Pradėjus domėtis ekologišku gyvenimo būdu, ilgainiui pasidaro itin keblu bandant nuspręsti, kokius produktus pirkti ekologiškus, iš specialių ūkių ar turgelių, o dėl kokių galima pernelyg nesijaudinti ir įsimesti į krepšelį kiekvienoje parduotuvėje. Šiame numeryje skaitytojus kviečiame susipažinti su vaisias, daržovėmis, kuriuos galite pirkti ir be ekologinio ženklinimo, ir tais produktais, kurie labai dažnai būna itin užteršti chemikalais, tad juos rekomenduojama įsigyti tik įsitikinus, kad jie užauginti kuo natūraliau. Patariame ir kaip išsirinkti geresnius vaisius, daržoves, kaip juos laikyti. Rekomendacijos pateikiamos remiantis JAV specialistų patarimais, bet manome, kad jos naudingos ne tik amerikiečiams, bet ir mums, lietuviams.
Saugūs vaisiai ir daržovės
Produktas --- Kodėl nebūtinai ekologiškas? --- Kaip išsirinkti ir kur laikyti?
Svogūnai:
Svogūnams auginti nenaudojama daug pesticidų, kadangi kenkėjai jų beveik nepuola.
--- Pirkite svogūnus, kurie yra kieti, o jų kvapas nėra pernelyg stiprus. Svogūnai turėtų būti be dėmių, sumušimų. Juos laikykite sausoje, vėsioje vietoje.
Avokadai:
Avokadų žievelė – itin stora, tad tikimybė, kad jie bus paveikti chemikalų – maža. Tačiau prieš pjaustydami vaisių gerai nuplaukite, kad minkštimo neužterštumėte cheminėmis nuosėdomis nuo žievelės.
--- Rinkdamiesi avokadus, ieškokite tų, kurie vis dar kietoki, ir palaikykite keletą dienų namuose, kad prinoktų. Taip išvengsite pernokusių ar netgi supuvusių vaisių. Laikykite kambario temperatūroje.
Ananasai:
Ananasų žievelės nevalgome – ji ir apsaugo vaisių nuo pesticidų nuosėdų. Tačiau kaip ir kitus vaisius, taip ir ananasą prieš pjaustydami gerai nuplaukite.
--- Pirkdami ananasus, pasistenkite atsispirti pagundai įsigyti stipriai, saldžiai kvepiantį vaisių. Stiprus kvapas rodo, kad ananasas jau tikriausiai pernokęs ir jo sultys netgi pradėjo fermentuotis, t.y. rūgti. Ieškokite neturinčio minkštų, pažeistų vietų. Laikykite šaldytuve.
Mango vaisiai:
Mango vaisiaus oda – stora, tad prieš valgant užteks nuplauti.
--- Rinkitės ryškiaspalvį vaisių, atsižvelgdami į spalvą, – raudoną, geltoną ar oranžinį. Kuo minkštesnis vaisius, tuo saldesnis, tačiau nepirkite itin minkšto, nes galite namo parsinešti supuvusį. Laikykite šaldytuve.
Šparagai:
Šparagai yra viena iš daržovių, kurių beveik „nepuola“ ligos ar kenkėjai, todėl jų auginimui naudojama mažiau įvairių chemikalų. Vis dėlto juos gerai nuplaukite net prieš virdami.
--- Rinkitės šparagus ryškiai žaliomis ar kiek violetinėmis viršūnėlėmis, laikykite šaldytuve.
Žalieji žirneliai:
Žalieji žirneliai yra viena iš mažiausiai pesticidų nuosėdų turinčių daržovių, juos itin saugo stora ankšties luobelė.
--- Pirkdami žirnelius, ieškokite stangrių ankščių be dėmelių ar įlūžimų.
Kiviai:
Kivius nuo pesticidų poveikio apsaugo jų kiek plaukuota žievelė, tačiau prieš valgydami nepamirškite jų nuplauti.
--- Pirkite gardžiai kvepiančius vaisius, venkite sumuštų, nubrozdintų, pernelyg minkštų vaisių. Jeigu radote tik nevisiškai prinokusių kivių – palaikykite kambario temperatūroje kelias dienas. O paprastai laikykite šaldytuve.
Kopūstai:
Auginti kopūstams paprastai nereikia itin daug pesticidų ar kitų chemikalų, tad jų nuosėdų ant daržovių taip pat nėra daug.
--- Rinkitės kopūstus, kurių lapai tarsi spindi, išmeskite sudžiūvusias, pageltusias, dėmių turinčias daržoves.
Baklažanai:
Jų stora oda – apsauga nuo pesticidų, tad šias daržoves pirkite drąsiai.
--- Ieškokite kietų, ryškių baklažanų, venkite pažeistų.
Papajos:
Prieš pjaustydami papają tiesiog gerai nuplaukite – jos stora oda apsaugo vidų nuo chemikalų nuosėdų.
--- Pirkite kiek minkštesnius vaisius ir įbrėžimų, jei jie neprinokę – palaikykite kelias dienas su kitais vaisiais, o vėliau – šaldytuve.
Arbūzai:
Arbūzus nuo pesticidų poveikio apsaugo stora oda.
Prieš pjaustydami gerai nuplaukite.
--- Rinkitės kietus ir be minkštų vietų vaisius.
Brokoliai:
Brokoliams naudojama mažiau pesticidų, kadangi jiems kenkėjų grėsmė yra mažesnė. Prieš gamindami brokolių žiedus gerai nuplaukite vandenyje. Geriausias būdas – mirkyti dubenyje kelis kartus keičiant vandenį.
--- Pirkite kietus, dar neprasiskleidusiais žiedais brokolius, tamsios, žalios spalvos.
Saldžiosios bulvės:
Nors saldžiosios bulvės Lietuvoje ir nelabai populiarios – nebijokite išbandyti, jos itin gardžios ir sveikos, o be to, joms auginti beveik nenaudojami pesticidai.
--- Rinkitės nepapuvusias, nesumuštas bulves.
Salierai
Salierai neturi apsauginės odelės ar kevalo, tad nuo jų chemikalus nuplauti labai sunku.
--- Jei nerandate ekologiškų salierų, juos savo virtuvėje galite pabandyti pakeisti brokoliais, ridikėliais ar svogūnais.
Persikai
Paprastai šie vaisiai yra purškiami nemažu kiekiu pesticidų, o kadangi persikų odelė – švelni ir minkšta, juos sunku nuplauti.
--- Geriau rinkitės arbūzą, mandarinus, apelsinus ar greipfrutus.
Braškės
Pirkti braškes ne sezono metu – labai nerekomenduojama, nes jų auginant naudojama labai daug chemikalų. Sezono metu taip pat ieškokite ekologiškų.
--- Geriau pirkite kivi ar ananasus.
Obuoliai
Parduotuvėse žėrintys obuoliai taip gražiai atrodo todėl, kad juos auginant naudojama labai daug nuodų nuo kenkėjų, vabzdžių ir grybelių. Šiuos vaisius geriausia pirkti ekologiškus, kadangi nuplauti chemikalų nuosėdas labai sunku, o lupti obuolių nerekomenduojama, kadangi jų odelė – pagrindinis vitaminų šaltinis.
--- Jei rūsyje neturite išsaugoję naminių ar ekologiškų obuolių, geriau rinkitės bananus ar mandarinus.
Nektarinai
Panašiai, kaip obuoliai ar persikai, šie vaisiai ant savo plonos odelės turi itin daug pesticidų nuosėdų, kurių nuplauti neįmanoma.
--- Geriau skanaukite papajos ar mango vaisių.
Paprikos
Ryškiaspalvės paprikos luobelė plona, o kadangi šios daržovės purškiamos daugybe chemikalų, jų nuosėdas nuplauti sunku.
--- Geriau gaminkite žirnelius, brokolius ar kopūstus.
Špinatai
Nors ir yra itin sveika daržovė, špinatai pesticidais purškiami labai daug, tad geriau neekologinių nevartoti. --- Visas lapines daržoves, tokias kaip salotos, rekomenduojama vartoti tik ekologiškai užaugintas.
Lapiniai kopūstai
Ši daržovė yra labai „pamėgta“ įvairių kenkėjų ir ligų, tad purškiama dideliais kiekiais pesticidų.
--- Geriau rinkitės paprastus kopūstus, šparagus ar brokolius.
Vyšnios
Ne sezono metu (o dažnai net ir tuo laiku) vyšnios yra vienos labiausiai pesticidų užterštų uogų. Siekiant apsaugoti nuo įvairiausių kenkėjų, jos purškiamos dideliais kiekiais chemikalų.
--- Mažiau pesticidų nuosėdų būna avietėse ar spanguolėse.
Vynuogės
Šių uogų galima įsigyti ištisus metus, tačiau jų auginime naudojama labai daug pesticidų. Taigi vynuogių geriau vengti, kadangi jų odelė per plona, kad nepraleistų chemikalų nuosėdų, o ir nuplauti jų nepavyks. --- Vietoj vynuogių rinkitės kivius arba avietes.
Morkos Šios daržovės dažnai užterštos pesticidais – ypač importuotos.
--- Geriausiai pirkti lietuviškas, ekologiškas morkas. Juolab kad ši daržovė – viena pigiausių.
Kriaušės
Gražuolės kriaušės dažniausiai tokios gražios todėl, kad yra gavę didelę dozę chemikalų. -
-- Rinkitės papają, ananasą ar kivi.
Mėsa
Auginant gyvulius dažnai naudojami įvairūs hormonai, gyvuliai ėda chemikalais paveiktą ėdalą, o kur dar įvairiausi konservantai! Todėl pirkdami mėsos produktus, ieškokite tik ekologiškų.
--- Geriau mažiau, bet ekologiškų mėsos gaminių.
Kava
Šalys, iš kurių atkeliauja daugiausia kavos pupelių, dažnai nepaiso pesticidų reguliavimo reikalavimų, taigi ir jūsų geriama kava turi jų nuosėdų.
--- Rinkitės kavą, pažymėtą šiais ekologiškus produktus žyminčiais ženklais: „Fair Trade Certified“ arba „Rainforest Alliance“.
Pasaulyje jau ne vienerius metus vyksta diskusijos dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir genetiškai modifikuotų produktų (GMP) keliamos rizikos aplinkai, žemės ūkiui ir žmonių sveikatai. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus genetiškai modifikuoti galima tik tris maisto produktus: sojas, kukurūzus ir rapsus. ...
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauApie riešutų maistines savybes ir naudą sveikatai kalbamės su Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologe Inga VANAGIENE....
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauPaskutiniuoju metu žmonės beveik pamiršo tai, ką vartojo dar mūsų močiutės ar mamos. Kad ir obuolių actą. Šis paprastas produktas jau nuo senų laikų yra žinomas ir kaip įvairiems negalavimams gydyti tinkama, ir kaip puiki grožio puoselėjimui skirta kosmetinė priemonė....
Skaityti daugiauInkstai - labai svarbūs poriniai organai. Jie sveria apie 200 g kiekvienas, o per parą sugeba perdirbti iki 1000 litrų kraujo. Jie valo kraują nuo nereikalingų medžiagų, palaiko organizmo homeostazę (vidinės terpės pastovumą), dalyvauja AKS (arterinio kraujo spaudimo) reguliavime, o jei streikuoja kepenys - iš dalies perima ir kepenų funkciją. Sergantiems inkstų ligomis skiriamas medikamentinis gydymas....
Skaityti daugiauJau seniai neabejojama, kad motinos pienas yra tinkamiausias naujagimio ir kūdikio maistas, o žindymas krūtimi turi didelį biologinį ir emocinį poveikį motinos ir kūdikio sveikatai. Žindymas krūtimi – tai per visą evoliucijos laiką susidariusios grandinės tęsimas (nėštumas – gimdymas – laktacija), tad iki 6 mėnesių kūdikiai turėtų būti maitinami tik motinos pienu. Jame yra visų kūdikiui reikalingų vitaminų, mikroelementų ir kitų mažylio raidai svarbių medžiagų, o dėl ypatingos motinos pieno sudėties visos šios medžiagos pasisavinamos geriau nei iš karvės ar ožkos pieno. Vyresnius kūdikius jau reikia primaitinti....
Skaityti daugiauDžiovintų vaisių parduotuvėse dabar yra įvairiausių. Razinos, slyvos, abrikosai, datulės, papajos, ananasai... Yra tokių, kurių net pavadinimus sunku atsiminti ar ištarti. Ką žinome apie jų naudą sveikatai, jų pasirinkimo ypatumus bei taisyklingą vartojimą? Turbūt daugelis ne kažin ką. Išties tai labai naudingi mūsų sveikatai produktai, kurie, beje, ant mūsų stalo turėtų būti dažniau nei įprasta dabar. Žiniomis ir patarimais apie visa tai dalijasi Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologė Inga VANAGIENĖ....
Skaityti daugiauTurbūt daugelis žino posakį „jei nori gerai matyti ir turėti sveikas akis – valgyk mėlynes“. Šis posakis tikrai teisingas, tarp kitų gydomųjų mėlynių savybių – poveikis regėjimui pritaikomas bene dažniausiai. Nuolat valgant mėlynių, atsigauna pavargusios, nusilpusios akys. Tačiau mėlynės turi ir daugiau naudos mūsų sveikatai....
Skaityti daugiauAvižos jau seniai paplito teritorijoje nuo Korėjos iki Vakarų Europos. Plinijus, Katonas ir kt. senovės mokslininkai avižas laikė piktžolėmis ir siūlė jas rauti iš pasėlių. Kartu Plinijus rašė, kad germanai iš avižų grūdų verda tyrę. Galenas teigė, kad avižos auginamos Indijoje ir jomis šeriami gyvuliai, o kartais gaminamas maistas. Tačiau į maistinę avižų vertę dėmesys buvo atkreiptas daug vėliau....
Skaityti daugiauŽinia apie nėštumą visada pakeičia tiek nėščiosios, tiek artimiausių jos žmonių gyvenimą, ir nors, kaip teigia gydytojai, – tai normali fiziologinė būsena, su kuria reikia susitaikyti, moteris dažniausiai tampa daug atsargesnė ir dėmesingesnė savo gyvenimo būdui, mitybai bei savijautai. Juk dabar ji atsakinga ne tik už savo, bet ir už naujo žmogaus gyvenimą. Tad kokios gi tos pagrindinės gairės, kurių nėštumo metu turėtų laikytis kiekviena būsimoji mama? Konsultuoja gydytoja ginekologė Eugenija ABRAITIENĖ. ...
Skaityti daugiauŠirvintų rajone, Bagaslaviškio kaime, gyvenantys ūkininkai Bronislovas Liubomiras Vošteris su žmona Janina jau daugiau kaip dvidešimtį metų augina linus ir spaudžia jų aliejų. Iš jo su vaistažolėmis pasigamina įvairių sveikatinimo priemonių. Ūkininkai neabejoja, kad kiekvienam sveikiausi yra gimtajame krašte išauginti, senelių ir prosenelių vartoti produktai....
Skaityti daugiauTarp augalų, vartojamų maistui ir turinčių gydomųjų savybių, gerai žinomas česnakas (Allium sativum). Jam būdingas specifinis aštrus kvapas, o ir pavadinimas “allium” graikiškai reiškia kvepėti. Kitur teigiama, kad “allium” kilęs iš keltų žodžio “all”, reiškiančio “deginantis”. Tačiau kad ir kokia pavadinimo kilmė, visi vieningai sutaria - tai labai naudingas ir sveikas augalas....
Skaityti daugiauViena iš legendų byloja, kad bitės – Dievo dovana žmogui. Dar senovės Egipte medus buvo naudojamas ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip gydomoji, kosmetinė ar konservuojamoji medžiaga. O kai kurios tautos medumi balzamuodavo mirusius vadus ir karalius. Teigiama, kad taip balzamuoti kūnai išlieka tokie, kaip ir gyviems esant. Pasidomėkime bičių produktų savybėmis ir gydomosiomis galiomis....
Skaityti daugiauKodėl nereikia ir negalima vartoti anabolinių steroidų Pokalbį apie anabolinių steroidų žalą, kai jie vartojami papildomai kaip fizinių jėgų ir ypatybių stimuliatoriai, profesorius Gintautas Kazanavčius pradėjo vienu pavyzdžiu. ...
Skaityti daugiauGimtoji raudonųjų spanguolyno karoliukų žemė – gražioji Karelija. Dar Rusijos caras Petras Pirmasis gyrė ir įvertino laukines spanguoles kaip nepakeičiamą vaistą nuo įvairių ligų. Senuosiuose raštuose teigiama, kad pirmoje Rusijos karo ligoninėje kareivių žaizdos buvo gydomos vieninteliu vaistu – spanguolių sultimis ir ekstraktu, jį sumaišius su degtine. Tai, kad spanguolių sultys gerai dezinfekuoja žaizdas, žinoma ligi šiol. O kuo dar naudingos spanguolės?...
Skaityti daugiau
Parašykite savo nuomonę