Naujoji Piterio D‘Adamo dieta, kaip ir visos kitos, vos atsiradusi žaibiškai išpopuliarėjo ir paplito po visą pasaulį. Dietos esmė paprasta – žmogus turi maitintis atitinkamai pagal savo kraujo grupę. Šios minties autorius P. D‘Adamas savo teoriją grindžia paprastai: žmogaus kraujo grupės evoliucionavo kartu su žmogaus mitybos įpročiais, tad kiekviena kraujo grupė turi tik jai tinkantį mitybos tipą. Tai yra maisto produktuose esantys baltymai (lektinai), patekę į organizmą, gali sulipdyti daug raudonųjų kraujo kūnelių (eritrocitų), jei maistas pasirenkamas ne pagal kraujo grupę. D‘Adamas teigia, kad žmogaus kraujas esą neatsparus tam tikros rūšies maisto baltymams, todėl ilgainiui jo organizmas „užsikemša“ kenksmingais lektinais ir jis pradeda tukti. Kokį gi maistą rinktis?
Specialistų teigimu, gana gerų rezultatų šio mitybos būdo besilaikantys žmonės pasiekia todėl, kad mityba tampa gyvenimo būdu, t. y. visą gyvenimą žmogus maitinasi remdamasis šia teorija ir žiūri, ką deda į burną nuolat. Tuo metu kitos dietos paprastai būna trumpalaikės – dažniausiai iki mėnesio, o vėliau grįžęs prie savo žalingų įpročių žmogus gana greitai atgauna prarastus kilogramus.
O kraujo grupė Pasak mitybos pagal kraujo grupės pradininko P. D‘Adamo, O kraujo grupė yra seniausia ir atsirado dar tada, kai mūsų protėviai mito iš to, ką susimedžiodavo. Būtent dėl to šią kraujo grupę turintys žmonės turėtų valgyti daugiau mėsos ir vengti grūdinių kultūrų (javų, ypač kviečių) bei pieno produktų. Mintis paprasta – mūsų protėviai medžiotojai dar nesivertė žemdirbyste ir gyvulininkyste ir mito išskirtinai mėsa. Tiesa, šios grupės „mėsėdžiams“ patartina rinktis liesesnę mėsą, neutralią paukštieną ir apsiriboti nedidelėmis porcijomis. O kraujo grupės atstovams taip pat labai tinka įvairi žuvis, ypač riebios šaltųjų jūrų žuvys — silkės, skumbrės bei menkės. Mėsos ir žuvies patiekalus būtina derinti su šiai grupei tinkamomis žalios spalvos bei lapinėmis daržovėmis. Šią kraujo grupę turintys „mėsėdžiai“ privalo visiškai atsisakyti bet kokių kokosų riešutų gaminių, pipirų ir acto (taigi marinuotiems agurkėliams griežtas NE!). Neribotais kiekiais rekomenduojama gerti tik vandenį bei negazuotą mineralinį, taip pat žalią arbatą (juodoji arbata bei rūgštingumą didinanti kava puoduke garuoti neturėtų). Saikingai galite pakelti bokalą alaus bei stiklą vyno.
A kraujo grupė, vadovaujantis D‘Adamo teorija, atsirado kartu su žemdirbyste, todėl turintieji šią kraujo grupę dažniau turėtų turėti daržovių ir vaisių, tačiau vis dar vengti pieno, mat, atsiradus žemdirbystei, gyvulininkystė dar nebuvo išvystyta. Žinoma, iškart visiškai atsisakyti mėsos ir pradėti maitintis vegetariškai sunku, todėl pereinamuoju laiku gali pagelbėti vištiena ir kalakutiena. Mėsos atsisakę A grupės vegetarai prarastus baltymus privalo susigrąžinti įvairia žuvimi. Kalbant apie gūdinius produktus, geriausia rinktis javus ir nepiktnaudžiauti kviečiais. Pieno produktų, išskyrus rūgščių (jogurto, kefyro ir pan.), A kraujo grupės atstovai kaip ir mėsėdžiai turėtų nevartoti. Puikus kalcio šaltinis čia tampa daržovės, tokios kaip brokoliai. O štai daržovių šiems vegetarams niekada nebus per daug, tačiau kai kurių reiktų valgyti mažiau – pomidorų ir paprikų. Kaip ir visų kraujo grupių, taip ir A grupės, atstovams vaisių sultis derėtų skiesti vandeniu. Cukrų šie asmenys turėtų vartoti tik labai mažais kiekiais, o acto visai atsisakyti. Tačiau skanauti kava galima kiek nori, kaip ir nelabai gazuotu mineraliniu.
B kraujo grupė Laimingiausi B kraujo grupę paveldėję žmonės, mat teigiama, kad jie kilo iš Azijoje atsiradusių gyvulių augintojų. Tai reiškia, kad šią kraujo grupę turintys asmenys pratę prie pieniško maisto, gali valgyti mėsą ir įvairias grūdines kultūras, t.y. tokią kraujo grupę turinčio žmogaus stalas pats gausiausias. Tiesa, ir čia yra kai kurių apribojimų: pavyzdžiui, reiktų vengti vištienos, kuo toliau laikytis nuo delikatesais laikomų jūros gėrybių, ruginės duonos ir miežių. Daržovėmis ir vaisiais taip pat galima skanauti iki soties, tačiau piktnaudžiauti pomidorais, kukurūzais ar alyvuogėmis nederėtų. Šios grupės žmonės gali gardžiuotis šokoladu! Tiesa, saikingai, kaip ir cukrumi bei medumi.
AB kraujo grupė. Kiek sudėtingiau su ketvirtąja – AB kraujo grupe, kuri yra „hibridinė“, atsiradusi susimaišius A ir B kraujo grupėms. Todėl ir maistas čia taip pat „maišytas“. B kraujo grupė, kad AB grupės žmonėms tinka gyvuliniai baltymai, tačiau A kraujo grupė lemia, kad mėsą galima valgyti tik retkarčiais ir tik nedidelėmis porcijomis, o vištiena apskritai draudžiama. Iš valgiaraščio taip derėtų išbraukti rūkytus bei sūdytus mėsos gamintus. Tačiau žuvies pasirinkimas tikrai gausus, taip pat rekomenduojami B kraujo grupei tinkami pieno produktai. Duoną geriausia valgyti kvietinę ir visiškai atsisakyti grikių bei kukurūzų. Beveik visas daržoves, kurias gerai virškina A ir B grupių atstovai, gali valgyti ir šie „mišrūnai“. Leidžiama saikingai vartoti cukrų ir medų, tačiau atsisakyti acto ir pipirų. Gėrimų asortimentas taip pat maišytas – kava, žalioji arbata, kartkartėmis raudonojo vyno taurė ir, be abejo, kaip ir bet kuriam žmogui, – kuo daugiau vandens.
Edita Gavelienė
Gydytoja dietologė
Mityba pagal kraujo grupes neturi tvirto mediciniškai pagrįsto pagrindo, tai tiesiog pono D‘Adamo su šeima pastebėjimai, sudėlioti į konkrečius patarimus. Tačiau šie patarimai nenutolsta nuo sveikos mitybos piramidės rekomendacijų, taip besimaitinantys žmonės paprastai gauna visų jiems reikalingų maistinių medžiagų. Mityba pagal kraujo grupes – tiesiog būdas sumažinti suvartojamo maisto kiekį. O dar svarbesnis dalykas, į kurį kaip gydytoja dietologė norėčiau atkreipti dėmesį, tai, kad taip maitindamasis žmogus stebi, ką ir kada dedasi į burną. Tačiau yra viena problema – žmonės, kurie maitinasi pagal šias rekomendacijas, gana dažnai į jas pakankamai neįsigilina, ir pasitaiko taip, kad iš tokio žmogaus raciono iškrenta visa maisto grupė, pavyzdžiui, pieno produktai. Tai yra neteisinga tų rekomendacijų interpretacija, būtina, kad žmogaus racione išliktų visų penkių grupių maisto produktų.
Asta Jonelienė
Kraujo centro Kraujo laboratorinio ištyrimo skyriaus vedėja
Jokių tyrimų, kad kraujo grupėms dietos turi reikšmės, nėra, tačiau ir oficialaus moksliškai pagrįsto šios teorijos paneigimo taip pat iki šiol nėra. Nenuostabu, juk kiekviena kraujo grupė yra paveldima genetiškai, perduodama iš kartos į kartą. Lygiai taip pat keičiantis kartoms perduodami ir polinkiai tukti ar „tolerancija“ maistui. Tačiau šimtu procentų pasakyti, kad reikia maitintis pagal kraujo grupes, tikrai negalima, bet ir pasakyti, kad kraujo grupė mitybai neturi reikšmės, taip pat nedrįsčiau. Yra visokių apie mitybos pagal kraujo grupes tyrimų, juos atlieka ne tik užsienio, bet ir mūsų dietologai. Tačiau dar reiktų palaukti, kol šie tyrimai bus pagrįsti moksliškai.
Pasaulyje jau ne vienerius metus vyksta diskusijos dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir genetiškai modifikuotų produktų (GMP) keliamos rizikos aplinkai, žemės ūkiui ir žmonių sveikatai. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus genetiškai modifikuoti galima tik tris maisto produktus: sojas, kukurūzus ir rapsus. ...
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauApie riešutų maistines savybes ir naudą sveikatai kalbamės su Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologe Inga VANAGIENE....
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauPaskutiniuoju metu žmonės beveik pamiršo tai, ką vartojo dar mūsų močiutės ar mamos. Kad ir obuolių actą. Šis paprastas produktas jau nuo senų laikų yra žinomas ir kaip įvairiems negalavimams gydyti tinkama, ir kaip puiki grožio puoselėjimui skirta kosmetinė priemonė....
Skaityti daugiauInkstai - labai svarbūs poriniai organai. Jie sveria apie 200 g kiekvienas, o per parą sugeba perdirbti iki 1000 litrų kraujo. Jie valo kraują nuo nereikalingų medžiagų, palaiko organizmo homeostazę (vidinės terpės pastovumą), dalyvauja AKS (arterinio kraujo spaudimo) reguliavime, o jei streikuoja kepenys - iš dalies perima ir kepenų funkciją. Sergantiems inkstų ligomis skiriamas medikamentinis gydymas....
Skaityti daugiauJau seniai neabejojama, kad motinos pienas yra tinkamiausias naujagimio ir kūdikio maistas, o žindymas krūtimi turi didelį biologinį ir emocinį poveikį motinos ir kūdikio sveikatai. Žindymas krūtimi – tai per visą evoliucijos laiką susidariusios grandinės tęsimas (nėštumas – gimdymas – laktacija), tad iki 6 mėnesių kūdikiai turėtų būti maitinami tik motinos pienu. Jame yra visų kūdikiui reikalingų vitaminų, mikroelementų ir kitų mažylio raidai svarbių medžiagų, o dėl ypatingos motinos pieno sudėties visos šios medžiagos pasisavinamos geriau nei iš karvės ar ožkos pieno. Vyresnius kūdikius jau reikia primaitinti....
Skaityti daugiauDžiovintų vaisių parduotuvėse dabar yra įvairiausių. Razinos, slyvos, abrikosai, datulės, papajos, ananasai... Yra tokių, kurių net pavadinimus sunku atsiminti ar ištarti. Ką žinome apie jų naudą sveikatai, jų pasirinkimo ypatumus bei taisyklingą vartojimą? Turbūt daugelis ne kažin ką. Išties tai labai naudingi mūsų sveikatai produktai, kurie, beje, ant mūsų stalo turėtų būti dažniau nei įprasta dabar. Žiniomis ir patarimais apie visa tai dalijasi Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologė Inga VANAGIENĖ....
Skaityti daugiauTurbūt daugelis žino posakį „jei nori gerai matyti ir turėti sveikas akis – valgyk mėlynes“. Šis posakis tikrai teisingas, tarp kitų gydomųjų mėlynių savybių – poveikis regėjimui pritaikomas bene dažniausiai. Nuolat valgant mėlynių, atsigauna pavargusios, nusilpusios akys. Tačiau mėlynės turi ir daugiau naudos mūsų sveikatai....
Skaityti daugiauAvižos jau seniai paplito teritorijoje nuo Korėjos iki Vakarų Europos. Plinijus, Katonas ir kt. senovės mokslininkai avižas laikė piktžolėmis ir siūlė jas rauti iš pasėlių. Kartu Plinijus rašė, kad germanai iš avižų grūdų verda tyrę. Galenas teigė, kad avižos auginamos Indijoje ir jomis šeriami gyvuliai, o kartais gaminamas maistas. Tačiau į maistinę avižų vertę dėmesys buvo atkreiptas daug vėliau....
Skaityti daugiauŽinia apie nėštumą visada pakeičia tiek nėščiosios, tiek artimiausių jos žmonių gyvenimą, ir nors, kaip teigia gydytojai, – tai normali fiziologinė būsena, su kuria reikia susitaikyti, moteris dažniausiai tampa daug atsargesnė ir dėmesingesnė savo gyvenimo būdui, mitybai bei savijautai. Juk dabar ji atsakinga ne tik už savo, bet ir už naujo žmogaus gyvenimą. Tad kokios gi tos pagrindinės gairės, kurių nėštumo metu turėtų laikytis kiekviena būsimoji mama? Konsultuoja gydytoja ginekologė Eugenija ABRAITIENĖ. ...
Skaityti daugiauŠirvintų rajone, Bagaslaviškio kaime, gyvenantys ūkininkai Bronislovas Liubomiras Vošteris su žmona Janina jau daugiau kaip dvidešimtį metų augina linus ir spaudžia jų aliejų. Iš jo su vaistažolėmis pasigamina įvairių sveikatinimo priemonių. Ūkininkai neabejoja, kad kiekvienam sveikiausi yra gimtajame krašte išauginti, senelių ir prosenelių vartoti produktai....
Skaityti daugiauTarp augalų, vartojamų maistui ir turinčių gydomųjų savybių, gerai žinomas česnakas (Allium sativum). Jam būdingas specifinis aštrus kvapas, o ir pavadinimas “allium” graikiškai reiškia kvepėti. Kitur teigiama, kad “allium” kilęs iš keltų žodžio “all”, reiškiančio “deginantis”. Tačiau kad ir kokia pavadinimo kilmė, visi vieningai sutaria - tai labai naudingas ir sveikas augalas....
Skaityti daugiauViena iš legendų byloja, kad bitės – Dievo dovana žmogui. Dar senovės Egipte medus buvo naudojamas ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip gydomoji, kosmetinė ar konservuojamoji medžiaga. O kai kurios tautos medumi balzamuodavo mirusius vadus ir karalius. Teigiama, kad taip balzamuoti kūnai išlieka tokie, kaip ir gyviems esant. Pasidomėkime bičių produktų savybėmis ir gydomosiomis galiomis....
Skaityti daugiauKodėl nereikia ir negalima vartoti anabolinių steroidų Pokalbį apie anabolinių steroidų žalą, kai jie vartojami papildomai kaip fizinių jėgų ir ypatybių stimuliatoriai, profesorius Gintautas Kazanavčius pradėjo vienu pavyzdžiu. ...
Skaityti daugiauGimtoji raudonųjų spanguolyno karoliukų žemė – gražioji Karelija. Dar Rusijos caras Petras Pirmasis gyrė ir įvertino laukines spanguoles kaip nepakeičiamą vaistą nuo įvairių ligų. Senuosiuose raštuose teigiama, kad pirmoje Rusijos karo ligoninėje kareivių žaizdos buvo gydomos vieninteliu vaistu – spanguolių sultimis ir ekstraktu, jį sumaišius su degtine. Tai, kad spanguolių sultys gerai dezinfekuoja žaizdas, žinoma ligi šiol. O kuo dar naudingos spanguolės?...
Skaityti daugiau
Parašykite savo nuomonę