, o kartais gaminamas maistas. Tačiau į maistinę avižų vertę dėmesys buvo atkreiptas daug vėliau....
Skaityti daugiauŽinia apie nėštumą visada pakeičia tiek nėščiosios, tiek artimiausių jos žmonių gyvenimą, ir nors, kaip teigia gydytojai, – tai normali fiziologinė būsena, su kuria reikia susitaikyti, moteris dažniausiai tampa daug atsargesnė ir dėmesingesnė savo gyvenimo būdui, mitybai bei savijautai. Juk dabar ji atsakinga ne tik už savo, bet ir už naujo žmogaus gyvenimą. Tad kokios gi tos pagrindinės gairės, kurių nėštumo metu turėtų laikytis kiekviena būsimoji mama? Konsultuoja gydytoja ginekologė Eugenija ABRAITIENĖ. ...
Skaityti daugiauŠirvintų rajone, Bagaslaviškio kaime, gyvenantys ūkininkai Bronislovas Liubomiras Vošteris su žmona Janina jau daugiau kaip dvidešimtį metų augina linus ir spaudžia jų aliejų. Iš jo su vaistažolėmis pasigamina įvairių sveikatinimo priemonių. Ūkininkai neabejoja, kad kiekvienam sveikiausi yra gimtajame krašte išauginti, senelių ir prosenelių vartoti produktai....
Skaityti daugiauTarp augalų, vartojamų maistui ir turinčių gydomųjų savybių, gerai žinomas česnakas (Allium sativum). Jam būdingas specifinis aštrus kvapas, o ir pavadinimas “allium” graikiškai reiškia kvepėti. Kitur teigiama, kad “allium” kilęs iš keltų žodžio “all”, reiškiančio “deginantis”. Tačiau kad ir kokia pavadinimo kilmė, visi vieningai sutaria - tai labai naudingas ir sveikas augalas....
Skaityti daugiauViena iš legendų byloja, kad bitės – Dievo dovana žmogui. Dar senovės Egipte medus buvo naudojamas ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip gydomoji, kosmetinė ar konservuojamoji medžiaga. O kai kurios tautos medumi balzamuodavo mirusius vadus ir karalius. Teigiama, kad taip balzamuoti kūnai išlieka tokie, kaip ir gyviems esant. Pasidomėkime bičių produktų savybėmis ir gydomosiomis galiomis....
Skaityti daugiauKodėl nereikia ir negalima vartoti anabolinių steroidų Pokalbį apie anabolinių steroidų žalą, kai jie vartojami papildomai kaip fizinių jėgų ir ypatybių stimuliatoriai, profesorius Gintautas Kazanavčius pradėjo vienu pavyzdžiu. ...
Skaityti daugiauGimtoji raudonųjų spanguolyno karoliukų žemė – gražioji Karelija. Dar Rusijos caras Petras Pirmasis gyrė ir įvertino laukines spanguoles kaip nepakeičiamą vaistą nuo įvairių ligų. Senuosiuose raštuose teigiama, kad pirmoje Rusijos karo ligoninėje kareivių žaizdos buvo gydomos vieninteliu vaistu – spanguolių sultimis ir ekstraktu, jį sumaišius su degtine. Tai, kad spanguolių sultys gerai dezinfekuoja žaizdas, žinoma ligi šiol. O kuo dar naudingos spanguolės?...
Skaityti daugiau
Parašykite savo nuomonę