Sriuba – kaprizingas, daug darbo reikalaujantis patiekalas. Kaip išvirti ne putrą, o skanią maistingą sriubą? Pakalbėkime apie pagrindines jos virimo taisykles ir šio patiekalo naudą mūsų sveikatai.
Virimo ABC
Daržovių sriubą visada pradėkite virti nuo daržovių troškinimo ant mažos ugnies – tai išryškins jų skonį.
Jeigu norite, kad sriuba būtų tirštesnė, įdėkite trintų bulvių.
Tirštas sriubas paskaninkite skrebučiais (supjaustykite duonos riekeles gabalėliais ir skrudinkite karštame aliejuje).
Jeigu norite pagerinti sriubos skonį ir kvapą, įmeskite į ją smulkintų baziliko, krapų, petražolių žolelių.
Jei pietums patieksite kelis patiekalus, tuomet sriubos turi būti ne daugiau nei 200 ml. O jeigu valgysite tik sriubą – 300–350 ml.
Mėsos sultinys bus skaidrus, jei iš pradžių virsite ant smarkios ugnies. Sultiniui užvirus, nugraibykite putas ir toliau virkite ant mažos ugnies. Jeigu norite skanaus sultinio, į jį dėkite nepjaustytų morkų, svogūnų, ir nieko daugiau.
Virdami niekada nepilkite ir nenupilkite skysčio, nes tuomet pablogės sriubos skonis. Todėl apie vandens ir sriubai naudojamų produktų santykį reikėtų gerai pagalvoti dar prieš verdant.
Ne mažiau svarbu tinkamai supjaustyti daržoves. Jeigu sriuboje daug daržovių, jas pjaustykite stambiau, o jeigu jų mažiau, – pjaustykite smulkiau.
Virdami vištienos sultinį, kruopų ar kukulaičių sriubą, dėkite nepjaustytą morką, bulvę ar svogūną (jie tik papildys sriubos skonį), o virdami, pavyzdžiui, kopūstų sriubą, morkas ir svogūnus, supjaustykite smulkiais šiaudeliais ar pan.
Virdami sriubą stebėkite, nuolat ragaukite ir jokiu būdu neleiskite jai pervirti.
Sriuba sūdoma tik pabaigoje. Jei pasūdoma per anksti, ji būna per sūri, nes daugiausia druskos lieka skystyje, o jeigu pasūdoma per vėlai, tai skystis būna sūrokas, o tirščiai beskoniai.
Ir dar vienas patarimas: išvirę sriubą, nepalikite joje laurų lapelių.
Paskutiniosios virimo minutės – svarbiausios
Kai iki virimo pabaigos lieka apie 5 minutes, formuokite sriubos skonį ir aromatą, pridėdami prieskonių, žolelių pagal savo skonį.
Kai sriuba jau paruošta, neskubėkite atidengti dangčio dar 10–15 minučių. Per šį laiką visi prieskoniai giliau įsiskverbia į mėsą, grybus ar daržoves ir susiformuoja aromatas.
Sriubos skonis bręsta ir lėkštėje: galite įmesti skrebučių, krapų ar petražolių lapelių, dribsnių ar išleistą kiaušinį.
Sriubos nepatartina palikti kitai dienai. Tik barščių, kopūstų sriubos, laikomos stikliniame, emaliuotame ar moliniame inde, antrąją dieną įgauna dar geresnį skonį.
Kada valgyti sriubą sveikiausia?
Sriubą galima valgyti pusryčiams ir vakarienei, nes sriuba neturi daug energinės vertės, žinoma, jei į ją nepridedama riebalų.
Naudingi patarimai
Klasikinė žiemos sriuba
2 porai
150 g raugintų kopūstų
300 g bulvių
100 g morkų
5 g sviesto
1 l vištienos sultinio
150 ml tirštos grietinės
2 šaukštai smulkinto baziliko ir krapų mišinio
Pavirkite raugintus kopūstus 15 min. ir, jei skystis rūgštus, jį nupilkite. Pridėti pjaustytų bulvių, morkų, porų ir baikite virti. Įpilkite vištienos sultinio, įmaišykite sviesto, grietinės, prieskonių.
Trinta grybų sriuba
1 l mėsos sultinio ar daržovių nuoviro
200 g pievagrybių
1 poras
5 vnt. džiovintų baravykų
žiupsnelis šviežiai maltų pipirų
100 ml grietinėlės
1 svogūnas
2 skiltelės česnako
1 valgomasis šaukštas sviesto
Išmirkykite baravykus vandenyje 30 min. Įkaitinkite sviestą ir jame pakepinkite susmulkintus česnakus ir svogūnus, kol pagels. Po to įdėkite į keptuvę smulkintų baravykų, pievagrybių ir kepkite 7–10 min. Visą turinį įdėkite į puodą su sultiniu (ar daržovių nuoviru) ir virkite ant mažos ugnies 15 min., įmaišykite grietinėlės. Paruoštą sriubą išplakite iki vientisos masės, pasūdykite, pagardinkite juodaisiais pipirais. Pabarstykite smulkintais porais.
Kodėl sriubą valgyti sveika?
Gydytojos dietologės Rūtos Petereit komentaras
Sriuba yra pirmasis patiekalas, paruošiantis virškinti kitą maistą. Namuose virtos sriubos yra skanios, maistingos ir nebrangios.
Sveikam žmogui sriuba nėra būtina. Tačiau jei žmogus serga virškinamojo trakto ligomis, jei jautresnė virškinamoji sistema, kokybiška sriuba, kaip pirmas patiekalas arba patiekalas priešpiečiams, pavakariams, yra tinkama ir naudinga.
Kruopų nuoviras naudingas žmonėms, sergantiems virškinamosios sistemos ligomis.
Skystos skaidrios sriubos netgi padeda numesti svorio, kadangi sriubos tūris didelis, greičiau pasisotinama, gaunant mažiau kalorijų. Tačiau tai nereiškia, kad, norint sumažinti kūno svorį, reikia valgyti vien tik sriubas tris kartus per dieną.
Sriuba su mėsos kukuliukais gali būti patiekiama pietums ar vakarienei.
Sriubas turime skaninti žolelėmis ir į jas dėti kuo mažiau druskos, o tai labai svarbu tiems, kurių kraujo spaudimas yra padidėjęs.
Pirktinėse sriubose paprastai yra daug druskos ir riebalų. Rinkitės sriubas, turinčias mažai riebalų ir natrio.
Konservuotos ir greitai paruošiamos sriubos skiriasi kokybe ir maistine verte. Konservuotos sriubos nėra tokios maistingos kaip naminės, tačiau geresnės už greitai paruošiamas.
Pasaulyje jau ne vienerius metus vyksta diskusijos dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir genetiškai modifikuotų produktų (GMP) keliamos rizikos aplinkai, žemės ūkiui ir žmonių sveikatai. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus genetiškai modifikuoti galima tik tris maisto produktus: sojas, kukurūzus ir rapsus. ...
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauApie riešutų maistines savybes ir naudą sveikatai kalbamės su Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologe Inga VANAGIENE....
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauPaskutiniuoju metu žmonės beveik pamiršo tai, ką vartojo dar mūsų močiutės ar mamos. Kad ir obuolių actą. Šis paprastas produktas jau nuo senų laikų yra žinomas ir kaip įvairiems negalavimams gydyti tinkama, ir kaip puiki grožio puoselėjimui skirta kosmetinė priemonė....
Skaityti daugiauInkstai - labai svarbūs poriniai organai. Jie sveria apie 200 g kiekvienas, o per parą sugeba perdirbti iki 1000 litrų kraujo. Jie valo kraują nuo nereikalingų medžiagų, palaiko organizmo homeostazę (vidinės terpės pastovumą), dalyvauja AKS (arterinio kraujo spaudimo) reguliavime, o jei streikuoja kepenys - iš dalies perima ir kepenų funkciją. Sergantiems inkstų ligomis skiriamas medikamentinis gydymas....
Skaityti daugiauJau seniai neabejojama, kad motinos pienas yra tinkamiausias naujagimio ir kūdikio maistas, o žindymas krūtimi turi didelį biologinį ir emocinį poveikį motinos ir kūdikio sveikatai. Žindymas krūtimi – tai per visą evoliucijos laiką susidariusios grandinės tęsimas (nėštumas – gimdymas – laktacija), tad iki 6 mėnesių kūdikiai turėtų būti maitinami tik motinos pienu. Jame yra visų kūdikiui reikalingų vitaminų, mikroelementų ir kitų mažylio raidai svarbių medžiagų, o dėl ypatingos motinos pieno sudėties visos šios medžiagos pasisavinamos geriau nei iš karvės ar ožkos pieno. Vyresnius kūdikius jau reikia primaitinti....
Skaityti daugiauDžiovintų vaisių parduotuvėse dabar yra įvairiausių. Razinos, slyvos, abrikosai, datulės, papajos, ananasai... Yra tokių, kurių net pavadinimus sunku atsiminti ar ištarti. Ką žinome apie jų naudą sveikatai, jų pasirinkimo ypatumus bei taisyklingą vartojimą? Turbūt daugelis ne kažin ką. Išties tai labai naudingi mūsų sveikatai produktai, kurie, beje, ant mūsų stalo turėtų būti dažniau nei įprasta dabar. Žiniomis ir patarimais apie visa tai dalijasi Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologė Inga VANAGIENĖ....
Skaityti daugiauTurbūt daugelis žino posakį „jei nori gerai matyti ir turėti sveikas akis – valgyk mėlynes“. Šis posakis tikrai teisingas, tarp kitų gydomųjų mėlynių savybių – poveikis regėjimui pritaikomas bene dažniausiai. Nuolat valgant mėlynių, atsigauna pavargusios, nusilpusios akys. Tačiau mėlynės turi ir daugiau naudos mūsų sveikatai....
Skaityti daugiauAvižos jau seniai paplito teritorijoje nuo Korėjos iki Vakarų Europos. Plinijus, Katonas ir kt. senovės mokslininkai avižas laikė piktžolėmis ir siūlė jas rauti iš pasėlių. Kartu Plinijus rašė, kad germanai iš avižų grūdų verda tyrę. Galenas teigė, kad avižos auginamos Indijoje ir jomis šeriami gyvuliai, o kartais gaminamas maistas. Tačiau į maistinę avižų vertę dėmesys buvo atkreiptas daug vėliau....
Skaityti daugiauŽinia apie nėštumą visada pakeičia tiek nėščiosios, tiek artimiausių jos žmonių gyvenimą, ir nors, kaip teigia gydytojai, – tai normali fiziologinė būsena, su kuria reikia susitaikyti, moteris dažniausiai tampa daug atsargesnė ir dėmesingesnė savo gyvenimo būdui, mitybai bei savijautai. Juk dabar ji atsakinga ne tik už savo, bet ir už naujo žmogaus gyvenimą. Tad kokios gi tos pagrindinės gairės, kurių nėštumo metu turėtų laikytis kiekviena būsimoji mama? Konsultuoja gydytoja ginekologė Eugenija ABRAITIENĖ. ...
Skaityti daugiauŠirvintų rajone, Bagaslaviškio kaime, gyvenantys ūkininkai Bronislovas Liubomiras Vošteris su žmona Janina jau daugiau kaip dvidešimtį metų augina linus ir spaudžia jų aliejų. Iš jo su vaistažolėmis pasigamina įvairių sveikatinimo priemonių. Ūkininkai neabejoja, kad kiekvienam sveikiausi yra gimtajame krašte išauginti, senelių ir prosenelių vartoti produktai....
Skaityti daugiauTarp augalų, vartojamų maistui ir turinčių gydomųjų savybių, gerai žinomas česnakas (Allium sativum). Jam būdingas specifinis aštrus kvapas, o ir pavadinimas “allium” graikiškai reiškia kvepėti. Kitur teigiama, kad “allium” kilęs iš keltų žodžio “all”, reiškiančio “deginantis”. Tačiau kad ir kokia pavadinimo kilmė, visi vieningai sutaria - tai labai naudingas ir sveikas augalas....
Skaityti daugiauViena iš legendų byloja, kad bitės – Dievo dovana žmogui. Dar senovės Egipte medus buvo naudojamas ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip gydomoji, kosmetinė ar konservuojamoji medžiaga. O kai kurios tautos medumi balzamuodavo mirusius vadus ir karalius. Teigiama, kad taip balzamuoti kūnai išlieka tokie, kaip ir gyviems esant. Pasidomėkime bičių produktų savybėmis ir gydomosiomis galiomis....
Skaityti daugiauKodėl nereikia ir negalima vartoti anabolinių steroidų Pokalbį apie anabolinių steroidų žalą, kai jie vartojami papildomai kaip fizinių jėgų ir ypatybių stimuliatoriai, profesorius Gintautas Kazanavčius pradėjo vienu pavyzdžiu. ...
Skaityti daugiauGimtoji raudonųjų spanguolyno karoliukų žemė – gražioji Karelija. Dar Rusijos caras Petras Pirmasis gyrė ir įvertino laukines spanguoles kaip nepakeičiamą vaistą nuo įvairių ligų. Senuosiuose raštuose teigiama, kad pirmoje Rusijos karo ligoninėje kareivių žaizdos buvo gydomos vieninteliu vaistu – spanguolių sultimis ir ekstraktu, jį sumaišius su degtine. Tai, kad spanguolių sultys gerai dezinfekuoja žaizdas, žinoma ligi šiol. O kuo dar naudingos spanguolės?...
Skaityti daugiau
Parašykite savo nuomonę