Sutikime, kiekviena susidūrėme su situacija, kai, pradėjusios laikytis griežtos dietos, po poros dienų šios kankynės atsisakome. Pasiteisinimai būna įvairūs: dietos ne man; dabar kiek pailsėsiu ir laikysiuos mitybos režimo vėliau ir t. t. Gydytoja dietologė Eglė Kliukaitė sako, kad, norint sumažinti kūno masę, svarbiausias dalykas – motyvacija. „Silpna motyvacija, kai iškeliami trumpalaikiai tikslai, pvz.: noriu sulieknėti greitai įvyksiančiam pobūviui ar noriu išvykti atostogų į šiltuosius kraštus ir dėl to būtinai turiu gražiai atrodyti, noriu žūtbūt patikti savo partneriui. Deja, niekas negarantuoja, kad tokie pokyčiai išties ilgam patiks partneriui, o gal po kiek laiko vėl kažko pritrūks?“, – sako gydytoja dietologė. Norinčios mesti svorį pirmiausia turėtų suprasti, kad to nori dėl savęs, kad tai svarbu ne tik jų grožiui, bet ir sveikatai. Pasak E. Kliukaitės, itin stipri motyvacija imtis kūno korekcijos atsiranda dėl su antsvoriu ar nutukimu susijusių komplikacijų, tokių kaip arterinė hipertenzija, per didelis cholesterolio kiekis kraujyje, gresiantis cukrinis diabetas ir t. t. „Tuomet daugelis žmonių tvirtai ryžtasi sumažinti kūno masę ir paprastai numestą svorį pavyksta išlaikyti ilgam“, – tikina gydytoja E. Kliukaitė. „Žinoma, net ir tokiu atveju gali pritrūkti valios, nes svorio mažinimas – ilgas įsišaknijusių netinkamų mitybos ir gyvenimo įpročių keitimas. Tačiau visuomet reikia galvoti pozityviai ir negailėti savęs dėl to, kad šiandien negalite suvalgyti saldumyno ar kito gardėsio, o girti save už pasiektus rezultatus, už tai, kad esate drąsi ir nebijote į savo gyvenimą įsileisti kuo daugių naujų pokyčių“, – pataria gydytoja dietologė.
Rašyti apie tai, kad svorio atsikratysite, jei sumažinsite kalorijų kiekį (valgysite neriebų, nesaldų ir mažai kaloringą maistą) ir daugiau judėsite, būtų kvaila – visa tai žino kiekvienas. Tačiau kodėl vis daugėja tunkančių žmonių? „Per gerai gyvename, – sako E. Kliukaitė. – Valgome ką norime ir kiek norime, dažnai net nepasižiūrėdami, ką dedamės į burną. Mažai judame, visur, kur tik galime, važiuojame automobiliu, dėl įtempto gyvenimo tempo dažnai nelieka laiko aktyvesniam laisvalaikiui ir galiausiai apsiribojame tik televizoriaus žiūrėjimu“. Pasak gydytojos dietologės, jei žmogus pats nesistengs, svorio numesti jam niekas nepadės, tinginiams ir bevaliams reklamuojamos priemonės yra trumpalaikės ir dažnai neveiksmingos. „Galima manyti, kad atsikratyti svorio padės medikamentai ar chirurgas, tačiau, deja, šie metodai nebus veiksmingi, jei nesiimsime mitybos, gyvenimo būdo, fizinio aktyvumo pokyčių“, – perspėja gydytoja. Net ir atlikus riebalų nusiurbimo operaciją, norėdami išlaikyti optimalų svorį, vis tiek turėsite vadovautis bendromis sveikos mitybos taisyklėmis: valgyti nedidelėmis porcijomis, laikytis valgymo režimo – trys pagrindiniai valgymai ir galimi pora užkandžių tarp jų, atsisakyti riebaluose ruošto maisto, riebių maisto produktų, riboti cukrų ir druską, vengti alkoholio, valgyti kuo daugiau vaisių, daržovių, įvairių kruopų ir rupaus malimo miltų gaminių, išgerti per parą nuo 1,5–2 litro negazuoto vandens ar nesaldintos arbatos.
„Norėdamas neprarasti noro siekti rezultato, pirmiausia pats žmogus turi priimti svorio mažinimą kaip teigiamą gyvenimo tarpsnį. Nemažiau svarbi artimų žmonių ir aplinkinių parama“, – sako E. Kliukaitė. Artimieji gali ne tik džiaugtis, skatinti, girti ir kitaip teigiamai nuteikinėti svorį metantį asmenį, bet kartu ir patys pakeisti mitybos įpročius. Taip visa šeima valgys sveikiau, o svorį metantis žmogus nesijaus vienišas ir nuskriaustas. Žinoma, metančio svorį maisto porcijos mažesnės nei tinkamą svorį tik palaikančio žmogaus. Tačiau mažiau valgyti lengviau tuomet, kai nereikia atskirai gaminti ir stebėti, kaip artimieji kemša Kijevo kotletą su skrudintomis bulvytėmis, užsigerdami gazuotu limonadu. „Svarbu, kad svorį metantis žmogus ir jo artimieji suprastų, jog kalbama ne apie dietą, kuri dažnai suprantama kaip neigiamas ir nemalonus dalykas. Tiesiog nuo šiol žmogus turės laikytis maitinimosi plano, sudaromo laikantis sveikos mitybos principų, kuriame būtų tinkamas kalorijų bei maistinių medžiagų kiekis“, – teigia gydytoja dietologė.
Ką daryti, jei kelias savaites tinkamai besimaitinusi moteris ima ir persivalgo? „Tokiais atvejais būtų naudinga padaryti iškrovos dieną“, – atsako E. Kliukaitė. Tuomet galima valgyti tik tam tikrą kiekį vienos mažo kaloringumo maisto produktų grupės, pvz., tik daržoves, tik vaisius, tik kruopų košes ar tik ką nors iš pieno produktų. Tą dieną, kaip visada, būtina išgerti bent 2 l vandens. „Geriau, jei tai bus pati užimčiausia darbo diena“, – pataria dietologė. Iškrovos diena padeda palaikyti svorį ir atsikratyti kelių nereikalingų kilogramų, tačiau taip maitintis galima ne dažniau kaip kartą per savaitę. Ir dar, iškrovos dienos galimos tik nesergant, pvz., cukriniu diabetu ar lėtinėmis kepenų, inkstų ligomis. Po tokios iškrovos dienos reikėtų ir toliau laikytis tinkamos mitybos principų. „Paprastai netikėtas persivalgymas ar slaptas valgymas naktimis ir savęs apgaudinėjimas atsiranda, kai per dieną valgome kartą ar tik kelis kartus, nepakankamai kalorijų ar mažai maistingų medžiagų turintį maistą, – tikina gydytoja. – Kita vertus, tai galbūt tam tikri valgymo sutrikimų ligos požymiai, čia jau gali prireikti ir psichoterapeuto ar psichiatro pagalbos“.
Taigi, būtina valgyti reguliariai, per dieną bent tris kartus (pusryčiai, pietūs, vakarienė), valgiaraščio energinė vertė turi atitikti lytį, amžių bei fizinį aktyvumą. Mylėkime save ir valgydamos!
Pasaulyje jau ne vienerius metus vyksta diskusijos dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir genetiškai modifikuotų produktų (GMP) keliamos rizikos aplinkai, žemės ūkiui ir žmonių sveikatai. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus genetiškai modifikuoti galima tik tris maisto produktus: sojas, kukurūzus ir rapsus. ...
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauApie riešutų maistines savybes ir naudą sveikatai kalbamės su Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologe Inga VANAGIENE....
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauPaskutiniuoju metu žmonės beveik pamiršo tai, ką vartojo dar mūsų močiutės ar mamos. Kad ir obuolių actą. Šis paprastas produktas jau nuo senų laikų yra žinomas ir kaip įvairiems negalavimams gydyti tinkama, ir kaip puiki grožio puoselėjimui skirta kosmetinė priemonė....
Skaityti daugiauInkstai - labai svarbūs poriniai organai. Jie sveria apie 200 g kiekvienas, o per parą sugeba perdirbti iki 1000 litrų kraujo. Jie valo kraują nuo nereikalingų medžiagų, palaiko organizmo homeostazę (vidinės terpės pastovumą), dalyvauja AKS (arterinio kraujo spaudimo) reguliavime, o jei streikuoja kepenys - iš dalies perima ir kepenų funkciją. Sergantiems inkstų ligomis skiriamas medikamentinis gydymas....
Skaityti daugiauJau seniai neabejojama, kad motinos pienas yra tinkamiausias naujagimio ir kūdikio maistas, o žindymas krūtimi turi didelį biologinį ir emocinį poveikį motinos ir kūdikio sveikatai. Žindymas krūtimi – tai per visą evoliucijos laiką susidariusios grandinės tęsimas (nėštumas – gimdymas – laktacija), tad iki 6 mėnesių kūdikiai turėtų būti maitinami tik motinos pienu. Jame yra visų kūdikiui reikalingų vitaminų, mikroelementų ir kitų mažylio raidai svarbių medžiagų, o dėl ypatingos motinos pieno sudėties visos šios medžiagos pasisavinamos geriau nei iš karvės ar ožkos pieno. Vyresnius kūdikius jau reikia primaitinti....
Skaityti daugiauDžiovintų vaisių parduotuvėse dabar yra įvairiausių. Razinos, slyvos, abrikosai, datulės, papajos, ananasai... Yra tokių, kurių net pavadinimus sunku atsiminti ar ištarti. Ką žinome apie jų naudą sveikatai, jų pasirinkimo ypatumus bei taisyklingą vartojimą? Turbūt daugelis ne kažin ką. Išties tai labai naudingi mūsų sveikatai produktai, kurie, beje, ant mūsų stalo turėtų būti dažniau nei įprasta dabar. Žiniomis ir patarimais apie visa tai dalijasi Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologė Inga VANAGIENĖ....
Skaityti daugiauTurbūt daugelis žino posakį „jei nori gerai matyti ir turėti sveikas akis – valgyk mėlynes“. Šis posakis tikrai teisingas, tarp kitų gydomųjų mėlynių savybių – poveikis regėjimui pritaikomas bene dažniausiai. Nuolat valgant mėlynių, atsigauna pavargusios, nusilpusios akys. Tačiau mėlynės turi ir daugiau naudos mūsų sveikatai....
Skaityti daugiauAvižos jau seniai paplito teritorijoje nuo Korėjos iki Vakarų Europos. Plinijus, Katonas ir kt. senovės mokslininkai avižas laikė piktžolėmis ir siūlė jas rauti iš pasėlių. Kartu Plinijus rašė, kad germanai iš avižų grūdų verda tyrę. Galenas teigė, kad avižos auginamos Indijoje ir jomis šeriami gyvuliai, o kartais gaminamas maistas. Tačiau į maistinę avižų vertę dėmesys buvo atkreiptas daug vėliau....
Skaityti daugiauŽinia apie nėštumą visada pakeičia tiek nėščiosios, tiek artimiausių jos žmonių gyvenimą, ir nors, kaip teigia gydytojai, – tai normali fiziologinė būsena, su kuria reikia susitaikyti, moteris dažniausiai tampa daug atsargesnė ir dėmesingesnė savo gyvenimo būdui, mitybai bei savijautai. Juk dabar ji atsakinga ne tik už savo, bet ir už naujo žmogaus gyvenimą. Tad kokios gi tos pagrindinės gairės, kurių nėštumo metu turėtų laikytis kiekviena būsimoji mama? Konsultuoja gydytoja ginekologė Eugenija ABRAITIENĖ. ...
Skaityti daugiauŠirvintų rajone, Bagaslaviškio kaime, gyvenantys ūkininkai Bronislovas Liubomiras Vošteris su žmona Janina jau daugiau kaip dvidešimtį metų augina linus ir spaudžia jų aliejų. Iš jo su vaistažolėmis pasigamina įvairių sveikatinimo priemonių. Ūkininkai neabejoja, kad kiekvienam sveikiausi yra gimtajame krašte išauginti, senelių ir prosenelių vartoti produktai....
Skaityti daugiauTarp augalų, vartojamų maistui ir turinčių gydomųjų savybių, gerai žinomas česnakas (Allium sativum). Jam būdingas specifinis aštrus kvapas, o ir pavadinimas “allium” graikiškai reiškia kvepėti. Kitur teigiama, kad “allium” kilęs iš keltų žodžio “all”, reiškiančio “deginantis”. Tačiau kad ir kokia pavadinimo kilmė, visi vieningai sutaria - tai labai naudingas ir sveikas augalas....
Skaityti daugiauViena iš legendų byloja, kad bitės – Dievo dovana žmogui. Dar senovės Egipte medus buvo naudojamas ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip gydomoji, kosmetinė ar konservuojamoji medžiaga. O kai kurios tautos medumi balzamuodavo mirusius vadus ir karalius. Teigiama, kad taip balzamuoti kūnai išlieka tokie, kaip ir gyviems esant. Pasidomėkime bičių produktų savybėmis ir gydomosiomis galiomis....
Skaityti daugiauKodėl nereikia ir negalima vartoti anabolinių steroidų Pokalbį apie anabolinių steroidų žalą, kai jie vartojami papildomai kaip fizinių jėgų ir ypatybių stimuliatoriai, profesorius Gintautas Kazanavčius pradėjo vienu pavyzdžiu. ...
Skaityti daugiauGimtoji raudonųjų spanguolyno karoliukų žemė – gražioji Karelija. Dar Rusijos caras Petras Pirmasis gyrė ir įvertino laukines spanguoles kaip nepakeičiamą vaistą nuo įvairių ligų. Senuosiuose raštuose teigiama, kad pirmoje Rusijos karo ligoninėje kareivių žaizdos buvo gydomos vieninteliu vaistu – spanguolių sultimis ir ekstraktu, jį sumaišius su degtine. Tai, kad spanguolių sultys gerai dezinfekuoja žaizdas, žinoma ligi šiol. O kuo dar naudingos spanguolės?...
Skaityti daugiau
Lankytojų komentarai
Parašykite savo nuomonę