„Pavasarį su maistu negauname visų mums reikalingų medžiagų. Tai yra natūralu, nes vitaminai, mineralai, bioflavonoidai ir antioksidacinėmis savybėmis pasižyminčios medžiagos yra šviežiuose vaisiuose ir daržovėse. O jų, išlaikytų per žiemą, biologinė vertė šiek tiek sumažėja,“ – sako profesorius.
Todėl pavasarį svarbių maisto medžiagų pritrūkstame. Gaunamas su maistu kiekis daugeliui žmonių nesiekia rekomenduojamos normos. Kaip rodo lietuvių mitybos tyrimai, vaisių ir daržovių suvalgome gerokai mažiau negu rekomenduojama minimali riba.
Tad gal verta pavasarį įsigyti maisto papildų vaistinėje? „Taip. Ir siūlau rinktis kuo platesnės sudėties. Gerti tik kažkokį vieną mineralą ar vitaminą galima, jeigu labai didelis to elemento stygius. Bendram organizmo stiprinimui reikia rinktis tokį preparatą, kuriame būtų kuo daugiau įvairių vitaminų ir mineralinių medžiagų“, – sako R. Stukas.
Spaudoje neretai atsiranda žinučių, teigiančios, kad įvairios vitaminuose esančios medžiagos gali trukdyti viena kitos pasisavinimui. Todėl vis netyla diskusijos, ar gali kalcis ir magnis būti kartu viename preparate. „Mokslininkai nagrinėja įvairių medžiagų sąveikas, ir šiuo metu žinoma, kad kai kurios medžiagos pasižymi sinergistiniu (vienas kitą papildančiu) ar antagonistiniu (vienas kitam trukdančiu) poveikiu. Gamtoje yra tokia tarpusavio sąveika. Mūsų organizmas prisitaikęs vienu metu gauti daug įvairių medžiagų ir tinkamai jas pasisavinti. Nors, iš kitos pusės, tai yra savotiška apsauga, kad nebūtų perdozavimo,“ – aiškino mitybos specialistas.
Esant didelei konkurencijai, nuolat ieškoma pačių efektyviausių ir vartotojui patraukliausių produktų. „Lietuvos vaistinėse jau atsirado organizme lėtai pasisavinamų maisto papildų. Manau, kad tokie papildai turi privalumų. Ilgesnį laiką būdamas virškinamajame trakte, toks maisto papildas sudaro galimybę po truputį pasisavinti veikliąsias medžiagas, ir tuomet organizmas tikrai pasisavina didesnį kiekį tos veikliosios medžiagos. Tai yra mokslo ir technikos naujovė. Ko gero, ateityje daugės tokių maisto papildų,“ – įsitikinęs profesorius Stukas.
Pašnekovas patarė, nusprendus įsigyti vitaminų, kritiškai įvertinti savo mitybą, gyvenimo būdą, apibūdinti savo būklę (pavargęs, irzlus/ patenkintas, ramus) ir prieš kažką įsigyjant pasitarti su vaistininke.
Yra žinoma, kad biologiškai veiklios medžiagos trukdo viena kitos pasisavinimui, todėl ilgiausias sudėties sąrašas – ne privalumas. Bet aš turiu labai gerą naujieną. Maisto papilduose Taxofit A-Z Chrono Depot technologijos dėka neigiamai viena kitą veikiančios medžiagos išsiskiria skirtingu paros metu trimis fazėmis. Todėl organizmas jų pasisavina daugiau, vitaminų ir mineralų poveikis neblokuojamas ir neslopinamas. Lietuvoje tai pirmieji ir vieninteliai tokio tipo vitaminai.
Su viena Taxofit A-Z tablete organizmas iškart aprūpinamas net 30 gyvybiškai svarbių medžiagų.
Pirmos greitosios fazės metu išsiskiria vitaminai ir mineralai, kuriuos organizmas gerai pasisavina iškart ir dideliais kiekiais.
Tuomet prasideda lėto išsiskyrimo fazės, prasidedančios po 3–4 valandas. Jų metu tie vitaminai bei mineralai, kurie pasisavinami tik mažomis dozėmis, išskiriami po truputį per ilgą laiką. Paprastai tokių vitaminų pasisavinama tik dalis, o perteklius pasišalina. Dėl lėto išsiskyrimo taip nenutinka vartojant Taxofit A-Z.
Iš Taxofit A-Z tabletės skirtingu metu, iš lėto atpalaiduoja gyvybiškai svarbios medžiagos. Jos į organizmą išskiriamos ten ir tada, kai yra pats geriausias jų pasisavinimas. Be to, kiekvienoje fazėje po truputį išsiskiriantys citrusiniai bioflavonoidai taip pat gerina vitaminų pasisavinimą.
Taxofit A-Z sudėtyje yra net 30 biologiškai veiklių medžiagų: visi vitaminai, mineralai, taip pat biotinas, kofermentas Q10 (energijai), liutenas ir zeaksantinas (svarbūs akims), bioflavonoidai.
Todėl tokį plačios sudėties preparatą Taxofit A-Z rekomenduoju visiems, ypač šiuo sezono metu – pavasarį, kai organizmas nualintas, nusilpęs, o daržovių maistinė vertė – itin sumažėjusi.
· nevisavertiškai maitinantis, laikantis dietos,
· paaugliams,
· nėščiosioms,
· menopauzės metu,
· sportuojant ar fiziškai dirbant,
· vyresniems nei 50 metų žmonėms (dėl pakitusių mitybos įpročių jie paprastai gauna per mažai gyvybinių medžiagų),
· vartojant vaistus, persirgus įvairiomis ligomis ( po peršalimo ligų),
· vartojant alkoholį, rūkant.
Pasaulyje jau ne vienerius metus vyksta diskusijos dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir genetiškai modifikuotų produktų (GMP) keliamos rizikos aplinkai, žemės ūkiui ir žmonių sveikatai. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus genetiškai modifikuoti galima tik tris maisto produktus: sojas, kukurūzus ir rapsus. ...
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauApie riešutų maistines savybes ir naudą sveikatai kalbamės su Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologe Inga VANAGIENE....
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauPaskutiniuoju metu žmonės beveik pamiršo tai, ką vartojo dar mūsų močiutės ar mamos. Kad ir obuolių actą. Šis paprastas produktas jau nuo senų laikų yra žinomas ir kaip įvairiems negalavimams gydyti tinkama, ir kaip puiki grožio puoselėjimui skirta kosmetinė priemonė....
Skaityti daugiauInkstai - labai svarbūs poriniai organai. Jie sveria apie 200 g kiekvienas, o per parą sugeba perdirbti iki 1000 litrų kraujo. Jie valo kraują nuo nereikalingų medžiagų, palaiko organizmo homeostazę (vidinės terpės pastovumą), dalyvauja AKS (arterinio kraujo spaudimo) reguliavime, o jei streikuoja kepenys - iš dalies perima ir kepenų funkciją. Sergantiems inkstų ligomis skiriamas medikamentinis gydymas....
Skaityti daugiauJau seniai neabejojama, kad motinos pienas yra tinkamiausias naujagimio ir kūdikio maistas, o žindymas krūtimi turi didelį biologinį ir emocinį poveikį motinos ir kūdikio sveikatai. Žindymas krūtimi – tai per visą evoliucijos laiką susidariusios grandinės tęsimas (nėštumas – gimdymas – laktacija), tad iki 6 mėnesių kūdikiai turėtų būti maitinami tik motinos pienu. Jame yra visų kūdikiui reikalingų vitaminų, mikroelementų ir kitų mažylio raidai svarbių medžiagų, o dėl ypatingos motinos pieno sudėties visos šios medžiagos pasisavinamos geriau nei iš karvės ar ožkos pieno. Vyresnius kūdikius jau reikia primaitinti....
Skaityti daugiauDžiovintų vaisių parduotuvėse dabar yra įvairiausių. Razinos, slyvos, abrikosai, datulės, papajos, ananasai... Yra tokių, kurių net pavadinimus sunku atsiminti ar ištarti. Ką žinome apie jų naudą sveikatai, jų pasirinkimo ypatumus bei taisyklingą vartojimą? Turbūt daugelis ne kažin ką. Išties tai labai naudingi mūsų sveikatai produktai, kurie, beje, ant mūsų stalo turėtų būti dažniau nei įprasta dabar. Žiniomis ir patarimais apie visa tai dalijasi Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologė Inga VANAGIENĖ....
Skaityti daugiauTurbūt daugelis žino posakį „jei nori gerai matyti ir turėti sveikas akis – valgyk mėlynes“. Šis posakis tikrai teisingas, tarp kitų gydomųjų mėlynių savybių – poveikis regėjimui pritaikomas bene dažniausiai. Nuolat valgant mėlynių, atsigauna pavargusios, nusilpusios akys. Tačiau mėlynės turi ir daugiau naudos mūsų sveikatai....
Skaityti daugiauAvižos jau seniai paplito teritorijoje nuo Korėjos iki Vakarų Europos. Plinijus, Katonas ir kt. senovės mokslininkai avižas laikė piktžolėmis ir siūlė jas rauti iš pasėlių. Kartu Plinijus rašė, kad germanai iš avižų grūdų verda tyrę. Galenas teigė, kad avižos auginamos Indijoje ir jomis šeriami gyvuliai, o kartais gaminamas maistas. Tačiau į maistinę avižų vertę dėmesys buvo atkreiptas daug vėliau....
Skaityti daugiauŽinia apie nėštumą visada pakeičia tiek nėščiosios, tiek artimiausių jos žmonių gyvenimą, ir nors, kaip teigia gydytojai, – tai normali fiziologinė būsena, su kuria reikia susitaikyti, moteris dažniausiai tampa daug atsargesnė ir dėmesingesnė savo gyvenimo būdui, mitybai bei savijautai. Juk dabar ji atsakinga ne tik už savo, bet ir už naujo žmogaus gyvenimą. Tad kokios gi tos pagrindinės gairės, kurių nėštumo metu turėtų laikytis kiekviena būsimoji mama? Konsultuoja gydytoja ginekologė Eugenija ABRAITIENĖ. ...
Skaityti daugiauŠirvintų rajone, Bagaslaviškio kaime, gyvenantys ūkininkai Bronislovas Liubomiras Vošteris su žmona Janina jau daugiau kaip dvidešimtį metų augina linus ir spaudžia jų aliejų. Iš jo su vaistažolėmis pasigamina įvairių sveikatinimo priemonių. Ūkininkai neabejoja, kad kiekvienam sveikiausi yra gimtajame krašte išauginti, senelių ir prosenelių vartoti produktai....
Skaityti daugiauTarp augalų, vartojamų maistui ir turinčių gydomųjų savybių, gerai žinomas česnakas (Allium sativum). Jam būdingas specifinis aštrus kvapas, o ir pavadinimas “allium” graikiškai reiškia kvepėti. Kitur teigiama, kad “allium” kilęs iš keltų žodžio “all”, reiškiančio “deginantis”. Tačiau kad ir kokia pavadinimo kilmė, visi vieningai sutaria - tai labai naudingas ir sveikas augalas....
Skaityti daugiauViena iš legendų byloja, kad bitės – Dievo dovana žmogui. Dar senovės Egipte medus buvo naudojamas ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip gydomoji, kosmetinė ar konservuojamoji medžiaga. O kai kurios tautos medumi balzamuodavo mirusius vadus ir karalius. Teigiama, kad taip balzamuoti kūnai išlieka tokie, kaip ir gyviems esant. Pasidomėkime bičių produktų savybėmis ir gydomosiomis galiomis....
Skaityti daugiauKodėl nereikia ir negalima vartoti anabolinių steroidų Pokalbį apie anabolinių steroidų žalą, kai jie vartojami papildomai kaip fizinių jėgų ir ypatybių stimuliatoriai, profesorius Gintautas Kazanavčius pradėjo vienu pavyzdžiu. ...
Skaityti daugiauGimtoji raudonųjų spanguolyno karoliukų žemė – gražioji Karelija. Dar Rusijos caras Petras Pirmasis gyrė ir įvertino laukines spanguoles kaip nepakeičiamą vaistą nuo įvairių ligų. Senuosiuose raštuose teigiama, kad pirmoje Rusijos karo ligoninėje kareivių žaizdos buvo gydomos vieninteliu vaistu – spanguolių sultimis ir ekstraktu, jį sumaišius su degtine. Tai, kad spanguolių sultys gerai dezinfekuoja žaizdas, žinoma ligi šiol. O kuo dar naudingos spanguolės?...
Skaityti daugiau
Lankytojų komentarai
Parašykite savo nuomonę