Pagrindinė lieknėjimo metodo taisyklė turėtų būti: pasitikėti savimi ir viskas, ko imatės, turi teikti malonumą. Tik tokiu atveju pasirinktas gyvenimo būdas nepabos ir pasieksite trokštamų rezultatų.
Atsikratyti kelių nereikalingų kilogramų galima be ypatingos dietos.
Jei apgalvotai pasirinksite maisto produktus, galėsite visada valgyti iki soties ir vis tiek nestorėsite.
Tiems, kurie linkę tukti ir jaučia didelį malonumą valgydami, patartina per dieną valgyti dažnai (5-8 kartus), bet po nedaug. Valgant reikėtų neskubėti, lėtai ir rūpestingai sukramtyti maistą. Taip mažiau suvalgysite ir pajusite didesnį malonumą.
Per dieną išgerkite 6-8 stiklines vandens. Stiklinė vandens prieš valgant padės greičiau ir ilgesniam laikui numalšinti alkį.
Valgykite mažiau riebalų. Jie turi sudaryti mažiau nei 1/3 bendro dienos kalorijų kiekio. Riebalai kenkia sveikatai tik tada, kai jų organizmas gauna per daug. Valgykite įvairų ir maistinės vertės atžvilgiu subalansuotą maistą. Jūsų racione turėtų būti daugiau daržovių ir vaisių, nemaltų grūdų.
Mažiau vartokite riebalinių pagardų (sviesto, majonezo, riebaus salotų užpilo).
Venkite riebių užkandžių (bulvių traškučių, aliejuje keptų kukurūzų, ir t.t.).
Mažinkite kepimui vartojamų riebalų kiekį.
Vietoje riebios mėsos valgykite liesą mėsą, vištieną ir žuvį.
Atminkite, kad alkoholiniai gėrimai žadina apetitą, be to, jie gana kaloringi (0,3 l bokalas alaus turi apie 150 kalorijų).
Rinkitės gėrimus be cukraus.
Daugelis užsiėmusių žmonių perka šaldytą arba jau vartoti paruoštą maistą. Jis dažnai būna riebus ir kaloringas. Atidžiai perskaitykite etiketes ant pakuotės. Venkite maisto, kuriame šimtui kalorijų tenka daugiau nei 3 gramai riebalų.
Mokslininkai nustatė, kad organizmas energijai gauti pirmiausiai eikvoja angliavandenius. Riebalų sluoksnis iš jų susidaro labai sunkiai. Tik jei suvalgytume didelį kiekį angliavandenių - daugiau kaip 500 gramų - organizmas galėtų juos paversti riebalais. 500 g angliavandenių atitinka maždaug kilogramą duonos.
1 gramas angliavandenių = 4 kilokalorijos
1 gramas baltymų = 4 kilokalorijos
1 gramas riebalų = 9 kilokalorijos
Veskite valgymo dienoraštį, į jį rašykite, ką valgėte. Taip akivaizdžiai matysite, kokį maisto kiekį suvalgėte, ir lengviau galėsite koreguoti savo racioną.
Pasaulyje jau ne vienerius metus vyksta diskusijos dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir genetiškai modifikuotų produktų (GMP) keliamos rizikos aplinkai, žemės ūkiui ir žmonių sveikatai. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus genetiškai modifikuoti galima tik tris maisto produktus: sojas, kukurūzus ir rapsus. ...
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauApie riešutų maistines savybes ir naudą sveikatai kalbamės su Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologe Inga VANAGIENE....
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauPaskutiniuoju metu žmonės beveik pamiršo tai, ką vartojo dar mūsų močiutės ar mamos. Kad ir obuolių actą. Šis paprastas produktas jau nuo senų laikų yra žinomas ir kaip įvairiems negalavimams gydyti tinkama, ir kaip puiki grožio puoselėjimui skirta kosmetinė priemonė....
Skaityti daugiauInkstai - labai svarbūs poriniai organai. Jie sveria apie 200 g kiekvienas, o per parą sugeba perdirbti iki 1000 litrų kraujo. Jie valo kraują nuo nereikalingų medžiagų, palaiko organizmo homeostazę (vidinės terpės pastovumą), dalyvauja AKS (arterinio kraujo spaudimo) reguliavime, o jei streikuoja kepenys - iš dalies perima ir kepenų funkciją. Sergantiems inkstų ligomis skiriamas medikamentinis gydymas....
Skaityti daugiauJau seniai neabejojama, kad motinos pienas yra tinkamiausias naujagimio ir kūdikio maistas, o žindymas krūtimi turi didelį biologinį ir emocinį poveikį motinos ir kūdikio sveikatai. Žindymas krūtimi – tai per visą evoliucijos laiką susidariusios grandinės tęsimas (nėštumas – gimdymas – laktacija), tad iki 6 mėnesių kūdikiai turėtų būti maitinami tik motinos pienu. Jame yra visų kūdikiui reikalingų vitaminų, mikroelementų ir kitų mažylio raidai svarbių medžiagų, o dėl ypatingos motinos pieno sudėties visos šios medžiagos pasisavinamos geriau nei iš karvės ar ožkos pieno. Vyresnius kūdikius jau reikia primaitinti....
Skaityti daugiauDžiovintų vaisių parduotuvėse dabar yra įvairiausių. Razinos, slyvos, abrikosai, datulės, papajos, ananasai... Yra tokių, kurių net pavadinimus sunku atsiminti ar ištarti. Ką žinome apie jų naudą sveikatai, jų pasirinkimo ypatumus bei taisyklingą vartojimą? Turbūt daugelis ne kažin ką. Išties tai labai naudingi mūsų sveikatai produktai, kurie, beje, ant mūsų stalo turėtų būti dažniau nei įprasta dabar. Žiniomis ir patarimais apie visa tai dalijasi Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologė Inga VANAGIENĖ....
Skaityti daugiauTurbūt daugelis žino posakį „jei nori gerai matyti ir turėti sveikas akis – valgyk mėlynes“. Šis posakis tikrai teisingas, tarp kitų gydomųjų mėlynių savybių – poveikis regėjimui pritaikomas bene dažniausiai. Nuolat valgant mėlynių, atsigauna pavargusios, nusilpusios akys. Tačiau mėlynės turi ir daugiau naudos mūsų sveikatai....
Skaityti daugiauAvižos jau seniai paplito teritorijoje nuo Korėjos iki Vakarų Europos. Plinijus, Katonas ir kt. senovės mokslininkai avižas laikė piktžolėmis ir siūlė jas rauti iš pasėlių. Kartu Plinijus rašė, kad germanai iš avižų grūdų verda tyrę. Galenas teigė, kad avižos auginamos Indijoje ir jomis šeriami gyvuliai, o kartais gaminamas maistas. Tačiau į maistinę avižų vertę dėmesys buvo atkreiptas daug vėliau....
Skaityti daugiauŽinia apie nėštumą visada pakeičia tiek nėščiosios, tiek artimiausių jos žmonių gyvenimą, ir nors, kaip teigia gydytojai, – tai normali fiziologinė būsena, su kuria reikia susitaikyti, moteris dažniausiai tampa daug atsargesnė ir dėmesingesnė savo gyvenimo būdui, mitybai bei savijautai. Juk dabar ji atsakinga ne tik už savo, bet ir už naujo žmogaus gyvenimą. Tad kokios gi tos pagrindinės gairės, kurių nėštumo metu turėtų laikytis kiekviena būsimoji mama? Konsultuoja gydytoja ginekologė Eugenija ABRAITIENĖ. ...
Skaityti daugiauŠirvintų rajone, Bagaslaviškio kaime, gyvenantys ūkininkai Bronislovas Liubomiras Vošteris su žmona Janina jau daugiau kaip dvidešimtį metų augina linus ir spaudžia jų aliejų. Iš jo su vaistažolėmis pasigamina įvairių sveikatinimo priemonių. Ūkininkai neabejoja, kad kiekvienam sveikiausi yra gimtajame krašte išauginti, senelių ir prosenelių vartoti produktai....
Skaityti daugiauTarp augalų, vartojamų maistui ir turinčių gydomųjų savybių, gerai žinomas česnakas (Allium sativum). Jam būdingas specifinis aštrus kvapas, o ir pavadinimas “allium” graikiškai reiškia kvepėti. Kitur teigiama, kad “allium” kilęs iš keltų žodžio “all”, reiškiančio “deginantis”. Tačiau kad ir kokia pavadinimo kilmė, visi vieningai sutaria - tai labai naudingas ir sveikas augalas....
Skaityti daugiauViena iš legendų byloja, kad bitės – Dievo dovana žmogui. Dar senovės Egipte medus buvo naudojamas ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip gydomoji, kosmetinė ar konservuojamoji medžiaga. O kai kurios tautos medumi balzamuodavo mirusius vadus ir karalius. Teigiama, kad taip balzamuoti kūnai išlieka tokie, kaip ir gyviems esant. Pasidomėkime bičių produktų savybėmis ir gydomosiomis galiomis....
Skaityti daugiauKodėl nereikia ir negalima vartoti anabolinių steroidų Pokalbį apie anabolinių steroidų žalą, kai jie vartojami papildomai kaip fizinių jėgų ir ypatybių stimuliatoriai, profesorius Gintautas Kazanavčius pradėjo vienu pavyzdžiu. ...
Skaityti daugiauGimtoji raudonųjų spanguolyno karoliukų žemė – gražioji Karelija. Dar Rusijos caras Petras Pirmasis gyrė ir įvertino laukines spanguoles kaip nepakeičiamą vaistą nuo įvairių ligų. Senuosiuose raštuose teigiama, kad pirmoje Rusijos karo ligoninėje kareivių žaizdos buvo gydomos vieninteliu vaistu – spanguolių sultimis ir ekstraktu, jį sumaišius su degtine. Tai, kad spanguolių sultys gerai dezinfekuoja žaizdas, žinoma ligi šiol. O kuo dar naudingos spanguolės?...
Skaityti daugiau
Jau keletą metų esu vegetarė, tai iš tiesų pakeitė mano gyvenimą. Pamiršau ką reiškia sirgti ar gerti vaistus, turėti problemų su antsvoriu, sirgti depresija. Per šį laiką sukaupiau nemažą žinių "bagažą", taigi mielai juo pasidalinčiau. Lauksiu jūsų laiškų.
Mėnesinis atlyginimas šiek tiek viršija 2 tūkst.litų (na,čia atskira tema).
Čia buvo įvadas.
Dabar klausimas:kur,kada ir kaip darbo metu reikia valgyti 5-8 kartus,apgalvotai pasirinkti maistą,lėtai ir rūpestingai jį sukramtyti ir dar pajusti malonumą,be to-viską ką suvalgei įrašyti į valgymo dienoraštį? O už kabineto durų-nuolat šurmuliuojanti daugybė pacientų...O iki pensijos dar taip toli...Ir darbo dienos pabaigoje jau nieko nebenori,tik atsigulti ir gulėti,gulėti...,o gal užmigti ir nebepabusti.
Tad apie kokią dietą šiame ”straipsnyje” kalbama?Kam ji skirta?Gal nieko nedrbančiam ir labai turtingam ”žmogui”?
Perskačiau tą ”straipsnį” ir supratau,kad tokia dieta,tiksliau pavadinčiau-rekomendacijos ”iš lubų” ne kiekvienam dorai dirbančiam žmogui tinka,nesvarbu,kokia to žmogaus profesija.
Visiškai neatsižvelgta į darbo pobūdį,specifiką ir,apskritai-į aplinkybes.Jau nekalbu apie kiekvieno individo organizmo ypatumus.
Gražiai ”suguldyi” pamokymai,praktiškai beveik daugeliui neįgyvendinami.