Savo subalansavimui kaphos turėtų vartoti aštrias, aitrias ir karčias žoles bei maisto produktus. Aštrus skonis sudarytas iš oro ir ugnies elementų. Jis pagerina kaphos tipo žmonių virškinimą, valo kūno šlakus. Kaphų, kaip ir vatų, virškinimo ugnis Agni yra mažiau kaitri, todėl jų virškinimas lėtesnis, didesnė tikimybė susidaryti kūno šlakams. Aštrus skonis ne tik aktyvina agni, bet gydo žarnyno atoniją, nutukimą, mažina vandens kaupimąsi kūne, aktyvina daugelį organizmo funkcijų. Aštrus skonis išjudina vangų kaphų mąstymą, tarsi suteikia „ugnį ir aistras“ jų emocijoms. Kartus skonis sudarytas iš eterio ir oro elementų. Jis suteikia kūnui lengvumo jausmą.
Kapchos tipo žmonės neturėtų vartoti saldumynų, riebaus ir sunkaus maisto, ledų, šaltų vaisvandenių iš šaldytuvo, turėtų riboti ir pieno produktus, ypač šaltu pavidalu vartojamus, pavyzdžiui, ledus. Blogai kaphos tipą veikia druska, kuri sulaiko jų organizme skysčius. Pirmenybę net ir vasarą reikia teikti šiltam, o ne šaltam maistui. Maistas turi būti kuklus – kruopų košė ar daržovių troškinys. Jokių padažų ant valgių nepilti. Skysčių (arbatų) kapchos tipo žmonės turėtų gerti mažiau negu vatos.
Grūdai ir ankštiniai. Grikiai, soros, kukurūzai, miežiai, visi ankštiniai.
Daržovės. Salierai, morkos, žalumynai, ridikėliai, burokėliai, kopūstai, šiek tiek bulvių.
Vaisiai. Visi džiovinti vaisiai. Kitus vaisius vartoti mažiau saldžius. Obuoliai, vyšnios, spanguolės, granatai, žemuogės.
Riešutai ir sėklos. Moliūgų ir saulėgrąžų sėklos nedideliais kiekiais.
Aliejai. Nedideliais kiekiais kukurūzų, migdolų, saulėgrąžų, garstyčių aliejus.
Gyvulinės kilmės produktai. Vištiena ir kalakutiena nedideliais kiekiais. Kartą per savaitę – kiaušinis.
Pieno produktai. Nedideliais kiekiais ožkų pienas, rūgpienis, ghi (lydytas sviestas).
Gėrimai ir saldumynai. Kartūs gėrimai su alijošiumi ar raugerškiu, mėtos vasarą. Žiemą įvairių žolių arbatos su prieskoniais, nedaug medaus.
Agni virškinamojoje sistemoje veikia kaip speciali biologinė ugnis, kuri padeda virškinti maistą. Jei pitos išbalansuoti fiziniame plane ar emocijų lygiu, ši ugnis gali sukelti ir skrandžio opą. Šio tipo žmonėms ypač tiks visos sveikuoliškos dietos, kurias siūlo natūropatai, – daug vaisių, salotų, sulčių. Kito tipo žmonėms šaltas maistas sumažina agni ir gali sutrikdyti virškinimą, o pitos, laikydamiesi salotų ir sulčių dietos, jausis tiesiog idealiai. Pitos tipo žmonių maiste turi būti mažai druskos ir riebalų.
Jų pagrindinis maistas turėtų būti grūdai, daržovės ir vaisiai. Žiemą pusryčiams ypač tiks šilta avižų, miežių ar kviečių košė. Jiems tinka visi ankštiniai. Mėsos patartina valgyti labai mažai, nes gyvuliniai riebalai ypač didina došą pita, nors sviestas sudaro išimtį. Raudona mėsa ne tik didina šią došą, bet sukelia pyktį ir agresiją. Pitos tipo žmonėms naudingi saldūs pieno produktai.
Patartina visiškai atsisakyti kavos, juodosios arbatos, nes jose yra pitas dirginančių tonizuojamųjų medžiagų – kofeino ir tanino. Kas labai mėgsta arbatą, galėtų pamėginti gerti medaus krūmo (cyclopia intermedia) arba raudonąją arbatas, kuriose nėra taninų, bet labai daug mineralinių medžiagų, ypač geležies. Šios arbatos puikios alergiškiems žmonėms, kas aktualu Pitos tipui. Pitoms daugiau reikia B grupės vitaminų, kalcio ir geležies.
Pitos tipo žmonės pasižymi puikiu apetitu, jie suirzta nepavalgę. Todėl turi maitintis reguliariai, ypač nepraleisti pietų. Vakarienės negalima valgyti vėlai. Nereikėtų valgyti supykus, suirzus. Kadangi tarp šio tipo žmonių daug verslininkų, jie turėtų keisti valgymo įpročius, o dalykinių susitikimų metu vengti kavos, pyragėlių, bet valgyti vaisius.
Pitoms tinka saldus, kartus ir aitrus skoniai. Ypatingas kartaus skonio vaidmuo, nes jis sudarytas iš oro ir eterio elementų, kurių trūksta pitoms. Ypatingas kartaus skonio vėsinamasis ir valomasis poveikis, todėl karčios žolės padeda tiek karščiuojant, tiek valant kūno šlakus, ypač kraujagysles, kepenis. Tai padeda Pitoms subalansuoti savo virškinamąją sistemą.
Grūdai ir ankštiniai. Ryžiai, avižos, miežiai, rugiai. Ypač došą pita subalansuoja miežiai. Šio tipo žmonės gali vartoti daugiau ankštinių negu kitų tipų.
Daržovės. Brokoliai, briuselio kopūstai, gūžiniai kopūstai, agurkai, bulvės, salierai. Jie turėtų mažiau vartoti burokėlių, ridikėlių, ropių.
Prieskoniai. Pitos tipo žmonės aštrių prieskonių turėtų vengti. Jiems naudinga ciberžolė. Idealūs prieskoniai – pankolis, šafranas ir mėtos. Tinka kardamonas, cinamonas ir kalendra.
Aliejai. Vartoti nedaug aliejų, ypač vengti tų augalų aliejaus, kurie šildo, pavyzdžiui, garstyčių. Tinka alyvų, sojų, saulėgrąžų.
Vaisiai. Tinka vynuogės, obuoliai, apelsinai, kriaušės, slyvos, ananasai. Reiktų vartoti bananų, greipfrutų. Vengti rūgščių vaisių.
Riešutai ir sėklos. Ypač naudingas kokosas, saulėgrąžos. Tačiau sėklų dėl jų riebalingumo jiems reiktų vartoti negu vatos tipo žmonėms. Mažiau valgyti graikiškų ir kešju riešutų.
Gyvulinės kilmės produktai. Pitoms tinka paukštiena labai mažais kiekiais, žuvis nedideliais kiekiais. Negalima vartoti jokios raudonos mėsos. Vengti kiaušinių.
Pieno produktai. Pitos tipo žmonės turėtų nevartoti labai rūgščių ir sūrių pieno produktų, tokių kaip fermentiniai sūriai, o visi saldūs produktai jiems idealiai tinka. Stiklinė šilto pieno su žiupsneliu cinamono ar kardamono vakare nuramins aistras, sureguliuos došas ir padės užmigti.
Gėrimai ir saldumynai. Netinka stipri juodoji arbata, kava, stiprūs alkoholiniai gėrimai. Net vyno ypatingomis progomis jie turėtų tik paragauti. Labai tinka mėtų, ramunėlių, kraujažolės arbatos. Vasarą galima pasidaryti kartų toniką, įlašinus į vandenį alijošiaus sulčių ir įdėjus šiek tiek medaus. Žiemą į arbatas pitos turėtų dėti šafrano. Šafranas harmonizuos Pitos tipo žmogų, sureguliuos hormonų ir fermentų sistemas, valys kraują ir skaidrins dvasią.
Vatos tipo žmonės turėtų maitintis reguliariai, vartoti šiltą, sunkų ir riebesnį maistą, gerti daugiau arbatos negu kitų konstitucijų žmonės. Jie turi vartoti visų šešių skonių maistą, bet daugiau saldaus, sūraus ir rūgštaus. Saldus skonis yra sudarytas iš žemės ir vandens stichijų, kurių ypač trūksta šio tipo žmonėms, derinio. Vatos turi vartoti daugiau pieno, kviečių, saldžių vaisių, natūralių sveikuoliškai paruoštų gardumynų. Retkarčiais reikia aštraus skonio, ypač žiemą, nes šis skonis sušildo. Šiems žmonėms būtina ypač rami ir dvasinga atmosfera valgio metu.
Vatos tipo žmonių virškinimas netolygus, kartais jie turi neblogą apetitą, o kartais ištisą savaitę maistas tarsi „stovi“ skrandyje. Tada šiems žmonėms žarnyne, stubure, sąnariuose prisikaupia šlakų, ypač jei jie nesilaikė mitybos rekomendacijų.
Grūdai ir ankštiniai: kviečiai, avižos, rudieji ryžiai. Kruopų košės turėtų būti skystesnės, su imbieru, ciberžole, kitais prieskoniais. Dėkite daugiau ghi arba paprasto sviesto. Ankštinių reikėtų vartoti kuo mažiau, tik truputį lęšių ir žaliųjų žirnelių.
Daržovės: Daržoves Vatos tipo žmonės gali vartoti labai įvairias, tik jos turėtų būti labai gerai išvirtos, šiltų košių (ne salotų su majonezu) pavidalu. Netinka kopūstai, bulvių, pomidorų ir agurkų reikėtų vartoti mažiau.
Vaisiai: tinka visi saldūs prinokę vaisiai – persikai, bananai, abrikosai.
Riešutai ir sėklos: visi riešutai ir sėklos labai naudingi, o ypač migdolai. Taip pat naudingi iš visų riešutų ar sėklų spausti aliejai.
Gėrimai ir saldumynai: įvairūs iš vaisių, grūdų, medaus paruošti saldumynai, daug arbatų, ypač iš tų augalų, kuriuos medicina priskiria adaptogenams, tokių kaip ženšenis, aralija, remanija, saldymedis.
Atraskite savo individualią mitybą ir, suderinę šių dienų mokslo žinias su Ajurvedos išmintimi, paturtinkite savo kūną, jausmus ir protą.
* Apie tai, kaip sužinoti, kokiai konstitucijai priklausote jūs, rašėme "Sveiko žmogaus" 2008 m. Nr.10
Pasaulyje jau ne vienerius metus vyksta diskusijos dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir genetiškai modifikuotų produktų (GMP) keliamos rizikos aplinkai, žemės ūkiui ir žmonių sveikatai. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus genetiškai modifikuoti galima tik tris maisto produktus: sojas, kukurūzus ir rapsus. ...
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauApie riešutų maistines savybes ir naudą sveikatai kalbamės su Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologe Inga VANAGIENE....
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauPaskutiniuoju metu žmonės beveik pamiršo tai, ką vartojo dar mūsų močiutės ar mamos. Kad ir obuolių actą. Šis paprastas produktas jau nuo senų laikų yra žinomas ir kaip įvairiems negalavimams gydyti tinkama, ir kaip puiki grožio puoselėjimui skirta kosmetinė priemonė....
Skaityti daugiauInkstai - labai svarbūs poriniai organai. Jie sveria apie 200 g kiekvienas, o per parą sugeba perdirbti iki 1000 litrų kraujo. Jie valo kraują nuo nereikalingų medžiagų, palaiko organizmo homeostazę (vidinės terpės pastovumą), dalyvauja AKS (arterinio kraujo spaudimo) reguliavime, o jei streikuoja kepenys - iš dalies perima ir kepenų funkciją. Sergantiems inkstų ligomis skiriamas medikamentinis gydymas....
Skaityti daugiauJau seniai neabejojama, kad motinos pienas yra tinkamiausias naujagimio ir kūdikio maistas, o žindymas krūtimi turi didelį biologinį ir emocinį poveikį motinos ir kūdikio sveikatai. Žindymas krūtimi – tai per visą evoliucijos laiką susidariusios grandinės tęsimas (nėštumas – gimdymas – laktacija), tad iki 6 mėnesių kūdikiai turėtų būti maitinami tik motinos pienu. Jame yra visų kūdikiui reikalingų vitaminų, mikroelementų ir kitų mažylio raidai svarbių medžiagų, o dėl ypatingos motinos pieno sudėties visos šios medžiagos pasisavinamos geriau nei iš karvės ar ožkos pieno. Vyresnius kūdikius jau reikia primaitinti....
Skaityti daugiauDžiovintų vaisių parduotuvėse dabar yra įvairiausių. Razinos, slyvos, abrikosai, datulės, papajos, ananasai... Yra tokių, kurių net pavadinimus sunku atsiminti ar ištarti. Ką žinome apie jų naudą sveikatai, jų pasirinkimo ypatumus bei taisyklingą vartojimą? Turbūt daugelis ne kažin ką. Išties tai labai naudingi mūsų sveikatai produktai, kurie, beje, ant mūsų stalo turėtų būti dažniau nei įprasta dabar. Žiniomis ir patarimais apie visa tai dalijasi Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologė Inga VANAGIENĖ....
Skaityti daugiauTurbūt daugelis žino posakį „jei nori gerai matyti ir turėti sveikas akis – valgyk mėlynes“. Šis posakis tikrai teisingas, tarp kitų gydomųjų mėlynių savybių – poveikis regėjimui pritaikomas bene dažniausiai. Nuolat valgant mėlynių, atsigauna pavargusios, nusilpusios akys. Tačiau mėlynės turi ir daugiau naudos mūsų sveikatai....
Skaityti daugiauAvižos jau seniai paplito teritorijoje nuo Korėjos iki Vakarų Europos. Plinijus, Katonas ir kt. senovės mokslininkai avižas laikė piktžolėmis ir siūlė jas rauti iš pasėlių. Kartu Plinijus rašė, kad germanai iš avižų grūdų verda tyrę. Galenas teigė, kad avižos auginamos Indijoje ir jomis šeriami gyvuliai, o kartais gaminamas maistas. Tačiau į maistinę avižų vertę dėmesys buvo atkreiptas daug vėliau....
Skaityti daugiauŽinia apie nėštumą visada pakeičia tiek nėščiosios, tiek artimiausių jos žmonių gyvenimą, ir nors, kaip teigia gydytojai, – tai normali fiziologinė būsena, su kuria reikia susitaikyti, moteris dažniausiai tampa daug atsargesnė ir dėmesingesnė savo gyvenimo būdui, mitybai bei savijautai. Juk dabar ji atsakinga ne tik už savo, bet ir už naujo žmogaus gyvenimą. Tad kokios gi tos pagrindinės gairės, kurių nėštumo metu turėtų laikytis kiekviena būsimoji mama? Konsultuoja gydytoja ginekologė Eugenija ABRAITIENĖ. ...
Skaityti daugiauŠirvintų rajone, Bagaslaviškio kaime, gyvenantys ūkininkai Bronislovas Liubomiras Vošteris su žmona Janina jau daugiau kaip dvidešimtį metų augina linus ir spaudžia jų aliejų. Iš jo su vaistažolėmis pasigamina įvairių sveikatinimo priemonių. Ūkininkai neabejoja, kad kiekvienam sveikiausi yra gimtajame krašte išauginti, senelių ir prosenelių vartoti produktai....
Skaityti daugiauTarp augalų, vartojamų maistui ir turinčių gydomųjų savybių, gerai žinomas česnakas (Allium sativum). Jam būdingas specifinis aštrus kvapas, o ir pavadinimas “allium” graikiškai reiškia kvepėti. Kitur teigiama, kad “allium” kilęs iš keltų žodžio “all”, reiškiančio “deginantis”. Tačiau kad ir kokia pavadinimo kilmė, visi vieningai sutaria - tai labai naudingas ir sveikas augalas....
Skaityti daugiauViena iš legendų byloja, kad bitės – Dievo dovana žmogui. Dar senovės Egipte medus buvo naudojamas ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip gydomoji, kosmetinė ar konservuojamoji medžiaga. O kai kurios tautos medumi balzamuodavo mirusius vadus ir karalius. Teigiama, kad taip balzamuoti kūnai išlieka tokie, kaip ir gyviems esant. Pasidomėkime bičių produktų savybėmis ir gydomosiomis galiomis....
Skaityti daugiauKodėl nereikia ir negalima vartoti anabolinių steroidų Pokalbį apie anabolinių steroidų žalą, kai jie vartojami papildomai kaip fizinių jėgų ir ypatybių stimuliatoriai, profesorius Gintautas Kazanavčius pradėjo vienu pavyzdžiu. ...
Skaityti daugiauGimtoji raudonųjų spanguolyno karoliukų žemė – gražioji Karelija. Dar Rusijos caras Petras Pirmasis gyrė ir įvertino laukines spanguoles kaip nepakeičiamą vaistą nuo įvairių ligų. Senuosiuose raštuose teigiama, kad pirmoje Rusijos karo ligoninėje kareivių žaizdos buvo gydomos vieninteliu vaistu – spanguolių sultimis ir ekstraktu, jį sumaišius su degtine. Tai, kad spanguolių sultys gerai dezinfekuoja žaizdas, žinoma ligi šiol. O kuo dar naudingos spanguolės?...
Skaityti daugiau
O kaip suzinoti kokio tipo esi?Aciu.
tai projektas apie sveiką gyvenseną ir nuostabią galimybę susigrąžinti sveikatą Tiens produkcijos pagalba.