Prieskonis gaunamas iš augalo daržinio kroko (Crocus sativus) purkų. Daržinis krokas žydi švelniai violetiniais žiedais ir tik porą savaičių per metus, tai itin padidina šio delikatesinio prieskonio kainą. Žiedai yra renkami rankomis, tik ryte ir tik tuomet, kai nelyja. Norint pagaminti vieną kilogramą kokybiško prieskonio, reikia surinkti per 200 000 žiedų (tai sudarytų maždaug 2000 kvadratinių metrų ploto krokų lauką). Vakarų Europoje gramas tikro ir kokybiško prieskonio kainuoja 4–14 eurų. Lietuvoje nereikėtų susigundyti įsigyti prieskonio gramą mažiau nei už 20 litų. Bandymas klastoti prieskonį yra toks pats senas verslas kaip ir tikrojo šafrano auginimas.
Prieskonio pavadinimas yra kilęs iš persų kalbos za’farān ir reiškia „geltonas“, kadangi augalas yra plačiai vartojamas ne tik kulinarijoje, medicinoje ir parfumerijoje, bet ir kaip dažymo priemonė. Užtenka vos dviejų purkų trims litrams vandens nudažyti.
Šafrano sudėtyje yra per 150 lakių aromatinių medžiagų. Vienas iš jų tik šafranui būdingas eteris – safranalis. Be lakiųjų medžiagų, sudėtyje yra B grupės vitaminų, daug karotinoidų, tarp jų zeaksantino, likopeno, α ir β karotino, kurie ir nulemia dažomąsias prieskonio savybes. Didžiausia riboflavino (vit.B2) koncentracija iš visų augalų yra būtent šafrane. Karotinas sudaro daugiau nei 10 proc. sauso augalo masės. Iš β karotino organizme gaminamas vitaminas A, kuris yra svarbus ląstelių augimui ir dauginimuisi, taip pat regos funkcijai. Zeaksantinas yra natūralus karotinoidas, aptinkamas tinklainėje. Manoma, kad jis apsaugo giliai akyje esančius fotoreceptorius nuo laisvųjų radikalų poveikio. Zeaksantino žmogaus organizmas nesintetina, todėl svarbu jo gauti su maistu. Prieskonio skonį nulemia sudėtyje esantys glikozidai. Jie sudaro 4 proc. sausos masės. Glikozidai yra bespalviai kartaus skonio junginiai, tirpstantys vandenyje. Jie veikia širdies kraujagysles, žadina apetitą, laisvina vidurius, skatina atsikosėjimą ir šlapimo išsiskyrimą.
Žinovai šafrano aromatą apibūdina kaip aitrokai kartų skonį su medaus ir šiaudų prieskoniu. Šafranas yra plačiai vartojamas indų, arabų ir turkų virtuvėse. Prieskonio dedama į kepinius, pudingus, padažus bei daržovių, makaronų ir ryžių patiekalus.
Prieskonis puikiai tonizuoja, stimuliuoja lytinę funkciją, gydo migreną, valo odą. Indų tradicinė medicina šafraną naudoja šlapimo takų ir kepenų ligoms gydyti. Taip pat šafranas puikiai tinka esant virškinimo sutrikimams, malšina pilvo spazmus, gerina apetitą. Šiuolaikinė medicina pripažino šafraną turint antikarcinogeninių ir antimutageninių savybių. Taip pat atlikti tyrimai parodė, kad šafranas saugo akių tinklainę nuo žalingų tiesioginių saulės spindulių ir stabdo pagrindinių aklumą sukeliančių ligų – makulos degeneracijos ir pigmentinio retinito išsivystymą. Šafranas yra itin naudingas sveikatai šaltuoju metu laiku. Prieskonis yra puikus imunomoduliatorius, stimuliuojantis imuninę sistemą ir didinantis organizmo atsparumą peršalimo ligoms. Be to, šafranas yra stiprus afrodiziakas. Vėstančiais rudens vakarais puikiai sušildys šafrano arbata, paskaninta medumi ir šlakeliu pieno.
Pasaulyje jau ne vienerius metus vyksta diskusijos dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir genetiškai modifikuotų produktų (GMP) keliamos rizikos aplinkai, žemės ūkiui ir žmonių sveikatai. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus genetiškai modifikuoti galima tik tris maisto produktus: sojas, kukurūzus ir rapsus. ...
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauApie riešutų maistines savybes ir naudą sveikatai kalbamės su Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologe Inga VANAGIENE....
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauPaskutiniuoju metu žmonės beveik pamiršo tai, ką vartojo dar mūsų močiutės ar mamos. Kad ir obuolių actą. Šis paprastas produktas jau nuo senų laikų yra žinomas ir kaip įvairiems negalavimams gydyti tinkama, ir kaip puiki grožio puoselėjimui skirta kosmetinė priemonė....
Skaityti daugiauInkstai - labai svarbūs poriniai organai. Jie sveria apie 200 g kiekvienas, o per parą sugeba perdirbti iki 1000 litrų kraujo. Jie valo kraują nuo nereikalingų medžiagų, palaiko organizmo homeostazę (vidinės terpės pastovumą), dalyvauja AKS (arterinio kraujo spaudimo) reguliavime, o jei streikuoja kepenys - iš dalies perima ir kepenų funkciją. Sergantiems inkstų ligomis skiriamas medikamentinis gydymas....
Skaityti daugiauJau seniai neabejojama, kad motinos pienas yra tinkamiausias naujagimio ir kūdikio maistas, o žindymas krūtimi turi didelį biologinį ir emocinį poveikį motinos ir kūdikio sveikatai. Žindymas krūtimi – tai per visą evoliucijos laiką susidariusios grandinės tęsimas (nėštumas – gimdymas – laktacija), tad iki 6 mėnesių kūdikiai turėtų būti maitinami tik motinos pienu. Jame yra visų kūdikiui reikalingų vitaminų, mikroelementų ir kitų mažylio raidai svarbių medžiagų, o dėl ypatingos motinos pieno sudėties visos šios medžiagos pasisavinamos geriau nei iš karvės ar ožkos pieno. Vyresnius kūdikius jau reikia primaitinti....
Skaityti daugiauDžiovintų vaisių parduotuvėse dabar yra įvairiausių. Razinos, slyvos, abrikosai, datulės, papajos, ananasai... Yra tokių, kurių net pavadinimus sunku atsiminti ar ištarti. Ką žinome apie jų naudą sveikatai, jų pasirinkimo ypatumus bei taisyklingą vartojimą? Turbūt daugelis ne kažin ką. Išties tai labai naudingi mūsų sveikatai produktai, kurie, beje, ant mūsų stalo turėtų būti dažniau nei įprasta dabar. Žiniomis ir patarimais apie visa tai dalijasi Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologė Inga VANAGIENĖ....
Skaityti daugiauTurbūt daugelis žino posakį „jei nori gerai matyti ir turėti sveikas akis – valgyk mėlynes“. Šis posakis tikrai teisingas, tarp kitų gydomųjų mėlynių savybių – poveikis regėjimui pritaikomas bene dažniausiai. Nuolat valgant mėlynių, atsigauna pavargusios, nusilpusios akys. Tačiau mėlynės turi ir daugiau naudos mūsų sveikatai....
Skaityti daugiauAvižos jau seniai paplito teritorijoje nuo Korėjos iki Vakarų Europos. Plinijus, Katonas ir kt. senovės mokslininkai avižas laikė piktžolėmis ir siūlė jas rauti iš pasėlių. Kartu Plinijus rašė, kad germanai iš avižų grūdų verda tyrę. Galenas teigė, kad avižos auginamos Indijoje ir jomis šeriami gyvuliai, o kartais gaminamas maistas. Tačiau į maistinę avižų vertę dėmesys buvo atkreiptas daug vėliau....
Skaityti daugiauŽinia apie nėštumą visada pakeičia tiek nėščiosios, tiek artimiausių jos žmonių gyvenimą, ir nors, kaip teigia gydytojai, – tai normali fiziologinė būsena, su kuria reikia susitaikyti, moteris dažniausiai tampa daug atsargesnė ir dėmesingesnė savo gyvenimo būdui, mitybai bei savijautai. Juk dabar ji atsakinga ne tik už savo, bet ir už naujo žmogaus gyvenimą. Tad kokios gi tos pagrindinės gairės, kurių nėštumo metu turėtų laikytis kiekviena būsimoji mama? Konsultuoja gydytoja ginekologė Eugenija ABRAITIENĖ. ...
Skaityti daugiauŠirvintų rajone, Bagaslaviškio kaime, gyvenantys ūkininkai Bronislovas Liubomiras Vošteris su žmona Janina jau daugiau kaip dvidešimtį metų augina linus ir spaudžia jų aliejų. Iš jo su vaistažolėmis pasigamina įvairių sveikatinimo priemonių. Ūkininkai neabejoja, kad kiekvienam sveikiausi yra gimtajame krašte išauginti, senelių ir prosenelių vartoti produktai....
Skaityti daugiauTarp augalų, vartojamų maistui ir turinčių gydomųjų savybių, gerai žinomas česnakas (Allium sativum). Jam būdingas specifinis aštrus kvapas, o ir pavadinimas “allium” graikiškai reiškia kvepėti. Kitur teigiama, kad “allium” kilęs iš keltų žodžio “all”, reiškiančio “deginantis”. Tačiau kad ir kokia pavadinimo kilmė, visi vieningai sutaria - tai labai naudingas ir sveikas augalas....
Skaityti daugiauViena iš legendų byloja, kad bitės – Dievo dovana žmogui. Dar senovės Egipte medus buvo naudojamas ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip gydomoji, kosmetinė ar konservuojamoji medžiaga. O kai kurios tautos medumi balzamuodavo mirusius vadus ir karalius. Teigiama, kad taip balzamuoti kūnai išlieka tokie, kaip ir gyviems esant. Pasidomėkime bičių produktų savybėmis ir gydomosiomis galiomis....
Skaityti daugiauKodėl nereikia ir negalima vartoti anabolinių steroidų Pokalbį apie anabolinių steroidų žalą, kai jie vartojami papildomai kaip fizinių jėgų ir ypatybių stimuliatoriai, profesorius Gintautas Kazanavčius pradėjo vienu pavyzdžiu. ...
Skaityti daugiauGimtoji raudonųjų spanguolyno karoliukų žemė – gražioji Karelija. Dar Rusijos caras Petras Pirmasis gyrė ir įvertino laukines spanguoles kaip nepakeičiamą vaistą nuo įvairių ligų. Senuosiuose raštuose teigiama, kad pirmoje Rusijos karo ligoninėje kareivių žaizdos buvo gydomos vieninteliu vaistu – spanguolių sultimis ir ekstraktu, jį sumaišius su degtine. Tai, kad spanguolių sultys gerai dezinfekuoja žaizdas, žinoma ligi šiol. O kuo dar naudingos spanguolės?...
Skaityti daugiau
Parašykite savo nuomonę