Kovas: Lai pirmasis pavasario mėnuo būna sveikas!

Kovo mėnesį į pirkinių krepšelį nepamirškite įsidėti

 

Krienų

 

Turi daug vitamino C.

Turi daug baltymų, angliavandenių, mineralinių medžiagų (kalio, kalcio, natrio, fosforo, magnio, vario, mangano, geležies).

Turi garstyčių aliejaus, aktyvinančio kepenų fermentų veiklą ir padedančio organizmui greičiau pašalinti nuodingas medžiagas.

Padeda pasisavinti geležį, gerina apetitą, skatina virškinimą, didina skrandžio sulčių rūgštingumą.

Padeda gydant radikulitą, pūlines žaizdas, nušalusią odą, stomatitą.

 

Petražolių

 

Turi daug kalio, kalcio, geležies, fosforo ir vitamino C.

Stiprina organizmą.

Gerina regėjimą.

Palaiko sveiką odos spalvą.

Šalina nemalonų burnos kvapą, baktericidiškai veikia burnos ertmę.

Stiprina kraujagysles.

Naudingos gydant šlapimo pūslės ir prostatos negalavimus.

Skatina šlapimo išsiskyrimą.

 

Medaus

 

Dezinfekuoja ir gydo žaizdas.

Stiprina širdies raumenį.

Reguliuoja širdies susitraukimų ritmą.

Normalizuoja arterinio kraujo spaudimą.

Mažina padidėjusį skrandžio sulčių rūgštingumą.

Skatina tulžies išsiskyrimą.

Naikina mikrobus skrandyje.

Naudingas gydant peršalimo ligas, gripą, bronchitą, plaučių uždegimą, bronchų astmą.

 

Svogūnų laiškų

 

Turi daug vitamino C.

Padeda nuo peršalimo.

Mažina cholesterolio kiekį kraujyje.

Gerina širdies veiklą.

Gelbsti nuo nuovargio ar išsekimo.

Padeda kosint, peršalus, sergant sloga ir gerklės uždegimu.

 

Krapų

 

Turi daug eterinio aliejaus.

Turi vitaminų C, B1, B2, P, PP, flavonoidų, kalio, kalcio bei geležies.

Žadina apetitą ir gerina virškinamojo trakto organų veiklą.

Mažina pilvo skausmus, viduriavimą, skrandžio veiklos sutrikimus.

Naudingi gydant šlapimo pūslės uždegimą.

Plečia kraujagysles, mažina kraujospūdį, stiprina širdį .

Skatina tulžies ir šlapimo skyrimąsi.

Naikina mikrobus.

 

Dažni negalavimai kovo mėnesį

 

Mažakraujystė

 

Ankstyvą pavasarį neretai pasitaikantis negalavimas (ypač vaikams) yra mažakraujystė. Ji išsivysto dėl geležies, svarbios hemoglobino dalies, stokos, dažnai atsirandančios nepakankamai šios medžiagos gaunant su maistu.

Sergant mažakraujyste naudingos dilgėlės ir jų preparatai.

Šioje žolėje esančios medžiagos skatina hemoglobino ir eritrocitų kiekio didėjimą kraujyje.

 

Dilgėlių užpilas

 

Valgomąjį šaukštą dilgėlių žolės užpilkite stikline kambario temperatūros vandens, įstykite į didesnį indą su vandeniu ir ant silpnos ugnies šildykite 15 minučių. 45 min. leiskite ataušti, nukoškite, įpilkite virinto vandens iki pradinio tūrio ir gerkite po pusę stiklinės porą kartų per dieną.

 

Dilgėlių, kraujažolės ir kiaulpienės šaknų užpilas

 

Lygiomis dalimis sumaišykite didžiosios dilgėlės lapus, paprastosios kraujažolės žiedus ir kiaulpienės šaknis. Arbatinį šaukštelį mišinio užpilkite pusantros stiklinės verdančio vandens, uždenkite, palaikykite 3 valandas ir nukoškite. Gerkite dvidešimt minučių prieš valgį tris kartus per dieną.

 

Dilgėlių ir čiobrelių užpilas

 

Lygiomis dalimis sumaišykite dilgėlių lapus ir čiobrelių žolę. Du valgomuosius šaukštus šio mišinio užpilkite dviem stiklinėmis verdančio vandens, palaikykite 10 min., nukoškite ir gerkite po dvi stiklines per dieną mažiausiai vieną mėnesį.

 

Nusilpęs imunitetas

 

Pavasarį imunitetas dažnai susilpnėja, dėl to prasideda peršalimo ligos. Pasitaiko ir pūslelinių infekcijų, be to, suaktyvėja lėtinės ligos. Imunitetą galima stiprinti šviežiomis sultimis ir žolelių voniomis.

 

Sulčių mišinys

 

Sumaišykite pusę stiklinės ridikėlių ir morkų sulčių, valgomąjį šaukštą citrinų sulčių ir šaukštą medaus. Gerkite ryte ir vakare po valgomąjį šaukštą.

 

Žolelių vonia

 

Lygiomis dalimis sumaišykite aviečių, bruknių, šaltalankių, serbentų lapus, džiovintas uogas. Valgomąjį šaukštą mišinio užpilkite stikline verdančio vandens, palaikykite 5–10 min. ir nuovirą supilkite į vonią. Vonioje pagulėkite 10–15 min.

 

Gerklės skausmas

 

Kai tik oras bent šiek tiek sušyla, daugelis mėgsta nusimesti šalikus ir atsisegę striukes ar paltus pasimėgauti saule, tačiau dažniausiai kovą tokia šiluma yra apgaulinga, tad vėliau tenka gydytis perštinčią ir paraudusią gerklę.

Tokios tradicinės priemonės, kaip serbentai, česnakai ir čiobreliai, gali padėti gerklės skausmą išgydyti greičiau.

 

Juodųjų serbentų sultys

 

Sumaišykite 4 šaukštus juodųjų serbentų sulčių, šaukštą medaus, 2 šaukštus šviežių citrinų sulčių. Gerkite keletą kartų per dieną.

 

Česnakų antpilas

 

Sutrinkite 2–3 česnako skilteles, užpilkite stikline verdančio vandens, uždenkite ir palikite valandą nusistovėti, paskui nukoškite. Gerklę skalaukite šiltu antpilu keletą kartų per dieną.

 

Čiobrelių antpilas

 

2 šaukštus čiobrelių užpilkite stikline verdančio vandens, palikite 45 min. nusistovėti. Šiltu čiobrelių antpilu skalaukite gerklę keletą kartų per dieną.

 

Kovo naujovė: migdolų pienas

 

Grožio eliksyras

 

Jei esate pagalvoję, kad kartais tradicinį karvės pieną gerdami kavą ar plakdami kokteilį norėtumėte pakeisti kuo nors kitu, migdolų pienas yra tai, ko ieškote. Šis unikalus išskirtinio skonio gėrimas yra puiki įprastinio pieno alternatyva tiek trokštantiems naujovių, tiek netoleruojantiems laktozės ar nenorintiems rinktis šiandien jau gana populiaraus sojų pieno.

Iš maltų migdolų pagamintame piene yra gausu vitaminų, mineralų (pvz., kalio ir magnio), antioksidantų. Moterys, siekiančios turėti gražią odą, apsidžiaugs sužinojusios, kad šiame piene yra daug vitamino E, būtino odos stangrumui ir gerai išvaizdai palaikyti.

Riešutų skonio piene nėra cholesterolio, jis turi nedaug natrio, todėl padeda saugoti širdį, palaikyti normalų kraujo spaudimą. Migdolų piene yra ir vitamino A, reikalingo akių sveikatai ir regėjimui gerinti.

Stiklinėje migdolų pieno yra apie 70 kilokalorijų – mažiau nei kitų rūšių piene. Be abejo, naudą odai, regėjimui ar širdžiai pajusime tik reguliariai gerdami šį pieną.

 

Pasigaminkite patys

 

Migdolų pieno galima įsigyti didžiuosiuose prekybos centruose ar sveiko maisto parduotuvėse, tačiau jį labai paprasta pasigaminti ir namuose.

Jums reikės puodelio migdolų, 3 puodelių vandens, poros datulių (jų naudoti nebūtina, tačiau šie džiovinti vaisiai labai pagerina skonį) ir marlės persunkti. Migdolus pamerkite į vandenį ir mirkykite 8–12 valandų (mirkykite ne minėtuose 3 puodeliuose vandens, bet atskirai), nusunkite, nuskalaukite, suberkite į kokteilių plaktuvą ar maisto trintuvę, supilkite vandenį, suberkite kiek susmulkintas datules ir viską gerai sutrinkite. Pieną persunkite per marlę, supilkite į butelį ir šaldytuve laikykite ne ilgiau nei 3–5 dienas. Šį pieną naudokite taip pat, kaip ir įprastinį – pamėgtuose receptuose, kavai ar tiesiog troškuliui numalšinti.

 

Viso grūdo keksiukai su migdolų pienu

12 keksiukų

 

300 g viso grūdo miltų

3 arbatiniai šaukšteliai kepimo miltelių

60 ml augalinio aliejaus (pvz., saulėgrąžų)

100 g morkų, tarkuotų

2 kiaušiniai, išplakti

100 ml natūralaus jogurto (ne skysto)

275 ml migdolų pieno

Pora rozmarino šakelių, susmulkintų (arba 1 arbatinis šaukštelis džiovinto)

2 valgomieji šaukštai moliūgų arba saulėgrąžų sėklų

Žiupsnelis rudojo cukraus

Žiupsnelis druskos

Dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, druską ir cukrų.

Kitame dubenyje sumaišykite kiaušinius, pieną, jogurtą ir aliejų. Į šią masę suberkite miltus, morkas, čiobrelius, didžiąją dalį moliūgų ar saulėgrąžų sėklų ir išmaišykite, bet nepermaišykite.

Tešlą padalinkite į 12 keksiukų formelių, apibarstykite likusiomis sėklomis, pašaukite į 200 laipsnių orkaitę ir kepkite 20–25 min.

 

Viename keksiuke:

 

192 kcal, 10 g riebalų, 3 g skaidulų, 140 mg kalcio,

20 proc. rekomenduojamos paros normos kalcio,

10 proc. rekomenduojamos paros normos skaidulų,

9 proc. rekomenduojamos paros normos riebalų.

* Nurodyta apytikslis RPN kiekis

Populiariausi straipsniai

Parašykite savo nuomonę

  • :)
  • (happy)
  • :D
  • (super)
  • (hi)
  • (red)
  • (fu)
  • (fool)
  • (weird)
  • :P
  • :(
  • (hooray)
  • (bad)
  • (think)
  • 8|
  • (ok)

Straipsniai šioje grupėje

Video

Mūsų draugai