3 greitai pagaminamų patiekalų receptai netoleruojantiems glitimo

 

Netoleruojate glitimo, pastebėjote alergijos simptomus ar įtariate, kad galite sirgti
celiakija?

Šiais laikais vis daugiau žmonių, besimėgaujančių įvairiais duonos kepiniais ir kitais
angliavandeniais, susiduria su nemalonias simptomais: vidurių užkietėjimu, pilvo skausmu,
nevirškinimu, migrena. Nors suvalgius nedidelį kiekį netoleruojamo produkto dažnai
nepastebima jokia nepageidaujama reakcija, alerginei reakcijai, kuri kyla dėl imuninių
procesų, užtenka suvalgyti ir nedidelį kiekį glitimo turinčio produkto. Visgi greičiausiai
simptomai pasireiškia sergantiems autoimunine liga – celiakija, kuri pasaulyje diagnozuota
vienam iš 100 žmonių. Tačiau šie žmonės nėra tokie „nelaimėliai” – jie greitai pereina prie
beglitiminės dietos iš karto išvengdami glitimo žalos sveikatai.

Kodėl turėtume vartoti kuo mažiau glitimo turinčių produktų?

Trumpai tariant, glitimas (gliutenas) yra vienas iš pagrindinių kviečių baltymų, kurį žmonės
dievina ne veltui – dėl šio gliadino ir gliutanino junginio galime iškepti purią ir labai skanią
duoną bei kitus kepinius. Vis dėlto dar senovėje, nepaisant to, kad vartojami kviečiai turėjo
daug mažiau glitimo, žmonės jau žinojo apie žarnyno alergizavimą: kviečiuose esantys
baltymai sunkiai suskaldomi į aminorūgštis, todėl, nepriklausomai nuo organizmo toleravimo
lygio, alergizuoja plonąjį žarnyną ir suardo jį dengiančius mikro plaukelius, padedančius
pasisavinti organizmui naudingus mikroelementus.

Ką galime greitai pasigaminti be glitimo?

Nors, rodos, dar neseniai parduotuvėse negalėjome rasti jokio duonos gaminio be glitimo, vis
daugiau maisto produktų gamintojų atsižvelgia į didėjančią beglitiminių gaminių paklausą –
įprastą ruginę ar baltą duoną galite pakeisti grikių miltų duona ar pasirinkti kitą prekybos
centruose siūlomą alternatyvą. Rytinio sumuštinio tikrai neteks atsisakyti, tačiau ką greitai
galite pasigaminti pietums? Siūlome 3 patiekalus be glitimo, kuriems paruošti užtruksite vos
iki 30 minučių!

1. Bolivinės balandos salotos su avokadu ir avinžirniais

Bolivinė balanda yra nuostabi alternatyva netoleruojantiems glitimo. Be to, tai puikus
geležies ir baltymų šaltinis, prisidedantis prie visavertės mitybos. Bolivinės balandos kruopas
virkite 1:2 santykiu apie 15 minučių ir pasiruoškite gaminti pagal šį maistingų salotų receptą.

Jums prireiks
1 stiklinės nuplautų bolivinės balandos kruopų;
2 stiklinių vandens;
1 kubeliais supjaustyto avokado;
1 stiklinės virtų ar konservuotų avinžirnių;
1 stiklinės vyšninių pomidorų, perpjautų pusiau;
1/2 supjaustyto ilgavaisio agurko;
1/2 smulkiai supjaustyto raudonojo svogūno;
2 šaukštų alyvuogių aliejaus;
1 v. š. citrinos sulčių;
druskos ir pipirų pagal skonį;

šviežių petražolių ar kalendrų pagal skonį.

Gaminimo eiga
Puode užvirinkite bolivinės balandos kruopas su vandeniu, sumažinkite ugnį, uždenkite ir
virkite apie 15 minučių, kol kruopos išbrinks. Tuomet salotų dubenyje sumaišykite atvėsusias
kruopas, avokadą, avinžirnius, vyšninius pomidorus, agurką ir raudonąjį svogūną. Atskirame
inde sumaišykite alyvuogių aliejų, citrinos sultis, druską ir pipirus ir užpilkite padažą ant
salotų. Gerai išmaišykite, papuoškite salotas šviežiomis petražolėmis arba kalendra ir
skanaukite. Šias salotas taip pat galite laikyti šaldytuve bei patiekti šaltas.

2. Vieno puodo vištienos ir daržovių troškinys

Šiam patiekalui pagaminti jums prireiks didesnio puodo – sveikesniam maisto ruošimui
rekomenduojame rinktis emaliuotą puodą, kuris nereaguodamas su maistu užtikrins tolygų
troškinimą. Be to, tokį puodą galėsite drąsiai perkelti į orkaitę. O jeigu savo virtuvėje dar
neturite šio puikaus pagalbininko, apsilankykite FORMADORE el. parduotuvėje, kur jūsų
laukia itin stilingi, praktiški dėl savo nelimpančios dangos ir saugūs naudoti emaliuoti puodai.

Troškiniui jums prireiks

500 g vištienos krūtinėlės;
2 v. š. alyvuogių aliejaus;
1 didelio supjaustyto svogūno;
2 skiltelių smulkinto česnako;
2 vidutinio dydžio pjaustytų morkų;
1 supjaustytos cukinijos;
1 supjaustytos paprikos;
1 a. š. džiovintų raudonėlių;
1 a. š. džiovintų čiobrelių;
1/2 puodelio vištienos ar daržovių sultinio;
pundelio šviežių kapotų petražolių;
druskos ir pipirų pagal skonį.

Gaminimo eiga
Įkaitinkite orkaitę iki 190 °C ir pradėkite ruošti vištieną – ją pagardinkite druska, pipirais ar
kitais prieskoniais, įkaitinkite alyvuogių aliejų emaliuotame puode ir kepkite vištieną
maždaug 4–5 minutes iš abiejų pusių. Baigę kepti išimkite vištieną iš puodo ir atidėkite į šalį.
Į tą patį puodą suberkite griežinėliais pjaustytą svogūną ir susmulkintą česnaką. Troškinkite,
kol svogūnas taps skaidrus. Tuomet sudėkite morkas, cukinijas ir papriką, įmaišykite
džiovintus raudonėlius ir čiobrelius. Patroškinę daržoves dar keletą minučių, atgal į puodą,
tarp daržovių, įdėkite vištienos krūtinėles ir užpilkite sultiniu. Toliau puodą be dangčio
perkelkite į įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 25 minutes. Išimkite puodą iš orkaitės ir palikite
keletai minučių pastovėti. Prieš patiekdami papuoškite šviežiai pjaustytomis petražolėmis.

Nors gamindami šį troškinį galite užtrukti ilgiau nei 30 minučių, naudodami emaliuotą puodą,
kuris tolygiai paskirsto kaitrą, gaminsite kur kas efektyviau. Šis receptas yra labai paprastas,
tačiau nenuviliantis ir, žinoma, puikiai tinkantis norintiems išvengti glitimo.

3. Įdaryti portobello grybai

Portobello grybai, kitaip žinomi kaip dvisporiai pievagrybiai, yra itin maistingas produktas
jūsų pietų stalui. Šie grybai pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis ir veikia kaip
antioksidantas, todėl siūlome šį receptą įtraukti į savo valgiaraštį.

Jums prireiks
6 didelių portobello grybų;
1 v. š. alyvuogių aliejaus;
1 stiklinės vyšninių pomidorų, perpjautų pusiau;
1 stiklinės šviežių mocarelos rutuliukų, perpjautų pusiau;
druskos ir pipirų pagal skonį;
šviežių baziliko lapelių;
balzamiko glajaus.

Gaminimo eiga
Pirmiausia įkaitinkite orkaitę 190 °C ir imkitės ruošti grybus: nuimkite stiebus, o kepurėles
patepkite alyvuogių aliejumi, pagardinkite druska ir pipirais. Grybus išdėliokite ant kepimo
skardos ir užpildykite kepurėles vyšniniais pomidorais ir mocarelos rutuliais. Tuomet kepkite
įkaitintoje orkaitėje apie 15–20 minučių, kol sūris išsilydys. Išėmę iš orkaitės grybus
papuoškite šviežių bazilikų lapeliais ir apšlakstykite balzamiko glaistu.

Tai tik keletas idėjų pietų stalui tiems, kurie netoleruoja glitimo ar savo noru nusprendė
eliminuoti glitimo turinčius produktus iš savo mitybos. Eksperimentuokite, atraskite savo
mėgstamus patiekalus ir su malonumu juos gaminkite sveikatai saugiuose induose!

Populiariausi straipsniai

Parašykite savo nuomonę

  • :)
  • (happy)
  • :D
  • (super)
  • (hi)
  • (red)
  • (fu)
  • (fool)
  • (weird)
  • :P
  • :(
  • (hooray)
  • (bad)
  • (think)
  • 8|
  • (ok)

Straipsniai šioje grupėje

Mūsų draugai

Mūsų draugai