Visi puikiai žinome auksinę taisyklę arba energijos tvarumo dėsnį: kiek energijos su maistu gauname, tiek ir turime išeikvoti. Suprantama, kad norintieji mesti svorio turėtų mažiau valgyti ir daugiau eikvoti. Tačiau yra nemažai ligų, kuriomis sergant, šios taisyklės pritaikyti nebeįmanoma.
„Iš tiesų nemažai žmonių dėl nutukimo į endokrinologą kreipiasi ieškodami ligų. Jie klausia, kodėl svoris auga, nors sąžiningai laikosi dietos. Ir mūsų uždavinys – ieškoti to priežasčių, o pirmas žingsnis – išsamiai apklausti pacientą“, – sako gydytoja endokrinologė dr. Aurelija Krasauskienė.
Numesti svorio nėra labai sunku, daug sunkiau jį išlaikyti. Kodėl? „Todėl, kad, norėdami nereikalingų kilogramų atsikratyti kuo greičiau, labai griežtai laikomės dietų, badaujame. Tuo tarpu organizmas badą priima kaip stresą, o stresą supranta kaip medžiagų kaupimą juodai dienai. Todėl, pradėjus valgyti po dietų, organizmas prisimins badą ir manydamas, kad ateityje tai gali pasikartoti, ims kaupti atsargas. Dėl to ir tunkama“, – aiškina gydytoja endokrinologė.
Nutukimo laipsnį ir pobūdį rodo liemens ir šlaunų santykis. Didėjant nutukimo laipsniui, šis santykis didėja ir tampa didesnis už 1. Tai rodo, kad nutukimas yra viršutinės kūno dalies, obuolio tipo. Kai liemens ir šlaunų santykis yra mažesnis už 0,8, diagnozuojamas apatinės kūno dalies, arba kriaušės tipo, nutukimas. Vidinių ir visceralinių riebalų kiekis nulemiamas genetiškai, o paviršinių riebalų randasi dėl daugelio priežasčių. Pastebimas ryšys tarp riebalų pasiskirstymo organizme ir dauginių metabolinių sutrikimų.
Nutukimas – viena iš svarbiausių metabolinio sindromo dalių. Riebalų kaupimasis viršutinėje kūno dalyje (obuolio tipo nutukimas) turi didesnę įtaką kai kurių sutrikimų (gliukozės tolerancijos, rezistentiškumo insulinui, hiperlipidemijos, širdies ir kraujagyslių ligų) raidai negu pats antsvoris ir yra pavojingesnis. Nustatyta, kad nutukimas, hipertenzija ir cukrinis diabetas – labai pavojingas „derinys“, galintis sukelti insultą arba infarktą. „Daugelio endokrininių ligų atveju nustatome obuolio tipo nutukimą, kuris yra pavojingas. Kriaušės tipo nutukimas laikomas nepavojingu, nes riebalai nesukaupia vidaus organuose, o tik poodyje“, – sako gydytoja.
Kiekvienas žmogus savaip reaguoja į stresą. Vieni negali atsitraukti nuo šaldytuvo, kiti, priešingai – nieko nevalgo. Toks organizmo polinkis nulemtas hormonų.
„Endokrininė liauka – antinksčiai – aktyvuojasi, kai reikalinga apsauga, o kortizolis yra pagrindinis apsauginis hormonas. Kortizolis „išmetamas“ visada, kada patiriame stresą, o, turėdamas neigiamą poveikį insulino funkcijai, skatina norą valgyti. Todėl kai kurie žmonės, patirdami stresą, valgo daugiau“, – aiškina gydytoja.
Anot medikės, dar vienas mechanizmas, skatinantis nutukimą, yra susijęs su tam tikrais pakitimais kasoje ir pačiame riebaliniame audinyje. „Susidaro ydingas ratas: kasa pradeda nebemokėti apskaičiuoti, kiek suvalgytas maistas pareikalaus insulino ir pagamina jo daug daugiau negu reikia, nes ir ląstelės jo „neįsileidžia“. Dėl to tik ką pavalgęs žmogus vėl jaučia alkį. Taip suvartojame daug daugiau kalorijų negu reikia“, – teigia A.Krasauskienė.
Todėl gydytojai rekomenduoja atlikti cukraus kreivės tyrimą, t.y. nustatyti, kiek žinomam angliavandenių kiekiui kasa pagamins insulino. Šis nesudėtingas tyrimas gydytojams leidžia įtarti prediabetą.
Dar vienas svarbus dalykas reguliuojant svorį – medžiagų apykaita, kuri, metams bėgant, lėtėja, todėl ir organizmo energijos poreikiai daug mažesni. Dėl to turėtume mažiau valgyti, o maisto kiekį apskaičiuoti pagal fizinį aktyvumą.
„Esant tam tikroms ligoms, tam tikriems hormonų svyravimams, riebalai kaupiasi nevienodai. Pvz., riebalų kaupimasis sprando ir pilvo srityse leidžia įtarti antinksčių veiklos sutrikimus. Antinksčių ligomis sergantys žmonės dažnai būna vadinamojo mėnulio veido, plonų kojų. Toks žmogus turi vadinamąjį buliaus sprandą, obuolio tipo nutukimą“, – aiškina A.Krasauskienė.
Kai sutrinka kasos funkcija, riebalai irgi labiau kaupiasi pilvo ir liemens srityse, t.y. nustatomas obuolio tipo nutukimas. Gydytojos teigimu, neretai tenka gydyti žmones, kuriems nutukimas išsivysto dėl skydliaukės ligų. Mažėjant skydliaukės veiklai, lėtėja medžiagų apykaita. Skydliaukės funkcijai išnykus, atsiranda miksedema (didelio laipsnio hipotireozė).
„Miksedemos atveju svoris auga ne tik dėl to, kad lėtėja medžiagų apykaita, bet ir dėl to, kad organizme kaupiasi vanduo, t.y. žmogus būna pabrinkęs, tinsta rankos, kojos, veidas. Tuo tarpu, pradėjus gydymą, žmogus ne tik atsimerkia, bet ir netenka svorio, – sako gydytoja. – Be to, žmogaus smegenyse yra branduoliai, kurie atsakingi už mūsų mitybą, už sotumo ir alkio jausmus. Dėl jų veiklos ir smegenyse bei riebaliniame audinyje išskiriamo hormono poveikio vieni labiau mėgsta riebų, kiti saldų ar kitokį maistą. Taigi maisto kiekį ir sudėtį diktuoja smegenys. Todėl teiginys, kad nutukimo priežastys slypi galvoje, yra visiška tiesa“.
Sutrikus galvos smegenų branduolių veiklai, žmogų kamuoja cerebralinis nutukimo tipas, t.y. nulemtas centrinės nervų sistemos sutrikimo. „Tokiems ligoniams pastebima didelė disproporcija tarp viršutinės ir apatinės kūno dalies. Mesti svorį jiems sunku, o lieknėjant disproporcija tarp viršutinės ir apatinės kūno dalies dar labiau didėja“, – pažymi medikė.
Gydytojos teigimu, ir žarnyne, ir pačiame riebaliniame audinyje yra biologiškai veiklių medžiagų, kurios užtaiso norą valgyti arba ne.
„Leptinas gaminamas riebalinėse ląstelėse. Pastebėta, kad leptino kiekis tiesiogiai susijęs su riebalų kiekiu organizme. Daugėjant leptino kiekiui, mažėja apetitas, didėja energijos išeikvojimas, mažėja svoris. Centrinėje nervų sistemoje gaminamas ir kitas hormonas – neuropeptidas Y. Abu šie hormonai laikomi anoreksiniais, t.y. palaikančiais norą nevalgyti. Tačiau jų kiekiai ir aktyvumo lygis – skirtingi ir paveldimi dalykai“, – sako medikė.
Leptinas užkoduotas Lep gene (7q31.3 chromosomoje). Dauguma žmonių neturi leptino geno anomalijų. Nutukusiems leptino koncentracija plazmoje gali padidėti dėl receptorių rezistentiškumo leptinui. Neuropeptidas Y (NPY) – apetito stimuliatorius, slopinantis simpatinį aktyvumą bei energijos išeikvojimą. Jo koncentraciją didina insulinas ir gliukokortikoidai, o mažina leptinas ir estrogenai.
1. Mitybinis konstitucinis nutukimas
2. Neuroendokrininis nutukimas:
1) hipotalaminis
2) hiperkorticizmas
3) hipotirozė
4) hipogonadizmas
5) insulinoma
6) hiperinsulinizmas
7) hiposomatotropizmas
8) poliendokrininis
3. Jatrogeninis nutukimas
1) vaistai (kortikosteroidai, psichotropiniai ir kt.)
2) pogumburio operacija
4. Deformuojantis nutukimas:
1) tolygus riebalų pasiskirstymas:
a) dominantinis paveldimumas
b) recesyvinis paveldimumas
c) susijęs su lytine X chromosoma
d) chromosominiai pakitimai
2) vietinis riebalų pasiskirstymas
Pasaulyje jau ne vienerius metus vyksta diskusijos dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir genetiškai modifikuotų produktų (GMP) keliamos rizikos aplinkai, žemės ūkiui ir žmonių sveikatai. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus genetiškai modifikuoti galima tik tris maisto produktus: sojas, kukurūzus ir rapsus. ...
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauApie riešutų maistines savybes ir naudą sveikatai kalbamės su Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologe Inga VANAGIENE....
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauPaskutiniuoju metu žmonės beveik pamiršo tai, ką vartojo dar mūsų močiutės ar mamos. Kad ir obuolių actą. Šis paprastas produktas jau nuo senų laikų yra žinomas ir kaip įvairiems negalavimams gydyti tinkama, ir kaip puiki grožio puoselėjimui skirta kosmetinė priemonė....
Skaityti daugiauInkstai - labai svarbūs poriniai organai. Jie sveria apie 200 g kiekvienas, o per parą sugeba perdirbti iki 1000 litrų kraujo. Jie valo kraują nuo nereikalingų medžiagų, palaiko organizmo homeostazę (vidinės terpės pastovumą), dalyvauja AKS (arterinio kraujo spaudimo) reguliavime, o jei streikuoja kepenys - iš dalies perima ir kepenų funkciją. Sergantiems inkstų ligomis skiriamas medikamentinis gydymas....
Skaityti daugiauJau seniai neabejojama, kad motinos pienas yra tinkamiausias naujagimio ir kūdikio maistas, o žindymas krūtimi turi didelį biologinį ir emocinį poveikį motinos ir kūdikio sveikatai. Žindymas krūtimi – tai per visą evoliucijos laiką susidariusios grandinės tęsimas (nėštumas – gimdymas – laktacija), tad iki 6 mėnesių kūdikiai turėtų būti maitinami tik motinos pienu. Jame yra visų kūdikiui reikalingų vitaminų, mikroelementų ir kitų mažylio raidai svarbių medžiagų, o dėl ypatingos motinos pieno sudėties visos šios medžiagos pasisavinamos geriau nei iš karvės ar ožkos pieno. Vyresnius kūdikius jau reikia primaitinti....
Skaityti daugiauDžiovintų vaisių parduotuvėse dabar yra įvairiausių. Razinos, slyvos, abrikosai, datulės, papajos, ananasai... Yra tokių, kurių net pavadinimus sunku atsiminti ar ištarti. Ką žinome apie jų naudą sveikatai, jų pasirinkimo ypatumus bei taisyklingą vartojimą? Turbūt daugelis ne kažin ką. Išties tai labai naudingi mūsų sveikatai produktai, kurie, beje, ant mūsų stalo turėtų būti dažniau nei įprasta dabar. Žiniomis ir patarimais apie visa tai dalijasi Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologė Inga VANAGIENĖ....
Skaityti daugiauTurbūt daugelis žino posakį „jei nori gerai matyti ir turėti sveikas akis – valgyk mėlynes“. Šis posakis tikrai teisingas, tarp kitų gydomųjų mėlynių savybių – poveikis regėjimui pritaikomas bene dažniausiai. Nuolat valgant mėlynių, atsigauna pavargusios, nusilpusios akys. Tačiau mėlynės turi ir daugiau naudos mūsų sveikatai....
Skaityti daugiauAvižos jau seniai paplito teritorijoje nuo Korėjos iki Vakarų Europos. Plinijus, Katonas ir kt. senovės mokslininkai avižas laikė piktžolėmis ir siūlė jas rauti iš pasėlių. Kartu Plinijus rašė, kad germanai iš avižų grūdų verda tyrę. Galenas teigė, kad avižos auginamos Indijoje ir jomis šeriami gyvuliai, o kartais gaminamas maistas. Tačiau į maistinę avižų vertę dėmesys buvo atkreiptas daug vėliau....
Skaityti daugiauŽinia apie nėštumą visada pakeičia tiek nėščiosios, tiek artimiausių jos žmonių gyvenimą, ir nors, kaip teigia gydytojai, – tai normali fiziologinė būsena, su kuria reikia susitaikyti, moteris dažniausiai tampa daug atsargesnė ir dėmesingesnė savo gyvenimo būdui, mitybai bei savijautai. Juk dabar ji atsakinga ne tik už savo, bet ir už naujo žmogaus gyvenimą. Tad kokios gi tos pagrindinės gairės, kurių nėštumo metu turėtų laikytis kiekviena būsimoji mama? Konsultuoja gydytoja ginekologė Eugenija ABRAITIENĖ. ...
Skaityti daugiauŠirvintų rajone, Bagaslaviškio kaime, gyvenantys ūkininkai Bronislovas Liubomiras Vošteris su žmona Janina jau daugiau kaip dvidešimtį metų augina linus ir spaudžia jų aliejų. Iš jo su vaistažolėmis pasigamina įvairių sveikatinimo priemonių. Ūkininkai neabejoja, kad kiekvienam sveikiausi yra gimtajame krašte išauginti, senelių ir prosenelių vartoti produktai....
Skaityti daugiauTarp augalų, vartojamų maistui ir turinčių gydomųjų savybių, gerai žinomas česnakas (Allium sativum). Jam būdingas specifinis aštrus kvapas, o ir pavadinimas “allium” graikiškai reiškia kvepėti. Kitur teigiama, kad “allium” kilęs iš keltų žodžio “all”, reiškiančio “deginantis”. Tačiau kad ir kokia pavadinimo kilmė, visi vieningai sutaria - tai labai naudingas ir sveikas augalas....
Skaityti daugiauViena iš legendų byloja, kad bitės – Dievo dovana žmogui. Dar senovės Egipte medus buvo naudojamas ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip gydomoji, kosmetinė ar konservuojamoji medžiaga. O kai kurios tautos medumi balzamuodavo mirusius vadus ir karalius. Teigiama, kad taip balzamuoti kūnai išlieka tokie, kaip ir gyviems esant. Pasidomėkime bičių produktų savybėmis ir gydomosiomis galiomis....
Skaityti daugiauKodėl nereikia ir negalima vartoti anabolinių steroidų Pokalbį apie anabolinių steroidų žalą, kai jie vartojami papildomai kaip fizinių jėgų ir ypatybių stimuliatoriai, profesorius Gintautas Kazanavčius pradėjo vienu pavyzdžiu. ...
Skaityti daugiauGimtoji raudonųjų spanguolyno karoliukų žemė – gražioji Karelija. Dar Rusijos caras Petras Pirmasis gyrė ir įvertino laukines spanguoles kaip nepakeičiamą vaistą nuo įvairių ligų. Senuosiuose raštuose teigiama, kad pirmoje Rusijos karo ligoninėje kareivių žaizdos buvo gydomos vieninteliu vaistu – spanguolių sultimis ir ekstraktu, jį sumaišius su degtine. Tai, kad spanguolių sultys gerai dezinfekuoja žaizdas, žinoma ligi šiol. O kuo dar naudingos spanguolės?...
Skaityti daugiau
"Nutukimo laipsnį ir pobūdį rodo liemens ir šlaunų santykis. Didėjant nutukimo laipsniui, šis santykis didėja ir tampa didesnis už 1. Tai rodo, kad nutukimas yra viršutinės kūno dalies, obuolio tipo."
Esu plona ir mano šis santykis - 1,2 (68/56).
Skaičiuoju: liemens apimtis cm/ šlaunies apimtis cm. Jei tai dviejų šlaunų apimtis, santykis - 0,6.
Reikėtų patikslinti, čia kažkas netaip.