5 naudingos avokadų savybės

Avokadus pamėgo praktiškai visas pasaulis – ir tai jau seniai ne tik mada, bet ir labai naudingas mitybos elementas. Retas žino, kad avokadas iš tikrųjų yra vaisius, botaniniu požiūriu priskiriamas prie uogų. Pateiksime 5 priežastis, kodėl verta reguliariai valgyti avokadus.

1) Pradėkime nuo to, kad avokadai – labai skanūs. Jie dažnai mėgstami jau nuo kūdikystės – grikių košė tampa daug skanesnė, kai ji pagardinama avokadais. Švelnus, gaivus, šiek tiek salstelėjęs kreminis skonis suteikia patiekalams puikių kulinarinių atspalvių ir labai gražią spalvą. Taigi avokadas ne tik skanus, bet ir gražiai atrodantis vaisius. Gaila, kad jo kaina ne visuomet priimtina – manoma, kad avokadai pabrango būtent dėl savo išaugusio populiarumo ir didelio poreikio visame pasaulyje.

2) Avokadų maistinė vertė – labai turtinga. Neretai jie priskiriami prie „supermaisto“. Yra įvairiausių avokadų rūšių, tad jų maistinė vertė gali šiek tiek skirtis priklausomai nuo to, kur ir kaip augintas avokadas. Nepaisant to, juose labai daug naudingų maistinių medžiagų. Juose yra ir vitaminų, ir mineralų, pavyzdžiui, vitaminų A, C, D, E, K, B5 ir B6 bei kitų B grupės vitaminų; mineralų kalio, magnio, vario, geležies ir kt.

3) Avokaduose nemažai širdžiai ir smegenims svarbių gerųjų riebalų ir virškinimui būtinų augalinių skaidulų – dėl to jie itin vertinami. Avokadai itin mėgstami vegetarų, nes jie bent jau iš dalies gali patenkinti gerųjų riebalų, gaunamų iš žuvies, poreikį. Tai bene riebiausias vaisius, tačiau šie riebalai – geros kilmės ir sveikatai jie labai naudingi. O štai skaidulos gali padėti kontroliuoti kūno svorį, pajusti sotumą, mažinti cukraus kiekio šuolių kraujyje tikimybę. Vis dėlto net ir valgant avokadus reikia justi saiką.

4) Manoma, kad avokadai padeda palaikyti bendrąją organizmo sveikatą, mat iš avokadų maistinės medžiagos pasisavinamos itin efektyviai. Jie maistingi, sotūs, bet tuo pačiu ir gana lengvai virškinami, neapkraunantys organizmo. Sumuštinis su avokadu ryte yra kur kas geresnis pasirinkimas nei saldūs dribsniai su pienu – ilgiau ir sėkmingiau išlaikomas sotumo jausmas bei vientisas energijos lygis, be to, organizmas daug geriau „pamaitinamas“ įvairiomis maistinėmis medžiagomis, kurios itin naudingos odai, plaukams ir nagams. Galima sakyti, kad avokadas padeda rūpintis grožiu iš vidaus.

5) Kita naudinga avokadų sudėtinė dalis – antioksidantinių savybių turinčios medžiagos. Juose yra akims svarbių polifenolinių junginių, vadinamų liuteinu ir zeaksantinu bei kitų flavonoidų, teigiamai veikiančių organizmą ir galinčių apsaugoti nuo įvairių uždegiminių reakcijų, vėžio ir širdies bei kraujagyslių ligų. Reguliarus avokadų valgymas gali padėti pagerinti ir (arba) ilgiau išsaugoti sveiko regėjimo funkciją. O juk tai taip svarbu, kai tiek laiko praleidžiame prie ekranų ir visai pamirštame, kokios svarbios mums yra akys. Avokadai – puikus maistas sveikoms akims, laimingai širdžiai, gražiai odai ir sveikam virškinimui. Tad valgykime į sveikatą, tik visuomet atminkime, kad „kas per saiką, tas nesveika“.

Autorius vaistininkė Rūtelė Foktienė

Populiariausi straipsniai

Parašykite savo nuomonę

  • :)
  • (happy)
  • :D
  • (super)
  • (hi)
  • (red)
  • (fu)
  • (fool)
  • (weird)
  • :P
  • :(
  • (hooray)
  • (bad)
  • (think)
  • 8|
  • (ok)

Straipsniai šioje grupėje

Mūsų draugai