Netoleruojate glitimo, pastebėjote alergijos simptomus ar įtariate, kad galite sirgti
celiakija?
Šiais laikais vis daugiau žmonių, besimėgaujančių įvairiais duonos kepiniais ir kitais
angliavandeniais, susiduria su nemalonias simptomais: vidurių užkietėjimu, pilvo skausmu,
nevirškinimu, migrena. Nors suvalgius nedidelį kiekį netoleruojamo produkto dažnai
nepastebima jokia nepageidaujama reakcija, alerginei reakcijai, kuri kyla dėl imuninių
procesų, užtenka suvalgyti ir nedidelį kiekį glitimo turinčio produkto. Visgi greičiausiai
simptomai pasireiškia sergantiems autoimunine liga – celiakija, kuri pasaulyje diagnozuota
vienam iš 100 žmonių. Tačiau šie žmonės nėra tokie „nelaimėliai” – jie greitai pereina prie
beglitiminės dietos iš karto išvengdami glitimo žalos sveikatai.
Kodėl turėtume vartoti kuo mažiau glitimo turinčių produktų?
Trumpai tariant, glitimas (gliutenas) yra vienas iš pagrindinių kviečių baltymų, kurį žmonės
dievina ne veltui – dėl šio gliadino ir gliutanino junginio galime iškepti purią ir labai skanią
duoną bei kitus kepinius. Vis dėlto dar senovėje, nepaisant to, kad vartojami kviečiai turėjo
daug mažiau glitimo, žmonės jau žinojo apie žarnyno alergizavimą: kviečiuose esantys
baltymai sunkiai suskaldomi į aminorūgštis, todėl, nepriklausomai nuo organizmo toleravimo
lygio, alergizuoja plonąjį žarnyną ir suardo jį dengiančius mikro plaukelius, padedančius
pasisavinti organizmui naudingus mikroelementus.
Ką galime greitai pasigaminti be glitimo?
Nors, rodos, dar neseniai parduotuvėse negalėjome rasti jokio duonos gaminio be glitimo, vis
daugiau maisto produktų gamintojų atsižvelgia į didėjančią beglitiminių gaminių paklausą –
įprastą ruginę ar baltą duoną galite pakeisti grikių miltų duona ar pasirinkti kitą prekybos
centruose siūlomą alternatyvą. Rytinio sumuštinio tikrai neteks atsisakyti, tačiau ką greitai
galite pasigaminti pietums? Siūlome 3 patiekalus be glitimo, kuriems paruošti užtruksite vos
iki 30 minučių!
1. Bolivinės balandos salotos su avokadu ir avinžirniais
Bolivinė balanda yra nuostabi alternatyva netoleruojantiems glitimo. Be to, tai puikus
geležies ir baltymų šaltinis, prisidedantis prie visavertės mitybos. Bolivinės balandos kruopas
virkite 1:2 santykiu apie 15 minučių ir pasiruoškite gaminti pagal šį maistingų salotų receptą.
Jums prireiks
1 stiklinės nuplautų bolivinės balandos kruopų;
2 stiklinių vandens;
1 kubeliais supjaustyto avokado;
1 stiklinės virtų ar konservuotų avinžirnių;
1 stiklinės vyšninių pomidorų, perpjautų pusiau;
1/2 supjaustyto ilgavaisio agurko;
1/2 smulkiai supjaustyto raudonojo svogūno;
2 šaukštų alyvuogių aliejaus;
1 v. š. citrinos sulčių;
druskos ir pipirų pagal skonį;
šviežių petražolių ar kalendrų pagal skonį.
Gaminimo eiga
Puode užvirinkite bolivinės balandos kruopas su vandeniu, sumažinkite ugnį, uždenkite ir
virkite apie 15 minučių, kol kruopos išbrinks. Tuomet salotų dubenyje sumaišykite atvėsusias
kruopas, avokadą, avinžirnius, vyšninius pomidorus, agurką ir raudonąjį svogūną. Atskirame
inde sumaišykite alyvuogių aliejų, citrinos sultis, druską ir pipirus ir užpilkite padažą ant
salotų. Gerai išmaišykite, papuoškite salotas šviežiomis petražolėmis arba kalendra ir
skanaukite. Šias salotas taip pat galite laikyti šaldytuve bei patiekti šaltas.
2. Vieno puodo vištienos ir daržovių troškinys
Šiam patiekalui pagaminti jums prireiks didesnio puodo – sveikesniam maisto ruošimui
rekomenduojame rinktis emaliuotą puodą, kuris nereaguodamas su maistu užtikrins tolygų
troškinimą. Be to, tokį puodą galėsite drąsiai perkelti į orkaitę. O jeigu savo virtuvėje dar
neturite šio puikaus pagalbininko, apsilankykite FORMADORE el. parduotuvėje, kur jūsų
laukia itin stilingi, praktiški dėl savo nelimpančios dangos ir saugūs naudoti emaliuoti puodai.
Troškiniui jums prireiks
500 g vištienos krūtinėlės;
2 v. š. alyvuogių aliejaus;
1 didelio supjaustyto svogūno;
2 skiltelių smulkinto česnako;
2 vidutinio dydžio pjaustytų morkų;
1 supjaustytos cukinijos;
1 supjaustytos paprikos;
1 a. š. džiovintų raudonėlių;
1 a. š. džiovintų čiobrelių;
1/2 puodelio vištienos ar daržovių sultinio;
pundelio šviežių kapotų petražolių;
druskos ir pipirų pagal skonį.
Gaminimo eiga
Įkaitinkite orkaitę iki 190 °C ir pradėkite ruošti vištieną – ją pagardinkite druska, pipirais ar
kitais prieskoniais, įkaitinkite alyvuogių aliejų emaliuotame puode ir kepkite vištieną
maždaug 4–5 minutes iš abiejų pusių. Baigę kepti išimkite vištieną iš puodo ir atidėkite į šalį.
Į tą patį puodą suberkite griežinėliais pjaustytą svogūną ir susmulkintą česnaką. Troškinkite,
kol svogūnas taps skaidrus. Tuomet sudėkite morkas, cukinijas ir papriką, įmaišykite
džiovintus raudonėlius ir čiobrelius. Patroškinę daržoves dar keletą minučių, atgal į puodą,
tarp daržovių, įdėkite vištienos krūtinėles ir užpilkite sultiniu. Toliau puodą be dangčio
perkelkite į įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 25 minutes. Išimkite puodą iš orkaitės ir palikite
keletai minučių pastovėti. Prieš patiekdami papuoškite šviežiai pjaustytomis petražolėmis.
Nors gamindami šį troškinį galite užtrukti ilgiau nei 30 minučių, naudodami emaliuotą puodą,
kuris tolygiai paskirsto kaitrą, gaminsite kur kas efektyviau. Šis receptas yra labai paprastas,
tačiau nenuviliantis ir, žinoma, puikiai tinkantis norintiems išvengti glitimo.
3. Įdaryti portobello grybai
Portobello grybai, kitaip žinomi kaip dvisporiai pievagrybiai, yra itin maistingas produktas
jūsų pietų stalui. Šie grybai pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis ir veikia kaip
antioksidantas, todėl siūlome šį receptą įtraukti į savo valgiaraštį.
Jums prireiks
6 didelių portobello grybų;
1 v. š. alyvuogių aliejaus;
1 stiklinės vyšninių pomidorų, perpjautų pusiau;
1 stiklinės šviežių mocarelos rutuliukų, perpjautų pusiau;
druskos ir pipirų pagal skonį;
šviežių baziliko lapelių;
balzamiko glajaus.
Gaminimo eiga
Pirmiausia įkaitinkite orkaitę 190 °C ir imkitės ruošti grybus: nuimkite stiebus, o kepurėles
patepkite alyvuogių aliejumi, pagardinkite druska ir pipirais. Grybus išdėliokite ant kepimo
skardos ir užpildykite kepurėles vyšniniais pomidorais ir mocarelos rutuliais. Tuomet kepkite
įkaitintoje orkaitėje apie 15–20 minučių, kol sūris išsilydys. Išėmę iš orkaitės grybus
papuoškite šviežių bazilikų lapeliais ir apšlakstykite balzamiko glaistu.
Tai tik keletas idėjų pietų stalui tiems, kurie netoleruoja glitimo ar savo noru nusprendė
eliminuoti glitimo turinčius produktus iš savo mitybos. Eksperimentuokite, atraskite savo
mėgstamus patiekalus ir su malonumu juos gaminkite sveikatai saugiuose induose!
Skausmas - subjektyvus pojūtis. Jo intensyvumas priklauso nuo organų pažeidimo, skausmo slenksčio, centrinės nervų sistemos būklės. Daugybė moterų nuolat patiria nuolatinį ar epizodinį skausmą, kuris trukdo gyventi, pailsėti, užmigti. Jis yra pagrindinis daugelio ginekologinių ligų simptomas. Nukenčia asmeninis, socialinis ir seksualinis gyvenimas, moteris atrodo liguistai ir nuolat pavargusi....
Skaityti daugiauKiek turėtų trukti lytinis aktas, geriausiai žino moteris, todėl jos ir reikia pasiklausti. Bet ar verta patikėti, kai ji meilikaujančiai sako, jog jai užtenka ir tų 30 sekundžių? Greičiausiai protinga ir mylinti moteris labai nenusimins dėl kelių per greitai išsiveržusios sėklos kartų, bet jeigu taip atsitinka visada? Paguodžiant galima pasakyti, kad priešlaikinė ejakuliacija - lengviausiai išsprendžiama seksualinė problema....
Skaityti daugiauKasdien pas ginekologus apsilanko daugybė įvairaus amžiaus moterų, kurias vargina mėnesinių ciklo sutrikimai. Kartais gali užtekti tik menko streso, didelio nuovargio, ir menstruacijos sutrinka. Kiekviena moteris bent kartą patiria nedidelių ciklo nukrypimų, kurie nekelia didelio pavojaus, tačiau kartais tai gali būti prasidedančios ligos signalas. Kaip išgirsti tokį signalą ir juo pasirūpinti? Kalbamės su akušere-ginekologe Vita JAUNIŠKIENE....
Skaityti daugiauPrižiūrėti ausis ne mažiau svarbu nei reguliariai valyti dantis, plauti plaukus ar karpyti nagus. Daugiausia ausų priežiūros sunkumų sukelia joje besikaupiančios tąsios, geltonos išskyros - ausies siera. Šių išskyrų kiekis yra individualus: vieniems jos gaminasi tiek mažai, kad ji niekada nesikaupia, tuo tarpu kitų ausyse kamščiai susidaro kas du trys mėnesiai. Nepamanykite, jog ausies siera tik teikia rūpesčių - ji yra labai svarbi bei naudinga, nes apsaugo ausų landas (nuo būgnelio iki išorinės ausies) nuo dulkių, bakterijų ir kitų nešvarumų. Taigi jos ausyje turi būti, tik, žinoma, ne per daug....
Skaityti daugiauBeveik kiekvienam bent kartą gyvenime ūžė, spengė ar zvimbė ausyse. Tačiau ar visada į tokius dalykus reikia kreipti dėmesį? Viena mūsų žurnalo skaitytoja pasakoja apie savo problemą ir klausia: „Jau keleri metai man tiek dieną, tiek naktį ūžia ausyse. Ar yra kokių gydymo būdų nuo to ūžesio išsigydyti, ar teks kentėti visą gyvenimą?“ Manau, šis klausimas labai aktualus daugeliui, taigi pasistengsiu papasakoti apie šį simptomą išsamiau...
Skaityti daugiauTikrai nedaugelis vos sunegalavę skuba pas gydytoją. Visų pirma, kol užsiregistruosi ir pateksi, nesunki liga praeis savaime, o jei reikia tik konsultacijos... Gyvename XXI amžiuje, todėl daugeliui visagalis internetas yra geriausias patarėjas. Veikiausiai todėl žurnalo „Sveikas žmogus“ interneto tinklalapyje, taip pat vis populiarėjančiame „Facebook“ puslapyje ir sulaukiame daugiausia mūsų skaitytojų klausimų. Kiti savo problemas išdėsto laiške redakcijai. Apžvelgsime dalį jų. Šįkart pasirinkome ginekologiją, o į klausimus atsako Kauno klinikų Akušerijos ir ginekologijos klinikos Moterų konsultacijos vadovė docentė Rosita Aniulienė....
Skaityti daugiauKiekvienai porai moters nėštumo metu lytiniai santykiai sukelia tam tikrų dvejonių. Vienoms poroms nėštumas seksualiniam gyvenimui teikia tik privalumų, kitoms – tai susirūpinimas ir problemos. Iškyla begalės klausimų, į kuriuos atsakymus gali pateikti tik moterį nėštumo metu prižiūrintis gydytojas. Kas atsitiks, jeigu moteris patirs orgazmą? Ar galima mylintis sužaloti kūdikį? Ar gali seksas sukelti persileidimą? Kokia yra infekcijos patekimo rizika? Į šiuos klausimus atsako Vilniaus gimdymo namų akušerė-ginekologė ALINA KITOVIENĖ....
Skaityti daugiauMoksliniai tyrimai nustatė, kad natūrali kontracepcija ne tik įmanoma, bet ir gali būti efektyvi (toms, kurių ciklas reguliarus, patikimumas – daugiau nei 90 proc.). Kiekviena moteris turi tam tikrą ciklo ritmą, todėl reikia tik išmokti stebėti savo pojūčius. Dažniausiai rekomenduojama naudotis keliomis vaisingų ir nevaisingų dienų nustatymo metodikomis. Apie kalendorinį, temperatūros ir gleivių stebėjimo metodus konsultuoja gydytojas ginekologas med.dr. Genadijus KRAVČENKA....
Skaityti daugiauGinekologė Violeta Jonaitienė jau septynerius metus nepaliauja žavėtis Suomijos mokslininkų išradimu – hormonine gimdos spirale. Šiai kontracepcijos priemonei prieš dešimtmetį pasirodžius Lietuvoje, gydytoja viena pirmųjų šalyje ėmė ją siūlyti savo pacientėms. Pasak ginekologės, per tiek metų neteko girdėti blogų atsiliepimų, o dažna moteris po kurio laiko grįžta „antram kartui“. Jonaitienė yra tokia tikra šios priemonės veiksmingumu, nes pati yra ją išbandžiusi. Gydytoja ją dažniausiai skiria nemaloniam sutrikimui, kuris kamuoja daugelį moterų, – gausioms mėnesinėms mažinti....
Skaityti daugiauVitaminai ir mikroelementai – kiekvieno žmogaus organizmui būtinos medžiagos. Norėdami išvengti organizmo išsekimo, imuninės sistemos susilpnėjimo, turėtume kasdien papildyti savo maisto racioną vitaminais ir mineralinėmis medžiagomis. Šįkart apie tai, kodėl mūsų organizmui taip reikalingas magnis....
Skaityti daugiauŽmogaus kūne nuolatos vyksta įvairios cheminės reakcijos. Vykstant medžiagų apykaitai, kūno temperatūra svyruoja apie + 37°C. Tačiau žmonės ar net žmonių bendruomenės turi individualias „normalios“ kūno temperatūros variacijas. Išsamiau apie visa tai kalbamės su Kauno medicinos universiteto klinikų Infekcinių ligų klinikos prof. Alvydu Laiškoniu....
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauMedicinos specialistai, remdamiesi pasaulio statistikos duomenimis, teigia, kad dauguma ligų prasideda nuo žarnyno veiklos sutrikimų. Norint išgydyti organizmą ar išvengti ligų, visų pirma būtina išvalyti organizmą – pašalinti jame susikaupusius šlakus bei toksinus....
Skaityti daugiauPakilusi temperatūra nėra liga, o tik ligos požymis. Net keliais laipsniais pakilusi temperatūra rodo organizmo reakciją į ligą – vadinasi, organizmas pradeda kovoti su liga. Žmogaus kūno temperatūra svyruoja – mažiausia ji yra naktį (tuomet lėčiausia medžiagų apykaita) ir ryte, o, organizmui tampant aktyvesniam (dieną), ji vertinama kaip normali, kai yra 36,4–36,7°C. Nuo neaukštos temperatūros vaistų nereikia. Tačiau ką daryti jei temperatūra nedaug pakilusi laikosi ilgesnį laiką? Ką rodo ilgalaikė pakilusi temperatūra, kokios galimos priežastys ir ką tokiu atveju daryti, konsultuoja Vilniaus sveikatos namų vaikų ligų gydytoja Lorita BUDRIENĖ....
Skaityti daugiauNe vieną šimtmetį stengiamasi padėti tiems, kuriems išsivysto priklausomybė nuo alkoholio. Kuriami vaistai, atrandamos vis naujos psichoterapinės metodikos, praktikuojama ir „bobučių medicina“. Kelyje į pergalę prieš priklausomybę visi metodai tinkami? Bent jau tokios nuomonės yra net kompetentingiausi medikai, dirbantys su priklausomais žmonėmis. Anot jų, alkoholizmo gydymas turi būti kompleksinis, tačiau kas įeina į tą kompleksą – artimųjų ir pačio žmogaus reikalas. TV laidos kūrybinė grupė pasikalbėjo su keliais specialistais, turinčiais ne vienerių metų darbo patirtį. Teiravomės apie vieną dažnai taikomą metodą, kuris kartais suteikia žmogui antrą galimybę, o kartais ir ne. Apie kodavimą. ...
Skaityti daugiauŠiame straipsnyje sužinosite, kokie yra pagrindiniai priklausomumo nuo alkoholio simptomai, kokios gali būti jo priežastys ir kokios šiandien yra alkoholizmo gydymo galimybės....
Skaityti daugiau
Parašykite savo nuomonę