Dietos autoriaus nuomone, svarbu ne apriboti kalorijas, bet žiūrėti, kas valgoma. Jis skirsto produktus į tuos, kuriuos galima valgyti visą laiką, kuriuos galima valgyti kai kada ir kurių visai negalima valgyti.
Galima valgyti, kol pasisotinsite:
· Pupas
· Vaisius (bet kokius − nuo obuolių iki arbūzų, nuo aviečių iki ananasų)
· Grūdus
· Daržoves
Valgyti saikingai:
· Liesus pieno produktus (nugriebtą pieną, liesą jogurtą, liesą sūrį, liesą grietinę, taip pat kiaušinių baltymus)
· Liesus ar mažai riebalų turinčius pusfabrikačius (šaldytus pietus, desertus be cukraus)
Draudžiama valgyti:
· Bet kokią mėsą – raudoną, baltą ar žuvį (bent jau kiek galima mažiau)
· Aliejų ir jo turinčių produktų, tokių kaip margarinas ar daugelis salotų padažų
· Avokadus
· Alyvuoges
· Riešutus ir sėklas
· Riebius pieno produktus
· Cukrų ir cukraus turinčius maisto produktus (medaus, sirupo)
· Vartoti alkoholį
· Bet kokius ne namie pagamintus maisto produktus, turinčius daugiau nei 2 g riebalų
Ornish nuomone, mūsų medžiagų apykaita susiformavo dar senų senovėje. Tada ilgus periodus žmogui apskritai tekdavo mažai maisto. Kūnas, norėdamas gauti ir išlaikyti energiją, buvo priverstas kaupti dalį energijos riebalų pavidalu. Mūsų dienomis valgoma visą laiką, nors mūsų organizmas nėra prie to prisitaikęs. Beje, didesnė dalis žmonių, numetusių svorio, gali tuo pasidžiaugti vieną ar dvi savaites. Vėliau svarstyklių rodyklės grįžta į seną vietą.
Ornish teigia, kad galite valgyti ką norite ir taip dažnai, kai tik praalkstate. Daug skaidulų turintis maistas slopina maisto pasisavinimą. Valgydami nedideles mažai kalorijų turinčių maisto produktų porcijas ilgiau jaučiamės sotūs. Kompleksiniai angliavandeniai neskatina staigaus cukraus kiekio kraujyje padidėjimo, todėl jis išlieka stabilus.
Ornish rekomenduoja ir reguliarų fizinį aktyvumą. Vidutinio intensyvumo reguliari fizinė veikla skatina medžiagų apykaitą, tuo tarpu atsitiktinė intensyvi mankšta, kai kurių autorių nuomone, gali jį nuslopinti.
Sielos maistu Ornish vadina meditaciją. Nors ji „neištirpdo“ norimų atsikratyti kilogramų, ji padeda atpalaiduoti protą ir susidoroti su stresais. „Jei siela bus soti, mažiau persivalgysite“, − teigia Ornish. — Kai jausite gyvenimo pilnatvę, tuštumos nereikės užpildyti maistu.“
Ornish yra pelnęs šlovę medicinos pasaulyje. Jo aprašyti tyrimai, įrodantys, kad dieta padeda esant vainikinių širdies kraujagyslių blokadai, atrodo tikrai įspūdingai. Vašingtono universiteto Gydytojų komiteto prezidentas Neal Barnard apie Ornish dietą sako: „Tai vienintelė populiari dieta, priimtina mokslo požiūriu. Tai ne tik svorio metimas neskaičiuojant kalorijų. Ši dieta pirmiausia pagerina sveikatą. Ji naudinga sergant širdies ligomis, sumažina vėžio riziką, leidžia geriau kontroliuoti diabetą ir hipertenziją, o kartais šiuos negalavimus netgi išgydo“.
Trūkumas tas, kad Ornish reikalauja drastiškai pakeisti mitybos įpročius. Dietos „Kūnas − gyvenimui“ autorius Barnard priduria, kad po pirmųjų vienos ar dviejų savaičių planas pasiteisina, svoris krenta tiesiog automatiškai. Žmonės turi daugiau energijos, todėl nori šios dietos laikytis. Tačiau Amerikos širdies asociacijos Mitybos komiteto pirmininkui, Kolorado universiteto Sveikatos mokslo centro profesoriui Robert H.Eckel kyla abejonių. Jis teigia, kad pripratusiems prie vakarietiško maisto laikytis tokios dietos ilgą laiką sunku. Daugelį dietos, siūlančios mažai riebalų turintį maistą, vargina.
Harvardo sveikatos mokyklos prof. asist. Frank Hu kritikuoja, kad taip smarkiai ribojamas riebalų kiekis. „Daug tyrimų įrodė, kad tam tikros riebalų rūgštys (poli- ir monosotieji riebalai) saugo nuo širdies ligų. Tuo tarpu dietos autorius neskiria gerųjų riebalų nuo blogųjų, esančių margarine, kepiniuose ir traškučiuose. Pavyzdžiui, neleidžiama valgyti avokadų, žuvies ir riešutų, nors įrodyta, kad juose esantys riebalai saugo nuo vainikinių širdies kraujagyslių ligų. Tai patvirtina tiek epidemiologiniai, tiek klinikiniai tyrimai“, − tvirtina jis.
Ši dieta gali tikti tik vegetarams ar norintiesiems jais tapti. Ji rekomenduoja visiškai pakeisti mitybą, o daugeliui tai gali būti sunku.
Kita vertus, šis planas padeda numesti svorio ir palaikyti pasiektus rezultatus, be to, gerai vertinamas mitybos specialistų.
Pasaulyje jau ne vienerius metus vyksta diskusijos dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir genetiškai modifikuotų produktų (GMP) keliamos rizikos aplinkai, žemės ūkiui ir žmonių sveikatai. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus genetiškai modifikuoti galima tik tris maisto produktus: sojas, kukurūzus ir rapsus. ...
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauApie riešutų maistines savybes ir naudą sveikatai kalbamės su Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologe Inga VANAGIENE....
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauPaskutiniuoju metu žmonės beveik pamiršo tai, ką vartojo dar mūsų močiutės ar mamos. Kad ir obuolių actą. Šis paprastas produktas jau nuo senų laikų yra žinomas ir kaip įvairiems negalavimams gydyti tinkama, ir kaip puiki grožio puoselėjimui skirta kosmetinė priemonė....
Skaityti daugiauInkstai - labai svarbūs poriniai organai. Jie sveria apie 200 g kiekvienas, o per parą sugeba perdirbti iki 1000 litrų kraujo. Jie valo kraują nuo nereikalingų medžiagų, palaiko organizmo homeostazę (vidinės terpės pastovumą), dalyvauja AKS (arterinio kraujo spaudimo) reguliavime, o jei streikuoja kepenys - iš dalies perima ir kepenų funkciją. Sergantiems inkstų ligomis skiriamas medikamentinis gydymas....
Skaityti daugiauJau seniai neabejojama, kad motinos pienas yra tinkamiausias naujagimio ir kūdikio maistas, o žindymas krūtimi turi didelį biologinį ir emocinį poveikį motinos ir kūdikio sveikatai. Žindymas krūtimi – tai per visą evoliucijos laiką susidariusios grandinės tęsimas (nėštumas – gimdymas – laktacija), tad iki 6 mėnesių kūdikiai turėtų būti maitinami tik motinos pienu. Jame yra visų kūdikiui reikalingų vitaminų, mikroelementų ir kitų mažylio raidai svarbių medžiagų, o dėl ypatingos motinos pieno sudėties visos šios medžiagos pasisavinamos geriau nei iš karvės ar ožkos pieno. Vyresnius kūdikius jau reikia primaitinti....
Skaityti daugiauDžiovintų vaisių parduotuvėse dabar yra įvairiausių. Razinos, slyvos, abrikosai, datulės, papajos, ananasai... Yra tokių, kurių net pavadinimus sunku atsiminti ar ištarti. Ką žinome apie jų naudą sveikatai, jų pasirinkimo ypatumus bei taisyklingą vartojimą? Turbūt daugelis ne kažin ką. Išties tai labai naudingi mūsų sveikatai produktai, kurie, beje, ant mūsų stalo turėtų būti dažniau nei įprasta dabar. Žiniomis ir patarimais apie visa tai dalijasi Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologė Inga VANAGIENĖ....
Skaityti daugiauTurbūt daugelis žino posakį „jei nori gerai matyti ir turėti sveikas akis – valgyk mėlynes“. Šis posakis tikrai teisingas, tarp kitų gydomųjų mėlynių savybių – poveikis regėjimui pritaikomas bene dažniausiai. Nuolat valgant mėlynių, atsigauna pavargusios, nusilpusios akys. Tačiau mėlynės turi ir daugiau naudos mūsų sveikatai....
Skaityti daugiauAvižos jau seniai paplito teritorijoje nuo Korėjos iki Vakarų Europos. Plinijus, Katonas ir kt. senovės mokslininkai avižas laikė piktžolėmis ir siūlė jas rauti iš pasėlių. Kartu Plinijus rašė, kad germanai iš avižų grūdų verda tyrę. Galenas teigė, kad avižos auginamos Indijoje ir jomis šeriami gyvuliai, o kartais gaminamas maistas. Tačiau į maistinę avižų vertę dėmesys buvo atkreiptas daug vėliau....
Skaityti daugiauŽinia apie nėštumą visada pakeičia tiek nėščiosios, tiek artimiausių jos žmonių gyvenimą, ir nors, kaip teigia gydytojai, – tai normali fiziologinė būsena, su kuria reikia susitaikyti, moteris dažniausiai tampa daug atsargesnė ir dėmesingesnė savo gyvenimo būdui, mitybai bei savijautai. Juk dabar ji atsakinga ne tik už savo, bet ir už naujo žmogaus gyvenimą. Tad kokios gi tos pagrindinės gairės, kurių nėštumo metu turėtų laikytis kiekviena būsimoji mama? Konsultuoja gydytoja ginekologė Eugenija ABRAITIENĖ. ...
Skaityti daugiauŠirvintų rajone, Bagaslaviškio kaime, gyvenantys ūkininkai Bronislovas Liubomiras Vošteris su žmona Janina jau daugiau kaip dvidešimtį metų augina linus ir spaudžia jų aliejų. Iš jo su vaistažolėmis pasigamina įvairių sveikatinimo priemonių. Ūkininkai neabejoja, kad kiekvienam sveikiausi yra gimtajame krašte išauginti, senelių ir prosenelių vartoti produktai....
Skaityti daugiauTarp augalų, vartojamų maistui ir turinčių gydomųjų savybių, gerai žinomas česnakas (Allium sativum). Jam būdingas specifinis aštrus kvapas, o ir pavadinimas “allium” graikiškai reiškia kvepėti. Kitur teigiama, kad “allium” kilęs iš keltų žodžio “all”, reiškiančio “deginantis”. Tačiau kad ir kokia pavadinimo kilmė, visi vieningai sutaria - tai labai naudingas ir sveikas augalas....
Skaityti daugiauViena iš legendų byloja, kad bitės – Dievo dovana žmogui. Dar senovės Egipte medus buvo naudojamas ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip gydomoji, kosmetinė ar konservuojamoji medžiaga. O kai kurios tautos medumi balzamuodavo mirusius vadus ir karalius. Teigiama, kad taip balzamuoti kūnai išlieka tokie, kaip ir gyviems esant. Pasidomėkime bičių produktų savybėmis ir gydomosiomis galiomis....
Skaityti daugiauKodėl nereikia ir negalima vartoti anabolinių steroidų Pokalbį apie anabolinių steroidų žalą, kai jie vartojami papildomai kaip fizinių jėgų ir ypatybių stimuliatoriai, profesorius Gintautas Kazanavčius pradėjo vienu pavyzdžiu. ...
Skaityti daugiauGimtoji raudonųjų spanguolyno karoliukų žemė – gražioji Karelija. Dar Rusijos caras Petras Pirmasis gyrė ir įvertino laukines spanguoles kaip nepakeičiamą vaistą nuo įvairių ligų. Senuosiuose raštuose teigiama, kad pirmoje Rusijos karo ligoninėje kareivių žaizdos buvo gydomos vieninteliu vaistu – spanguolių sultimis ir ekstraktu, jį sumaišius su degtine. Tai, kad spanguolių sultys gerai dezinfekuoja žaizdas, žinoma ligi šiol. O kuo dar naudingos spanguolės?...
Skaityti daugiau
Parašykite savo nuomonę