Yra paskaičiuota, kad kas 30 metų nutukusių žmonių padvigubėja. „Visame pasaulyje nutukimo problema yra aktuali, net ir Azijos šalyse. Statistika tikslingiausiai vedama tik Jungtinėse Amerikos Valstijose, tad jų pateikiami skaičiai leidžia manyti, jog nutukimas kasdien tampa vis didesniu rūpesčiu medikams ir kiekvienam žmogui,“ – sako Medicinos diagnostikos centro gydytoja dietologė Aušra JAUNIŠKYTĖ.
Ir nors Europa, palyginti su JAV dar, galima sakyti, laikosi, tačiau kai kurios senojo žemyno šalys jau garsėja nutukusiųjų gausa. Anglijoje, Vokietijoje nutukusių yra daug daugiau negu, pavyzdžiui, Ispanijoje.
Paklausus dietologės, kas vaidina lemiamą vaidmenį nutukimo plitime – mitybos įpročiai ar genetika, ji atsako, kad abu šie veiksniai daro įtaką, tačiau nėra aišku, kuris svarbesnis. „Genai „persislenka“ į nutukimo pusę. Jeigu prieš šimtą ar du šimtus metų nutukimas rečiau buvo nulemtas genetiškai, daugiau mitybos įpročių, tai šiais laikais nutukimo genas yra labiau paplitęs,“ – sako dietologė.
Kasdien konsultuojanti įvairius mitybos sutrikimus turinčius žmones gydytoja Aušra Jauniškytė pastebi, jog šiais laikais nėra lengva atsispirti valgymui. „Maistas mus supa visur: reklamos per televiziją, radiją, spaudoje, prekybos centruose, gatvėse. Visur jį matome, mums apie jį kalba, mus gundo valgyti. Be to, mažiau judame, nes turime automobilius, nedirbame sunkaus fizinio darbo, net namuose nereikia kelias valandas skalbti rūbų. Visa ta sutaupyta energija virsta papildomais kilogramais,“ – kalbėjo gydytoja.
Daugeliui vis dar sunku suvokti, kad antsvoris yra per didelio maisto kiekio pasekmė. Stambesni žmonės turi jau, galima sakyti, auksine klasika virtusį sakinį „aš nieko nevalgau ir vis tiek storėju“. „Maistas yra laisvai prieinamas, jis riebesnis. O dažnas valgo netinkamai, mėgsta užkandžiauti labai kaloringais sausainiukais, saldainiukais, traškučiais... Neeikvojamos kalorijos niekur nedingsta. „Ėjimas į nutukimą“ prasideda palengva, tačiau ilgainiui užsisuka tokie mechanizmai, kurių neįmanoma taip lengvai suvaldyti. Didėjant svoriui, kad ir nedaug, sutrinka sotumo ir alkio pojūtis. Žmogus jaučia mažesnį alkio jausmą, gali išbūti visą dieną nevalgęs, tačiau, kai tik pradeda valgyti, nejaučia sotumo. Tai nėra valios sutrikimas, tiesiog kitaip veikia hormonai, kurie keliauja į smegenis ir sukelia sotumo jausmą,“ – aiškino gydytoja dietologė. Užtenka sumažinti svorį, ir šis sutrikimas dingsta, normalizuojasi alkio ir sotumo jausmas. Reikia kantrybės ir daug pastangų. O tai gana sudėtinga.
Kai gatvėje matome labai stambius žmones, nejučia užduodame sau klausimą „kaip jie iki to priėjo? Nejaugi jų budrumas ir savikritika kažkur dingo, kai buvo vos dešimties kilogramų antsvoris?“. Dėl to, pasirodo, iš tiesų galima kaltinti save. Mūsų psichika yra itin jautri bet kokiems nemaloniems išgyvenimams, ji stengiasi mus nuo to apsaugoti. Taip, po truputį didėjant svoriui, raminame save, kad yra storesnių, kad esame vis dar tokie pat gražūs, neigiame tą problemą, susirandame šimtus argumentų, kodėl esame tunkantys („tėvai nebuvo ploni“, „nuo mažens esu apvalesnis“ ir t.t.), galiausiai susitaikome su tuo, ką matome veidrodyje.
Nors nutukęs žmogus ryžtingai nuspręs mažinti svorį, tai nereiškia, kad jo motyvacija padės jam sulieknėti. Vos kas penktas iš tokių „motyvuotų“ kažką realaus daro, likę laukia „stebuklingo pirmadienio“. Dar liūdniau, kad vos 5 proc. pavyksta išlaikyti numestą svorį.
„Viena vertus, nutukusieji linkę dėl savo svorio kaltinti aplinką, tačiau kartais galima pastebėti iš tiesų netinkamą aplinkinių elgesį. Kai metama rūkyti, visi suvokia, kad žmogų reikia palaikyti, padėti jam ir apriboti jo kontaktą su cigaretėmis. Tuo tarpu, kalbant apie nutukimą, žmonės nevertina maisto kaip rizikos veiksnio, visada svečiuose pasiūloma tortuko ar sausainiukų. Bendrai, nėra suvokimo, kad nutukimas yra liga, kad tai sunkiai gydoma liga, kuri sukelia aibę kitų ligų. Nesuvokiama, kad persivalgymas yra, kaip ir kitos priklausomybės, save žalojantis elgesys. Papildomi du cepelinai gali būti tokie pat pavojingi, kaip papildomi du buteliai alkoholio,“ – aiškino gydytoja.
Nutukimas skirstomas į 3 laipsnius, tačiau, pasiekus jau pirmąjį, ima vystytis sveikatos sutrikimai. Kai yra antsvoris (kūno masės indeksas tarp 25 ir 30), rekomenduojama tiesiog išlaikyti svorį, kad jis nedidėtų. Rizika susirgti įvairiomis ligomis ima didėti, kai peržengiamos antsvorio ribos. „Dažniausiai vystosi širdies ir kraujagyslių ligos, aterosklerozė, didėjant nutukimo laipsniui, dažnėja infarktai ir insultai. Nutukus dažnai užpuola 2 tipo diabetas, nes, esant dideliam svoriui, kasa gamina per daug insulino, bet jis neveikia taip, kaip turėtų veikti. Diabetas turi daug komplikacijų, kenčia ir inkstai, ir akys, sutrinka visų periferinių kraujagyslių veikla (užtenka susižeisti koją ir ji labai ilgai negyja). Tulžies pūslės akmenligė yra dažna nutukimo komplikacija. Nutukę žmonės dažniau serga kai kuriomis onkologinėmis ligomis: krūties, gimdos, prostatos vėžiu,“ – vardijo gydytoja.
Kai yra nedidelis antsvoris, medikai siūlo apsišarvuoti kantrybe, nepaleisti iš rankų motyvacijos lieknėti ir maitintis sveikai bei sportuoti. Tačiau, kai antsvoris virsta nutukimu, sveikos gyvensenos rekomendacijos retai kada padeda. „Tiesiog žmonėms neužtenka kantrybės laikytis griežtesnių dietų. Jie nori greitai sulieknėti, kad jaustųsi geriau. Todėl, šiek tiek numetus svorio, vėl grįžtama prie buvusių valgymo įpročių, po to vėl susiimama. Taip įsisuka nuolatinis dietų laikymosi ratas, kuris yra ne mažiau kenksmingas nei nieko nedarymas. Staigūs svorio pokyčiai taip pat yra žalingi mūsų organizmui. Todėl, esant nutukimui, siūloma šalia mitybos korekcijų pasitelkti medikamentus, kurie padeda suvaldyti apetitą ar sumažina riebalų pasisavinimą. Žmogui parenkami jam tinkamiausi vaistai. Rezultatai būna tikrai geri,“ – pasakojo gydytoja Aušra Jauniškytė.
Šiuo metu medicinoje yra vienas žymuo, pagal kurį, įprasta vertinti žmogaus svorį. Tai kūno masės indeksas (KMI). Jis paskaičiuojamas pagal formulę:
KMI=svoris kg/ūgis m (pakeltas kvadratu)
Iki 25 – norma
25–30 – antsvoris
daugiau nei 30 – nutukimas
40 – pavojinga gyvybei
Nutukimas turi 3 laipsnius. Jie taip pat nustatomi pasitelkus KMI skaičiavimus.
I laipsnis – 30–34,9
II – laipsnis 35–39,9
III – laipsnis daugiau nei 40
Ką daryti, jei, nepaisant visų priemonių, svorio atsikratyti nepavyksta?Reiktų kreiptis į gydytoją, kad jis paskirtų gydymą. Gali būti, kad jis kartu su mažai kaloringa dieta ir fiziniu aktyvumu paskirs preparato, skirto apetitui slopinti ir padedančio veiksmingiau mesti antsvorį.
Koks tai preparatas?
Tai gali būti sibutramino preparatas (vaistinėse jis parduodamas, pavyzdžiui, Lindaxa pavadinimu). Jis paprastai skiriamas, kai reikalingas papildomas gydymas pagal kūno svorio mažinimo programą dėl netinkamos mitybos nutukusiems pacientams, kurių kūno masės indeksas (KMI) 30 kg/m2 ar didesnis, arba antsvorio turintiems pacientams (KMI 27 kg/m2 ar didesnis) kai yra rizikos veiksnių, pavyzdžiui, serga II tipo cukriniu diabetu arba yra dislipidemija.
Kaip jis veikia?
Preparato veiklioji medžiaga sibutraminas sustiprina sotumo pojūtį ir kartu padidina energijos atidavimą, todėl kartu si dieta ir fiziniu krūviu padeda sumažinti svorį.
Kaip vaistas vartojamas ir kiek laiko?
Vaistas vartojamas taip, kaip paskiria gydytojas. Jis jus supažindins su dozėmis ir vartojimo ypatumais. Gydytojas seks jūsų būklę vartojant vaistus – pirmuosius 3 mėnesius pas jį rieks lankysi bent kartą per dvi savaites, vėliau –rečiau. Jei vartojant vaistą maksimalia doze per 4 savaites kūno svoris sumažėja mažiau nei 2 kg, gydymą reikia nutraukti. Vaisto galima vartoti iki vienerių metų.
Pasaulyje jau ne vienerius metus vyksta diskusijos dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir genetiškai modifikuotų produktų (GMP) keliamos rizikos aplinkai, žemės ūkiui ir žmonių sveikatai. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus genetiškai modifikuoti galima tik tris maisto produktus: sojas, kukurūzus ir rapsus. ...
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauApie riešutų maistines savybes ir naudą sveikatai kalbamės su Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologe Inga VANAGIENE....
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauPaskutiniuoju metu žmonės beveik pamiršo tai, ką vartojo dar mūsų močiutės ar mamos. Kad ir obuolių actą. Šis paprastas produktas jau nuo senų laikų yra žinomas ir kaip įvairiems negalavimams gydyti tinkama, ir kaip puiki grožio puoselėjimui skirta kosmetinė priemonė....
Skaityti daugiauInkstai - labai svarbūs poriniai organai. Jie sveria apie 200 g kiekvienas, o per parą sugeba perdirbti iki 1000 litrų kraujo. Jie valo kraują nuo nereikalingų medžiagų, palaiko organizmo homeostazę (vidinės terpės pastovumą), dalyvauja AKS (arterinio kraujo spaudimo) reguliavime, o jei streikuoja kepenys - iš dalies perima ir kepenų funkciją. Sergantiems inkstų ligomis skiriamas medikamentinis gydymas....
Skaityti daugiauJau seniai neabejojama, kad motinos pienas yra tinkamiausias naujagimio ir kūdikio maistas, o žindymas krūtimi turi didelį biologinį ir emocinį poveikį motinos ir kūdikio sveikatai. Žindymas krūtimi – tai per visą evoliucijos laiką susidariusios grandinės tęsimas (nėštumas – gimdymas – laktacija), tad iki 6 mėnesių kūdikiai turėtų būti maitinami tik motinos pienu. Jame yra visų kūdikiui reikalingų vitaminų, mikroelementų ir kitų mažylio raidai svarbių medžiagų, o dėl ypatingos motinos pieno sudėties visos šios medžiagos pasisavinamos geriau nei iš karvės ar ožkos pieno. Vyresnius kūdikius jau reikia primaitinti....
Skaityti daugiauDžiovintų vaisių parduotuvėse dabar yra įvairiausių. Razinos, slyvos, abrikosai, datulės, papajos, ananasai... Yra tokių, kurių net pavadinimus sunku atsiminti ar ištarti. Ką žinome apie jų naudą sveikatai, jų pasirinkimo ypatumus bei taisyklingą vartojimą? Turbūt daugelis ne kažin ką. Išties tai labai naudingi mūsų sveikatai produktai, kurie, beje, ant mūsų stalo turėtų būti dažniau nei įprasta dabar. Žiniomis ir patarimais apie visa tai dalijasi Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologė Inga VANAGIENĖ....
Skaityti daugiauTurbūt daugelis žino posakį „jei nori gerai matyti ir turėti sveikas akis – valgyk mėlynes“. Šis posakis tikrai teisingas, tarp kitų gydomųjų mėlynių savybių – poveikis regėjimui pritaikomas bene dažniausiai. Nuolat valgant mėlynių, atsigauna pavargusios, nusilpusios akys. Tačiau mėlynės turi ir daugiau naudos mūsų sveikatai....
Skaityti daugiauAvižos jau seniai paplito teritorijoje nuo Korėjos iki Vakarų Europos. Plinijus, Katonas ir kt. senovės mokslininkai avižas laikė piktžolėmis ir siūlė jas rauti iš pasėlių. Kartu Plinijus rašė, kad germanai iš avižų grūdų verda tyrę. Galenas teigė, kad avižos auginamos Indijoje ir jomis šeriami gyvuliai, o kartais gaminamas maistas. Tačiau į maistinę avižų vertę dėmesys buvo atkreiptas daug vėliau....
Skaityti daugiauŽinia apie nėštumą visada pakeičia tiek nėščiosios, tiek artimiausių jos žmonių gyvenimą, ir nors, kaip teigia gydytojai, – tai normali fiziologinė būsena, su kuria reikia susitaikyti, moteris dažniausiai tampa daug atsargesnė ir dėmesingesnė savo gyvenimo būdui, mitybai bei savijautai. Juk dabar ji atsakinga ne tik už savo, bet ir už naujo žmogaus gyvenimą. Tad kokios gi tos pagrindinės gairės, kurių nėštumo metu turėtų laikytis kiekviena būsimoji mama? Konsultuoja gydytoja ginekologė Eugenija ABRAITIENĖ. ...
Skaityti daugiauŠirvintų rajone, Bagaslaviškio kaime, gyvenantys ūkininkai Bronislovas Liubomiras Vošteris su žmona Janina jau daugiau kaip dvidešimtį metų augina linus ir spaudžia jų aliejų. Iš jo su vaistažolėmis pasigamina įvairių sveikatinimo priemonių. Ūkininkai neabejoja, kad kiekvienam sveikiausi yra gimtajame krašte išauginti, senelių ir prosenelių vartoti produktai....
Skaityti daugiauTarp augalų, vartojamų maistui ir turinčių gydomųjų savybių, gerai žinomas česnakas (Allium sativum). Jam būdingas specifinis aštrus kvapas, o ir pavadinimas “allium” graikiškai reiškia kvepėti. Kitur teigiama, kad “allium” kilęs iš keltų žodžio “all”, reiškiančio “deginantis”. Tačiau kad ir kokia pavadinimo kilmė, visi vieningai sutaria - tai labai naudingas ir sveikas augalas....
Skaityti daugiauViena iš legendų byloja, kad bitės – Dievo dovana žmogui. Dar senovės Egipte medus buvo naudojamas ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip gydomoji, kosmetinė ar konservuojamoji medžiaga. O kai kurios tautos medumi balzamuodavo mirusius vadus ir karalius. Teigiama, kad taip balzamuoti kūnai išlieka tokie, kaip ir gyviems esant. Pasidomėkime bičių produktų savybėmis ir gydomosiomis galiomis....
Skaityti daugiauKodėl nereikia ir negalima vartoti anabolinių steroidų Pokalbį apie anabolinių steroidų žalą, kai jie vartojami papildomai kaip fizinių jėgų ir ypatybių stimuliatoriai, profesorius Gintautas Kazanavčius pradėjo vienu pavyzdžiu. ...
Skaityti daugiauGimtoji raudonųjų spanguolyno karoliukų žemė – gražioji Karelija. Dar Rusijos caras Petras Pirmasis gyrė ir įvertino laukines spanguoles kaip nepakeičiamą vaistą nuo įvairių ligų. Senuosiuose raštuose teigiama, kad pirmoje Rusijos karo ligoninėje kareivių žaizdos buvo gydomos vieninteliu vaistu – spanguolių sultimis ir ekstraktu, jį sumaišius su degtine. Tai, kad spanguolių sultys gerai dezinfekuoja žaizdas, žinoma ligi šiol. O kuo dar naudingos spanguolės?...
Skaityti daugiau
Shiandien neshiodama S dydzio rubus (pernai -XXL...), LENGVAI vaziuodama dviraciu, uzkopdama i kalna Slovakijoje, as puikiai prisimenu, ka reiskia, kai negali sedeti uzsidejes koja ant kojos, kai sunku susilenkti apsiaunant batus, kai baidariu zygelyje irkluoji paskutinis... As niekada nepamirsiu, ka reiskia, kai negali atsitupes atsistot abiem rankom i ka nors neisitverus...As negalejau susitaikyti su savo antsvoriu, jis man trukde gyventi pilnaverti gyvenima. Stojau i kova su juo. Stebuklu nebuvo- reikejo tik didziulio noro ir ...sumazinti porcijas.Bet stengiausi palaikyti pastovu gliukozes kieki kraujuje valgydama 4-5 kart per diena ir po truputi. Taip pavykdavo ishvengti alkio priepuoliu. Tokia metodika man padejo. Pradejau daug vaikscioti. Zinoma, tam reikejo skirti laiko. Bet patikekite - tai IMANOMA! Svarbiausia tiketi, kad TU GALI TAI PADARYTI. Ir jeigu numesta svori ishlaiko tik 5% numetusiuju, tai tikekime, kad kaip tik as ir tu busime ju tarpe. Sekmes!
P.S.Dekoju Algimantui Cekuoliui uz laida apie antsvorio problema. Ji buvo geras stimulas pasiryzti kovai su antsvoriu.
Aiste, neskiriu tai jums. Bet kodel jus galvojate, kad jusu harmonu gamyba yra sutrikusi? Gal vartojate medikamentus kuriu sudetyje yra harmoniu ir kitu netinkamu medziagu? Neskubekite pulti i panika. Zmogaus Organizmas yra stebuklingas, tik mokekite jo klausyti.
Tad, mielos moterys, patarimas Jums - jei svoris staiga pradejo kilti lyg is ’oro’ - kuo skubiau bekit pas endokrinologa. sekmes.