Kaip namuose pasigaminti skystojo aukso – lydyto sviesto?

Lydytas sviestas, dar vadinamas Ghi arba Ghee sviestu arba skystuoju auksu, paskutiniu metu muša populiarumo rekordus. Jį itin pamėgo sveikos mitybos šalininkai, mat ant šio sviesto keptas maistas kur kas vertingesnis ir gardesnis. Šiam sviestui būdingas labai malonus skonis ir kvapas, primenantis pienišką riešutų aromatą. Teigiama, kad jis kur kas naudingesnis sveikatai nei paprastas sviestas. Šaunu ir tai, kad jis ilgiau išlieka tinkamas vartoti, be to, „pakelia“ kur kas aukštesnę kaitinimo temperatūrą (priešingai nei paprastas sviestas ar skysti saulėgrąžų ir rapsų aliejai, kurie dažniausiai naudojami kepimui), todėl kepimo metu nesusidaro nuodingos medžiagos, o pats maistas įgauna labai malonų aromatą ir poskonį.

 

Nors ir sveika, bet svarbu saikas

Lydytas sviestas laikomas viena kokybiškiausių riebalų rūšių. Ajurvedoje jis nuo seno naudojamas kaip pagalbinė vaistinių preparatų medžiaga, kuri padeda veikliosioms medžiagoms pasiekti reikiamas vietas. Jame yra ne tik riebalų rūgščių, bet ir riebaluose tirpių vitaminų – A, E, K ir D bei kitų sveikatai naudingų medžiagų. Ghi sviestą sveikos mitybos šalininkai rekomenduoja saugesniam maisto kepimui ir skrudinimui. Be to, šis sviestas labai tinkamas įvairių patiekalų gardinimui – košės, sriubos, troškiniai, įvairūs kepiniai, kūdikių maistas įgauna puikų skonį ir tampa dar naudingesni. Žinoma, šį sviestą taip pat būtina naudoti saikingai – juk tai riebalai, kurie turėtų sudaryti nedidelę paros kalorijų normą. Kepimui užtenka labai nedidelio jo kiekio. Paskutiniu metu plinta įprotis lydytu sviestu gardinti kavą – pamėginkite ir Jūs! O kaip gi lydytą sviestą pasigaminti namuose? Pasirodo, tai nėra sudėtinga – juk nereikia jokios specialios įrangos ir užtenka vieno vienintelio ingrediento – kokybiško ir šviežio sviesto, kurį geriausia įsigyti iš patikimų ūkininkų.

 

Trys paprasti gamybos žingsniai – sviesto ir indo parinkimas, sviesto lydymas ir produkto košimas

  • Skystojo aukso gamybai reikėtų rinktis kuo šviežesnį, kuo riebesnį ir kuo kokybiškesnį sviestą. Jo riebumas turėtų būti ne mažesnis nei 82 procentai. Jis negali būti gardintas prieskoniais ar kokiais nors kitais priedais. Tad geriausia rinktis natūralų kaimišką sviestą iš patikimų tiekėjų, tačiau tinka ir natūralus parduotuvėje pirktas sviestas (būtina perskaityti jo sudėtį – kad į pirkinių krepšelį per klaidą nepatektų tepus riebalų mišinys ar margarinas). Iš vieno kilogramo natūralaus sviesto turėtų pavykti pagaminti apie 650-750 g lydyto sviesto, nes dalis produktų išgaruoja arba yra išmetami.
  • Prieš sviesto lydymą rekomenduojama jį supjaustyti nedideliais kubeliais. Lydymui tinkamas švarus ir sausas metalinis arba stiklinis indas, per kurį matytųsi viskas, kas vyksta su lydomu sviestu. Itin svarbus dėmesingumas. Kaitinamą sviestą reikia nuolat maišyti medine mentele arba mediniu šaukštu. Per ketvirtį valandos sviestas suputos, dar per kitą ketvirtį ar pusę valandos atsiras būdingų nuosėdų. Kai tik susiformuoja šios nuosėdos, būtina iš karto patraukti indą nuo viryklės. Indas turėtų šiek tiek pastovėti nejudinamas ir lengvai atvėsti.
  • Dar šiltas produktas turi būti perkošiamas. Paimamas indas, kurio kaklelis apdengiamas marle ar tinkleliu ir į šį indą pilamas gautas produktas. Nuosėdos liks ant marlės, o į indą tekės dar šiltas skystasis auksas. Paruoštą produktą galima išpilstyti į sandariai užsukamus indelius. Geriausia lydytą sviestą laikyti šaldytuve – tuomet jis ilgiau išliks šviežias. Galima jį laikyti ir tamsioje, vėsioje spintelėje – tuomet jis bus tinkamas vartoti bent pusę metų. Senovėje būtent tokiu būdu buvo ruošiamos naudingų riebalų atsargos.

Skanaus!

 

Parengė Rūtelė Foktienė

Populiariausi straipsniai

Parašykite savo nuomonę

  • :)
  • (happy)
  • :D
  • (super)
  • (hi)
  • (red)
  • (fu)
  • (fool)
  • (weird)
  • :P
  • :(
  • (hooray)
  • (bad)
  • (think)
  • 8|
  • (ok)

Straipsniai šioje grupėje

Mūsų draugai