Dr.J.Kasperavičius: Jau seniai grybai ir jų produktai naudoti ne tik maistui, bet ir gydymo tikslais. Plačiausiai grybai naudojami tradicinėje kinų bei japonų medicinoje, kurios patirtis Europą pasiekė palyginti nesenai. Lietuvoje senovėje grybai taip pat naudoti medicinos tikslais, tik ne taip plačiai, o gal tiesiog informacijos mažiau išliko. Dabar tuo labai intensyviai domimasi Prancūzijoj, JAV. Iš įvairių šaltinių nemažai žinoma apie įvairių piengrybių, tauriabudžių, nuosėdžių, mėšlagrybių, pievagrybių, baravykų gydomąsias savybes, jų nuo vėžio saugantį poveikį (informacija apie baravykų nuo vėžio saugantį poveikį yra labai prieštaringa ir galutinai nepatvirtinta). Lietuvoje prieš ketvirtį amžiaus atliktas kempininių grybų tyrimas, bandymais su pelėmis įrodytas jų antinavikinis poveikis.
J.Šarlauskas: Pastaraisiais dešimtmečiais grybų cheminė sudėtis, veikliosios medžiagos ir ypač detoksikacijos procesuose dalyvaujantys fermentai bent po mažumą tiriamos daugelyje šalių, tarp ir Lietuvoje. Prieš porą metų teko tyrinėti kazlėkų antioksidacines ir antimikrobines savybes. Šie grybai tyrimui pasirinkti neatsitiktinai, mat jie valgomi, gausiai auga Europoje ir mažai tyrinėti, tad jų tyrimų rezultatai bus svarbūs visam žemynui. Tyrėme visas Lietuvoje augančių kazlėkų rūšis: geltonąjį, tikrąjį, tamprųjį, šilinį.
J.Šarlauskas: Stipriausiai ir daugiausia mikrobų veikia šilinių kazlėkų ekstraktas. Geltonųjų kazlėkų ekstraktas stipriai veikia mikrobus bei grybelius, tačiau neveikia bakterijų: auksinio stafilokoko, mikoidinės bei žarnyno lazdelių. Tamprusis kazlėkas stipriai naikina gramneigiamas bakterijas ir grybelius. Universaliausiai veikia šilinis kazlėkas, jo ekstraktas naikino visas bakterijas, ypač stipriai – auksinio stafilokoko, o taip pat ir 2 iš keturių tirtų grybelių rūšių. Jo ekstraktas galėtų būti naudojami kaip natūralūs maisto konservantai, o gal ir kaip antiseptinės, antimikrobinė priemonės, tačiau tam dar reikia nemažai papildomų tyrimų.
J.Šarlauskas: Grybai turi nemažai fenolių bei polifenolių, kurie padeda apsisaugoti nuo oksidacinio streso, nuo patogeninių ir infekcinių agentų. Mat organizme nuolat vyksta gausybė biocheminių reakcijų, kuriose susidaro laisvieji radikalai. Per didelis jų kaupimasis pažeidžia ląsteles, sutrikdo medžiagų apykaitos procesus. Dėl to spartėja ląstelių senėjimas, susidaro palankios sąlygos įvairioms ligoms. Visai išvengti laisvųjų radikalų susidarymo neįmanoma, tačiau galima sumažinti jų neigiamą poveikį. Mokslas atranda vis naujų medžiagų, padedančių žmogui apsisaugoti nuo ardančio laisvųjų radikalų poveikio. Tam daug padeda ir grybų veikliųjų medžiagų tyrimai.
Dr.J.Kasperavičius: Jeigu grybai bus ir toliau intensyviai tyrinėjami, manau, kad bus atrasta dar daug naujų junginių, pasižyminčių antioksidacinėmis, antimikrobinėmis ir kitomis gydomosiomis savybėmis. Tai rodo jau vien tai, kad kasmet pasaulyje dar vis randama naujų, mokslui nežinomų grybų rūšių.
Dr.J.Kasperavičius: dažniau bandoma patikrinti tai, kas jau buvo naudojama ir patvirtina liaudies medicinos patirtį. Kaip minėta, pastaraisiais dešimtmečiais Vakaruose, ypač JAV, buvo labai intensyviai tyrinėjamos įvairios dažnai mažai žinomos grybų rūšys, ieškant jose nuo vėžio apsaugančiomis savybėmis pasižyminčių medžiagų. Apie stipriausią poveikį turinčias medžiagas ir grybų rūšis mes, galimas daiktas, nesužinosime, nes šiais komercializacijos laikais tokia informacija laikoma komercine paslaptimi ir dažnai neskelbiama. Parašoma tik apie tuos grybus, kuriuose esančių medžiagų poveikis yra silpnas ar jo nėra. Mokslas patvirtino, kad raudonoji musmirė turi stiprų uždegimą slopinantį poveikį, ant medienos augantys grybai, kai kurios kitos grybų grupės sulėtina kai kurių navikų augimą.
J.Šarlauskas: Veikliosios grybų medžiagos gana plačiai naudojamos liaudies medicinoje organizmo imunitetui stiprinti, vėžiui gydyti (ypač Rytų šalyse). Čia senai naudoti liaudies medicinos gydymo būdai dabar patikrinami moksliškai. Iš grybų išskirtos atskiros veikliosios medžiagos, polisacharidai, naudojamos išgrynintų vaistinių formų pavidalu. Japonijoje, Kinijoje, JAV, Rusijoje ir Ukrainoje dirba nemažai specialistų, gydančių grybais, ši medicinos sritis vadinama fungoterapija. Neseniai Ukrainoje iš grybų pradėtas gaminti maisto papildas, padedantis pašalinti iš organizmo radioktyviąsias medžiagas, stimuliuojantis imunitetą. Latvijoje pradėtas gaminti skystas preparatas iš fermentuoto poniabudės ekstrakto, turintis uždegimą slopinančių, kraujo spaudimą mažinančių bei organizmo atsparumą stiprinančių savybių. Raudonosios musmirės uždegimą slopinančios savybės pritaikytos ir kosmetikoje – Rusijoje gaminamas kosmetinis kremas raudonųjų musmirių frakcijų pagrindu. Žodžiu, mokslas dažniausiai patvirtina tai, ką liaudies medicina naudojo šimtmečius, ir pradeda tai pritaikyti pramonėje.
J.Šarlauskas: Manau, grybai medicinoje turėtų užimti tokią pat vietą, kaip ir vaistažolės.
Dr.J.Kasperavičius: Galima tikėtis, kad tyrinėjant grybus bus atrasta naujų gydomųjų medžiagų, tačiau vargu ar jos bus gaminamos iš grybų. Mat chemija jau daug patobulėjo, išgauti sintetines medžiagas yra pigiau ir paprasčiau negu gaminti iš gamtinės žaliavos. Juk gamtinėje žaliavoje tų veikliųjų medžiagų paprastai nėra labai daug – ligą gali pristabdyti, o ne visai išgydyti. Bet kai nėra stipresnių vaistų, tinka tokie. Juk geriausiai gydo pačio žmogaus nuostatos: svarbu tikėti, kad padės – padės.
J.Šarlauskas: Svarbiausia – neimti nepažįstamų grybų. Ne veltui iš daugiau nei 100 Lietuvoje augančių valgomųjų grybų rūšių žmonės renka tik po kelias ar keliasdešimt.
Dr.J.Kasperavičius: Pritariu, nevalia dėti į krepšį nepažįstamų grybų, grybaujant ir darinėjant grybus būtina būti itin atidiems. Negalima nurodyti paties nuodingiausio grybo – žalsvosios musmirės – vieno skiriamojo bruožo. Pagrindiniai jos požymiai – gumbas su išnara, sijonėlis ant koto ir baltos dėmelės, lopinėliai ant kepurėlės – gali būti mažai pastebimi. Musmirių lakšteliai – balsvi, gali būti pilkšvi, žalsvi, bet tamsūs, rudi jie niekada nebūna. Tad tik požymių visuma – koto gumbas, sijonėlis, balti lopinėliai ant kepurėlės (raudonoji musmirė jų dažnai neturi) leidžia atskirti musmirę nuo ūmėdės, kurios kotas neturi gumbo, sijonėlio, o tamsūs lakšteliai – nuo pievagrybių, kurių kai kurios rūšys turi gumbą, beveik visos – sijonėlius.
Dr.J.Kasperavičius: Grybai – sunkiai virškinamas maistas, jų nerekomenduojama valgyti mažiems vaikams ir žmonėms, kurių virškinamoji sistema nėra sveika. Be to, surinktus grybus reikia nedelsiant sutvarkyti, nes greitai pradeda irti. Ypač negerai rinkti į polietileno maišelius, nes grybai intensyviai kvėpuoja. Grybas yra purus, turi nemažai oro tarpų, tad visas genda beveik iš karto. Kita taisyklė – nevartoti maistui sukirmijusių grybų, nes kai kurie grybuose gyvenančių vabzdžių gyvybinės veiklos produktai yra nuodai, jų gali susidaryti yrant vabzdžių pažeistoms grybų ląstelėms.
J.Šarlauskas: Galimybių apsinuodyti valgomais grybais padaugėja ir dėl neįprastų augimo sąlygų. Pvz., per karščius grybas, bandydamas išsilaikyti kaip gyvybės forma, mėgina prisitaikyti, tam net keisdamas savo sudėtį, t.y. antrinio metabolizmo produktus, tarp kurių gali atsirasti ir žmogaus organizmui nuodingų medžiagų. Tokio valgomo grybo sudėtis gali labai skirtis nuo jo gentainių, išaugusiųjų normaliu klimato laikotarpiu.
Kita bėda – grybai yra baltyminis produktas, o baltymų irimo, susidarant ir kai kuriems nuodingiems junginiams, pvz., organiniams aminams, greitis labai priklauso nuo aplinkos temperatūros, todėl apsinuodyti galima ir geriausiais valgomaisiais grybais, jeigu jie karštyje, pvz., turguje ar pakelėje laikyti saulėkaitoje per ilgai. Tad pirkėjams tiesiog būtina pasiteirauti, kada grybai buvo surinkti, ir, parsinešus namo, kuo greičiau juos paruošti – įdėjus druskos bent apvirinti. Jokiu būdu nereikėtų šio darbo atidėti vėlesniam laikui, nes tai gali turėti liūdnų pasekmių. Be to, vėlyvą rudenį nereikėtų rinkti apšalusių grybų, nes juose irgi pasitaiko baltymų irimo produktų.
Pasaulyje jau ne vienerius metus vyksta diskusijos dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir genetiškai modifikuotų produktų (GMP) keliamos rizikos aplinkai, žemės ūkiui ir žmonių sveikatai. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus genetiškai modifikuoti galima tik tris maisto produktus: sojas, kukurūzus ir rapsus. ...
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauApie riešutų maistines savybes ir naudą sveikatai kalbamės su Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologe Inga VANAGIENE....
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauPaskutiniuoju metu žmonės beveik pamiršo tai, ką vartojo dar mūsų močiutės ar mamos. Kad ir obuolių actą. Šis paprastas produktas jau nuo senų laikų yra žinomas ir kaip įvairiems negalavimams gydyti tinkama, ir kaip puiki grožio puoselėjimui skirta kosmetinė priemonė....
Skaityti daugiauInkstai - labai svarbūs poriniai organai. Jie sveria apie 200 g kiekvienas, o per parą sugeba perdirbti iki 1000 litrų kraujo. Jie valo kraują nuo nereikalingų medžiagų, palaiko organizmo homeostazę (vidinės terpės pastovumą), dalyvauja AKS (arterinio kraujo spaudimo) reguliavime, o jei streikuoja kepenys - iš dalies perima ir kepenų funkciją. Sergantiems inkstų ligomis skiriamas medikamentinis gydymas....
Skaityti daugiauJau seniai neabejojama, kad motinos pienas yra tinkamiausias naujagimio ir kūdikio maistas, o žindymas krūtimi turi didelį biologinį ir emocinį poveikį motinos ir kūdikio sveikatai. Žindymas krūtimi – tai per visą evoliucijos laiką susidariusios grandinės tęsimas (nėštumas – gimdymas – laktacija), tad iki 6 mėnesių kūdikiai turėtų būti maitinami tik motinos pienu. Jame yra visų kūdikiui reikalingų vitaminų, mikroelementų ir kitų mažylio raidai svarbių medžiagų, o dėl ypatingos motinos pieno sudėties visos šios medžiagos pasisavinamos geriau nei iš karvės ar ožkos pieno. Vyresnius kūdikius jau reikia primaitinti....
Skaityti daugiauDžiovintų vaisių parduotuvėse dabar yra įvairiausių. Razinos, slyvos, abrikosai, datulės, papajos, ananasai... Yra tokių, kurių net pavadinimus sunku atsiminti ar ištarti. Ką žinome apie jų naudą sveikatai, jų pasirinkimo ypatumus bei taisyklingą vartojimą? Turbūt daugelis ne kažin ką. Išties tai labai naudingi mūsų sveikatai produktai, kurie, beje, ant mūsų stalo turėtų būti dažniau nei įprasta dabar. Žiniomis ir patarimais apie visa tai dalijasi Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologė Inga VANAGIENĖ....
Skaityti daugiauTurbūt daugelis žino posakį „jei nori gerai matyti ir turėti sveikas akis – valgyk mėlynes“. Šis posakis tikrai teisingas, tarp kitų gydomųjų mėlynių savybių – poveikis regėjimui pritaikomas bene dažniausiai. Nuolat valgant mėlynių, atsigauna pavargusios, nusilpusios akys. Tačiau mėlynės turi ir daugiau naudos mūsų sveikatai....
Skaityti daugiauAvižos jau seniai paplito teritorijoje nuo Korėjos iki Vakarų Europos. Plinijus, Katonas ir kt. senovės mokslininkai avižas laikė piktžolėmis ir siūlė jas rauti iš pasėlių. Kartu Plinijus rašė, kad germanai iš avižų grūdų verda tyrę. Galenas teigė, kad avižos auginamos Indijoje ir jomis šeriami gyvuliai, o kartais gaminamas maistas. Tačiau į maistinę avižų vertę dėmesys buvo atkreiptas daug vėliau....
Skaityti daugiauŽinia apie nėštumą visada pakeičia tiek nėščiosios, tiek artimiausių jos žmonių gyvenimą, ir nors, kaip teigia gydytojai, – tai normali fiziologinė būsena, su kuria reikia susitaikyti, moteris dažniausiai tampa daug atsargesnė ir dėmesingesnė savo gyvenimo būdui, mitybai bei savijautai. Juk dabar ji atsakinga ne tik už savo, bet ir už naujo žmogaus gyvenimą. Tad kokios gi tos pagrindinės gairės, kurių nėštumo metu turėtų laikytis kiekviena būsimoji mama? Konsultuoja gydytoja ginekologė Eugenija ABRAITIENĖ. ...
Skaityti daugiauŠirvintų rajone, Bagaslaviškio kaime, gyvenantys ūkininkai Bronislovas Liubomiras Vošteris su žmona Janina jau daugiau kaip dvidešimtį metų augina linus ir spaudžia jų aliejų. Iš jo su vaistažolėmis pasigamina įvairių sveikatinimo priemonių. Ūkininkai neabejoja, kad kiekvienam sveikiausi yra gimtajame krašte išauginti, senelių ir prosenelių vartoti produktai....
Skaityti daugiauTarp augalų, vartojamų maistui ir turinčių gydomųjų savybių, gerai žinomas česnakas (Allium sativum). Jam būdingas specifinis aštrus kvapas, o ir pavadinimas “allium” graikiškai reiškia kvepėti. Kitur teigiama, kad “allium” kilęs iš keltų žodžio “all”, reiškiančio “deginantis”. Tačiau kad ir kokia pavadinimo kilmė, visi vieningai sutaria - tai labai naudingas ir sveikas augalas....
Skaityti daugiauViena iš legendų byloja, kad bitės – Dievo dovana žmogui. Dar senovės Egipte medus buvo naudojamas ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip gydomoji, kosmetinė ar konservuojamoji medžiaga. O kai kurios tautos medumi balzamuodavo mirusius vadus ir karalius. Teigiama, kad taip balzamuoti kūnai išlieka tokie, kaip ir gyviems esant. Pasidomėkime bičių produktų savybėmis ir gydomosiomis galiomis....
Skaityti daugiauKodėl nereikia ir negalima vartoti anabolinių steroidų Pokalbį apie anabolinių steroidų žalą, kai jie vartojami papildomai kaip fizinių jėgų ir ypatybių stimuliatoriai, profesorius Gintautas Kazanavčius pradėjo vienu pavyzdžiu. ...
Skaityti daugiauGimtoji raudonųjų spanguolyno karoliukų žemė – gražioji Karelija. Dar Rusijos caras Petras Pirmasis gyrė ir įvertino laukines spanguoles kaip nepakeičiamą vaistą nuo įvairių ligų. Senuosiuose raštuose teigiama, kad pirmoje Rusijos karo ligoninėje kareivių žaizdos buvo gydomos vieninteliu vaistu – spanguolių sultimis ir ekstraktu, jį sumaišius su degtine. Tai, kad spanguolių sultys gerai dezinfekuoja žaizdas, žinoma ligi šiol. O kuo dar naudingos spanguolės?...
Skaityti daugiau
Parašykite savo nuomonę