Pradinis „svorio stebėtojų“ tikslas − sumažinti svorį 5–10 proc., o vėliau pasiekti, kad KMI (kūno masės indeksas, gaunamas kūno masę kilogramais padalijus iš ūgio metrais, pakelto kvadratu) būtų mažesnis nei 25. Turinčiųjų didelį antsvorį tikslas − numesti daugiau nei 10 proc. antsvorio – tai padeda neprarasti motyvacijos.
„Valgykime mėgstamą maistą ir numeskime svorio“ − tokia svorio stebėtojų filosofija. Joks maistas nėra draudžiamas. Visi maisto produktai įvertinti taškais, taigi per dieną valgant surenkamas tam tikras taškų kiekis. Rezultatą pagerinti padeda fiziniai pratimai. Tokia šios programos esmė. Taškai skiriami atsižvelgiant į maisto produktų kaloringumą, bendrą riebalų bei maistinių skaidulų kiekį.
1 puodelis brokolių − 0 taškų
1 puodelis spagečių su 1/2 puodelio padažo − 6 taškai
1 nedidelis (apie 150 g) mėsos ar žuvies gabalėlis − 8 taškai
nedidelis (apie 100 g) gabaliukas keptos viščiuko krūtinėlės − 3 taškai
ketvirtadalis puodelio paprasto grietininio salotų padažo − 8 taškai
riekelė duonos − 2 taškai
apie 30 g šokolado − 4 taškai
1 indelis vanilinių ledų − 4 taškai
Kiek galima surikti taškų, priklauso nuo kūno svorio. Pavyzdžiui, apie 80 kilogramų sverianti moteris gali surinkti 22–27 taškus.
Fiziniai pratimai, padedantys sudeginti kalorijas, taip pat vertinami taškais. Pavyzdžiui, jei žmogus vaikšto ar važiuoja dviračiu 30 min., jis užsitarnauja 2 taškus.
Kertinis akmuo yra grupės parama, ypač pradžioje. Kassavaitinių susitikimų metu skatinama pakeisti gyvenseną, nes tai padeda numesti svorio ir palaikyti pasiektus rezultatus. „Niekam nepavyktų to padaryti vienam,“ − teigia „Svorio stebėtojai“.
Ši programa paremta kalorijų gavimo ir sunaudojimo principu. Tai visiškai paprasta: skaičiuojama (taškais), kiek kalorijų gaunama su maistu, ir stengiamasi jų sudeginti pakankamai, kad kristų svoris.
Svorio stebėtojų programa paremta JAV Nacionalinio svorio metimo registro rekomendacijomis norintiesiems atsikratyti svorio ne tik laikantis dietų, bet ir pakeičiant gyvenseną.
Sumažinti svorį ir išlaikyti pasiektą rezultatą mokslininkai siūlo tokiu būdu:
· Valgyti mažai riebalų ir daug angliavandenių turintį maistą.
· Kasdien skirti laiko mankštai. Puikus fizinės veiklos būdas yra vaikščiojimas. Jis gali būti papildomas aerobiniais pratimais, svorio metimo treniruotėmis bei plaukimu.
· Reguliariai svertis − du ar tris kartus per savaitę.
· Nenutraukti ryšio su tais, kurie padėjo numesti svorio.
Tyrimai rodo, kad reguliarus svėrimasis padeda išlaikyti svorį nekintamą ir neleidžia rodyklėms pakilti tiek, kad sužlugdytų norinčiojo atsikratyti svorio pastangas, teigia „Svorio stebėtojai“. Kai veiksmų imamasi svoriui padidėjus ne daugiau kaip 2–3 kilogramais nei tikslinė svorio riba, pasiektus rezultatus išlaikyti lengviau.
Imdamiesi fizinių pratimų ir sumažindami kalorijų kiekį, „Svorio stebėtojai“ neleidžia svoriui per daug padidėti.
Neseniai jie parėmė dvejus metus trukusį klinikinį tyrimą su atsitiktiniu būdu parinktais dalyviais, kurio metu buvo tiriami du svorio metimo būdai − „Svorio stebėtojų“ programa ir savarankiškas metodas. Nustatyta, kad „Svorio stebėtojai“ numetė svorio vidutiniškai tris kartus daugiau ir daug sėkmingiau išlaikė pasiektus rezultatus. Tiems, kurie svorio stengėsi atsikratyti savarankiškai, numestieji kilogramai po dvejų metų sugrįžo.
„Svorio stebėtojų“ programa per ilgus metus buvo šiek tiek keičiama, tačiau išlaikė laiko „išbandymus“, − pastebi Tuft (JAV) universiteto mitybos profesorė Amerikos širdies asociacijos Mitybos komiteto narė Alice Lichtenstein. – Apriboti suvartojamų kalorijų kiekį padeda bet kokia dieta, bet svarbu ir tai, kad mityba būtų optimali.“
Mitybos specialistai taip pat sutinka, kad laikantis dietos svarbu fiziniai pratimai. Tačiau profesorė pažymi, kad nors paramos grupės padeda laikytis programos daugeliui žmonių, kai kuriems toks metodas netinka.
Keptos kriaušės su cinamonu
4 porcijos
4 vidutinio dydžio labai prinokusios ir sultingos kriaušės,
3/4 arbat. š. cinamono miltelių
1 stiklinė lieso rikotos sūrio
1,5 arbat. š. nekaloringų saldiklių
Įkaitinkite orkaitę. Supjaustykite kriaušes išilgai į keturias dalis ir išimkite sėklas, odelės nenulupkite. Supjaustykite mažais gabaliukais.
Pusę kriaušių ratu sudėkite į stiklinį indą. Pabarstykite ¼ arbat. š. cinamono, ant viršaus sudėkite kitas kriaušes ir vėl pabarstykite ¼ arbat. š. cinamono. Kepkite, kol kriaušės suminkštės ir išbėgs sultys (apie 25 min.).
(Išbėgusias sultis pasilikite – jomis galėsite apšlakstykite kriaušes, prieš jas patiekdami – bus skaniau.)
Elektriniu mikseriu išplakite sūrį su saldikliu ir ¼ arbat. š. cinamono, plakite apie 1 min., kol sūris taps purus. Mišiniu prieš pateikdami užpilkite kriaušes.
Grietininė šparagų sriuba su keptų pipirų piurė
4 porcijos
2 stiklinės lieso vištienos arba daržovių sultinio
1 vidutinio dydžio lupta kepta bulvė
1 stiklinė supjaustytų svogūnų
2 vidutinio dydžio skiltelės sukapoto česnako
1/4 arbat. š. valgomosios druskos
truputis raudonojo ankštinio pipiro
700 g šviežių supjaustytų šparagų
200 g pakepintų raudonųjų pipirų
220 g švelnaus tofu (sojos varškės)
Į vidutinio dydžio indą supilkite sultinį, sudėkite bulves, svogūnus, česnaką, druską ir raudonąjį ankštinį pipirą, užvirkite ant vidutinio stiprumo ugnies. Uždenkite, sumažinkite ugnį ir pavirkite 3 min. Sudėkite šparagus, uždenkite ir virkite, kol daržovės išvirs (apie 5 min.) Nuimkite nuo ugnies ir atvėsinkite. Per tą laiką iki vienalytės masės ištrinkite pipirus.
Atskirame inde išplakite išvirtą sriubą ir tofu. Supilstykite į dubenėlius, ant viršaus uždėkite pipirų piurė. Patiekite šaltą arba karštą.
Marinuota kiaulienos nugarinė
8 porcijos
1/2 stiklinės nekaloringo sultinio
1 arbat. š. sausų garstyčių
1 arbat. š. maltų gvazdikėlių
1 arbat. š. malto imbiero
1 arbat. š. valgomosios druskos
1/2 arbat. š. cinamono miltelių
1 arbat. š. šviežiai maltų juodųjų pipirų
1200 g neriebios kiaulienos nugarinės (du gabalai po 600 g)
Į stiklainį supilkite sultinį, garstyčias, gvazdikėlius, imbierą, cinamoną, pipirus. Kiaulienos gabalus perpjaukite pusiau, nupjaukite matomus riebalus ir sudėkite į tą patį stiklainį. Uždarykite jį užsukamu dangteliu ir padėkite šaldytuve ant viršutinės lentynos. Palaikykite mažiausiai 2 val., dar geriau – per naktį.
Keptuvę gerai įkaitinkite, sudėkite kiaulieną ir užpilkite marinatu. Kepkite maždaug po 6 min. kiekvieną pusę. Prieš pateikdami palikite 5 min. kambario temperatūroje.
Pasaulyje jau ne vienerius metus vyksta diskusijos dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir genetiškai modifikuotų produktų (GMP) keliamos rizikos aplinkai, žemės ūkiui ir žmonių sveikatai. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus genetiškai modifikuoti galima tik tris maisto produktus: sojas, kukurūzus ir rapsus. ...
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauApie riešutų maistines savybes ir naudą sveikatai kalbamės su Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologe Inga VANAGIENE....
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauPaskutiniuoju metu žmonės beveik pamiršo tai, ką vartojo dar mūsų močiutės ar mamos. Kad ir obuolių actą. Šis paprastas produktas jau nuo senų laikų yra žinomas ir kaip įvairiems negalavimams gydyti tinkama, ir kaip puiki grožio puoselėjimui skirta kosmetinė priemonė....
Skaityti daugiauInkstai - labai svarbūs poriniai organai. Jie sveria apie 200 g kiekvienas, o per parą sugeba perdirbti iki 1000 litrų kraujo. Jie valo kraują nuo nereikalingų medžiagų, palaiko organizmo homeostazę (vidinės terpės pastovumą), dalyvauja AKS (arterinio kraujo spaudimo) reguliavime, o jei streikuoja kepenys - iš dalies perima ir kepenų funkciją. Sergantiems inkstų ligomis skiriamas medikamentinis gydymas....
Skaityti daugiauJau seniai neabejojama, kad motinos pienas yra tinkamiausias naujagimio ir kūdikio maistas, o žindymas krūtimi turi didelį biologinį ir emocinį poveikį motinos ir kūdikio sveikatai. Žindymas krūtimi – tai per visą evoliucijos laiką susidariusios grandinės tęsimas (nėštumas – gimdymas – laktacija), tad iki 6 mėnesių kūdikiai turėtų būti maitinami tik motinos pienu. Jame yra visų kūdikiui reikalingų vitaminų, mikroelementų ir kitų mažylio raidai svarbių medžiagų, o dėl ypatingos motinos pieno sudėties visos šios medžiagos pasisavinamos geriau nei iš karvės ar ožkos pieno. Vyresnius kūdikius jau reikia primaitinti....
Skaityti daugiauDžiovintų vaisių parduotuvėse dabar yra įvairiausių. Razinos, slyvos, abrikosai, datulės, papajos, ananasai... Yra tokių, kurių net pavadinimus sunku atsiminti ar ištarti. Ką žinome apie jų naudą sveikatai, jų pasirinkimo ypatumus bei taisyklingą vartojimą? Turbūt daugelis ne kažin ką. Išties tai labai naudingi mūsų sveikatai produktai, kurie, beje, ant mūsų stalo turėtų būti dažniau nei įprasta dabar. Žiniomis ir patarimais apie visa tai dalijasi Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologė Inga VANAGIENĖ....
Skaityti daugiauTurbūt daugelis žino posakį „jei nori gerai matyti ir turėti sveikas akis – valgyk mėlynes“. Šis posakis tikrai teisingas, tarp kitų gydomųjų mėlynių savybių – poveikis regėjimui pritaikomas bene dažniausiai. Nuolat valgant mėlynių, atsigauna pavargusios, nusilpusios akys. Tačiau mėlynės turi ir daugiau naudos mūsų sveikatai....
Skaityti daugiauAvižos jau seniai paplito teritorijoje nuo Korėjos iki Vakarų Europos. Plinijus, Katonas ir kt. senovės mokslininkai avižas laikė piktžolėmis ir siūlė jas rauti iš pasėlių. Kartu Plinijus rašė, kad germanai iš avižų grūdų verda tyrę. Galenas teigė, kad avižos auginamos Indijoje ir jomis šeriami gyvuliai, o kartais gaminamas maistas. Tačiau į maistinę avižų vertę dėmesys buvo atkreiptas daug vėliau....
Skaityti daugiauŽinia apie nėštumą visada pakeičia tiek nėščiosios, tiek artimiausių jos žmonių gyvenimą, ir nors, kaip teigia gydytojai, – tai normali fiziologinė būsena, su kuria reikia susitaikyti, moteris dažniausiai tampa daug atsargesnė ir dėmesingesnė savo gyvenimo būdui, mitybai bei savijautai. Juk dabar ji atsakinga ne tik už savo, bet ir už naujo žmogaus gyvenimą. Tad kokios gi tos pagrindinės gairės, kurių nėštumo metu turėtų laikytis kiekviena būsimoji mama? Konsultuoja gydytoja ginekologė Eugenija ABRAITIENĖ. ...
Skaityti daugiauŠirvintų rajone, Bagaslaviškio kaime, gyvenantys ūkininkai Bronislovas Liubomiras Vošteris su žmona Janina jau daugiau kaip dvidešimtį metų augina linus ir spaudžia jų aliejų. Iš jo su vaistažolėmis pasigamina įvairių sveikatinimo priemonių. Ūkininkai neabejoja, kad kiekvienam sveikiausi yra gimtajame krašte išauginti, senelių ir prosenelių vartoti produktai....
Skaityti daugiauTarp augalų, vartojamų maistui ir turinčių gydomųjų savybių, gerai žinomas česnakas (Allium sativum). Jam būdingas specifinis aštrus kvapas, o ir pavadinimas “allium” graikiškai reiškia kvepėti. Kitur teigiama, kad “allium” kilęs iš keltų žodžio “all”, reiškiančio “deginantis”. Tačiau kad ir kokia pavadinimo kilmė, visi vieningai sutaria - tai labai naudingas ir sveikas augalas....
Skaityti daugiauViena iš legendų byloja, kad bitės – Dievo dovana žmogui. Dar senovės Egipte medus buvo naudojamas ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip gydomoji, kosmetinė ar konservuojamoji medžiaga. O kai kurios tautos medumi balzamuodavo mirusius vadus ir karalius. Teigiama, kad taip balzamuoti kūnai išlieka tokie, kaip ir gyviems esant. Pasidomėkime bičių produktų savybėmis ir gydomosiomis galiomis....
Skaityti daugiauKodėl nereikia ir negalima vartoti anabolinių steroidų Pokalbį apie anabolinių steroidų žalą, kai jie vartojami papildomai kaip fizinių jėgų ir ypatybių stimuliatoriai, profesorius Gintautas Kazanavčius pradėjo vienu pavyzdžiu. ...
Skaityti daugiauGimtoji raudonųjų spanguolyno karoliukų žemė – gražioji Karelija. Dar Rusijos caras Petras Pirmasis gyrė ir įvertino laukines spanguoles kaip nepakeičiamą vaistą nuo įvairių ligų. Senuosiuose raštuose teigiama, kad pirmoje Rusijos karo ligoninėje kareivių žaizdos buvo gydomos vieninteliu vaistu – spanguolių sultimis ir ekstraktu, jį sumaišius su degtine. Tai, kad spanguolių sultys gerai dezinfekuoja žaizdas, žinoma ligi šiol. O kuo dar naudingos spanguolės?...
Skaityti daugiau
Parašykite savo nuomonę