Etapas, kai kūdikis pradeda valgyti tirštą maistą – labai svarbus. Tačiau kuo reikėtų maitinti kūdikį pirmaisiais jo gyvenimo metais? Pasirinkimų daugybė, tačiau remdamiesi šiais sveikos mitybos patarimais tikrai nesuklysite.
Motinos pienas
Pasaulio sveikatos organizacija pataria kūdikius pirmuosius šešis gyvenimo mėnesius maitinti tik motinos pienu, o tirštą maistą į mitybos racioną įtraukti po truputį, kai vaikai tam jau būna pasirengę. Papildomas žindymas rekomenduojamas, iki vaikui sukanka dveji metai arba ilgiau, jeigu motina ir vaikas to nori. Žindymas naudingas ir motinai, ir vaikui (net po to, kai vaikas pradeda vaikščioti). Nauda: 73 % mažesnė staigios kūdikio mirties sindromo rizika, didesnis vaiko intelektas, mažesnė tikimybė susirgti vidurinės ausies uždegimu, atsparumas šalčiui ir gripui, šiek tiek mažesnė rizika susirgti leukemija ar diabetu vaikystėje, mažesnė astmos ir egzemos, nutukimo vėlesniais metais, psichologinių sutrikimų rizika bei mažesnės dantų problemos.
Geriausias amžius maitinti motinos pienu – 0–24 mėnesiai.
Geležies turintys dribsniai
„Kūdikiai gimsta turėdami natūralias geležies atsargas, kurios sunaudojamos, iki mažyliui sukanka šeši mėnesiai“, – teigia Stern. Todėl labai svarbu vaikui duoti geležies turinčio maisto. Vienas tinkamiausių maisto produktų – dribsniai, kuriuose gausu geležies. Pirmasis kūdikio maistas nebūtinai turi būti tradiciniai ryžių dribsniai, puikiai tinka ir avižiniai ar miežiniai. Tik įsitikinkite, kad vaiką maitinti pradedate vieno grūdo dribsniais.
- Geriausias amžius maitinti geležies turinčiais dribsniais – 4–6 mėnesiai.
Avokadai
Avokadas – puikus pirmasis vaisius, kurio galite pasiūlyti savo vaikui. Avokaduose gausu mononesočiųjų riebalų rūgščių. Jie yra švelnaus skonio ir konsistencijos. Juos ypač lengva paruošti: iki purumo sutrinkite gerai prinokusį avokadą su trupučiu motinos pieno.
- Geriausias amžius maitinti avokadais – 6 mėnesiai ir vėliau.
Saldžiosios bulvės
Saldžiosios bulvės turi ypatingą maistinę vertę ir yra nepakartojamo skonio, todėl tai puikus produktas pirmajam kūdikio maistui. Saldžiosiose bulvėse gausu vitamino A, beta karoteno ir kalio. Taip pat jos puikus vitamino E, kalcio ir folio rūgšties šaltinis.
- Geriausias amžius maitinti saldžiosiomis bulvėmis – 6 mėnesiai ir vėliau.
Jogurtas
Jogurtas – gardus produktas iš pieno, gautas bakterijų fermentacijos būdu. Populiariausi jogurtai gaminami iš karvių pieno, tačiau jogurtui taip pat naudojamas buivolių, ožkų, avių ar net kupranugarių pienas. Jogurtas – gardus ir sveikas pirmasis kūdikių maistas, jame gausu kalcio, reikalingo kaulams stiprinti!
- Geriausias amžius maitinti jogurtu – 9 mėnesiai ir vėliau.
Burokėliai
Burokėliuose gausu kalcio, kalio ir net vitamino A. Vitaminas A ir kalcis – labai svarbūs sveikam jūsų vaiko vystymuisi. Neįtikėtina, kiek daug skaidulų yra burokėliuose – vos 2 vidutinio dydžio burokėliuose yra net 2 gramai skaidulų! Suvalgius burokėlių, jūsų vaiko išmatos gali būti rausvos spalvos, bet dėl to nereikia nerimauti. Jeigu išmatose būtų kraujo, jį matytumėte kaip raudonus ruoželius.
Geriausias amžius maitinti burokėliais – 11 mėnesių ir vėliau.
KO REIKĖTŲ VENGTI
Medus
Jaučiate pagundą pasaldinti savo mažylio kriaušių tyrelę šaukšteliu medaus? Nedarykite to. Anot mitybos specialistų, medus susijęs su kūdikių botulizmu – liga, kuri gali būti mirtina. „Kūdikių iki vienerių metų pilvukai tiesiog nepajėgūs įveikti botulizmo sporų, kurių gali būti meduje“, – teigia Stern. Taigi venkite šio produkto, iki jūsų vaikui sukaks vieneri.
Riešutai
Kai jūsų vaikui jau vieneri, galite jam duoti šiek tiek kreminio (ne traškaus) riešutų sviesto (užtepkite ant krekerio), bet neduokite pačių riešutų, iki vaikui sukaks ketveri, nes gali užspringti.
Karvių pienas
Kūdikiams sunku virškinti karvių pieną, todėl ekspertai rekomenduoja jo duoti tik tada, kai vaikui sukanka vieneri.
Pasaulyje jau ne vienerius metus vyksta diskusijos dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir genetiškai modifikuotų produktų (GMP) keliamos rizikos aplinkai, žemės ūkiui ir žmonių sveikatai. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus genetiškai modifikuoti galima tik tris maisto produktus: sojas, kukurūzus ir rapsus. ...
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauApie riešutų maistines savybes ir naudą sveikatai kalbamės su Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologe Inga VANAGIENE....
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauPaskutiniuoju metu žmonės beveik pamiršo tai, ką vartojo dar mūsų močiutės ar mamos. Kad ir obuolių actą. Šis paprastas produktas jau nuo senų laikų yra žinomas ir kaip įvairiems negalavimams gydyti tinkama, ir kaip puiki grožio puoselėjimui skirta kosmetinė priemonė....
Skaityti daugiauInkstai - labai svarbūs poriniai organai. Jie sveria apie 200 g kiekvienas, o per parą sugeba perdirbti iki 1000 litrų kraujo. Jie valo kraują nuo nereikalingų medžiagų, palaiko organizmo homeostazę (vidinės terpės pastovumą), dalyvauja AKS (arterinio kraujo spaudimo) reguliavime, o jei streikuoja kepenys - iš dalies perima ir kepenų funkciją. Sergantiems inkstų ligomis skiriamas medikamentinis gydymas....
Skaityti daugiauJau seniai neabejojama, kad motinos pienas yra tinkamiausias naujagimio ir kūdikio maistas, o žindymas krūtimi turi didelį biologinį ir emocinį poveikį motinos ir kūdikio sveikatai. Žindymas krūtimi – tai per visą evoliucijos laiką susidariusios grandinės tęsimas (nėštumas – gimdymas – laktacija), tad iki 6 mėnesių kūdikiai turėtų būti maitinami tik motinos pienu. Jame yra visų kūdikiui reikalingų vitaminų, mikroelementų ir kitų mažylio raidai svarbių medžiagų, o dėl ypatingos motinos pieno sudėties visos šios medžiagos pasisavinamos geriau nei iš karvės ar ožkos pieno. Vyresnius kūdikius jau reikia primaitinti....
Skaityti daugiauDžiovintų vaisių parduotuvėse dabar yra įvairiausių. Razinos, slyvos, abrikosai, datulės, papajos, ananasai... Yra tokių, kurių net pavadinimus sunku atsiminti ar ištarti. Ką žinome apie jų naudą sveikatai, jų pasirinkimo ypatumus bei taisyklingą vartojimą? Turbūt daugelis ne kažin ką. Išties tai labai naudingi mūsų sveikatai produktai, kurie, beje, ant mūsų stalo turėtų būti dažniau nei įprasta dabar. Žiniomis ir patarimais apie visa tai dalijasi Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologė Inga VANAGIENĖ....
Skaityti daugiauTurbūt daugelis žino posakį „jei nori gerai matyti ir turėti sveikas akis – valgyk mėlynes“. Šis posakis tikrai teisingas, tarp kitų gydomųjų mėlynių savybių – poveikis regėjimui pritaikomas bene dažniausiai. Nuolat valgant mėlynių, atsigauna pavargusios, nusilpusios akys. Tačiau mėlynės turi ir daugiau naudos mūsų sveikatai....
Skaityti daugiauAvižos jau seniai paplito teritorijoje nuo Korėjos iki Vakarų Europos. Plinijus, Katonas ir kt. senovės mokslininkai avižas laikė piktžolėmis ir siūlė jas rauti iš pasėlių. Kartu Plinijus rašė, kad germanai iš avižų grūdų verda tyrę. Galenas teigė, kad avižos auginamos Indijoje ir jomis šeriami gyvuliai, o kartais gaminamas maistas. Tačiau į maistinę avižų vertę dėmesys buvo atkreiptas daug vėliau....
Skaityti daugiauŽinia apie nėštumą visada pakeičia tiek nėščiosios, tiek artimiausių jos žmonių gyvenimą, ir nors, kaip teigia gydytojai, – tai normali fiziologinė būsena, su kuria reikia susitaikyti, moteris dažniausiai tampa daug atsargesnė ir dėmesingesnė savo gyvenimo būdui, mitybai bei savijautai. Juk dabar ji atsakinga ne tik už savo, bet ir už naujo žmogaus gyvenimą. Tad kokios gi tos pagrindinės gairės, kurių nėštumo metu turėtų laikytis kiekviena būsimoji mama? Konsultuoja gydytoja ginekologė Eugenija ABRAITIENĖ. ...
Skaityti daugiauŠirvintų rajone, Bagaslaviškio kaime, gyvenantys ūkininkai Bronislovas Liubomiras Vošteris su žmona Janina jau daugiau kaip dvidešimtį metų augina linus ir spaudžia jų aliejų. Iš jo su vaistažolėmis pasigamina įvairių sveikatinimo priemonių. Ūkininkai neabejoja, kad kiekvienam sveikiausi yra gimtajame krašte išauginti, senelių ir prosenelių vartoti produktai....
Skaityti daugiauTarp augalų, vartojamų maistui ir turinčių gydomųjų savybių, gerai žinomas česnakas (Allium sativum). Jam būdingas specifinis aštrus kvapas, o ir pavadinimas “allium” graikiškai reiškia kvepėti. Kitur teigiama, kad “allium” kilęs iš keltų žodžio “all”, reiškiančio “deginantis”. Tačiau kad ir kokia pavadinimo kilmė, visi vieningai sutaria - tai labai naudingas ir sveikas augalas....
Skaityti daugiauViena iš legendų byloja, kad bitės – Dievo dovana žmogui. Dar senovės Egipte medus buvo naudojamas ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip gydomoji, kosmetinė ar konservuojamoji medžiaga. O kai kurios tautos medumi balzamuodavo mirusius vadus ir karalius. Teigiama, kad taip balzamuoti kūnai išlieka tokie, kaip ir gyviems esant. Pasidomėkime bičių produktų savybėmis ir gydomosiomis galiomis....
Skaityti daugiauKodėl nereikia ir negalima vartoti anabolinių steroidų Pokalbį apie anabolinių steroidų žalą, kai jie vartojami papildomai kaip fizinių jėgų ir ypatybių stimuliatoriai, profesorius Gintautas Kazanavčius pradėjo vienu pavyzdžiu. ...
Skaityti daugiauGimtoji raudonųjų spanguolyno karoliukų žemė – gražioji Karelija. Dar Rusijos caras Petras Pirmasis gyrė ir įvertino laukines spanguoles kaip nepakeičiamą vaistą nuo įvairių ligų. Senuosiuose raštuose teigiama, kad pirmoje Rusijos karo ligoninėje kareivių žaizdos buvo gydomos vieninteliu vaistu – spanguolių sultimis ir ekstraktu, jį sumaišius su degtine. Tai, kad spanguolių sultys gerai dezinfekuoja žaizdas, žinoma ligi šiol. O kuo dar naudingos spanguolės?...
Skaityti daugiau
Parašykite savo nuomonę