Jau 400 m. prieš Kristų garsusis Hipokratas ligonius gydė... actu. Kodėl šiandien neišbandžius jo vertingųjų savybių, nesužinojus sveikatai naudingų galių? Apie tai kalbamės su Kauno klinikų gydytoja dietologe Rūta Petereit ir kavinės „Suara“ vadove maisto technologe Zeta Štarkevičiene.
Gydytojos dietologės teigimu, nors actui nuo seno priskiriamos įvairios gydomosios savybės, tačiau iš tiesų medicininiu poveikiu jis beveik nepasižymi. „Įvairių rūšių actas siūlomas kaip vaistas nuo artrito, skrandžio veiklos sutrikimų ir kitų ligų. Artritu sergantys žmonės tvirtina, kad tepalas, gautas sumaišius sidro actą su medumi, sumažina sąnarių skausmus. Tačiau gydomosios acto savybės niekada nebuvo patvirtintos mokslo“, – teigia gydytoja dietologė Rūta Petereit.
Actas liaudies medicinoje
Liaudies medicinoje laikoma, kad obuolių actas – tai uždegimą mažinanti, grybelį gydanti ir antiseptinė priemonė. Jo poveikis sustiprėja kartu vartojant arbatmedžio aliejų, paprastąjį raudonėlį, česnaką. Teigiama, kad, išgėrus stiklinę šilto vandens (įpylus 2 šaukštus acto) tuščiu skrandžiu ir valandą po to nieko nevalgant, gerėja žarnyno veikla.
Žinoma ir liaudiška vaginalinė priemonė su actu, tinkama ginekologiniams praplovimams.
Dėmesio: Nenaudokite liaudies medicinos priemonės, jeigu jums kyla abejonių dėl tinkamo poveikio. Prieš pradėdami naudoti liaudišką gydymo būdą pasitarkite su gydytoju.
Ką skelbia gydytojas D. S. Džarvisas?
Amerikiečių gydytojas D. S. Džarvisas, tyrinėjantis įvairių maisto produktų gydomąjį poveikį, atkreipė dėmesį ir į obuolių actą. Tyrimai parodė, kad šis produktas normalizuoja rūgščių ir šarmų balanso pusiausvyrą organizme. Gydytojas pataria actą vartoti su žuvimi, jūros produktais, medumi, daržovėmis, vaisiais. Mokslininko teigimu, actas padeda gydyti lėtinį gastritą, podagrą, poliartritą, anginą, nutukimą, hipertenziją, stomatitą, varikozę, odos niežulį, herpesą, grybelį, pūlingą žaizdą.
Ligų profilaktikai: 1 valg. šaukštas obuolių acto 1 stiklinei vandens, pridedant šaukštelį medaus. Gerti tris kartus per dieną.
Poveikis: stiprina organizmą, didina atsparumą peršalimui, gripo infekcijoms.
Patarimas: prieš vartojimą patartina išgerti truputį rūgpienio ar vandens, kad išvengtumėte rėmens graužimo.
Ką gaminti su obuolių actu?
Pasak maisto technologės Zetos Štarkevičienės, obuolių actas tinka gaminant kopūstų, burokėlių, šviežių daržovių salotas, taip pat ruošiant silkę saldžiarūgščiame padaže (1 stiklinei vandens – 2 šaukštai acto ir 1 valgomasis šaukštas cukraus, žiupsnelis šviežiai maltų pipirų). „Ruošiant silkę ar daržovių salotas sveikiau yra naudoti obuolių actą nei citrinos rūgštį. Tik morkų salotoms obuolių actas netinka, geriau vartoti natūralias citrinos sultis,“ – pataria Z. Štarkevičienė.
Konservuojant, ruošiant daržovių marinatą ar marinuojat mėsą sveikiau yra naudoti obuolių actą nei citrinos rūgštį. Mėsa suminkštėja, įgauna aromatingą skonį.
Verdant barščius ar šviežių kopūstų sriubą, galima ją parūgštinti įpylus (baigiant virti) 1 šaukštą obuolių acto.
Pasak maisto technologės, kietai smėlinei tešlai naudojant sodą, actas ją „nugesina“ (1 arb. šaukšteliui sodos: 1 arb. šaukštelis acto) – tuomet nesijaučia sodos skonis, o actas suteikia kepiniams trapumo.
„Actas turi labai mažai kalorijų (100 g acto – apie 47 kcal), todėl yra puikus riebių salotų padažų pakaitalas. Rūgštų acto skonį galima sušvelninti sumaišius jį su apelsinų sultimis ar vaisių sirupu ir trupučiu aliejaus“, – sako gydytoja dietologė R. Petereit. Pridėjus į actą įvairių žolelių (krapų, peletrūnų, mėtų, melisų, česnakų), galima pasigaminti prieskoninį ar aromatizuotą actą. Jį laikykite uždarytame butelyje, tamsioje vietoje.
Kada obuolių actą vartoti draudžiama?
Obuolių actas gali būti naudingas, gali būti kenksmingas. Jo negalima vartoti turint šlapimo rūgšties druskų apytakos sutrikimų, sergant skrandžio ar dvylikapirštės žarnos opalige, gastritu, lėtiniu ar ūminiu hepatitu, inkstų ir šlapimo takų akmenlige. Actas, kaip ir kiekviena rūgštis, gali pakenkti dantų emaliui, pažeisti skrandžio gleivinę, ypač vartojant jį nevalgius. Visuomet svarbus saikas, padidinus obuolių acto koncentraciją, galima rimtai pakenkti sveikatai.
„Atsargiai reikėtų actą vartoti žmonėms, kurie yra jautrūs pelėsiams, nes actas ir juo konservuoti maisto produktai gali sukelti alerginių reakcijų“, – pataria gydytoja dietologė.
Trumpai apie kosmetines savybes
Prieš tepdami kremą nuvalykite veido odą praskiestu obuolių acto tirpalu (1 valg. š. acto: 0,5 stiklinės vandens). Obuolių actas stimuliuoja odos ląstelių atsinaujinimą. Be to, šis actas įeina ir į kai kurių kaukių, skirtų riebios odos priežiūrai, sudėtį.
Galite pasidaryti namuose tokią kaukę: nedidelis agurkas sutarkuojamas, įmaišomas kiaušinio trynys, 3 valg. šaukštai alyvuogių aliejaus ir 1 arbatinis šaukštelis acto. Viską išmaišius košelė tepama ant veido ir kaklo. Palaikius kaukę 30 minučių, ji nuplaunama šiltu vandeniu.
Išplauti plaukai įgaus natūralų blizgesį, jei perskalausite vandeniu, į kurį įpilsite obuolių acto (santykiu1:9). Plaukai suminkštės, taps puresni, lengviau šukuosis.
Jei perskalaudami įdėsite dar rozmarino, sustiprės tamsių plaukų atspalvis, o įdėjus ramunėlių plaukai pašviesės.
Jeigu pritrynėte nuospaudų ar suragėjusi kulnų oda, pabandykite daryti kojų voneles: į 1 l šito vandens įberkite šaukštą druskos ir 0,5 stiklinės obuolių acto ir palaikykite kojas kuo šiltesniame vandenyje 10 min. Kartokite šią procedūrą pagal poreikį kiekvieną savaitę.
Užpilas salotoms
Maisto technologės Zetos Štarkevičienės receptas
1 stiklinė ananasų sulčių
2 šaukštai acto
1 stiklinė alyvuogių aliejaus
1 šaukštas medaus
4 žali rozmarino lapeliai
1 česnako skiltelė
Į ananasų sultis įpilkite acto, sudėkite medų, smulkiai sukapotus rozmarino lapelius ir susmulkintą česnako skiltelę. Vėsiai palaikykite nuo 2 val. iki 1 paros, kad išsiskleistų aromatas. Paruoštą užpilą šaldytuve galite laikyti tris paras.
Užpilas tinka morkų, kopūstų, aisbergo, pekino, agurkų, pomidorų, burokėlių salotoms.
Pasaulyje jau ne vienerius metus vyksta diskusijos dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir genetiškai modifikuotų produktų (GMP) keliamos rizikos aplinkai, žemės ūkiui ir žmonių sveikatai. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus genetiškai modifikuoti galima tik tris maisto produktus: sojas, kukurūzus ir rapsus. ...
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauApie riešutų maistines savybes ir naudą sveikatai kalbamės su Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologe Inga VANAGIENE....
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauPaskutiniuoju metu žmonės beveik pamiršo tai, ką vartojo dar mūsų močiutės ar mamos. Kad ir obuolių actą. Šis paprastas produktas jau nuo senų laikų yra žinomas ir kaip įvairiems negalavimams gydyti tinkama, ir kaip puiki grožio puoselėjimui skirta kosmetinė priemonė....
Skaityti daugiauInkstai - labai svarbūs poriniai organai. Jie sveria apie 200 g kiekvienas, o per parą sugeba perdirbti iki 1000 litrų kraujo. Jie valo kraują nuo nereikalingų medžiagų, palaiko organizmo homeostazę (vidinės terpės pastovumą), dalyvauja AKS (arterinio kraujo spaudimo) reguliavime, o jei streikuoja kepenys - iš dalies perima ir kepenų funkciją. Sergantiems inkstų ligomis skiriamas medikamentinis gydymas....
Skaityti daugiauJau seniai neabejojama, kad motinos pienas yra tinkamiausias naujagimio ir kūdikio maistas, o žindymas krūtimi turi didelį biologinį ir emocinį poveikį motinos ir kūdikio sveikatai. Žindymas krūtimi – tai per visą evoliucijos laiką susidariusios grandinės tęsimas (nėštumas – gimdymas – laktacija), tad iki 6 mėnesių kūdikiai turėtų būti maitinami tik motinos pienu. Jame yra visų kūdikiui reikalingų vitaminų, mikroelementų ir kitų mažylio raidai svarbių medžiagų, o dėl ypatingos motinos pieno sudėties visos šios medžiagos pasisavinamos geriau nei iš karvės ar ožkos pieno. Vyresnius kūdikius jau reikia primaitinti....
Skaityti daugiauDžiovintų vaisių parduotuvėse dabar yra įvairiausių. Razinos, slyvos, abrikosai, datulės, papajos, ananasai... Yra tokių, kurių net pavadinimus sunku atsiminti ar ištarti. Ką žinome apie jų naudą sveikatai, jų pasirinkimo ypatumus bei taisyklingą vartojimą? Turbūt daugelis ne kažin ką. Išties tai labai naudingi mūsų sveikatai produktai, kurie, beje, ant mūsų stalo turėtų būti dažniau nei įprasta dabar. Žiniomis ir patarimais apie visa tai dalijasi Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologė Inga VANAGIENĖ....
Skaityti daugiauTurbūt daugelis žino posakį „jei nori gerai matyti ir turėti sveikas akis – valgyk mėlynes“. Šis posakis tikrai teisingas, tarp kitų gydomųjų mėlynių savybių – poveikis regėjimui pritaikomas bene dažniausiai. Nuolat valgant mėlynių, atsigauna pavargusios, nusilpusios akys. Tačiau mėlynės turi ir daugiau naudos mūsų sveikatai....
Skaityti daugiauAvižos jau seniai paplito teritorijoje nuo Korėjos iki Vakarų Europos. Plinijus, Katonas ir kt. senovės mokslininkai avižas laikė piktžolėmis ir siūlė jas rauti iš pasėlių. Kartu Plinijus rašė, kad germanai iš avižų grūdų verda tyrę. Galenas teigė, kad avižos auginamos Indijoje ir jomis šeriami gyvuliai, o kartais gaminamas maistas. Tačiau į maistinę avižų vertę dėmesys buvo atkreiptas daug vėliau....
Skaityti daugiauŽinia apie nėštumą visada pakeičia tiek nėščiosios, tiek artimiausių jos žmonių gyvenimą, ir nors, kaip teigia gydytojai, – tai normali fiziologinė būsena, su kuria reikia susitaikyti, moteris dažniausiai tampa daug atsargesnė ir dėmesingesnė savo gyvenimo būdui, mitybai bei savijautai. Juk dabar ji atsakinga ne tik už savo, bet ir už naujo žmogaus gyvenimą. Tad kokios gi tos pagrindinės gairės, kurių nėštumo metu turėtų laikytis kiekviena būsimoji mama? Konsultuoja gydytoja ginekologė Eugenija ABRAITIENĖ. ...
Skaityti daugiauŠirvintų rajone, Bagaslaviškio kaime, gyvenantys ūkininkai Bronislovas Liubomiras Vošteris su žmona Janina jau daugiau kaip dvidešimtį metų augina linus ir spaudžia jų aliejų. Iš jo su vaistažolėmis pasigamina įvairių sveikatinimo priemonių. Ūkininkai neabejoja, kad kiekvienam sveikiausi yra gimtajame krašte išauginti, senelių ir prosenelių vartoti produktai....
Skaityti daugiauTarp augalų, vartojamų maistui ir turinčių gydomųjų savybių, gerai žinomas česnakas (Allium sativum). Jam būdingas specifinis aštrus kvapas, o ir pavadinimas “allium” graikiškai reiškia kvepėti. Kitur teigiama, kad “allium” kilęs iš keltų žodžio “all”, reiškiančio “deginantis”. Tačiau kad ir kokia pavadinimo kilmė, visi vieningai sutaria - tai labai naudingas ir sveikas augalas....
Skaityti daugiauViena iš legendų byloja, kad bitės – Dievo dovana žmogui. Dar senovės Egipte medus buvo naudojamas ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip gydomoji, kosmetinė ar konservuojamoji medžiaga. O kai kurios tautos medumi balzamuodavo mirusius vadus ir karalius. Teigiama, kad taip balzamuoti kūnai išlieka tokie, kaip ir gyviems esant. Pasidomėkime bičių produktų savybėmis ir gydomosiomis galiomis....
Skaityti daugiauKodėl nereikia ir negalima vartoti anabolinių steroidų Pokalbį apie anabolinių steroidų žalą, kai jie vartojami papildomai kaip fizinių jėgų ir ypatybių stimuliatoriai, profesorius Gintautas Kazanavčius pradėjo vienu pavyzdžiu. ...
Skaityti daugiauGimtoji raudonųjų spanguolyno karoliukų žemė – gražioji Karelija. Dar Rusijos caras Petras Pirmasis gyrė ir įvertino laukines spanguoles kaip nepakeičiamą vaistą nuo įvairių ligų. Senuosiuose raštuose teigiama, kad pirmoje Rusijos karo ligoninėje kareivių žaizdos buvo gydomos vieninteliu vaistu – spanguolių sultimis ir ekstraktu, jį sumaišius su degtine. Tai, kad spanguolių sultys gerai dezinfekuoja žaizdas, žinoma ligi šiol. O kuo dar naudingos spanguolės?...
Skaityti daugiau
Lankytojų komentarai
Parašykite savo nuomonę