Jauni tėvai dažnai susiduria su vyresnės kartos patarimais dėl vaiko auginimo, taip pat ir mitybos klausimais. Turbūt ne kartą girdėjote, kad anksčiau kelių mėnesių naujagimius girdydavo arbatomis ar vandeniu. Vyresniosios kartos patirtis, žinoma, vertinga, nevertėtų jos atmesti visais atvejais, tačiau per kelis dešimtmečius pasikeitė nemažai dalykų. Mokslo patvirtinta, kad motinos pienu arba mišinukais maitinamam kūdikiui iki 6 mėnesių nereikia vandens, arbatėlių, gliukozės tirpalų ir sulčių, nes pienas patenkina visą kūdikio skysčių poreikį. Tačiau jei mažylis nori, galima duoti nesaldinto virinto vandens. Mamos kūnas prie padidėjusios aplinkos temperatūros puikiai prisitaiko – pienas tampa vandeningesnis, o vandens, arbatos ar sulčių patartina duoti tik tuomet, kai kūdikis jau valgo tirštą maistą ir pasisotinęs nori atsigerti.
Vandens, arbatos ar sulčių neduokite vietoj mamos pieno ar mišinio, nes pieno produktai kūdikiui ir mažam vaikui yra būtini ir nepakeičiami.
Kūdikiams ir vaikams nerekomenduojama dažnai gerti juodosios, žaliosios, net ramunėlių arbatų, nes jose esantis taninas slopina geležies pasisavinimą. Vaistažolių arbatų taip pat geriau vengti dėl tam tikro jų farmakologinio poveikio.
Vertinant maisto medžiagas, patys vaisiai, uogos ir daržovės už pagamintas sultis vertingesni, todėl sultys mažylio maisto racione jų neturėtų pakeisti. Sultys duodamos valgant arba iškart po valgio, nes jose esantis vitaminas C padeda pasisavinti geležį. Tačiau apskritai sultimis piktnaudžiauti nederėtų, mat tiek koncentruotos, tiek skiestos, jos malšina apetitą. Rekomenduojama sultis gerti tada, kai kūdikis jau geria iš puodelio.
Sultys gaminamos prieš pat vartojimą, o tinkamiausios – obuolių, juodųjų serbentų, vyšnių. Kai mažylis jų ragauja pirmą kartą, duokite tik iki 12 lašų. Vėliau šį kiekį pamažu didinkite.
Pradėkite nuo kurios nors vienos rūšies ir įsitikinkite, kad kūdikis jai nealergiškas. Po 1-2 savaičių pasiūlykite kitos rūšies. Kai kūdikis prie sulčių įpras, išbandykite įvairesnių – morkų, burokėlių, slyvų, spanguolių. Vyšnių, juodųjų serbentų, mėlynių sultys labiau tinka kūdikiams, kurie dažnai tuštinasi skystomis išmatomis. Atsargiai duokite braškių, žemuogių, agrastų sulčių, nes kūdikiai dažnai jų netoleruoja, gali prasidėti alergija. Morkų sulčių kūdikiams iki vienerių metų duoti nerekomenduojama. Taip pat ir vynuogių – nuo jų dažnai pučia pilvuką.
Jeigu neturite galimybės namuose pagaminti natūralių sulčių, geriau rinkitės specialiai vaikams pagamintas pramoniniu būdu. Jų pasirinkimas nemažas – tiek importuotų, tiek gamintų Lietuvoje. Suaugusiesiems skirtų konservuotų sulčių vaikučiams iki 2 metų geriau neduoti.
Nors žindymą patariama tęsti iki 2 metų, nuo 6 mėnesių kūdikiui jau reikia papildomo maisto. Iki maždaug 6 mėnesių kūdikis moka tik žįsti ir čiulpti, o apytikriai tarp 4-7 mėnesio čiulpimo jėga didėja, atsiranda pirmieji kramsnojimo judesiai, tad ateina laikas į maisto racioną įtraukti tyreles.
Pradėkite primaitinti nuo daržovių (pavyzdžiui, bulvių ar morkų) arba grūdų be glitimo (pavyzdžiui, ryžių) tyrelių.
Žemiau esančioje lentelėje parodyta, kada tinkamiausias laikas duoti kūdikiui tam tikras produktų grupes:
Maisto produktas Maisto produkto davimo terminas Pastabos
Daržovių tyrė* Nuo 6 ar 7mėn. Geriausiai pradėti nuo bulvių, morkų košės
Kruopų tyrė* Nuo 6 ar 7 mėn. Geriausiai pradėti nuo ryžių košės, nes ji mažiausiai kelia alergiją
Aliejus, sviestas Nuo 6 mėn. Dedama tik į tyrę
Švieži vaisiai, uogos, daržovės ir jų sultys Nuo 6,5 mėn. Pramoniniu būdu pagamintas tyres duoti tik neturint šviežių
Mėsa, galvijų kepenys Nuo 8 mėn. Geriausiai tinka virta vištiena, jautiena, veršiena, triušiena
Žuvis Nuo 10-12 mėn. Geriausiai tinka virta liesa žuvis
Balta duona, džiūvėsiai Kai atsiranda noras kramtyti Ne daugiau kaip 5-20 g per parą. Tinka dantenoms masažuoti, moko kramtyti
Suaugusiųjų maistas (grubiai trintas, be prieskonių) Nuo 10-12 mėn. Pratinama palengva, duodama po truputį, mokoma kramtyti
Varškė, kiaušinis, karvės ir ožkos pienas Iki 1 metų nerekomenduojama. Karvės pienu galima balinti kruopų tyres
* Papildomą maitinimą galima pradėti tiek kruopų, tiek daržovių tyre.
Prie kiekvieno naujo patiekalo vaikutį reikėtų pratinti palengva. Iš pradžių duokite 1 valgomąjį šaukštą (15 ml per dieną). Nenusigąskite, jeigu pirmus du tris kartus kūdikis maistą tiesiog išspjaus – tai nereiškia, kad jis niekada nebevalgys pasiūlyto produkto, tiesiog naujas skonis ne visuomet iš karto yra priimtinas. Pasiūlykite to paties maisto po keleto dienų ir taip darykite ne vieną kartą. Jeigu kūdikis ir toliau atsisakys valgyti tą patiekalą, neverskite. Jūsų tikslas – supažindinti mažą žmogutį su nuostabia patiekalų, skonių, kvapų įvairove, tad prievarta čia nepadės. Kurkite malonias asociacijas su maistu ir valgymu. Nepykite, kai kūdikis spjaus lauk jūsų ruoštą ar parduotuvėje atidžiai rinktą tyrelę – jis tai darys daugybę kartų, ir visai ne todėl, kad maistas prastas arba neskanus. Prie naujovių reikia įprasti!
Prieskonių į maistą nedėkite, nes kūdikio vidaus organai per menkai išsivystę druskai ar pipirams apdoroti. Be to, susidaręs įprotis valgyti saldžiai arba sūriai vėliau gali nulemti nutukimo, hipertenzinės ligos, dantų ėduonies atsiradimą.
Iš pradžių kūdikiui nereikėtų duoti iš keleto vaisių, uogų, daržovių (ypač augintų ne Lietuvoje) susidedančių tyrelių arba tyrelių su įvairiais priedais (medumi, grietinėle, šokoladu), nes kūdikis gali jų netoleruoti. Pradėkite nuo bulvės ar morkos. Savaitę stebėkite, ar nėra alerginių reakcijų, ar nesikeičia mažylio savijauta. Tik tuomet, kai kūdikis pripranta prie naujo patiekalo, t. y. jį valgo ne trumpiau kaip 7-10 dienų ir nėra jokių netoleravimo požymių, galite po truputį duoti naujo patiekalo.
Mažyliui sunegalavus, jokių naujų ar neįprastų patiekalų jam nesiūlykite.
Kruopas ir kitą tirštą maistą kūdikiui duokite šaukšteliu. Jokiu būdu nepilkite jų į buteliuką. Pradėkite nuo ryžių košės – ji rečiausiai sukelia alergiją – ir kas 1-2 savaites bandykite naujų kruopų rūšių. Mažyliui sėkmingai išbandžius visas kruopų rūšis, galima duoti sudėtinių 3-4 rūšių kruopų košių. Jas galima balinti motinos pienu, mišinuku arba karvės pienu.
Iš pradžių košių duokite po kelis arbatinius šaukštelius du kartus per dieną, vėliau – tris (viena daržovių, kitos dvi – skirtingų kruopų). Kadangi manų košė nėra tokia naudinga, jos siūlykite vėliausiai. Vyresniems kūdikiams reikia nuolatos keisti tyrelių rūšis, kad neužkietėtų viduriai.
Pramoniniu būdu pagamintose daržovių, vaisių tyrėse, kruopų košėse jau yra kūdikiui reikalingas baltymų, riebalų ir angliavandenių kiekis. Kai kurios parduodamos tyrės ir košės būna papildytos ir vitaminais, geležimi. Kokybiškesnės – tos, kuriose nėra druskos ir cukraus. Jeigu etiketėje rašoma „be cukraus“, tai reiškia, jog tyrelėje nėra sacharozės, fruktozės arba medaus – tik angliavandenių, esančių sudėtiniuose košės produktuose.
Pramoniniu būdu pagamintos sausosios tyrės ir košės labiau kūdikiams tinka, jei nėra atopijos požymių.
Jei kūdikiui maistą gaminsite namuose, bus savotiškai ramiau, žinant, ko tiksliai į maistą dėta, iš ko jis pagamintas, nors šitaip sudėtingiau užtikrinti reikalingiausių medžiagų pusiausvyrą. Kad namuose gamintų daržovių tyrelių energinė vertė būtų didesnė ir skonis geresnis, dėkite aliejaus arba sviesto. Kūdikiams tinkamiausias – saulėgrąžų, rapsų aliejus.
Gera fizinė mažylio raida (kūno masės didėjimas), protinė branda ir sveikata įrodo, kad kūdikiui užtenka maisto, jis maitinamas tinkamai. Beje, „tinkamai“ – taip pat ir saikingai. Nematuokite savo meilės vaikui maisto kiekiu. Atminkite, kad žmogaus valgymo įpročiai formuojasi nuo pat gyvenimo pradžios, todėl tegul mažylis valgo įvairų, subalansuotą, šviežią maistą ir kuo rečiau girdi „už mamytę, už tėvelį“.
Pasaulyje jau ne vienerius metus vyksta diskusijos dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir genetiškai modifikuotų produktų (GMP) keliamos rizikos aplinkai, žemės ūkiui ir žmonių sveikatai. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus genetiškai modifikuoti galima tik tris maisto produktus: sojas, kukurūzus ir rapsus. ...
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauApie riešutų maistines savybes ir naudą sveikatai kalbamės su Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologe Inga VANAGIENE....
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauPaskutiniuoju metu žmonės beveik pamiršo tai, ką vartojo dar mūsų močiutės ar mamos. Kad ir obuolių actą. Šis paprastas produktas jau nuo senų laikų yra žinomas ir kaip įvairiems negalavimams gydyti tinkama, ir kaip puiki grožio puoselėjimui skirta kosmetinė priemonė....
Skaityti daugiauInkstai - labai svarbūs poriniai organai. Jie sveria apie 200 g kiekvienas, o per parą sugeba perdirbti iki 1000 litrų kraujo. Jie valo kraują nuo nereikalingų medžiagų, palaiko organizmo homeostazę (vidinės terpės pastovumą), dalyvauja AKS (arterinio kraujo spaudimo) reguliavime, o jei streikuoja kepenys - iš dalies perima ir kepenų funkciją. Sergantiems inkstų ligomis skiriamas medikamentinis gydymas....
Skaityti daugiauJau seniai neabejojama, kad motinos pienas yra tinkamiausias naujagimio ir kūdikio maistas, o žindymas krūtimi turi didelį biologinį ir emocinį poveikį motinos ir kūdikio sveikatai. Žindymas krūtimi – tai per visą evoliucijos laiką susidariusios grandinės tęsimas (nėštumas – gimdymas – laktacija), tad iki 6 mėnesių kūdikiai turėtų būti maitinami tik motinos pienu. Jame yra visų kūdikiui reikalingų vitaminų, mikroelementų ir kitų mažylio raidai svarbių medžiagų, o dėl ypatingos motinos pieno sudėties visos šios medžiagos pasisavinamos geriau nei iš karvės ar ožkos pieno. Vyresnius kūdikius jau reikia primaitinti....
Skaityti daugiauDžiovintų vaisių parduotuvėse dabar yra įvairiausių. Razinos, slyvos, abrikosai, datulės, papajos, ananasai... Yra tokių, kurių net pavadinimus sunku atsiminti ar ištarti. Ką žinome apie jų naudą sveikatai, jų pasirinkimo ypatumus bei taisyklingą vartojimą? Turbūt daugelis ne kažin ką. Išties tai labai naudingi mūsų sveikatai produktai, kurie, beje, ant mūsų stalo turėtų būti dažniau nei įprasta dabar. Žiniomis ir patarimais apie visa tai dalijasi Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologė Inga VANAGIENĖ....
Skaityti daugiauTurbūt daugelis žino posakį „jei nori gerai matyti ir turėti sveikas akis – valgyk mėlynes“. Šis posakis tikrai teisingas, tarp kitų gydomųjų mėlynių savybių – poveikis regėjimui pritaikomas bene dažniausiai. Nuolat valgant mėlynių, atsigauna pavargusios, nusilpusios akys. Tačiau mėlynės turi ir daugiau naudos mūsų sveikatai....
Skaityti daugiauAvižos jau seniai paplito teritorijoje nuo Korėjos iki Vakarų Europos. Plinijus, Katonas ir kt. senovės mokslininkai avižas laikė piktžolėmis ir siūlė jas rauti iš pasėlių. Kartu Plinijus rašė, kad germanai iš avižų grūdų verda tyrę. Galenas teigė, kad avižos auginamos Indijoje ir jomis šeriami gyvuliai, o kartais gaminamas maistas. Tačiau į maistinę avižų vertę dėmesys buvo atkreiptas daug vėliau....
Skaityti daugiauŽinia apie nėštumą visada pakeičia tiek nėščiosios, tiek artimiausių jos žmonių gyvenimą, ir nors, kaip teigia gydytojai, – tai normali fiziologinė būsena, su kuria reikia susitaikyti, moteris dažniausiai tampa daug atsargesnė ir dėmesingesnė savo gyvenimo būdui, mitybai bei savijautai. Juk dabar ji atsakinga ne tik už savo, bet ir už naujo žmogaus gyvenimą. Tad kokios gi tos pagrindinės gairės, kurių nėštumo metu turėtų laikytis kiekviena būsimoji mama? Konsultuoja gydytoja ginekologė Eugenija ABRAITIENĖ. ...
Skaityti daugiauŠirvintų rajone, Bagaslaviškio kaime, gyvenantys ūkininkai Bronislovas Liubomiras Vošteris su žmona Janina jau daugiau kaip dvidešimtį metų augina linus ir spaudžia jų aliejų. Iš jo su vaistažolėmis pasigamina įvairių sveikatinimo priemonių. Ūkininkai neabejoja, kad kiekvienam sveikiausi yra gimtajame krašte išauginti, senelių ir prosenelių vartoti produktai....
Skaityti daugiauTarp augalų, vartojamų maistui ir turinčių gydomųjų savybių, gerai žinomas česnakas (Allium sativum). Jam būdingas specifinis aštrus kvapas, o ir pavadinimas “allium” graikiškai reiškia kvepėti. Kitur teigiama, kad “allium” kilęs iš keltų žodžio “all”, reiškiančio “deginantis”. Tačiau kad ir kokia pavadinimo kilmė, visi vieningai sutaria - tai labai naudingas ir sveikas augalas....
Skaityti daugiauViena iš legendų byloja, kad bitės – Dievo dovana žmogui. Dar senovės Egipte medus buvo naudojamas ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip gydomoji, kosmetinė ar konservuojamoji medžiaga. O kai kurios tautos medumi balzamuodavo mirusius vadus ir karalius. Teigiama, kad taip balzamuoti kūnai išlieka tokie, kaip ir gyviems esant. Pasidomėkime bičių produktų savybėmis ir gydomosiomis galiomis....
Skaityti daugiauKodėl nereikia ir negalima vartoti anabolinių steroidų Pokalbį apie anabolinių steroidų žalą, kai jie vartojami papildomai kaip fizinių jėgų ir ypatybių stimuliatoriai, profesorius Gintautas Kazanavčius pradėjo vienu pavyzdžiu. ...
Skaityti daugiauGimtoji raudonųjų spanguolyno karoliukų žemė – gražioji Karelija. Dar Rusijos caras Petras Pirmasis gyrė ir įvertino laukines spanguoles kaip nepakeičiamą vaistą nuo įvairių ligų. Senuosiuose raštuose teigiama, kad pirmoje Rusijos karo ligoninėje kareivių žaizdos buvo gydomos vieninteliu vaistu – spanguolių sultimis ir ekstraktu, jį sumaišius su degtine. Tai, kad spanguolių sultys gerai dezinfekuoja žaizdas, žinoma ligi šiol. O kuo dar naudingos spanguolės?...
Skaityti daugiau
Lankytojų komentarai
Parašykite savo nuomonę