Penki produktai, kurių reikėtų vengti esant padidėjusiam skrandžio rūgštingumui

Teigiama, kad viena dažniausių šiuolaikinio žmogaus problemų yra rėmuo. Gastroezofaginio refliukso liga – tai procesas, kurio metu rūgštus skrandžio turinys patenka į stemplę ir ją dirgina. Žmogus jaučia itin nemalonų deginimo jausmą, skrandžio skausmus, gali atsirasti itin įkyrus kosulys bei kankinti raugėjimas. Manoma, kad skrandžio rėmuo pasireiškia mažiausiai kas dešimtam gyventojui ir tai yra itin dažna priežastis, dėl kurios pacientai kreipiasi į šeimos gydytojus. Pacientai dažnai atpažįsta padidėjusį skrandžio rūgštingumą, tačiau tik retas žino, kurie maisto produktai itin kenksmingi pasireiškiant šiai būklei. Taigi trumpai apžvelkime produktus, kuriuos būtų naudinga išbraukti iš skrandžio problemomis besiskundžiančio žmogaus raciono.

Aštrus, įvairių prieskonių gausus maistas. Įvairios kilmės prieskoniai itin skatina skrandžio rūgšties sekreciją, dirgina skrandžio sieneles, skatina gleivinės žaizdelių atsiradimą. Išbraukti aštrų ir prieskoningą maistą iš raciono verta ir dėl skrandžio opos profilaktikos. Nors teigiama, kad prieskonių gausus maistas gerina virškinimą, tačiau verta nepamiršti, kad virškinimo procesas pagerėja būtent dėl pagausėjusios skrandžio sulčių gamybos – o tai nenaudinga pacientams, kuriuos kankina rėmuo.

Alkoholis. Žinoma, kad alkoholis visai nenaudingas bet kokiu atveju. Jis ne tik kenkia nervinei sistemai, kepenims ir kitoms organų sistemoms, bet ir paaštrina nuo rėmens kenčiančių žmonių pojūčius. Alkoholis atpalaiduoja raumenis, kurie saugo nuo skrandžio rūgšties patekimo į stemplę; taip pat dirgina ir stemplės bei skrandžio sieneles. Įvairūs alkoholio kokteiliai veikia dar stipriau, pavyzdžiui, labai netinkamas derinys yra apelsinų sultys su stipriu ar, dar baisiau, angliarūgštės savo sudėtyje turinčiu alkoholiu.

Gazuoti gėrimai. Gazuoti gėrimai dažnam vartotojui yra daug patrauklesni nei paprastas vanduo. Verta žinoti, kad gazuotuose gėrimuose gausu sveikatai visai nenaudingos angliarūgštės - silpnos rūgšties, susidarančios vandeniui jungiantis su anglies dvideginiu. Angliarūgštė itin greitai skyla į vandenį ir anglies dvideginį. Anglies dvideginis (kitaip anglies dioksidas) turi pasišalinti iš skrandžio, kartu sukeldamas skrandžio sienelių spaudimą ir skatindamas patekti daugiau skrandžio rūgšties į stemplę – žmogus pajunta nemalonų deginimo jausmą, kuris kartais yra labai stiprus ir net sukelia kosulį.

Šokoladas – šokoladas yra riebus, saldus, savo sudėtyje kofeino turintis produktas. Savo sudėtimi jis itin netinkamas nuo rėmens graužimo kenčiantiems žmonėms. Kofeinas (kitaip – trimetilksantinas) didina skrandžio rūgštingumą ir veikia į skrandžio sfinkterio (pertvaros) raumenis, todėl jaučiami nemalonūs pojūčiai, kuruos pacientas apibūdina kaip stiprų graužimą ir atsirūgimą rūgščiu turiniu.

Kava. Kavos nauda ir žala yra bene labiausiai diskutuojama tema šiomis dienomis. Kavoje taip pat gausu kofeino, kurio poveikis virškinimo sistemai trumpai aprašytas aukščiau. Dėl tos pačios priežasties rėmens kankinami pacientai turėtų atsisakyti kavos arba iki minimalaus kiekio sumažinti jos vartojimą.

Netinkamas gyvenimo būdas. Būtina pabrėžti, kad tokio nemalonaus sutrikimo, kaip rėmens, pasireiškimą paskatina ir netinkamas gyvenimo būdas. Patariama nepersivalgyti, nes didesnis maisto kiekis dirgina skrandį, sukelia spaudimą , taip pat didina skrandžio rūgšties išsiskyrimą. Vertėtų neprisivalgyti ir prieš pat miegą, atsisakyti rūkalų, nenešioti per daug aptemptų drabužių, kurie gali spausti skrandžio sritį ir skatinti skrandžio turinio patekimą į stemplę.

Pirmoji pagalba kenčiant nuo rėmens. Jeigu mitybos bei gyvenimo būdo taisyklių laikymasis nepadeda ar gelbėja nepakankamai, verta imtis medikamentinio gydymo. Ypatingai veiksminga vaistinė medžiaga yra ranitidinas (pvz., Raniberl). Ranitidinas yra histamino H2-receptorių antagonistas, esantis vaistinių preparatų, skirtų pepsinės opos ir gastroezofaginio refliukso ligos (GERL) gydymui, sudėtyje. Ši vaistinė medžiaga slopina skrandžio bazinę ir sulčių sekreciją, kurią stimuliuoja maistas ir kitos aktyviosios organizmo gaminamos medžiagos. Suaugusiems ir vyresniems negu 16 metų paaugliams rekomenduojama vartoti po 150 mg ranitidino per parą, esant sunkesniems sutrikimams dozę galima padidinti iki 300 mg. Vaistinis preparatas gali būti vartojamas valgio metu arba nevalgius. Svarbu atsiminti, kad dėl bet kokio vaistinio preparato vartojimo būtina pasitarti su savo gydytoju.

Populiariausi straipsniai

Parašykite savo nuomonę

  • :)
  • (happy)
  • :D
  • (super)
  • (hi)
  • (red)
  • (fu)
  • (fool)
  • (weird)
  • :P
  • :(
  • (hooray)
  • (bad)
  • (think)
  • 8|
  • (ok)

Straipsniai šioje grupėje

Mūsų draugai