L-karnitinas - viena svarbiausių “mažųjų” maisto medžiagų, kurių reikia širdžiai, raumenims, kepenims, galvos smegenims bei imuninės organizmo sistemos ląstelėms - taigi visoms ląstelėms, kurioms reikia daug energijos. Kai žmogus yra vegetaras, taip pat tais atvejais, kai laikomasi tam tikrų dietų ar sportuojama ir intensyviai treniruojamasi, gerokai padidėja L-karnitino stokos tikimybė. Šiam poreikiui patenkinti L-karnitino reikėtų vartoti papildomai. Kai su maistu negaunama pakankamai L-karnitino, sutrinka riebalų “deginimo” procesas, todėl audiniuose gali atsirasti daugiau riebalų sankaupų. Vartojant daugiau L-karnitino, šis riebalų perteklius lengviau sudeginamas. Tačiau, kad L-karnitino teigiamas poveikis pasireikštų maksimaliai, reikia ir kitų medžiagų: B grupės vitaminų, nikotinamido, vitamino E, pantoteno rūgšties, kofermento Q10, biotino, beta karotino, nakvišos aliejaus. Visų šių medžiagų yra Multifemin Carnitin Plus kapsulėse. Kad žmogus gautų daug karnitino, turi valgyti daug mėsos patiekalų, tačiau, be reikalingų medžiagų, gauna daug nereikalingų ir net žalingų, pvz., cholesterolio, gliuteno ir purino. Multifemin Carnitin Plus papildo mitybą išvengiant neigiamo per didelio mėsos kiekio valgymo pasekmių.
Kuo svarbi kiekviena i Multifemin Carnitin Plus sudedamųjų dalių?
Įvairiapusė vitaminų pagalba
B grupės vitaminai svarbūs odos funkcijoms, o dauguma jų dalyvauja fermentinėse angliavandenių, riebalų ir baltymų apykaitos reakcijose, be to, jų reikia naujų ląstelių struktūroms atsirasti.
Vitaminas B1 būtinas energijos apykaitos reakcijoms.
Vitaminas B2 dalyvauja ir riebalų, ir baltymų, ir angliavandenių apykaitoje.
Vitaminas B6 dalyvauja aminorūgščių apykaitoje, svarbus nervų sistemai bei imuninėms reakcijoms.
Vitaminas B12 dalyvauja bręstant eritrocitams, augimo procese, jo reikia ląstelių citoplazmai formuotis.
Biotinas: yra fermentų sudedamoji dalis; jis dalyvauja tam tikrų aminorūgščių ir riebalų rūgščių apykaitoje. Kadangi biotinas stimuliuoja baltymo keratino apykaitą, tai teigiamai veikia odos, plaukų bei nagų augimą ir struktūrą.
Folio rūgštis dalyvauja ląstelių dalijimosi ir naujų ląstelių susidarymo procesuose.
Niacinas svarbus sintetinant ir skaidant angliavandenius, riebalų rūgštis ir aminorūgštis, nervų sistemos bei odos funkcijoms.
Pantoteno rūgštis, kaip koenzimo sudedamoji dalis, nepaprastai svarbi medžiagų apykaitai.
Vitaminas E mažina “laisvųjų radikalų” skaičių. Laisvieji radikalai - tai agresyvios, ląsteles pažeidžiančios molekulės. Kai kurios šių molekulių į ląstelę patenka iš išorės (dėl oro užterštumo ar ultravioletinių spindulių). Šis vitaminas apsaugo nuo oksidacijos polinesočiąsias riebalų rūgštis (pvz., gama linoleno rūgštį).
Beta karotinas - tai provitaminas, kuris vitaminu A paverčiamas tik žmogaus organizme. Šis procesas vyksta tuomet, kai organizmui reikia vitamino A. Todėl vartojant beta karotino, vitamino A perdozuoti neįmanoma. Vitaminas A saugo odą ir skatina ląstelių diferenciaciją, veikia kaip antioksidatorius.
Koenzimas Q10. Su maistu žmogaus kūnas gauna energijos. Kad ši energija virstų žmogaus kūno energija, turi vykti cheminė reakcija, kuri tegali vykti koenzimui Q10 dalyvaujant. Koenzimas Q10 labai svarbus organizmo energijai aktyvinti ir kartu gyvybingumui bei darbingumui užtikrinti.
• Kovojantiems su antsvoriu. Laikantis dietų ir sportuojant organizmas išsekinamas ir staigus svorio mažėjimas iš pradžių tikrai džiugina, tačiau grįžus prie įprastos gyvensenos ir mitybos numestas svoris labai greitai grįžta ar net padidėja. Nes laikantis dietos paprastai valgoma mažiau mėsos, kurioje yra L-karnitino, o jis reikalingas beveik visiems organams bei ląstelėms. Vartojant karnitino padidėja raumenų masė ir mažiau kaupiasi riebalų. Tačiau žmonės, kurie tikisi sureguliuoti svorį ir numesti nereikalingus kilogramus apsiribodami vien tik L-karnitino vartojimu, klysta. Būtina pakeisti mitybos įpročius, pasitelkti mankštą ir kantrybę.
• Patiriantiems didelius fizinius krūvius ir siekiantiems stabilizuoti imuninę organizmo sistemą. Tų žmonių, kuriems tenka patirti itin didelius fizinius krūvius (ypač sportininkų), imuninė organizmo sistema nusilpsta ir nepajėgia apsiginti nuo įvairių virusų ar bakterijų “atakų“. Moksliniai tyrimai rodo, kad L-karnitinas efektyviai gerina specifinių gynybinių organizmo ląstelių funkciją.
• Vegetarams. Šiems žmonėms kaip mėsos pakaitalo būtina vartoti L-karnitino.
• Besilaukiančioms kūdikio. Nėščiosioms rekomenduojama vartoti 1-3 g L-karnitino per parą, nes nėštumo laikotarpiu jo kiekis organizme smarkiai sumažėja.
Visais šiais atvejais paprastai padidėja ne tiktai karnitino, bet ir vitaminų poreikis, todėl Multifemin Carnitin Plus kapsulės itin naudingos. Šis preparatas suteikia organizmui stabilumo ir pagrindinių vitaminų.
Pasaulyje jau ne vienerius metus vyksta diskusijos dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir genetiškai modifikuotų produktų (GMP) keliamos rizikos aplinkai, žemės ūkiui ir žmonių sveikatai. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus genetiškai modifikuoti galima tik tris maisto produktus: sojas, kukurūzus ir rapsus. ...
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauApie riešutų maistines savybes ir naudą sveikatai kalbamės su Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologe Inga VANAGIENE....
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauPaskutiniuoju metu žmonės beveik pamiršo tai, ką vartojo dar mūsų močiutės ar mamos. Kad ir obuolių actą. Šis paprastas produktas jau nuo senų laikų yra žinomas ir kaip įvairiems negalavimams gydyti tinkama, ir kaip puiki grožio puoselėjimui skirta kosmetinė priemonė....
Skaityti daugiauInkstai - labai svarbūs poriniai organai. Jie sveria apie 200 g kiekvienas, o per parą sugeba perdirbti iki 1000 litrų kraujo. Jie valo kraują nuo nereikalingų medžiagų, palaiko organizmo homeostazę (vidinės terpės pastovumą), dalyvauja AKS (arterinio kraujo spaudimo) reguliavime, o jei streikuoja kepenys - iš dalies perima ir kepenų funkciją. Sergantiems inkstų ligomis skiriamas medikamentinis gydymas....
Skaityti daugiauJau seniai neabejojama, kad motinos pienas yra tinkamiausias naujagimio ir kūdikio maistas, o žindymas krūtimi turi didelį biologinį ir emocinį poveikį motinos ir kūdikio sveikatai. Žindymas krūtimi – tai per visą evoliucijos laiką susidariusios grandinės tęsimas (nėštumas – gimdymas – laktacija), tad iki 6 mėnesių kūdikiai turėtų būti maitinami tik motinos pienu. Jame yra visų kūdikiui reikalingų vitaminų, mikroelementų ir kitų mažylio raidai svarbių medžiagų, o dėl ypatingos motinos pieno sudėties visos šios medžiagos pasisavinamos geriau nei iš karvės ar ožkos pieno. Vyresnius kūdikius jau reikia primaitinti....
Skaityti daugiauDžiovintų vaisių parduotuvėse dabar yra įvairiausių. Razinos, slyvos, abrikosai, datulės, papajos, ananasai... Yra tokių, kurių net pavadinimus sunku atsiminti ar ištarti. Ką žinome apie jų naudą sveikatai, jų pasirinkimo ypatumus bei taisyklingą vartojimą? Turbūt daugelis ne kažin ką. Išties tai labai naudingi mūsų sveikatai produktai, kurie, beje, ant mūsų stalo turėtų būti dažniau nei įprasta dabar. Žiniomis ir patarimais apie visa tai dalijasi Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologė Inga VANAGIENĖ....
Skaityti daugiauTurbūt daugelis žino posakį „jei nori gerai matyti ir turėti sveikas akis – valgyk mėlynes“. Šis posakis tikrai teisingas, tarp kitų gydomųjų mėlynių savybių – poveikis regėjimui pritaikomas bene dažniausiai. Nuolat valgant mėlynių, atsigauna pavargusios, nusilpusios akys. Tačiau mėlynės turi ir daugiau naudos mūsų sveikatai....
Skaityti daugiauAvižos jau seniai paplito teritorijoje nuo Korėjos iki Vakarų Europos. Plinijus, Katonas ir kt. senovės mokslininkai avižas laikė piktžolėmis ir siūlė jas rauti iš pasėlių. Kartu Plinijus rašė, kad germanai iš avižų grūdų verda tyrę. Galenas teigė, kad avižos auginamos Indijoje ir jomis šeriami gyvuliai, o kartais gaminamas maistas. Tačiau į maistinę avižų vertę dėmesys buvo atkreiptas daug vėliau....
Skaityti daugiauŽinia apie nėštumą visada pakeičia tiek nėščiosios, tiek artimiausių jos žmonių gyvenimą, ir nors, kaip teigia gydytojai, – tai normali fiziologinė būsena, su kuria reikia susitaikyti, moteris dažniausiai tampa daug atsargesnė ir dėmesingesnė savo gyvenimo būdui, mitybai bei savijautai. Juk dabar ji atsakinga ne tik už savo, bet ir už naujo žmogaus gyvenimą. Tad kokios gi tos pagrindinės gairės, kurių nėštumo metu turėtų laikytis kiekviena būsimoji mama? Konsultuoja gydytoja ginekologė Eugenija ABRAITIENĖ. ...
Skaityti daugiauŠirvintų rajone, Bagaslaviškio kaime, gyvenantys ūkininkai Bronislovas Liubomiras Vošteris su žmona Janina jau daugiau kaip dvidešimtį metų augina linus ir spaudžia jų aliejų. Iš jo su vaistažolėmis pasigamina įvairių sveikatinimo priemonių. Ūkininkai neabejoja, kad kiekvienam sveikiausi yra gimtajame krašte išauginti, senelių ir prosenelių vartoti produktai....
Skaityti daugiauTarp augalų, vartojamų maistui ir turinčių gydomųjų savybių, gerai žinomas česnakas (Allium sativum). Jam būdingas specifinis aštrus kvapas, o ir pavadinimas “allium” graikiškai reiškia kvepėti. Kitur teigiama, kad “allium” kilęs iš keltų žodžio “all”, reiškiančio “deginantis”. Tačiau kad ir kokia pavadinimo kilmė, visi vieningai sutaria - tai labai naudingas ir sveikas augalas....
Skaityti daugiauViena iš legendų byloja, kad bitės – Dievo dovana žmogui. Dar senovės Egipte medus buvo naudojamas ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip gydomoji, kosmetinė ar konservuojamoji medžiaga. O kai kurios tautos medumi balzamuodavo mirusius vadus ir karalius. Teigiama, kad taip balzamuoti kūnai išlieka tokie, kaip ir gyviems esant. Pasidomėkime bičių produktų savybėmis ir gydomosiomis galiomis....
Skaityti daugiauKodėl nereikia ir negalima vartoti anabolinių steroidų Pokalbį apie anabolinių steroidų žalą, kai jie vartojami papildomai kaip fizinių jėgų ir ypatybių stimuliatoriai, profesorius Gintautas Kazanavčius pradėjo vienu pavyzdžiu. ...
Skaityti daugiauGimtoji raudonųjų spanguolyno karoliukų žemė – gražioji Karelija. Dar Rusijos caras Petras Pirmasis gyrė ir įvertino laukines spanguoles kaip nepakeičiamą vaistą nuo įvairių ligų. Senuosiuose raštuose teigiama, kad pirmoje Rusijos karo ligoninėje kareivių žaizdos buvo gydomos vieninteliu vaistu – spanguolių sultimis ir ekstraktu, jį sumaišius su degtine. Tai, kad spanguolių sultys gerai dezinfekuoja žaizdas, žinoma ligi šiol. O kuo dar naudingos spanguolės?...
Skaityti daugiau
Lankytojų komentarai
Parašykite savo nuomonę