Pusryčių valgymas didina produktyvumą ir darbingumą

Tikriausiai ne kartą teko girdėti, kad pusryčiai – svarbiausias dienos valgis. Ir tikrai ne be reikalo. Atlikti tyrimai rodo, kad tie asmenys, kurie valgo pusryčius, yra kur kas darbingesni ir produktyvesni nei tie, kurie jų nevalgo. Taigi pakalbėkime apie pusryčių teikiamą naudą šiek tiek plačiau – dėl kokių priežasčių jų nereikėtų praleisti?

 

 

Valgysi pusryčius – nejausi mieguistumo

 

Popietinis mieguistumas – viena dažniausių priežasčių, dėl kurių dramatiškai krenta žmogaus darbingumas. Pasirodo, kad vienas iš „kaltininkų“ gali būti labai svarbaus dienos valgio – pusryčių – atsisakymas. Atlikti tyrimai rodo, kad popietiniu mieguistumu dažniausiai skundžiasi tie asmenys, kuriems pirmasis dienos valgis būna pietūs. Šią teoriją paaiškinti visai nesudėtinga. Organizmas, gana ilgą laiką (mažiausiai pusantros paros) negavęs jokio valgio, po pietų sudeda visą savo turimą energiją į tai, kad pietūs būtų kuo greičiau ir kuo efektyviau suvirškinti. Paprastai tariant, didžioji dalis žmogaus energijos sueikvojama pietų virškinimui ir maistinių medžiagų įsisavinimui, todėl asmuo gali jaustis mieguistas ir pavargęs. Negana to, organizmas išskiria medžiagų, kurios dar labiau didina mieguistumą ir pavargimo jausmą. Tai viena iš priežasčių, kodėl reikėtų valgyti pusryčius – tam, kad kraujyje būtų palaikomas pastovus gliukozės kiekis ir tam, kad žmogus visą dieną jaustųsi energingas ir darbingas.

 

 

Papusryčiauti reikėtų per 2 valandas nuo atsibudimo

 

Dietologai rekomenduoja papusryčiauti per 2 valandas nuo atsibudimo. Geriausi pusryčiai yra tokie, kuriuose netrūksta nei angliavandenių, nei baltymų. Be to, juose gali būti ir sveikųjų riebalų. Ne be reikalo rekomenduojama rinktis košes, pilnagrūdės duonos sumuštinius su avokadu ar virtus kiaušinius su daržovėmis. Puikiai tiks ir varškė su sėmenų aliejumi ar lašišos gabalėliai su įvairiagrūde duona ir salotos lapais. Paprastai tariant, pusryčiai turėtų būti gana lengvi, bet kartu maistingi ir sotūs. Dėl to, ką turėtume rinktis pusryčiams, yra labai daug skirtingų nuomonių. Pasirodo, kad yra netgi tokių teorijų, kad pusryčiams reikėtų rinktis desertą. Šią teoriją pagrindžia vienas atliktas tyrimas, kurio rezultatai parodė, kad rytais valgant desertą sumažėja per dieną galinčių pasireikšti alkio protrūkių tikimybė. Galutinis rezultatas parodė, kad tie, kurie rytais suvalgydavo desertą, pasiekė netgi geresnių svorio kontrolės rezultatų nei tie, kurie deserto rytais nevalgydavo. Visai įdomu, ar ne?

 

 

Septyni pusryčių pavyzdžiai:

 

1) Penkių grūdų košė su šaukšteliu medaus

2) Avižų košė su riešutais ir razinomis

3) Ryžių košė su pienu

4) Varškė su bananais

5) Varškė su natūraliu jogurtu ir linų sėmenimis

6) Juodos duonos riekelė su virtu kiaušiniu ir vyšniniais pomidorais

7) Juodos duonos riekelė su varškės užtepėle ir avokadu

 

 

Parengė Rūtelė Foktienė

Populiariausi straipsniai

Parašykite savo nuomonę

  • :)
  • (happy)
  • :D
  • (super)
  • (hi)
  • (red)
  • (fu)
  • (fool)
  • (weird)
  • :P
  • :(
  • (hooray)
  • (bad)
  • (think)
  • 8|
  • (ok)

Straipsniai šioje grupėje

Mūsų draugai

Mūsų draugai