Venkite cukrumi ar saldikliais saldintų gėrimų, kadangi stipriai saldinti gėrimai kaloringi ir ne tik nenumalšina, bet skatina troškulį. Todėl jų gerti nepatartina arba, jei geriate, – ne daugiau kaip 1–2 porcijas per dieną.
Svarbų atradimą padarė kolos tyrėjai. Jie nustatė, kad 2 ir daugiau kolos porcijų per dieną daugiau nei du kartus didina lėtinių inkstų ligų išsivystymo riziką, kurią lemia šiame gėrime esantis konservantas – fosforo rūgštis.
Kitas neseniai atliktas tyrimas parodė, kad, geriant vieną saldaus gazuoto gėrimo porciją per dieną, padidėja širdies ligų, metabolinio sindromo (jam būdingas nutukimas, padidėjęs arterinis kraujospūdis, sutrikusi glikemija (padidėjęs gliukozės kiekis kraujyje) ir kt.), diabeto išsivystymo rizika.
Žmonėms, sergantiems virškinamojo trakto ligomis (pvz., gastroezofaginiu refliuksu) rekomenduojami negazuoti gėrimai, be kofeino ir saldiklio aspartamo, pvz., atšaldyta žolelių arbata.
Be to, Amerikos pediatrų akademija tvirtina, kad besaikis saldžių gazuotų gėrimų vartojimas turi įtakos antsvorio ir nutukimo vystymuisi vaikams, kurį skatina juose esančios „tuščios kalorijos“. Kuo daugiau vaikai vartoja saldžių gėrimų, tuo mažiau jie geria pieno.
Tai gėrimai, atkuriantys skysčių balansą, kuriuos sudaro kuo mažiau ingredientų.
Šaltas vanduo atkuria vandens balansą, vėsina, atgaivina, neturi kalorijų. Tai universalus, geriausias troškulį malšinantis gėrimas! Patartina gerti filtruotą vandenį, naudojant specialias filtravimo sistemas. Jeigu gerti paprastą vandenį neskanu, galite pagardinti jį citrinos, laimo, apelsino skiltele, uogomis, šviežios mėtos ar rozmarino lapeliais.
Jeigu nesergate virškinamojo trakto ligomis, vietoje paprasto ar negazuoto vandens galite gerti ir gazuotą mineralizuotą vandenį.
Žaliojoje ir juodojoje arbatoje esama sveikatai naudingų medžiagų – flavonoidų ir katechinų. Visos arbatos praturtintos antioksidantais, kurie detoksikuoja laisvuosius radikalus, pažeidžiančius organizmo ląsteles.
Kai kurie tyrimai rodo, kad žalioji arbata mažina širdies ir kraujagyslių ligų, vėžio išsivystymo riziką, „blogojo“ cholesterolio koncentraciją kraujyje, pagerina medžiagų apykaitą, padeda sumažinti stresą ir atsipalaiduoti. Manoma, kad arbata sulėtina kaulų retėjimą vyresnėms (65–76 metų) moterims. Gerti patariama ne mažiau kaip 3 arbatos puodelius per dieną. Skoniui paįvairinti į atšaldytą arbatą galima įpilti vaisių sulčių ar jų nektaro.
Ilsėdamiesi sodyboje galite lengvai paruošti „saulės arbatos“. Jai paruošti reikės didelio stiklinio vandens pripildyto ąsočio, kad saulės spinduliai „sušildytų“ gėrimą, juodosios, žaliosios ar žolelių arbatos. Ąsotį palikite saulėtoje vietoje kelioms valandoms, po 3 val. išimkite arbatos pakelius, įmeskite ledo kubelių ir mėgaukitės nuostabiu saulės gėrimu!
Stenkitės rinktis arbatą ir kavą be kofeino. Kava be priedų, kaip ir gryna arbata, neturi kalorijų, todėl gerdami šiuos gėrimus nepriaugsite nereikalingų kilogramų. Jei norėsite pagardinti savo mėgstamą gėrimą, įpilkite porą šaukštelių neriebaus pieno ar liesos grietinėlės, saldinkite kuo mažiau, sveikiausia kavą ar arbatą gerti be cukraus ar saldiklių. Po to gėrimą reikia atšaldyti šaldytuve arba įmesti stiklinę ledo kubelių ir suplakti –gaivinamasis gėrimas paruoštas!
· Dauguma žmonių vartoja nepakankamai skysčių. Todėl, jausdami troškulį, pirmiausia išgerkite vandens.
· Jeigu pasirinkote gėrimus, kurie turi kalorijų, rinkitės mažiausiai kaloringą, kur įeina „neriebūs ingredientai“ – liesas ar neriebus pienas. Bet geriau pasimėgaukite 100 proc. natūraliomis vaisių sultimis.
· Prisiminkite, kad „skystos kalorijos“ niekada taip gerai nenumalšins alkio, kaip tirštas maistas.
· Atšaldyti alkoholiniai gėrimai geriau toleruojami, todėl jų išgeriama daugiau. Tačiau dauguma jų yra kaloringi, t.y. 200–400 kkal vienoje porcijoje, todėl juos patartina gurkšnoti lėtai.
Jo pagrindą sudaro vaisių sulčių ir mineralinio vandens mišinys (lygiomis dalimis), papuoštas ledo kubeliais. Natūralios 100 proc. vaisių sultys suteikia gėrimui aromato, malonų skonį, spalva žadina apetitą, juose esama svarbių vitaminų ir mikroelementų – vitamino C, folio rūgšties, natrio, kalio, nedidelis kiekis maisto skaidulų (sultyse su minkštimų). Geriausiai tinka natūralios spanguolių ar granatų, šviežiai išspaustos apelsinų, persikų ar mango sultys.
Sumaišykite vaisius (pvz., bananą ar kt.), vaisių sultis (pvz., apelsinų) ir neriebų (pvz., vanilinį) jogurtą – tai puikus gėrimas, kuris ne tik atgaivins, bet ir prislopins alkį.
Kokteiliams pagaminti rinkitės sveikus produktus, t.y. šviežius vaisius, vaisių sultis, neriebų jogurtą ar pieną.
Pasaulyje jau ne vienerius metus vyksta diskusijos dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir genetiškai modifikuotų produktų (GMP) keliamos rizikos aplinkai, žemės ūkiui ir žmonių sveikatai. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus genetiškai modifikuoti galima tik tris maisto produktus: sojas, kukurūzus ir rapsus. ...
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauApie riešutų maistines savybes ir naudą sveikatai kalbamės su Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologe Inga VANAGIENE....
Skaityti daugiauSkausmingą raumenų įsitempimą, vadinamąjį raumenų mėšlungį, ko gero, jautėte kiekvienas. Mėšlungis - tai nevalingas raumenų, dažniausiai šlaunų, blauzdų ar pėdų raumenų, susitraukimas. Tai ne tik nemaloni būsena, ypač jei ji kartojasi dažnai, bet ir ženklas, kad organizme kažkas sutriko....
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauNuo rugpjūčio pabaigos iki spalio vidurio akį traukia krūmokšniai žaliomis šakelėmis, kurios lyg karoliukais nusagstytos smulkiomis oranžinėmis uogelėmis. Tai – šaltalankiai. Apie šiuos unikalius vaisius ir jų naudą sveikatai pasakoja Lietuvos šaltalankių augintojų asociacijos prezidentė Daiva Kvedaraitė ir ilgametis šaltalankių produktų kūrėjas, augintojas ir tyrinėtojas Evaldas Geištoraitis....
Skaityti daugiauPaskutiniuoju metu žmonės beveik pamiršo tai, ką vartojo dar mūsų močiutės ar mamos. Kad ir obuolių actą. Šis paprastas produktas jau nuo senų laikų yra žinomas ir kaip įvairiems negalavimams gydyti tinkama, ir kaip puiki grožio puoselėjimui skirta kosmetinė priemonė....
Skaityti daugiauInkstai - labai svarbūs poriniai organai. Jie sveria apie 200 g kiekvienas, o per parą sugeba perdirbti iki 1000 litrų kraujo. Jie valo kraują nuo nereikalingų medžiagų, palaiko organizmo homeostazę (vidinės terpės pastovumą), dalyvauja AKS (arterinio kraujo spaudimo) reguliavime, o jei streikuoja kepenys - iš dalies perima ir kepenų funkciją. Sergantiems inkstų ligomis skiriamas medikamentinis gydymas....
Skaityti daugiauDžiovintų vaisių parduotuvėse dabar yra įvairiausių. Razinos, slyvos, abrikosai, datulės, papajos, ananasai... Yra tokių, kurių net pavadinimus sunku atsiminti ar ištarti. Ką žinome apie jų naudą sveikatai, jų pasirinkimo ypatumus bei taisyklingą vartojimą? Turbūt daugelis ne kažin ką. Išties tai labai naudingi mūsų sveikatai produktai, kurie, beje, ant mūsų stalo turėtų būti dažniau nei įprasta dabar. Žiniomis ir patarimais apie visa tai dalijasi Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologė Inga VANAGIENĖ....
Skaityti daugiauTurbūt daugelis žino posakį „jei nori gerai matyti ir turėti sveikas akis – valgyk mėlynes“. Šis posakis tikrai teisingas, tarp kitų gydomųjų mėlynių savybių – poveikis regėjimui pritaikomas bene dažniausiai. Nuolat valgant mėlynių, atsigauna pavargusios, nusilpusios akys. Tačiau mėlynės turi ir daugiau naudos mūsų sveikatai....
Skaityti daugiauAvižos jau seniai paplito teritorijoje nuo Korėjos iki Vakarų Europos. Plinijus, Katonas ir kt. senovės mokslininkai avižas laikė piktžolėmis ir siūlė jas rauti iš pasėlių. Kartu Plinijus rašė, kad germanai iš avižų grūdų verda tyrę. Galenas teigė, kad avižos auginamos Indijoje ir jomis šeriami gyvuliai, o kartais gaminamas maistas. Tačiau į maistinę avižų vertę dėmesys buvo atkreiptas daug vėliau....
Skaityti daugiauKofermentas Q 10 (KoQ10) gali būti laikomas stebuklinguoju 1990-ųjų metų „vitaminu“. Tikrasis šios medžiagos pažinimas prasideda tik dabar: atrandama vis daugiau kofermento Q 10 savybių, vartojimo galimybių ir t.t. Taigi kas žinoma apie kofermentą Q 10?...
Skaityti daugiauŠirvintų rajone, Bagaslaviškio kaime, gyvenantys ūkininkai Bronislovas Liubomiras Vošteris su žmona Janina jau daugiau kaip dvidešimtį metų augina linus ir spaudžia jų aliejų. Iš jo su vaistažolėmis pasigamina įvairių sveikatinimo priemonių. Ūkininkai neabejoja, kad kiekvienam sveikiausi yra gimtajame krašte išauginti, senelių ir prosenelių vartoti produktai....
Skaityti daugiauTarp augalų, vartojamų maistui ir turinčių gydomųjų savybių, gerai žinomas česnakas (Allium sativum). Jam būdingas specifinis aštrus kvapas, o ir pavadinimas “allium” graikiškai reiškia kvepėti. Kitur teigiama, kad “allium” kilęs iš keltų žodžio “all”, reiškiančio “deginantis”. Tačiau kad ir kokia pavadinimo kilmė, visi vieningai sutaria - tai labai naudingas ir sveikas augalas....
Skaityti daugiauViena iš legendų byloja, kad bitės – Dievo dovana žmogui. Dar senovės Egipte medus buvo naudojamas ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip gydomoji, kosmetinė ar konservuojamoji medžiaga. O kai kurios tautos medumi balzamuodavo mirusius vadus ir karalius. Teigiama, kad taip balzamuoti kūnai išlieka tokie, kaip ir gyviems esant. Pasidomėkime bičių produktų savybėmis ir gydomosiomis galiomis....
Skaityti daugiauGimtoji raudonųjų spanguolyno karoliukų žemė – gražioji Karelija. Dar Rusijos caras Petras Pirmasis gyrė ir įvertino laukines spanguoles kaip nepakeičiamą vaistą nuo įvairių ligų. Senuosiuose raštuose teigiama, kad pirmoje Rusijos karo ligoninėje kareivių žaizdos buvo gydomos vieninteliu vaistu – spanguolių sultimis ir ekstraktu, jį sumaišius su degtine. Tai, kad spanguolių sultys gerai dezinfekuoja žaizdas, žinoma ligi šiol. O kuo dar naudingos spanguolės?...
Skaityti daugiau
Parašykite savo nuomonę