Penki sveikesnės mitybos patarimai

Persivalgydami mes ne pasisemiame energijos, o tampame mieguisti, vangūs ir tingūs. Be to, kas kartą pakenkiame ne tik virškinimo sistemai, bet ir visam organizmui. Kodėl taip dažnai persivalgome ir ką daryti, kad ši problema pasikartotų kuo rečiau?

 

Dažniausios persivalgymo priežastys

 

Ne taip jau ir retai persivalgoma tik dėl to, kad tikrai labai skanu ir norisi visko paragauti. Jei taip nutinka retai, tuomet nieko tokio, tačiau tai neturėtų tapti kasdienybe. Verta pasistengti švęsti ne tik prie stalo, bet ir aktyviai leidžiant laiką gamtoje.

Persivalgymas gana dažnai susijęs su nereguliaria mityba, kai nepaisoma jokio mitybos režimo. Pavyzdžiui, visą dieną nevalgoma (badaujama laikantis dietos ar dėl to, kad nerandama laiko pavalgyti). Visai nenuostabu, kad vėlyvą vakarą organizmas visais įmanomais būdais reikalauja maisto, tačiau prieš miegą persivalgyti itin žalinga. Negana to, vakariniai persivalgymai gali ne tik apkrauti virškinimo sistemą, sukelti miego sutrikimus, bet kitą dieną dažniausiai net nesinori žiūrėti į maistą. O tai tarsi užburtas nesveikos mitybos ratas.

Dar viena svarbi ir šiandien vis dažniau pasitaikanti persivalgymo priežastis – emocinis valgymas, kai maistu „kompensuojami“ streso metu patiriami pojūčiai. Tai gali būti rimta psichologinė problema, kuri sprendžiama ieškant jos „šaknų“.

Persivalgymo  priepuolius gali išprovokuoti skurdi mityba, kuri nesuteikia organizmo pakankamo kiekio maistinių medžiagų, vitaminų ir mineralų – štai kodėl persivalgymo rizika taip stipriai padidėja įvairių drastiškų dietų besilaikantiems asmenims.

 

Patarimai, sumažinantys persivalgymo riziką

 

  • Rinkitės mažesnius indus.  Ar žinojote, kad tokios didelės lėkštės anksčiau buvo nenaudojamos? Vidutinis dabar naudojamų lėkščių diametras yra mažiausiai 30 proc. didesnis nei prieš 100 metų. Tai reiškia, kad žmogus kiekvieną kartą suvalgo daugiau. Taigi rinkitės mažesnius indus – atrodys, kad juose maisto žymiai daugiau. Valgykite tik iš nedidelių indų, o ne tiesiai iš pakuotės. Valgymas tiesiai iš pakuotės labai didina persivalgymo riziką – dažnas „atsipeikėja“ tik tuomet, kai pakuotė tuščia, nors joje buvo net keturios maisto porcijos.

 

  • Valgykite lėčiau.  Tikriausiai ne kartą teko girdėti, kad sotumo jausmas pajuntamas vėliau. Taip, taip ir yra, tačiau sotumo jausmo galite ir nesulaukti (vietoje jo pajusite apsunkimą), jei didelę maisto porciją sušveisite per keletą minučių. Tad valgykite lėtai, neskubėdami ir mėgaudamiesi maistu. Taip jį žymiai geriau sukramtysite ir virškinimo sistemai padarysite didelę paslaugą.

 

 

  • Neturėkite namie nesveiko maisto atsargų.  Galite tuos saldžius keksiukus ar bulvių traškučius užkišti į giliausią namų kampą, tačiau savęs juk neapgausite. Geriausia nesveiko maisto namie net neturėti – tuomet ir nekils pagundų. Jei norisi kažko saldaus, tuomet galima pasigaminti sveikesnių desertų – šiandien apstu ne tik receptų, bet ir įvairių sveikesnių produktų alternatyvų.

 

  • Valgykite gražiau ir estetiškiau patiektą maistą.  Įrodyta, kad vaizdingiau, prabangiau ir išraiškingiau patiektą maistą žmonės valgo lėčiau. Tad stenkitės maistą patiekti išradingiau ir mėgausitės juo ilgiau. Gali pasitarnauti ir gražesni indai, tačiau nepamirškite rinktis mažesnes lėkštes.

 

 

  • Gerkite daugiau vandens.  Alkis dažnai painiojamas su troškuliu, tad visuomet pamėginkite pirmiausiai išgerti stiklinę vandens. 15 minučių prieš valgį išgerta vandens stiklinė ženkliai sumažina persivalgymo tikimybę. Nepamirškite, kad per parą reikėtų išgerti bent 1,5-2 litrus vandens, o po kavos puodelio reikėtų išgerti bent 1-2 stiklines negazuoto mineralinio vandens.

 

Parengė vaistininkė Rūtelė Foktienė

Populiariausi straipsniai

Parašykite savo nuomonę

  • :)
  • (happy)
  • :D
  • (super)
  • (hi)
  • (red)
  • (fu)
  • (fool)
  • (weird)
  • :P
  • :(
  • (hooray)
  • (bad)
  • (think)
  • 8|
  • (ok)

Straipsniai šioje grupėje

Mūsų draugai

Mūsų draugai