Mokslininkai ištyrė, kad net badmečiu motinos sėkmingai išmaitina krūtimi savo kūdikius, nes motinos organizmas gamina pieną jos riebalinio audinio sąskaita. Tad motinoms ir močiutėms reikėtų atminti, kad pagrindinis motinos pieno kiekio „reguliatorius“ yra mažylis, kuris paprastai pats nusprendžia, kada jam reikia didesnio pieno kiekio (pvz., kai vyksta augimo šuolis), o kada – mažesnio.
Tačiau ar tai reiškia, kad žindanti motina neturėtų rūpintis savo mityba arba laikytis griežtos dietos? Paprastai nei sportas, nei sunkus rankų darbas, nei svorio metimas labiau nepaveikia motinos pieno gamybos. Tačiau tyrimai parodė, kad motinos piene gali būti vaiko apetitą skatinančių arba slopinančių medžiagų. Šios medžiagų atsiradimas priklauso nuo motinos mitybos kokybės. Jei kūdikio apetitas bus slopinamas, nes motina laikosi griežtos dietos, jis žįs rečiau, tad motinos pieno kiekis palaipsniui mažės. Todėl visavertė motinos mityba yra svarbus veiksnys, darantis įtaką vaiko sveikatai ir augimui.
Moksliniai tyrimai rodo, kad motinos pieno sudėtyje esančių pagrindinių mineralų, tokių kaip kalcis, fosforas, natris, magnis ir kalis, koncentracija išlieka nepakitusi, net jei motinos mityba nevisavertė. Tuo tarpu motinos suvartojamo seleno ir jodo kiekis tiesiogiai atsispindi pieno sudėtyje: kuo daugiau suvartoja mama, tuo didesnis kiekis patenka į pieną.
Jei žindanti motina nori laikytis dietos, rekomenduotina, kad jos mityba būtų kiek įmanoma visavertė ir suvartojamo maisto kiekis nebūtų sumažintas daugiau kaip 15 proc. Įrodyta, kad tokiu atveju vaikelio augimas nenukentės, o motinos pieno sudėtis praktiškai nepakis, nes panašus svorio kritimas būdingas ir nesilaikančioms dietos, tačiau maitinančioms savo pienu motinoms.
Sočiųjų rūgščių sudėtis motinos piene taip pat kinta, tai priklauso nuo motinos mitybos. Nustatyta, kad riebalai yra ne tik būtinas kūdikiui energijos bei augimo šaltinis, bet ir esminis sudedamoji dalis, reikalinga smegenų, akių tinklainės bei kitų audinių vystymuisi. Kai motinos svoris krenta staigiai, jos kūno riebalų kiekis gali paveikti riebalų koncentraciją piene. Jei motinos riebalų kiekis sudaro daugiau nei 27 proc. bendros kūno masės, svorio kritimas gali ir nepaveikti riebalų sudėties piene; tačiau lieknesnių motinų svorio kritimas greičiausiai paveiks ir riebalų piene sudėtį.
Nėra duomenų, patvirtinančių prielaidą, kad išgeriamo vandens kiekis daro įtaką motinos pagaminamo pieno kiekiui. Tuo tarpu priverstinis padidėjęs skysčių vartojimas gali sumažinti pieno gamybą ir kartu sulėtinti naujagimio svorio prieaugį. Taigi žindant per daug gerti vandens ne tik nenaudinga, bet gali būti ir žalinga. Vandens reikėtų gerti, kai jaučiamas troškulys.
Tiesa yra tai, kad žindančiai motinai skysčių poreikis yra padidėjęs, ir tai pasireiškia padidėjusiu troškuliu. Jei motina suvartoja per mažai skysčių, sumažėja jos šlapimo kiekis, tačiau pagaminamo pieno kiekis nekinta.
Specialistų nuomonė šiuo klausimu vienareikšmė – žindanti motina turėtų kuo labiau rūpintis savo mitybos kokybe, ypač valgyti kuo daugiau vaisių, daržovių, nesmulkintų grūdų, kalcio bei baltymų turinčių produktų. Vitaminai ir maisto papildai nerekomenduojami žindymo laikotarpiu. Jei žindote ir manote, kad kai kurių mikroelementų jūsų mityboje akivaizdžiai trūksta, rekomenduojama ne griebtis piliulės, o padidinti trūkstamų mikroelementų turinčio maisto vartojimą. Jei trūkumas sukelia sveikatos sutrikimų, gydytojas ar dietologas turėtų tai nustatyti ir pakoreguoti motinos mitybą. Maisto papildai ir vitaminai yra paskutinės eilės priemonė ir rekomenduojama vartoti tik tuomet, kai kitos priemonės neveiksmingos.
Kadangi motinos mityba neveikia pieno kiekio ir tik nestipriai veikia jo sudėtį, neturėtų kelti nuostabos mokslininkų išvada, kad neįrodyta, jog atskiri motinos vartojami maisto produktai gali sukelti kūdikio pilvuko pūtimą. Motinos vartojami produktai gali keisti pieno skonį ir spalvą, ypač jei ji vartoja daug aštrių prieskonių ar valgo ryškios spalvos vaisių ar daržovių. Todėl rekomenduojama, kad motinos mityba žindymo laikotarpiu stipriai nesiskirtų nuo mitybos nėštumo metu. Jau nėštumo metu vaisius pratinasi prie motinos raciono, ragaudamas vaisiaus vandenis. Mažyliui gimus, su motinos pienu jis paragauja daugybės produktų, ir, jei skonis per daug nesiskiria nuo jam įprasto, mamos krūtį jis ima su didžiausiu malonumu.
Pasitaiko atvejų, kai kūdikis netoleruoja kai kurių motinos vartojamų produktų, pavyzdžiui, svogūnų ar česnako. Paprastai netolerancija pirmiausia pasireiškia pilvo pūtimu. Tarp produktų, kurie gali sukelti mažylio pilvuko pūtimą ir dieglius, taip pat paminėtini kopūstai, ropės, brokoliai, pupelės, rabarbarai, abrikosai, džiovintos slyvos. Jei abejojate, ar valgomas produktas tinka jūsų mažyliui, stebėkite mažylio reakciją į šį maistą 24 valandas po suvartojimo. Jei per tiek laiko pilvuko pūtimo nepastebėjote, greičiausiai produktas tinkamas.
Pirmosiomis savaitėmis po gimdymo geriausia valgyti namuose ruoštą švelnesnį maistą: virtas daržoves, virtą ar troškintą mėsą, vengti egzotiškų vaisių bei daržovių, vartoti kuo mažiau konservuotų sulčių (išskyrus gamintas namuose), mat pirmosiomis savaitėmis dar nėra susiformavęs apsauginis barjeras, kuris neleidžia maisto ir kitoms medžiagoms patekti iš kraujo tiesiai į pieną. Vėliau ragaukite viską, tačiau su saiku, ir venkite egzotikos. Nei kava, nei šokoladas, nei riešutai nesukelia pilvuko pūtimo, jei vartojami su saiku ir vaikelio tėvai nėra alergiški šiems produktams.
- Venkite dietų ir vaistų, žadančių greitą svorio kritimą.
- Valgykite kuo įvairesnių duonos bei grūdinių gaminių, vaisių, daržovių, pieno produktų, mėsos ar jos pakaitalų kiekvieną dieną.
- Suvartokite tris ar daugiau pieno produktų porcijas kiekvieną dieną (1 porcija: 1 sūrelis, 1 stiklinė pieno, rūgpienio ar jogurto, 50 g sūrio, 100 g varškės)
- Stenkitės dažnai valgyti daug vitamino A turinčių vaisių ir daržovių (morkų, špinatų, ar kitų virtų žalių daržovių).
- Gerkite, kai tik pajaučiate troškulį. Žindant skysčių poreikis padidėja.
- Jei geriate kavą ar kitų kofeino turinčių skysčių, nepiktnaudžiaukite, nes kofeinas patenka į pieną. Kūdikiui nekenkiantis kiekis yra du puodeliai per dieną.
Sveika pradžia, Motinystės mokykla Vilniuje ir Kaune, www.sveikapradzia.lt
*Živilė Baltrušaitienė, IBCLC
VšĮ Mamos centras (žindymo konsultacijos bei mokymai), vadovė
Koordinatės – tel. 8 686 711 64,
el paštas info@kudikiai.lt
IBCLC – International Board Certified Lactation Consultant.
Daugiau informacijos
Pasaulyje jau ne vienerius metus vyksta diskusijos dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir genetiškai modifikuotų produktų (GMP) keliamos rizikos aplinkai, žemės ūkiui ir žmonių sveikatai. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus genetiškai modifikuoti galima tik tris maisto produktus: sojas, kukurūzus ir rapsus. ...
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauApie riešutų maistines savybes ir naudą sveikatai kalbamės su Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologe Inga VANAGIENE....
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauPaskutiniuoju metu žmonės beveik pamiršo tai, ką vartojo dar mūsų močiutės ar mamos. Kad ir obuolių actą. Šis paprastas produktas jau nuo senų laikų yra žinomas ir kaip įvairiems negalavimams gydyti tinkama, ir kaip puiki grožio puoselėjimui skirta kosmetinė priemonė....
Skaityti daugiauInkstai - labai svarbūs poriniai organai. Jie sveria apie 200 g kiekvienas, o per parą sugeba perdirbti iki 1000 litrų kraujo. Jie valo kraują nuo nereikalingų medžiagų, palaiko organizmo homeostazę (vidinės terpės pastovumą), dalyvauja AKS (arterinio kraujo spaudimo) reguliavime, o jei streikuoja kepenys - iš dalies perima ir kepenų funkciją. Sergantiems inkstų ligomis skiriamas medikamentinis gydymas....
Skaityti daugiauJau seniai neabejojama, kad motinos pienas yra tinkamiausias naujagimio ir kūdikio maistas, o žindymas krūtimi turi didelį biologinį ir emocinį poveikį motinos ir kūdikio sveikatai. Žindymas krūtimi – tai per visą evoliucijos laiką susidariusios grandinės tęsimas (nėštumas – gimdymas – laktacija), tad iki 6 mėnesių kūdikiai turėtų būti maitinami tik motinos pienu. Jame yra visų kūdikiui reikalingų vitaminų, mikroelementų ir kitų mažylio raidai svarbių medžiagų, o dėl ypatingos motinos pieno sudėties visos šios medžiagos pasisavinamos geriau nei iš karvės ar ožkos pieno. Vyresnius kūdikius jau reikia primaitinti....
Skaityti daugiauDžiovintų vaisių parduotuvėse dabar yra įvairiausių. Razinos, slyvos, abrikosai, datulės, papajos, ananasai... Yra tokių, kurių net pavadinimus sunku atsiminti ar ištarti. Ką žinome apie jų naudą sveikatai, jų pasirinkimo ypatumus bei taisyklingą vartojimą? Turbūt daugelis ne kažin ką. Išties tai labai naudingi mūsų sveikatai produktai, kurie, beje, ant mūsų stalo turėtų būti dažniau nei įprasta dabar. Žiniomis ir patarimais apie visa tai dalijasi Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologė Inga VANAGIENĖ....
Skaityti daugiauTurbūt daugelis žino posakį „jei nori gerai matyti ir turėti sveikas akis – valgyk mėlynes“. Šis posakis tikrai teisingas, tarp kitų gydomųjų mėlynių savybių – poveikis regėjimui pritaikomas bene dažniausiai. Nuolat valgant mėlynių, atsigauna pavargusios, nusilpusios akys. Tačiau mėlynės turi ir daugiau naudos mūsų sveikatai....
Skaityti daugiauAvižos jau seniai paplito teritorijoje nuo Korėjos iki Vakarų Europos. Plinijus, Katonas ir kt. senovės mokslininkai avižas laikė piktžolėmis ir siūlė jas rauti iš pasėlių. Kartu Plinijus rašė, kad germanai iš avižų grūdų verda tyrę. Galenas teigė, kad avižos auginamos Indijoje ir jomis šeriami gyvuliai, o kartais gaminamas maistas. Tačiau į maistinę avižų vertę dėmesys buvo atkreiptas daug vėliau....
Skaityti daugiauŽinia apie nėštumą visada pakeičia tiek nėščiosios, tiek artimiausių jos žmonių gyvenimą, ir nors, kaip teigia gydytojai, – tai normali fiziologinė būsena, su kuria reikia susitaikyti, moteris dažniausiai tampa daug atsargesnė ir dėmesingesnė savo gyvenimo būdui, mitybai bei savijautai. Juk dabar ji atsakinga ne tik už savo, bet ir už naujo žmogaus gyvenimą. Tad kokios gi tos pagrindinės gairės, kurių nėštumo metu turėtų laikytis kiekviena būsimoji mama? Konsultuoja gydytoja ginekologė Eugenija ABRAITIENĖ. ...
Skaityti daugiauŠirvintų rajone, Bagaslaviškio kaime, gyvenantys ūkininkai Bronislovas Liubomiras Vošteris su žmona Janina jau daugiau kaip dvidešimtį metų augina linus ir spaudžia jų aliejų. Iš jo su vaistažolėmis pasigamina įvairių sveikatinimo priemonių. Ūkininkai neabejoja, kad kiekvienam sveikiausi yra gimtajame krašte išauginti, senelių ir prosenelių vartoti produktai....
Skaityti daugiauTarp augalų, vartojamų maistui ir turinčių gydomųjų savybių, gerai žinomas česnakas (Allium sativum). Jam būdingas specifinis aštrus kvapas, o ir pavadinimas “allium” graikiškai reiškia kvepėti. Kitur teigiama, kad “allium” kilęs iš keltų žodžio “all”, reiškiančio “deginantis”. Tačiau kad ir kokia pavadinimo kilmė, visi vieningai sutaria - tai labai naudingas ir sveikas augalas....
Skaityti daugiauViena iš legendų byloja, kad bitės – Dievo dovana žmogui. Dar senovės Egipte medus buvo naudojamas ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip gydomoji, kosmetinė ar konservuojamoji medžiaga. O kai kurios tautos medumi balzamuodavo mirusius vadus ir karalius. Teigiama, kad taip balzamuoti kūnai išlieka tokie, kaip ir gyviems esant. Pasidomėkime bičių produktų savybėmis ir gydomosiomis galiomis....
Skaityti daugiauKodėl nereikia ir negalima vartoti anabolinių steroidų Pokalbį apie anabolinių steroidų žalą, kai jie vartojami papildomai kaip fizinių jėgų ir ypatybių stimuliatoriai, profesorius Gintautas Kazanavčius pradėjo vienu pavyzdžiu. ...
Skaityti daugiauGimtoji raudonųjų spanguolyno karoliukų žemė – gražioji Karelija. Dar Rusijos caras Petras Pirmasis gyrė ir įvertino laukines spanguoles kaip nepakeičiamą vaistą nuo įvairių ligų. Senuosiuose raštuose teigiama, kad pirmoje Rusijos karo ligoninėje kareivių žaizdos buvo gydomos vieninteliu vaistu – spanguolių sultimis ir ekstraktu, jį sumaišius su degtine. Tai, kad spanguolių sultys gerai dezinfekuoja žaizdas, žinoma ligi šiol. O kuo dar naudingos spanguolės?...
Skaityti daugiau
Labai idomu, kodel tada dar besilaukianciom mamom gydytojai rekomenduoja gerti vitaminus nesciosioms? Juk ir nestumo metu, valgant pilnaverti maista, vaisius gaus pakankamai vitaminu.
Ar per didelis vitaminu kiekis taip pat negali sukelti vaisiaus vystymosi sutrikimu,kaip ir vitaminu trukumas?...