Vis dažniau skamba varpai apie pieno keliamą pavojų. Ne tik pieno - visų pieno produktų: sūrio, varškės, grietinės, jogurto, sviesto. Ar tai tiesa?
1. Pieno žala: sumažina kalcio kiekį.
Pieno sudėtyje esantis baltymas padidina skrandžio terpės rūgštingumą (pienas yra rūgštinis produktas) ir mūsų organizmas turi pasitelkti mineralus šios rūgšties neutralizavimui. Kadangi iš visų mineralinių medžiagų kalcio yra daugiausia, organizmas naudoja kalcį rūgščiai neutralizuoti. Taigi, organizmas ima iš kaulų kalcį žalingam pieno poveikiui mažinti.
Išvada nr.1. Pienas mažina kalcio kiekį.
2. Pieno žala: osteoporozė.
Pienas yra intensyviai reklamuojama priemonė osteoporozės prevencijai. Bet, kaip jau įrodėme, pienas prisideda prie kalcio mažėjimo iš kaulų. Pienas neužkerta osteoporozės – bet veikia jos vystymąsi. Mėgstančiose pieną šalyse osteoporozės procentas yra daug didesnis nei šalyse, kur pieno beveik nevartoja.
Išvada Nr. 2. Pienas skatina osteoporozę.
3. Pieno žala: sutrikęs virškinimas.
9-10 metų amžiuje organizmas nustoja gaminti fermentą, atsakingą už pagrindinio pieno baltymo- kazeino skaidymą. Dėl to kazeino utilizavimui padidina druskos rūgšties kiekį skrandžio sultyse. Skrandžio aplinka tampa rūgštesnė. Didelis rūgštingumas pažeidžia skrandžio, stemplės ir žarnyno sieneles ir gali sukelti opas. Trumpai tariant , kyla pepsinių opų grėsmė.
Išvada Nr. 3.Pienas ir pieno produktai įtakoja skrandžio ir žarnyno opų susidarymui.
4. Pieno žala: pienas - nuodai.
"Gerk pieną - būsi sveikas" – kartojama nuo vaikystės namie ir mokykloje. Ir tikima be įrodymų. Bet organizmo neapgausi. Jis atsirenka, ar pienas jam nuodas ir puikiai kovoja, atsikratydamas jų įvairiais būdais (ir ne tik tualete). Kūnas atsikrato toksinų prakaito, seilių, nosies sekreto, skreplių pagalba.
Jei gausiai prakaituojate ir rytais krūtinę sukausto skrepliai bei užgula nosį, pabandykite savaitę nevartoti pieno. Tiesiog pabandykite paeksperimentuoti. Jūs tikrai pajausite skirtumą. Ir jums nebereikės jokių įrodymų, - jūs žinosite, ką jaučia jūsų organizmas: pienas - nuodai.
Išvada Nr. 4: Pienas yra nuodai.
5. Pieno žala: vėžio rizika.
Vis tas pats kazeinas kaltinamas dar viena nuodėme - kancerogeniškumu. Dr T. Colin Campbell ištyrė kazeino poveikį eksperimentiniams gyvūnams ir išmoko reguliuoti vėžio vystymąsi , mažindamas ir padidindamas kazeino dozę jų maiste.
Remiantis daugeliu tyrimų, pienas yra kelių rūšių vėžio priežastis: sėklidžių, prostatos ir krūties. Apart kazeino, įtariama, kad laktozė (pieno cukrus) irgi kancerogeniška. Vėžį sukelia ir piene esantis hormonas estrogenas. Estrogeno kiekis piene yra didelis, nes pieno pramonėje karvės dažnai apvaisinamos.
Statistika:
Mėsos ir pieno produktai niekada nebuvo įtraukti į Japonijos gyventojų mitybą, jie šiuos produktus pradėjo vartoti karo pabaigoje. Pasak Yamanashi medicinos universiteto mokslininkų, pieno vartojimas išaugo 20 kartų, mėsos - 10, o kiaušinių - 7 kartus. 1950 m. japonai gėrė 6,8 galonus pieno per dieną, o 1998 m. - 135 galonus per dieną. Tuo pačiu metu padidėjo prostatos vėžio ir sėklidžių vėžio atvejai. Šis padidėjimas buvo proporcingas pieno vartojimo augimui. Tarp vyrų iki 50 metų mirtingumas nuo prostatos vėžio padidėjo 25 kartus. Tas pats atsitiko ir daugelyje Vakarų šalių, kur pieno produktų vartojimas kilo, bet ne tokiu mastu. Vakarų šalyse mirtingumas nuo vėžio yra didesnis nei Azijoje.
Kinai ir japonai yra mažiausiai linkę sirgti prostatos vėžiu gyvendami savo šalyje. Tačiau, kai asmenys iš Pietryčių Azijos persikelia į Vakarų šalis, šios ligos rizika labai padidėja. Taigi, kinai, gyvenantys Europoje, 13-16 kartų labiau rizikuoja.
Išvada Nr. 5.Pienas padidina sėklidžių, prostatos ir krūties vėžio riziką.
Gerti pieną ar ne - kiekvieno pasirinkimo reikalas, įvertinus pliusus ir minusus. Bet eksperimentuoti, sekti sveikatą, atsisakius pieno - misija įmanoma.
Parengė: L.Varanavičienė
Pasaulyje jau ne vienerius metus vyksta diskusijos dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir genetiškai modifikuotų produktų (GMP) keliamos rizikos aplinkai, žemės ūkiui ir žmonių sveikatai. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus genetiškai modifikuoti galima tik tris maisto produktus: sojas, kukurūzus ir rapsus. ...
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauApie riešutų maistines savybes ir naudą sveikatai kalbamės su Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologe Inga VANAGIENE....
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauPaskutiniuoju metu žmonės beveik pamiršo tai, ką vartojo dar mūsų močiutės ar mamos. Kad ir obuolių actą. Šis paprastas produktas jau nuo senų laikų yra žinomas ir kaip įvairiems negalavimams gydyti tinkama, ir kaip puiki grožio puoselėjimui skirta kosmetinė priemonė....
Skaityti daugiauInkstai - labai svarbūs poriniai organai. Jie sveria apie 200 g kiekvienas, o per parą sugeba perdirbti iki 1000 litrų kraujo. Jie valo kraują nuo nereikalingų medžiagų, palaiko organizmo homeostazę (vidinės terpės pastovumą), dalyvauja AKS (arterinio kraujo spaudimo) reguliavime, o jei streikuoja kepenys - iš dalies perima ir kepenų funkciją. Sergantiems inkstų ligomis skiriamas medikamentinis gydymas....
Skaityti daugiauJau seniai neabejojama, kad motinos pienas yra tinkamiausias naujagimio ir kūdikio maistas, o žindymas krūtimi turi didelį biologinį ir emocinį poveikį motinos ir kūdikio sveikatai. Žindymas krūtimi – tai per visą evoliucijos laiką susidariusios grandinės tęsimas (nėštumas – gimdymas – laktacija), tad iki 6 mėnesių kūdikiai turėtų būti maitinami tik motinos pienu. Jame yra visų kūdikiui reikalingų vitaminų, mikroelementų ir kitų mažylio raidai svarbių medžiagų, o dėl ypatingos motinos pieno sudėties visos šios medžiagos pasisavinamos geriau nei iš karvės ar ožkos pieno. Vyresnius kūdikius jau reikia primaitinti....
Skaityti daugiauDžiovintų vaisių parduotuvėse dabar yra įvairiausių. Razinos, slyvos, abrikosai, datulės, papajos, ananasai... Yra tokių, kurių net pavadinimus sunku atsiminti ar ištarti. Ką žinome apie jų naudą sveikatai, jų pasirinkimo ypatumus bei taisyklingą vartojimą? Turbūt daugelis ne kažin ką. Išties tai labai naudingi mūsų sveikatai produktai, kurie, beje, ant mūsų stalo turėtų būti dažniau nei įprasta dabar. Žiniomis ir patarimais apie visa tai dalijasi Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologė Inga VANAGIENĖ....
Skaityti daugiauTurbūt daugelis žino posakį „jei nori gerai matyti ir turėti sveikas akis – valgyk mėlynes“. Šis posakis tikrai teisingas, tarp kitų gydomųjų mėlynių savybių – poveikis regėjimui pritaikomas bene dažniausiai. Nuolat valgant mėlynių, atsigauna pavargusios, nusilpusios akys. Tačiau mėlynės turi ir daugiau naudos mūsų sveikatai....
Skaityti daugiauAvižos jau seniai paplito teritorijoje nuo Korėjos iki Vakarų Europos. Plinijus, Katonas ir kt. senovės mokslininkai avižas laikė piktžolėmis ir siūlė jas rauti iš pasėlių. Kartu Plinijus rašė, kad germanai iš avižų grūdų verda tyrę. Galenas teigė, kad avižos auginamos Indijoje ir jomis šeriami gyvuliai, o kartais gaminamas maistas. Tačiau į maistinę avižų vertę dėmesys buvo atkreiptas daug vėliau....
Skaityti daugiauŽinia apie nėštumą visada pakeičia tiek nėščiosios, tiek artimiausių jos žmonių gyvenimą, ir nors, kaip teigia gydytojai, – tai normali fiziologinė būsena, su kuria reikia susitaikyti, moteris dažniausiai tampa daug atsargesnė ir dėmesingesnė savo gyvenimo būdui, mitybai bei savijautai. Juk dabar ji atsakinga ne tik už savo, bet ir už naujo žmogaus gyvenimą. Tad kokios gi tos pagrindinės gairės, kurių nėštumo metu turėtų laikytis kiekviena būsimoji mama? Konsultuoja gydytoja ginekologė Eugenija ABRAITIENĖ. ...
Skaityti daugiauŠirvintų rajone, Bagaslaviškio kaime, gyvenantys ūkininkai Bronislovas Liubomiras Vošteris su žmona Janina jau daugiau kaip dvidešimtį metų augina linus ir spaudžia jų aliejų. Iš jo su vaistažolėmis pasigamina įvairių sveikatinimo priemonių. Ūkininkai neabejoja, kad kiekvienam sveikiausi yra gimtajame krašte išauginti, senelių ir prosenelių vartoti produktai....
Skaityti daugiauTarp augalų, vartojamų maistui ir turinčių gydomųjų savybių, gerai žinomas česnakas (Allium sativum). Jam būdingas specifinis aštrus kvapas, o ir pavadinimas “allium” graikiškai reiškia kvepėti. Kitur teigiama, kad “allium” kilęs iš keltų žodžio “all”, reiškiančio “deginantis”. Tačiau kad ir kokia pavadinimo kilmė, visi vieningai sutaria - tai labai naudingas ir sveikas augalas....
Skaityti daugiauViena iš legendų byloja, kad bitės – Dievo dovana žmogui. Dar senovės Egipte medus buvo naudojamas ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip gydomoji, kosmetinė ar konservuojamoji medžiaga. O kai kurios tautos medumi balzamuodavo mirusius vadus ir karalius. Teigiama, kad taip balzamuoti kūnai išlieka tokie, kaip ir gyviems esant. Pasidomėkime bičių produktų savybėmis ir gydomosiomis galiomis....
Skaityti daugiauKodėl nereikia ir negalima vartoti anabolinių steroidų Pokalbį apie anabolinių steroidų žalą, kai jie vartojami papildomai kaip fizinių jėgų ir ypatybių stimuliatoriai, profesorius Gintautas Kazanavčius pradėjo vienu pavyzdžiu. ...
Skaityti daugiauGimtoji raudonųjų spanguolyno karoliukų žemė – gražioji Karelija. Dar Rusijos caras Petras Pirmasis gyrė ir įvertino laukines spanguoles kaip nepakeičiamą vaistą nuo įvairių ligų. Senuosiuose raštuose teigiama, kad pirmoje Rusijos karo ligoninėje kareivių žaizdos buvo gydomos vieninteliu vaistu – spanguolių sultimis ir ekstraktu, jį sumaišius su degtine. Tai, kad spanguolių sultys gerai dezinfekuoja žaizdas, žinoma ligi šiol. O kuo dar naudingos spanguolės?...
Skaityti daugiau
Parašykite savo nuomonę