Pienas
Pienas – kalcio, fosforo, baltymų šaltinis. Iki 6 mėnesių kūdikiui pagrindinis maistas – motinos pienas arba pieno mišinys, kurį palaipsniui pradeda keisti tirštas maistas. Iki dvejų metų vaikams rekomenduojama vartoti tik vaikų mitybai skirtus pieno produktus, nes įprastiniai pieno produktai turi daugiau baltymų, tai gali būti vaikų alergijos pieno baltymams priežastis.
Vaikams geriausiai tinka 2,5–3,5 proc. riebumo pienas. Karvės piene yra lengvai pasisavinamo kalcio, kuris būtinas vaiko kaulų ir dantų augimui. Todėl išbraukti karvės pieną iš valgiaraščio nederėtų, būtina, kad vaikai jo gautų per parą pakankamai.
Jei pastebima, kad vaikas alergiškas karvės pieno baltymams, gydytojai rekomenduoja tėvams parinkti mažyliui specialų mišinį, kuriame nėra karvės pieno baltymų. Jei vaikas nemėgsta pieno, duokite jam kitų pieno produktų: kefyro, jogurto, varškės, patiekalų iš pieniškų produktų. Vaikui reikia duoti tik gerai apdorotą pieną, pirktą parduotuvėje.
Kefyras
Kefyrui ir jogurtui iš pieno produktų vaiko valgiaraštyje teikiama pirmenybė. 10–12 mėnesių kūdikiui galima jau duoti ir jogurto, ir kefyro. Kefyro sudedamosios maistinės medžiagos teigiamai veikia daugelį žmogaus organizmo funkcijų. Be naudingųjų bakterijų, kefyro sudėtyje yra mineralų, aminorūgščių, kalcio, magnio, kalio, B grupės vitaminų. Kefyras stiprina imuninę sistemą ir labai tinka alergiškiems vaikams. Geriausiai rinktis 2,5 proc. riebumo kefyrą vaikams. Rekomenduojama per parą išgerti apie 100 ml kefyro.
Jogurtas
Ypač tinka jogurtas su bifido-, laktobakterijomis. Kai renkate jogurtą mažyliui, įdėmiai perskaitykite etiketę, kad sudėtyje būtų kuo mažiau maisto priedų (skonio, aromato stipriklių, dažiklių ir t.t.). Geriausiai rinktis jogurtus, skirtus vaikams, kurie tinkamo riebumo, papildyti kalciu, vitaminais, gerosiomis bakterijomis. Svarbu atminti, kad vaikams, netgi netoleruojantiems laktozės, jogurtas puikiai gali būti įtrauktas į valgiaraštį. Labai svarbu atkreipti dėmesį į jogurto riebumą. Vaikams galima rinktis riebesnius jogurtus (daugiau nei 1,5 proc.), nes jų virškinamoji sistema geriau pasisavina pieno riebalus nei kitus riebalus – riebią mėsą ir pan.. Jogurtas tinkamas užkandis priešpiečiams arba pavakariams. Rekomenduojama suvalgyti apie 100 ml jogurto per dieną. Jei vieną dieną vaikui davėte jogurto, kitą dieną pasiūlykite varškės.
Varškė
Vaikams skirtos varškės galima duoti paragauti mažyliui nuo 10 mėnesių. Pirmą kartą mažylis gali suvalgyti iki 50 g varškės. Varškės baltymai labiau koncentruoti, todėl juos sunkiau virškina vaiko organizmas. Vaikams rekomenduojama rinktis 10–15 proc. riebumo varškę. Vėliau vaikams galima rinktis desertinę ir grūdėtą varškytę. Jei vaikas nemėgsta grynos varškės, tuomet rekomenduojama duoti iš jos pagamintų patiekalų: varškėtukų, blynelių su varške, apkepo.
Grietinė
Grietinė – riebus pieno produktas, kuriuo rekomenduojama paskaninti jau metukų sulaukusio vaiko patiekalus. 200 g porcijai patiekalo turėtų tekti ne daugiau kaip 5 g grietinės.
Sūris
Metukų sulaukusiam vaikui galima duoti paragauti varškės sūrio ir kuo vėliau varškės sūrelių. Jie labai saldūs, todėl rekomenduojama gaminti varškės desertus su šviežiomis arba šaldytomis uogomis. Varškės sūrelius geriausiai rinktis be glaisto. Sūrio piršteliai, riekelės, kubiukai – užkandis, turintis daug kalcio ir vitaminų, kuris puikiai tinka priešpiečiams ir pavakariams. Lydytas, tepamasis sūris tinka vyresniems vaikams, tačiau šiuos sūrius reikia rinktis atsargiai, t.y. atidžiai išstudijuojant produkto etiketes.
Ledai
Vaikui rekomenduojami natūralios grietinėlės ledai. Kuo spalvingesni ledai, tuo daugiau juose dažiklių, todėl vaikams rekomenduojama rinktis paprastus grietininius ledus.
Sviestas
Sviestas vaiko valgiaraštyje dažniausiai naudojamas kaip užteptas ant duonos, batono, taip pat kepimui, pyragams, troškiniui bei padažams gaminti. Sviestu galima paskaninti kruopų košeles.
Tinginukai
• 2 vnt. pakelių varškės
• 1 stiklinė kvietinių miltų
• 1 kiaušinis
• 2 šaukštai cukraus
• Druskos pagal skonį
Dubenyje ištrinkite varškę su cukrumi. Įmuškite kiaušinį, suberkite miltus, druską ir viską gerai išmaišykite, po to išminkykite švariomis rankomis. Gautą tešlos gniužulą dėkite ant miltais pabarstyto paviršiaus ir voliokite į ilgą volą. Jį visą kiek paplokite, kad suplonėtų ir bukąja peilio puse supjaustykite kubeliais ar rombeliais. Dėkite į verdantį pasūdytą vandenį, atsargiai pamaišykite, kad nepriliptų prie puodo dugno, ir virkite 5–7 min. po to, kai iškils į paviršių. Patiekite su grietine, sviestu, jogurtu, uogiene.
Pieniška moliūgų sriuba
• 6 stiklinės pieno
• 400 gramų moliūgo
• 1 morka
• 2 bulvės
• 1 šaukštas sviesto
• Druskos pagal skonį
Moliūgus ir bulves supjaustykite keturkampiais gabaliukais, morkas – griežinėliais. Pasūdytame vandenyje apvirkite morkas, paskui sudėkite moliūgus ir bulves. Kai daržovės suminkštėja, sriubą užbalinkite pienu (užvirinkite), įdėkite sviesto.
Pieniška šviežių daržovių sriuba
• 1 l pieno
• 1/2 l vandens
• 1 morka
• 2 bulvės
• 1 stiklinė žirnelių
• 1/5 nedidelio kopūsto
• 1 šaukštas sviesto
• Druskos pagal skonį
Į pasūdytą verdantį vandenį sudėkite kubeliais supjaustytą morką, žirnelius ir susmulkintą kopūstą. Po 5 min. sudėkite kubeliais supjaustytas bulves. Virkite, kol daržovės suminkštės, tada supilkite pieną. Kai pieno puta pradės kilti, puodą nukelkite nuo viryklės ir įdėkite sviesto.
Jau seniai neabejojama, kad motinos pienas yra tinkamiausias naujagimio ir kūdikio maistas, o žindymas krūtimi turi didelį biologinį ir emocinį poveikį motinos ir kūdikio sveikatai. Žindymas krūtimi – tai per visą evoliucijos laiką susidariusios grandinės tęsimas (nėštumas – gimdymas – laktacija), tad iki 6 mėnesių kūdikiai turėtų būti maitinami tik motinos pienu. Jame yra visų kūdikiui reikalingų vitaminų, mikroelementų ir kitų mažylio raidai svarbių medžiagų, o dėl ypatingos motinos pieno sudėties visos šios medžiagos pasisavinamos geriau nei iš karvės ar ožkos pieno. Vyresnius kūdikius jau reikia primaitinti....
Skaityti daugiauPlačiai pripažinta, kad laikotarpis nuo gimimo iki dvejų metų yra kritinis kūdikio augimui, sveikatai bei elgsenos vystymuisi. Moksliniai tyrimai patvirtina, jog šis intensyvaus augimo laikotarpis ypač jautrus maistinių medžiagų bei mikroelementų trūkumui. Kai vaikui sukanka dveji, ištaisyti iki tol patirtą maistinių medžiagų trūkumą ar augimo sulėtėjimą labai sudėtinga. Todėl iki dvejų metų vaikų mitybai turi būti skiriamas ypatingas dėmesys. Ne veltui Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja vaikus primaitinant žindyti iki dvejų metų ir ilgiau – tai ne prasimanymai (kaip mano kai kurie tėvai), o ilgamečiais moksliniais tyrimais paremta rekomendacija. Kaip pradėti primaitinti vaikelį ir kokie svarbiausi primaitinimo ypatumai, konsultuoja VšĮ Mamos centro vadovė Živilė Baltrušaitienė....
Skaityti daugiauSuaugusiojo požiūris į sveikatą priklauso nuo vaikystėje suformuotų arba nesuformuotų sveikos gyvensenos įgūdžių. Nesveiki vaikai tampa nesveikais gimdytojais, ir taip įsukamas žalingas ratas. Norint iš jo ištrūkti arba nepatekti, o suaugus būti sveikiems, ilgai išlikti darbingiems, tuo reikia pradėti rūpintis dar vaikystėje. Statistikos duomenimis, mūsų šalies vaikų sveikata katastrofiškai blogėja, o aktualiausios temos išlieka sveikos gyvensenos ugdymas, psichinė sveikata ir infekcinės ligos. Apie tai, kokie sprendimai šiose srityse būtini, kalbamės su Vilniaus m. savivaldybės Sveikatos komiteto pirmininke Vitalija Kliukiene....
Skaityti daugiauTyrimai rodo, kad dažniausios žindančių motinų pirmųjų savaičių problemos yra skaudantys speneliai bei kietos ir skausmingos krūtys. Tad trumpai apie pačią pradžią, problemas bei galimus sprendimo būdus konsultuoja VšĮ „Mamos centras“ vadovė Živilė BALTRUŠAITIENĖ....
Skaityti daugiauKūdikis yra išmintingas! Jis žino, kad motinos pieno nepakeičia joks kitas maistelis, jis nepripažįsta nei buteliuko, nei žinduko. Jam reikalingas ne tik jūsų pienas, bet ir bendravimas su jumis, kurio niekas nepakeis. Tačiau išaušta diena, kai motinos pieno jau nebepakanka. Kaip kūdikį pripratinti prie naujų produktų, naujų mitybos įpročių? Kokios yra bendros kūdikio mitybos taisyklės? Apie tai kalbamės su Kauno medicinos universiteto klinikų gydytoja vaikų gastroenterologe med.dr. Rūta ROKAITE....
Skaityti daugiaudidieji žmonijos žudikai yra ne katastrofos ar karai, o ligos - širdies...
Skaityti daugiauRudenį, lyg iš gausybės rago pasipylus įvairiaspalvėms daržų gėrybėms, vis dažniau susiduriama su vaikų apsinuodijimo maistu problema. Tėvai dirba, o vieni namie likę vaikai ne visada tinkamai prieš valgį nusiplauna rankas ar daržoves. Ne juokais išsigąsta mamos, grįžusios ir radusios viduriuojantį ar vemiantį vaiką. Apie tai, kaip tokiu atveju elgtis ir kaip padėti negaluojančiam vaikučiui, pasakojo Šiaulių ligoninės Vaikų intensyvios terapijos skyriaus vedėja gyd. Liuda Gražina BEKERIENĖ. ...
Skaityti daugiauBūsimo kūdikio sveikata idealiu atveju reikia pradėti rūpintis dar prieš pastojant. Planuojančiai mama tapti moteriai (beje, tėčiui taip pat) būtina sveikai maitintis ir sveikai gyventi, atsisakant ydingų įpročių. Tinkama mityba padidina tikimybę pastoti bei pagimdyti sveiką kūdikį. Tai lygiai taip pat svarbu ir vėliau, nėštumo metu. Kūdikiui gimus, sveika mamos mityba nepraranda aktualumo – žindydama naujagimį, motina su pienu jam perduoda tai, ką valgo pati. Žindyvės mityba yra gana plačiai diskutuojama tema, apie kurią paprastai daugiausiai kalba ne medikai, bet vyresnio amžiaus moterys, kurios jau užaugino vaikus ar net anūkus ir neva viską šiuo klausimu išmano. Tad ar verta įsiklausyti į mamų, tetų, kaimynių ar močiučių pamokymus, ką galima ir ko negalima valgyti žindyvei? Praktika rodo, kad didelė dalis liaudyje įsišaknijusių patarimų apie žindyvės mitybą neturi mokslinio pagrindo. Konsultuoja VšĮ „Mamos centras“ vadovė Živilė Baltrušaitienė....
Skaityti daugiauVaistinėse yra didelis vitaminų vaikams pasirinkimas, atrodo, belieka tik išsirinkti. Tačiau parinkti vaikui tinkamus vitaminus ne visada taip paprasta, kaip gali pasirodyti. Kodėl? Tėvams iškyla daug klausimų, į kuriuos atsakymus padės rasti Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Vaikų ligų klinikos vedėjas profesorius Algimantas RAUGALĖ....
Skaityti daugiauDar neseniai nesukote sau galvos dėl to, kaip maitinti didžiausią savo brangenybę, – kas gali būti geriau nei mamos pienelis? Tačiau nenumaldomai artėja diena, kai vien jo nepakaks... Ką mažyliui duoti tuomet? Kaip užtikrinti, kad jis gautų visų jam būtinų maisto medžiagų ir užaugtų sveikas? O ką daryti, jei vaikeliui trūksta svorio arba, atvirkščiai, pastebime, kad jis linkęs tukti? Apie sveiką vaikų mitybą kalbiname gydytoją dietologę Eglę Kliukaitę. ...
Skaityti daugiauPienas turėtų būti jūsų vaiko valgiaraštyje kiekvieną dieną, tačiau nepamirškite duoti ir kitokio kalcio turinčio maisto. Jūsų vaikas per dieną turėtų suvalgyti dvi tris porcijas pieniško maisto, jis tinka ir kaip užkandis. Kokius pieno produktus rinktis vaikams ir nuo kada juos įtraukti į vaiko valgiaraštį, konsultuoja Vilniaus miesto universitetinės ligoninės gydytoja dietologė Jūratė Dobrovolskienė....
Skaityti daugiauKiekvieną dieną pasaulį išvystą tūkstančiai mažylių, ir kiekvienai mamai jos mažylis pats nuostabiausias ir brangiausias, o kūdikio verksmas sukelia didžiulį rūpestį ir nerimą – ką daryti? Viena dažniausių kūdikio verksmo priežasčių – pilvelio skausmai. Mokėkite padėti savo vaikeliui, ir naktys bus ramesnės....
Skaityti daugiauAUGIMUI IR VYSTYMUISI DARO ĮTAKĄ PAVELDIMUMAS IR APLINKA. MITYBA – SVARBUS APLINKOS VEIKSNYS, MINĖTUOSE PROCESUOSE ATLIEKANTIS PAGRINDINĮ VAIDMENĮ. MITYBA TARNAUJA IR KAIP SOCIALINĖ JUNGTIS. VALGYMAS VISIEMS DRAUGE – SVARBI KASDIENIO GYVENIMO DALIS. TODĖL VAIKAI TURĖTŲ VALGYTI KARTU SU ŠEIMA. TUOMET VALGYMAS ŽADINTŲ APETITĄ, MALONIAI NUTEIKTŲ....
Skaityti daugiauGimimas ir pirmieji kūdikio metai – tai ne tik jo sveikatos, bet ir viso būsimo gyvenimo pagrindas. Kūdikio auginimas – ir džiaugsmas, ir išbandymas, ypač jaunoms šeimoms. Šiame kelyje, pasak Kauno medicinos universiteto Neonatologijos klinikos vadovės dr. Eglės MARKŪNIENĖS, dar pasitaiko ir klaidingų nuomonių bei klaidinančių rekomendacijų. Ne visos tradicijos yra pagrįstos, o geranoriški mamos ar anytos patarimai gali prieštarauti jaunos mamytės žinioms. Taigi ko nežinome? ...
Skaityti daugiauŽuvis – vertingas maisto produktas. Su žuvimi į organizmą patenka gyvybiškai svarbios medžiagos: vitaminai (A, D, E ir B grupės), mineralinės medžiagos (kalcis, kalis, fosforas, magnis), mikroelementai (jodas, cinkas, selenas). Tačiau ne visi vaikai mėgsta žuvį arba valgo jos nepakankamai. Tada gali pagelbėti žuvų taukai, kuriuose išlieka tie patys vitaminai ir mikroelementai, kurie svarbūs augančiam vaiko organizmui, nuotaikai, elgesiui, protinei veiklai......
Skaityti daugiauJau nuo pirmų jų gyvenimo dienų kūdikius veikia aplinka, kuri gali turėti įtakos alerginių ligų išsivystymui. Svarbu neprovokuoti ir negilinti alergijos procesų. Pats pagrindinis alergenas kūdikystėje yra maistas. Todėl būtina parinkti tinkamą ir saugų maistą kūdikiams. ...
Skaityti daugiau
Pristatome visoje Lietuvoje.
inceptum.jonava@gmail.com arba 8-614-64811
www.inceptum.lt