Nors migdoluose ir yra daug riebalų, didžioji jų dalis – mononesotieji.
Keletas tyrimų parodė, jog migdolai, kaip ir kiti riešutai, gali sumažinti blogojo cholesterolio kiekį kraujyje, taip pat padėti apsisaugoti nuo diabeto: jie sumažina cukraus kiekio kraujyje padidėjimą. Be viso to, migdoluose gausu vitaminų E ir B2, tai puikus magnio, vitamino ir skaidulų šaltinis. Turbūt todėl daugelyje Viduržemio regiono šalių turguose šie riešutai karaliauja ant prekystalių, o įvairūs patiekalai neapsieina be šio pagardo.
Idėjos panaudojimui. Graikijoje pusryčiams įprasta pasigaminti jogurto su migdolais ir medumi. Migdolus – kepintus arba ne – puikiai tinka dėti į salotas, ryžių ar daržovių patiekalus, kepinius. Migdolų sviestas, kurio galima nusipirkti sveiko maisto krautuvėlėse ar kai kuriuose prekybos centruose, taip pat yra labai sveikas.
Kilęs iš Amerikos, šis vaisius Viduržemio regioną pasiekė kartu su Ispanijos konkistadorais. Kaip ir migdoluose, avokaduose yra daug širdžiai naudingų mononesočiųjų riebalų, taip pat turi bet sitosterolio – augalinio sterolio, padedančio mažinti cholesterolio kiekį kraujyje. Avokadai yra puikus kalio, folio rūgšties, vitaminų B6, B1, B2, C ir K, bei kalcio, fosforo, baltymo, karotino, geležies šalinis. Avokadus rekomenduojama valgyti linkusiems į mažakraujystę, tiems, kurių padidėjęs kraujospūdis, jie naudingi odai, plaukams.
Idėjos panaudojimui. Avokadai puikiai tinka salotoms ar padažams, sumuštiniams, juos galima įdaryti ir kiek pakepti orkaitėje, nors dažniausiai vaisiai valgomi švieži ir neapdoroti.
Kuskusas yra neatskiriamas nuo Šiaurės Afrikos virtuvės, tačiau yra itin populiarus ir Sicilijoje, Prancūzijoje ir Ispanijoje. Kuskusas ruošiamas iš kvietinių miltų ir manų kruopų. Gaminant muskusą rankomis, sukamaisiais judesiais manai ir miltai trinami tol, kol manų kruopos pavirsta mažyčiais rutuliukais. Paruoštos kruopos persijojamos pro tinklelį ir išdžiovinamos. Kuskuse gausu seleno, padedančio prieš osteoartrito ir prostatos vėžio, jis taip pat turi baltymų.
Idėjos panaudojimui. Kuskuso galima įsigyti ir Lietuvoje, jis puikiai tiks kaip garnyras vietoj, pvz., ryžių, su žuvies, daržovių ar mėsos patiekalais.
Ši kiaušinio formos tamsiai melsvos ar violetinės spalvos daržovė yra puikus sveikatos šaltinis. Baklažanuose yra nasunino – flavanoidų junginio, padedančio apsaugoti smegenų ląsteles nuo laisvųjų radikalų žalos. Jose gausu fito maistingųjų medžiagų, padedančių sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje bei palaikyti kraujagysles sveikas. Baklažanai itin mėgstami Pietiniuose Viduržemio regiono kraštuose, Šiaurės Afrikoje, yra nekaloringi, šalia minėtų medžiagų turi daug mineralinių druskų, baltymų, vitaminų, karotino.
Idėjos panaudojimui. Išbandykite keptą ar skrudintą baklažaną, įdarytą laukiniais ryžiais. Pamėginkite pasigaminti ir tradicinį Sicilijos patiekalą. Užkandis caponata: tai sukapotas baklažanas, pakeptas alyvuogių aliejuje su svogūnais ir česnakais bei sumaišytas su pomidorų padažu bei paprika. Kad kepant baklažanas neprisigertų per daug aliejaus, jį supjaustę pasūdykite ir palikite 30–60 minučių, po to nuskalaukite ir nusausinkite.
Pagrindinis daugumos graikų, italų, ispanų ir kitų Viduržemio regiono šalių patiekalų ingredientas. Šis širdžiai naudingas aliejus yra beveik vien iš mononesočiųjų riebalų, mažinančių blogojo cholesterolio kiekį, nepaveikiant gerojo. Neseniai atlikti tyrimai Ispanijoje parodė, jog polifenoliai, esantys aukščiausios kokybės aliejuje, gali padėti apsisaugoti nuo kai kurių krūties vėžio formų.
Alyvuogių aliejuje yra gausu vitaminų A ir E, reikalingų odai, vitamino D, kauluose išlaikančio kalcį, vitamino K, palaikančio normalų kraujo krešėjimą, skatinantį žaizdų gijimą, didinančio atsparumą infekcijoms.
Idėjos panaudojimui. Rinkitės tik aukščiausios kokybės alyvuogių aliejų: nors ir gali būti brangesnis, jis turi daugiausiai skonio ir antioksidantų. Šis aliejus puikiai tinka su makaronų patiekalais, salotomis, netgi kaip padažas duonai. Kepdami alyvuogių aliejų galite pamaišyti su įprastu augaliniu.
Aliejų galite naudoti ir kaip kosmetinę priemonę tepdami plaukų galiukus ar įmaišydami į kremus bei losjonus odai.
Jūros gėrybės populiarios visoje Viduržemio pakrantėje, o kuklioji sardinė yra puikus pasirinkimas, kadangi joje gausu omega-3 riebalų rūgščių, gerinančių širdies ir smegenų sveikatą, o kartu ir mažas gyvsidabrio bei kitų teršalų kiekis. Šviežios sardinės skanesnės nei konservuotos, tačiau pastarosios turi daugiau kalcio. Konservavimas suminkština mažus, kalcio prisotintus žuvies kaulus ir padaro juos valgomus.
Idėjos panaudojimu. Ištepkite sardines alyvuogių aliejumi, apibarstykite druska, iškepkite ant grotelių ir patiekite su citrina. Sumuštiniams labai skanu sutrintos sardinės su garstyčiomis, svogūnėliais ir citrinų sultimis.
Špinatai – puikus geležies šaltinis. Ši žalia lapinė daržovė turi daug folio rūgšties, saugančios širdį nuo įvairių ligų, taip pat kai kurių vėžio formų, puikiai tinka vyresnio amžiaus žmonėms. Špinatai sveika ir akims: juose yra liuteino ir kitų medžiagų, saugančių nuo kataraktos ir makulos srities degeneracijos. Daržovėje gausu kalcio ir vitamino K, reikalingų kaulų sveikatai. Špinatai – augalinių baltymų šaltinis, turintis daug aminorūgščių. Juose ypač daug vitaminų С, B1, B2, B6, РР, Е, K, provitamino A, mikroelementų, ląstelienos. Špinatų cheminėje sudėtyje yra ypač daug yra lengvai pasisavinamos geležies, antioksidantų, padedančių kovoti su laisvaisiais radikalais. Daržovė taip pat puikiai tinka virškinimui gerinti.
Idėjos panaudojimui. Šviežius špinatus apšlakstykite citrinos sultimis ir alyvuogių aliejumi ir patiekite kaip garnyrą. Paskrudinkite špinatus nedideliame kiekyje alyvuogių aliejaus kartu su česnaku ir raudonaisiais pipirais.
Sunku įsivaizduoti Pietų Italijos virtuvę be pomidorų. Kaip rodo kai kurie tyrimai, ši ir Lietuvoje itin populiari daržovė bei padažas iš jos yra naudingas vyrų sveikatai: valgant natūralaus pomidorų padažo bent du kartus per savaitę gali sumažėti prostatos vėžio riziką 33 proc. Be to, pomidoruose, be vitamino C, gausu ir stipraus antioksidanto likopeno, stiprinančio imuninę sistemą, spartinančio ląstelių atsinaujinimą, didinančio fermentinių organizmo sistemų aktyvumą, slopinančio vėžį sukeliančių kancerogenų poveikį ir skatinančio jų pašalinimą iš organizmo.
Idėjos panaudojimui. Pomidorai puikiai tinka ir sumuštiniams, ir salotoms. Sutrynę šviežius pomidorus, virtuviniame kombaine greitai pasigaminsite sriubos ar padažo makaronams.
Pasaulyje jau ne vienerius metus vyksta diskusijos dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir genetiškai modifikuotų produktų (GMP) keliamos rizikos aplinkai, žemės ūkiui ir žmonių sveikatai. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus genetiškai modifikuoti galima tik tris maisto produktus: sojas, kukurūzus ir rapsus. ...
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauApie riešutų maistines savybes ir naudą sveikatai kalbamės su Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologe Inga VANAGIENE....
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauPaskutiniuoju metu žmonės beveik pamiršo tai, ką vartojo dar mūsų močiutės ar mamos. Kad ir obuolių actą. Šis paprastas produktas jau nuo senų laikų yra žinomas ir kaip įvairiems negalavimams gydyti tinkama, ir kaip puiki grožio puoselėjimui skirta kosmetinė priemonė....
Skaityti daugiauInkstai - labai svarbūs poriniai organai. Jie sveria apie 200 g kiekvienas, o per parą sugeba perdirbti iki 1000 litrų kraujo. Jie valo kraują nuo nereikalingų medžiagų, palaiko organizmo homeostazę (vidinės terpės pastovumą), dalyvauja AKS (arterinio kraujo spaudimo) reguliavime, o jei streikuoja kepenys - iš dalies perima ir kepenų funkciją. Sergantiems inkstų ligomis skiriamas medikamentinis gydymas....
Skaityti daugiauJau seniai neabejojama, kad motinos pienas yra tinkamiausias naujagimio ir kūdikio maistas, o žindymas krūtimi turi didelį biologinį ir emocinį poveikį motinos ir kūdikio sveikatai. Žindymas krūtimi – tai per visą evoliucijos laiką susidariusios grandinės tęsimas (nėštumas – gimdymas – laktacija), tad iki 6 mėnesių kūdikiai turėtų būti maitinami tik motinos pienu. Jame yra visų kūdikiui reikalingų vitaminų, mikroelementų ir kitų mažylio raidai svarbių medžiagų, o dėl ypatingos motinos pieno sudėties visos šios medžiagos pasisavinamos geriau nei iš karvės ar ožkos pieno. Vyresnius kūdikius jau reikia primaitinti....
Skaityti daugiauDžiovintų vaisių parduotuvėse dabar yra įvairiausių. Razinos, slyvos, abrikosai, datulės, papajos, ananasai... Yra tokių, kurių net pavadinimus sunku atsiminti ar ištarti. Ką žinome apie jų naudą sveikatai, jų pasirinkimo ypatumus bei taisyklingą vartojimą? Turbūt daugelis ne kažin ką. Išties tai labai naudingi mūsų sveikatai produktai, kurie, beje, ant mūsų stalo turėtų būti dažniau nei įprasta dabar. Žiniomis ir patarimais apie visa tai dalijasi Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologė Inga VANAGIENĖ....
Skaityti daugiauTurbūt daugelis žino posakį „jei nori gerai matyti ir turėti sveikas akis – valgyk mėlynes“. Šis posakis tikrai teisingas, tarp kitų gydomųjų mėlynių savybių – poveikis regėjimui pritaikomas bene dažniausiai. Nuolat valgant mėlynių, atsigauna pavargusios, nusilpusios akys. Tačiau mėlynės turi ir daugiau naudos mūsų sveikatai....
Skaityti daugiauAvižos jau seniai paplito teritorijoje nuo Korėjos iki Vakarų Europos. Plinijus, Katonas ir kt. senovės mokslininkai avižas laikė piktžolėmis ir siūlė jas rauti iš pasėlių. Kartu Plinijus rašė, kad germanai iš avižų grūdų verda tyrę. Galenas teigė, kad avižos auginamos Indijoje ir jomis šeriami gyvuliai, o kartais gaminamas maistas. Tačiau į maistinę avižų vertę dėmesys buvo atkreiptas daug vėliau....
Skaityti daugiauŽinia apie nėštumą visada pakeičia tiek nėščiosios, tiek artimiausių jos žmonių gyvenimą, ir nors, kaip teigia gydytojai, – tai normali fiziologinė būsena, su kuria reikia susitaikyti, moteris dažniausiai tampa daug atsargesnė ir dėmesingesnė savo gyvenimo būdui, mitybai bei savijautai. Juk dabar ji atsakinga ne tik už savo, bet ir už naujo žmogaus gyvenimą. Tad kokios gi tos pagrindinės gairės, kurių nėštumo metu turėtų laikytis kiekviena būsimoji mama? Konsultuoja gydytoja ginekologė Eugenija ABRAITIENĖ. ...
Skaityti daugiauŠirvintų rajone, Bagaslaviškio kaime, gyvenantys ūkininkai Bronislovas Liubomiras Vošteris su žmona Janina jau daugiau kaip dvidešimtį metų augina linus ir spaudžia jų aliejų. Iš jo su vaistažolėmis pasigamina įvairių sveikatinimo priemonių. Ūkininkai neabejoja, kad kiekvienam sveikiausi yra gimtajame krašte išauginti, senelių ir prosenelių vartoti produktai....
Skaityti daugiauTarp augalų, vartojamų maistui ir turinčių gydomųjų savybių, gerai žinomas česnakas (Allium sativum). Jam būdingas specifinis aštrus kvapas, o ir pavadinimas “allium” graikiškai reiškia kvepėti. Kitur teigiama, kad “allium” kilęs iš keltų žodžio “all”, reiškiančio “deginantis”. Tačiau kad ir kokia pavadinimo kilmė, visi vieningai sutaria - tai labai naudingas ir sveikas augalas....
Skaityti daugiauViena iš legendų byloja, kad bitės – Dievo dovana žmogui. Dar senovės Egipte medus buvo naudojamas ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip gydomoji, kosmetinė ar konservuojamoji medžiaga. O kai kurios tautos medumi balzamuodavo mirusius vadus ir karalius. Teigiama, kad taip balzamuoti kūnai išlieka tokie, kaip ir gyviems esant. Pasidomėkime bičių produktų savybėmis ir gydomosiomis galiomis....
Skaityti daugiauKodėl nereikia ir negalima vartoti anabolinių steroidų Pokalbį apie anabolinių steroidų žalą, kai jie vartojami papildomai kaip fizinių jėgų ir ypatybių stimuliatoriai, profesorius Gintautas Kazanavčius pradėjo vienu pavyzdžiu. ...
Skaityti daugiauGimtoji raudonųjų spanguolyno karoliukų žemė – gražioji Karelija. Dar Rusijos caras Petras Pirmasis gyrė ir įvertino laukines spanguoles kaip nepakeičiamą vaistą nuo įvairių ligų. Senuosiuose raštuose teigiama, kad pirmoje Rusijos karo ligoninėje kareivių žaizdos buvo gydomos vieninteliu vaistu – spanguolių sultimis ir ekstraktu, jį sumaišius su degtine. Tai, kad spanguolių sultys gerai dezinfekuoja žaizdas, žinoma ligi šiol. O kuo dar naudingos spanguolės?...
Skaityti daugiau
Parašykite savo nuomonę