Mitybos patarimai auginantiems alergišką vaiką

Statistika rodo, kad alergiškų vaikų kasmet daugėja. Kai kuriems tėvams tenka prisitaikyti prie naujų mitybos įpročių, kai kuriems tai tampa baimių ir nerimo šaltiniu, o kai kurie tai priima kaip naują gyvenimo būdą. Alergiškų vaikų tėvai buriasi į bendruomenes ir taip gauna daug naudos – pirmiausia, jie palaiko vieni kitus, aktyviai diskutuoja mitybos klausimais ir rekomenduoja įvairiausius specialistus bei įstaigas, padedančias rūpintis alergiukais. Pateiksime pagrindinę informaciją, kaip galima atpažinti galimą alergiją į maistą, kokių maisto produktų reikėtų vengti ir ką dar reikėtų žinoti tėvams, kurie įtaria, kad augina alergišką vaiką arba jau žino, kad vaiko imuninė sistema linkusi jautriau reaguoti į maiste esančias sudėtines dalis arba didesnį tam tikro maisto produkto kiekį. 

 

Kokie požymiai signalizuoja apie galimą alerginę reakciją į maistą?

Dauguma alergijos simptomų pasireiškia gana greitai ir apima tokius požymius: 

 

  • Vaikas pradeda sloguoti, kosėti, čiaudėti, ašaroti;
  • Jis gali vemti ir (arba) viduriuoti, skųstis pilvo skausmu;
  • Mažyliui niežti akis ir (arba) gomurį bei kitas vietas, jis pats skundžiasi niežuliu arba bando vis pasikasyti;
  • Įvairiose vietose pasirodo bėrimai, kurie gali apimti lūpas, burnos ertmę, liežuvį, akis, ausis ir kitas kūno sritis;
  • Patinsta atskiros kūno dalys arba visas kūnas;
  • Pasunkėja kvėpavimas ir (arba) prasideda dusulys. 

 

Kokie maisto produktai pavojingiausi ir dažniausiai sukelia alergijas?

Visiems verta žinoti, kurie maisto produktai literatūroje linksniuojami kaip dažniausiai alergines reakcijas sukeliantys. Tarp jų yra kiaušiniai, jūros gėrybės ir ikrai, žuvis. Iš grūdinių produktų dažniausiai minimi kviečiai ir rugiai. Iš uogų ypatingai išskiriamos braškės ir žemuogės. Tarp alergijas sukeliančių produktų vardijami ir egzotiniai vaisiai (ananasai, persimonai) ir citrusiniai vaisiai (mandarinai, greipfrutai, apelsinai). Iš daržovių dažniausiai alergines reakcijas sukelia salierai. Vertėtų nepamiršti ir kakavos, bei šokolado. 

 

Kokie maisto produktai dažniau nei kiti sukelia įvairias nepageidaujamas organizmo reakcijas?

Net ir visiškai sveikam asmeniui verta žinoti, kad pienas ir jo produktai organizmui gali sukelti įvairių nemalonių poveikių, pavyzdžiui, šviežiame piene esanti laktozė gali būti pilvo ir galvos skausmo bei viduriavimo kaltininkė. Kai kuriems vaikams netinka vištiena. Rekomenduojama vengti sojos produktų, medaus, avižų, ankštinių daržovių (žirnių, pupų). Kai kurie vaisiai ir uogos taip pat linkę sukelti nepageidaujamų reakcijų (vertėtų paminėti vyšnias, serbentus, kivius, abrikosus). Žinoma, labai svarbi įvairi ir visavertė mityba. Vis dėlto, jei pastebima, kad išvardintiems produktams vaikas gali būti alergiškas, reikėtų toliau stebėti mažylį ir atlikti išsamesnius tyrimus. 

 

Įvairūs maisto priedai nerekomenduojami nei alergiškiems vaikams, nei suaugusiesiems

Sintetinės aromatinės medžiagos, konservantai, emulsikliai, dažikliai, skonį stiprinančios medžiagos ir kiti visiškai sveikatai nenaudingi maisto priedai labai dažnai sukelia įvairių alerginių ir nepageidaujamų reakcijų. Visiems, kurie rūpinasi savo sveikata, patariama vengti saldumynų, nesveikų užkandžių (visus rekordus muša bulvių traškučiai, sūrūs krekeriai ir kiti maisto priedų gausūs maisto produktai), gazuotų ir saldintų gėrimų, kramtomųjų gumų ir guminukų, vaisių sulčių iš pakelių, greitai paruošiamų sriubų ir košių, sintetinių gėrimų miltelių, saldžių jogurtų ir kitų daug priedų turinčių pieno gaminių, įvairiausių kepinių ir mėsos gaminių. Pagrindinė taisyklė – skaityti etiketes ir vengti labai ilgų sudedamųjų dalių sąrašų. Dažnas nustebtų, kiek daug maisto priedų vaikiškuose gimtadienio tortuose – geriau juos kepti namuose. Etiketes skaityti būtina ir dėl kitos priežasties – įvairiuose maisto produktuose gausu „paslėptų“ alergenų, apie kuriuos kartais net nekyla minčių. Pavyzdžiui, jei vaikas alergiškas riešutams (riešutų baltymams), glitimui (gliutenui) arba pienui (laktozei arba karvės baltymams), būtina atidžiai perskaityti maisto produkto etiketę ir įsitikinti, ar jų nėra tarp sudedamųjų gaminio dalių. 

 

 

Parengė: farmacininkė Rūtelė Foktienė

Populiariausi straipsniai

Parašykite savo nuomonę

  • :)
  • (happy)
  • :D
  • (super)
  • (hi)
  • (red)
  • (fu)
  • (fool)
  • (weird)
  • :P
  • :(
  • (hooray)
  • (bad)
  • (think)
  • 8|
  • (ok)

Straipsniai šioje grupėje

Mūsų draugai