Naudingieji špinatai – valgykime į sveikatą

Tikriausiai daugeliui teko matyti, kai vienas populiariausių visų laikų animacinių filmukų herojų, vardu Popajus, suvalgo skardinę žalių daržovių ir įgauna neįprastų galių, padedančių nugalėti bet kokius priešininkus. Ir kas gi toje skardinėje? Ogi špinatai – žalios lapinės daržovės, kurios ir šiandien laikomos supermaistu. Kuo organizmui naudingi špinatai? Kokia jų maistinė vertė? Kaip juos paruošti, kad maistas būtų ne tik naudingas, bet ir skanus?

 

Gamtos dovana iš Senovės Persijos

Daržinis špinatas (lot. Spinacia oleracea) – labai populiari vienmetė daržovė, kurią galima auginti ir ant palangės, ir šiltnamyje, ir paprasčiausioje dirvoje. Augalas gali užaugti iki pusės metro aukščio. Jo stiebas stačias ir plikas. Stiebas gali būti dviejų rūšių – paprastas arba šakotas. Daržinis špinatas žydi visą vasarą (birželio – rugsėjo mėnesiais). Tai viena populiariausių ir plačiausiai vartojamų šių dienų lapinių daržovių, kuri, kaip manoma, atkeliavo iš Senovės Persijos. Senajame žemyne špinatai populiarūs tapo Renesanso laikotarpiu ir savo pozicijų neapleidžia iki šiol. Jau nuo seno špinatai naudojami kaip maistiniai dažnai, nes juose gausu chlorofilo –augalinio pigmento, kuris ne tik naudingas sveikatai, bet augalui suteikia skaisčią, akiai malonią spalvą, nes geriausiai atspindi žalią spektro spalvą.

 

Visa puokštė naudingų medžiagų

Daržinio špinato maistinė vertė tikrai labai naudinga. Ši daržovė ne be reikalo priskiriama supermaistui ir yra labai mėgstama sveiką gyvenimo būdą propaguojančių asmenų. Tai nekaloringas ir natūralus produktas – 100 gramų špinatų yra iki 25-30 kcal. 100 gramų žalių jaunų lapelių yra maždaug po 3 g angliavandenių ir baltymų. Špinatuose yra ne tik lengvai virškinamų baltymų, bet ir įvairių organizmui naudingų vitaminų, pavyzdžiui, vitamino A, B grupės vitaminų, vitamino C, vitamino K, E, D ir kt. Špinatai naudingi tuo, kad juose gana daug folio rūgšties ir geležies, todėl jie pasižymi kraujo sudėtį gerinančiomis savybėmis. Selenas padeda stiprinti apsaugines organizmo galias. Flavonoidai ir kitos biologiškai aktyvios medžiagos padeda mažinti uždegimines reakcijas, apsisaugoti nuo oksidacinio streso, išsaugoti gerą regėjimą. Špinatai išsiskiria tuo, kad juose gana daug jodo ir randama organizmui svarbių mineralinių medžiagų, pavyzdžiui, kalio, kalcio, fosforo, magnio. Špinatai padeda valyti organizmą, apsisaugoti nuo vidurių užkietėjimo, skatinti protinę veiklą ir gerinti darbingumą, sumažinti vėžinių susirgimų riziką, išvengti dantenų ligų, puoselėti grožį, stiprinti bendrą sveikatą. Špinatus naudinga valgyti visiems, tačiau jie nerekomenduojami podagra, inkstų ir virškinimo trakto ligomis sergantiems pacientams.

 

Puiki mitybos raciono dalis

Maistui tinkamiausi jauni augalo lapai. Lapai nuo stiebo renkami iki tol, kol augalas neišleidžia žiedstiebių – tuomet jau dauguma maistinių medžiagų „keliauja“ į žiedus, patys lapai tampa ne tokie naudingi ir ne tokie skanūs, žymiai kietesni ir ne tokie patrauklūs, kaip jauni daržinio špinato lapeliai. Be to, juose padaugėja nenaudingų organizmui medžiagų. Špinatų lapai labai tinkami į įvairias salotas. Labai skani trinta špinatų sriuba. Viduržemio jūros regiono šalyse labai mėgstami troškiniai ir špinatų apkepai bei pyragai. Jais gali būti gardinami makaronų patiekalai, įvairūs kepiniai. Tai puikus garnyras, naudinga sudėtinė žaliųjų kokteilių dalis, padažų ir tyrių ingredientas. Špinatus galima šaldyti ir jais mėgautis ištisus metus. Ilgai trunkantis kaitinimas gali sunaikinti dalį naudingų medžiagų, tad špinatus reikia valgyti  žalius arba tik labai minimaliai termiškai apdorotus.

 

Parengė vaistininkė Rūtelė Foktienė

Populiariausi straipsniai

Parašykite savo nuomonę

  • :)
  • (happy)
  • :D
  • (super)
  • (hi)
  • (red)
  • (fu)
  • (fool)
  • (weird)
  • :P
  • :(
  • (hooray)
  • (bad)
  • (think)
  • 8|
  • (ok)

Straipsniai šioje grupėje

Mūsų draugai

Mūsų draugai