Šiuolaikinė gyvensena, įtampa kasdienėje veikloje ir mūsų gyvenimo būdas, kai vis mažiau judame, skatina keisti mitybos tradicijas. Daugelio žmonių mityboje – per daug gyvulinės kilmės riebalų, per mažai vitaminų (A, E, B grupės, folio rūgšties) bei skaidulinių medžiagų ir kt. Mūsų dienų racione maistinių skaidulų yra maždaug 3 kartus mažiau nei 20 a. pradžios žmonių maiste. Šiandien žmogus dažnai energijos su maistu gauna daugiau nei išeikvoja. Tai pagrindinė priežastis, dėl ko visame pasaulyje, taip pat ir Lietuvoje, daugėja žmonių, kenčiančių nuo antsvorio. Gamintojams tai sudaro palankią nišą teikti į rinką gerokai vertingesnius, tačiau mažiau kaloringus produktus.
Pasaulyje sparčiai – vidutiniškai po 20 proc. kasmet – auga funkcionaliojo maisto gamyba. Funkcionalusis maistas – tai maistas, kuris, be savo energinės vertės, dar ir teigiamai veikia žmogaus sveikatą. Funkcionalieji produktai skirti masiniam vartojimui ir gali būti reguliariai vartojami įprastinėje mityboje. Palyginti su tradiciniais, įprastais, funkcionalieji produktai turi būti naudingi sveikatai ir neturi sukelti jai žalos. Jie nėra vaistai ir negali išgydyti, tačiau tinkamai subalansuotais komponentais padeda žmogui jaustis geriau, išvengti ligų, o susirgus – lengviau pagyti. Funkcionaliuosiuose produktuose yra biologiškai vertingų sudedamųjų dalių. Tai produktai, papildyti maistinėmis skaidulomis, bifidobakterijomis ir kitais probiotikais, polinesočiosiomis (omega-3, omega-6) riebalų rūgštimis, vitaminais C, B, B, folio rūgštimi, vitaminu A, karotinu, vitaminu E, mineralinėmis medžiagomis kalciu, geležimi, mikroelementais, jodu, selenu fluoru ir kt. medžiagomis, kurių trūksta įprastiniame maiste. Daugelyje šalių tokie produktai brangesni už tradicinius.
Funkcionalusis maistas jau senokai populiarus Japonijoje – šalyje, kurioje mitybos kultūra aukšta, o vidutinė gyvenimo trukmė – didžiausia pasaulyje. Japonijoje gaminami specialūs produktai vaikams bei vyresnio amžiaus žmonėms. 1992 m. Japonijos sveikatos apsaugos ministerija sudarė ir identifikavo 12 maisto komponentų grupių, turinčių įtakos gyventojų sveikatingumui gerinti. Tai paskatino gaminti produktus su šiomis biologiškai vertingomis medžiagomis.
Lietuvoje taip pat gaminami maisto produktai, kurie galėtų būti priskirti funkcionaliųjų produktų kategorijai.
Probiotikai (kai kurios laktobakterijos ir bifidobakterijos) – tai specifiniai gyvieji mikroorganizmai ar su jais pagaminti produktai. Jos labai vertingos atkuriant normalią kūdikių, pagyvenusių žmonių ar ligonių žarnyno mikroflorą bei funkciją. Normali žarnyno mikroflora gali sutrikti po antibiotikų ar gausaus kitų vaistų vartojimo, po infekcinių virškinamojo trakto ligų, stresų, mitybos pokyčių ir kt.
Probiotikais papildomi ne tik pieno produktai (jogurtas, kefyras, pasukos, grietinė ir kt.), bet ir kiti gaminiai.
Probiotikai:
- reguliuoja natūralios mikrofloros balansą,
- reguliuoja rūgštingumą,
- padeda fermentuoti laktozę iki pieno rūgšties,
- skatina vitaminų ir aminorūgščių pasisavinimą,
- skatina B grupės vitaminų sintezę,
- stiprina imunitetą,
- padeda šalinti toksinus, cholesterolį,
- slopina kancerogenų, mutagenų poveikį,
- reguliuoja žarnyno funkcijas.
Pavyzdžiui, prekybos centrų lentynose galima rasti AB „Pieno žvaigždės“ gaminamo ultraaukšta temperatūra (UAT) apdoroto pusriebio pieno MŪ, papildyto medžiagomis, suteikiančiomis naudingų sveikatai savybių: kalciu ir vitaminais, nesočiomis riebalų rūgštimis omega-3, taip pat su mažesniu laktozės kiekiu.
Ultraaukšta temperatūra apdorotas pienas gaminamas išlaikant jį tris-keturias sekundes 137º C temperatūroje. Tai užtikrina žalingų mikroorganizmų ir jų sporų sunaikinimą. Per tokį trumpą laiką visai nepakinta pieno baltymai, minimaliai maži vitaminų nuostoliai. Per kitas tris minutes pienas atšaldomas iki kambario temperatūros ir aseptiškai išpilstomas į specialius hermetiškus daugiasluoksnius aseptinius kartoninius pakelius. Ši pakuotė maksimaliai apsaugo produktą nuo kvapų ir bakterijų, nuo šviesos ir oro poveikio. Taip paruoštas pienas ilgai išlieka kokybiškas laikant ne šaldytuve(0–25º C temperatūroje galima laikyti net iki šešių mėnesių). Pagal Tarptautinės pienininkystės federacijos išvadas, toks pienas yra visiškai sterilus, fiziologiškai vertingas, kokybiškas ir tinkamas žmonių mitybai.
Pasaulinė praktika rodo, kad veiksmingiausias ir ekonomiškai racionalus būdas pagerinti žmonių poreikį vitaminams yra maisto produktų vitaminizavimas. Todėl yra gaminamas pienas su vitaminų (A, D, E) mišiniu ir kalciu. Vitaminai padeda organizmui būtiną kalcį geriau pasisavinti. Tokio pieno rekomenduojama kasdien išgerti po stiklinę.
Pasaulinė sveikatos apsaugos organizacija rekomenduoja kiekvienam žmogui, vyresniam nei 30 metų, suvartoti po 1–2 gramus per dieną riebalų rūgščių omega-3. Jos padeda mažinti per didelį cholesterolio kiekį kraujyje, padeda išvengti aukšto kraujo spaudimo, mažina širdies ligų riziką, padeda užtikrinti normalų organizmo funkcionavimą, didina jo atsparumą. Žmogaus organizmas omega-3 riebalų rūgščių negamina, ir jos turi būti gaunamos su maistu. Todėl rekomenduojama kasdien išgerti po 0,5 litro pieno, į kurį įdėta omega-3 riebalų rūgščių.
Ne visi žmonės toleruoja pieną, o tiksliau pieno cukrų – laktozę. Yra nemažai tokių, kurių organizme trūksta fermento laktazės, skaldančios laktozę, arba šis fermentas nepakankamai veiklus. Tokie žmonės, išgėrę pieno ar suvalgę jo produktų (išskyrus raugintus), jaučiasi blogai ir ima šių produktų vengti. Tačiau toks problemos sprendimo būdas netinkamas, nes kartu su pienu prarandamas labai svarbus visaverčių baltymų ir kalcio šaltinis. Tokiems žmonėms geriausia išeitis – pienas su mažesniu laktozės kiekiu, Toks pienas toleruojamas.
Apie produkto vertę reikia spręsti iš jo sudėties. Jeigu nurodyta, kad yra bifido- bakterijų, acidofilinių lazdelių ar kitų probiotikų, arba prebiotinių savybių turinčių maistinių skaidulų, toks produktas tikrai yra vertingesnis už tradicinius.
„Bio“ – tai gyvybė. Taigi tokį užrašą gamintojai naudoja norėdami pabrėžti, kad pavyzdžiui, raugintas pieno produktas nėra po rauginimo apdorotas termiškai.
Tačiau informacija negali klaidinti vartotojo. Pagal dabar galiojančius Europos Sąjungos teisės aktus, nuo šių metų liepos 1 d. taikomus ir Lietuvos gamintojams, nuorodos „Bio“ ar „Eko“ gali būti naudojamos tik tada, kai žaliavos auginimo, laikymo bei gamybos ciklai atitinka ES ekologiškų maisto produktų reglamentą. Taigi pirkėjai, šiandien rinkdamiesi produktus paženklintus tokiomis nuorodomis, gali būti tikri jų kokybe ir maistine verte.
Ant pakuočių negalimi teiginiai apie kokį nors poveikį sveikatai. Užrašas „Sveikas“ iš tiesų nieko nereiškia. Gamintojas taip tarsi žaidžia su pirkėju: esą produktas pasveikina jį pasirenkantįjį. Tačiau juk iš tiesų užrašas sudaro įspūdį, kad tai – sveikas produktas. Tokia informacija dažnai klaidina.
Maisto priedai, skirti kvapui, skoniui, purumo ar kitoms savybėms suteikti ar gaminio galiojimo terminui pratęsti, žymimi raide E su skaičiais. Visuomenėje suformuota neteisinga nuomonė, kad visi „E“ yra absoliučiai blogi. Dažnai raide E yra paprasčiausiai koduojama maistinė medžiaga, pavyzdžiui, citrinos rūgštis, krakmolas, ar pan., daug E raide koduotų priedų, kurie gaunami iš natūralių augalų, saugiomis technologijomis. Maisto priedų vartojimas taip pat reglamentuojamas teisės aktais, nustatytos leistinos saugios žmogaus sveikatai normos. Įmonės yra kontroliuojamos dėl jų laikymosi.
Pagal mūsų šalyje galiojančias normas, į rauginto pieno produktus negalima dėti jokių konservantų.
Etiketes reikia skaityti visais atvejais. Tačiau visi šie produktai yra savaip geri – pirkėjui rinktis. Sūris ir sviestas, pavyzdžiui, tradiciniai gaminiai iš karvės ar ožkos pieno. Sviestu vadinamas produktas, kuriame yra ne mažiau nei 80 proc. pieno riebalų. Tuo tarpu „sūrio produktu“ ar „tepiuoju riebalų mišiniu“ vadinami gaminiai, kuriuose dalis pieno riebalų yra pakeičiama augalinės kilmės riebalais. Toks skirtingas, atrodytų, vienodų produktų ženklinimas leidžia vartotojui suprasti ir pasirinkti. Ar tokie produktai yra vertingi – taip, nes kuo mažiau gyvulinės kilmės riebalų – tuo, pasak dietologų, sveikiau.
Pasaulyje jau ne vienerius metus vyksta diskusijos dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir genetiškai modifikuotų produktų (GMP) keliamos rizikos aplinkai, žemės ūkiui ir žmonių sveikatai. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus genetiškai modifikuoti galima tik tris maisto produktus: sojas, kukurūzus ir rapsus. ...
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauApie riešutų maistines savybes ir naudą sveikatai kalbamės su Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologe Inga VANAGIENE....
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauPaskutiniuoju metu žmonės beveik pamiršo tai, ką vartojo dar mūsų močiutės ar mamos. Kad ir obuolių actą. Šis paprastas produktas jau nuo senų laikų yra žinomas ir kaip įvairiems negalavimams gydyti tinkama, ir kaip puiki grožio puoselėjimui skirta kosmetinė priemonė....
Skaityti daugiauInkstai - labai svarbūs poriniai organai. Jie sveria apie 200 g kiekvienas, o per parą sugeba perdirbti iki 1000 litrų kraujo. Jie valo kraują nuo nereikalingų medžiagų, palaiko organizmo homeostazę (vidinės terpės pastovumą), dalyvauja AKS (arterinio kraujo spaudimo) reguliavime, o jei streikuoja kepenys - iš dalies perima ir kepenų funkciją. Sergantiems inkstų ligomis skiriamas medikamentinis gydymas....
Skaityti daugiauJau seniai neabejojama, kad motinos pienas yra tinkamiausias naujagimio ir kūdikio maistas, o žindymas krūtimi turi didelį biologinį ir emocinį poveikį motinos ir kūdikio sveikatai. Žindymas krūtimi – tai per visą evoliucijos laiką susidariusios grandinės tęsimas (nėštumas – gimdymas – laktacija), tad iki 6 mėnesių kūdikiai turėtų būti maitinami tik motinos pienu. Jame yra visų kūdikiui reikalingų vitaminų, mikroelementų ir kitų mažylio raidai svarbių medžiagų, o dėl ypatingos motinos pieno sudėties visos šios medžiagos pasisavinamos geriau nei iš karvės ar ožkos pieno. Vyresnius kūdikius jau reikia primaitinti....
Skaityti daugiauDžiovintų vaisių parduotuvėse dabar yra įvairiausių. Razinos, slyvos, abrikosai, datulės, papajos, ananasai... Yra tokių, kurių net pavadinimus sunku atsiminti ar ištarti. Ką žinome apie jų naudą sveikatai, jų pasirinkimo ypatumus bei taisyklingą vartojimą? Turbūt daugelis ne kažin ką. Išties tai labai naudingi mūsų sveikatai produktai, kurie, beje, ant mūsų stalo turėtų būti dažniau nei įprasta dabar. Žiniomis ir patarimais apie visa tai dalijasi Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologė Inga VANAGIENĖ....
Skaityti daugiauTurbūt daugelis žino posakį „jei nori gerai matyti ir turėti sveikas akis – valgyk mėlynes“. Šis posakis tikrai teisingas, tarp kitų gydomųjų mėlynių savybių – poveikis regėjimui pritaikomas bene dažniausiai. Nuolat valgant mėlynių, atsigauna pavargusios, nusilpusios akys. Tačiau mėlynės turi ir daugiau naudos mūsų sveikatai....
Skaityti daugiauAvižos jau seniai paplito teritorijoje nuo Korėjos iki Vakarų Europos. Plinijus, Katonas ir kt. senovės mokslininkai avižas laikė piktžolėmis ir siūlė jas rauti iš pasėlių. Kartu Plinijus rašė, kad germanai iš avižų grūdų verda tyrę. Galenas teigė, kad avižos auginamos Indijoje ir jomis šeriami gyvuliai, o kartais gaminamas maistas. Tačiau į maistinę avižų vertę dėmesys buvo atkreiptas daug vėliau....
Skaityti daugiauŽinia apie nėštumą visada pakeičia tiek nėščiosios, tiek artimiausių jos žmonių gyvenimą, ir nors, kaip teigia gydytojai, – tai normali fiziologinė būsena, su kuria reikia susitaikyti, moteris dažniausiai tampa daug atsargesnė ir dėmesingesnė savo gyvenimo būdui, mitybai bei savijautai. Juk dabar ji atsakinga ne tik už savo, bet ir už naujo žmogaus gyvenimą. Tad kokios gi tos pagrindinės gairės, kurių nėštumo metu turėtų laikytis kiekviena būsimoji mama? Konsultuoja gydytoja ginekologė Eugenija ABRAITIENĖ. ...
Skaityti daugiauŠirvintų rajone, Bagaslaviškio kaime, gyvenantys ūkininkai Bronislovas Liubomiras Vošteris su žmona Janina jau daugiau kaip dvidešimtį metų augina linus ir spaudžia jų aliejų. Iš jo su vaistažolėmis pasigamina įvairių sveikatinimo priemonių. Ūkininkai neabejoja, kad kiekvienam sveikiausi yra gimtajame krašte išauginti, senelių ir prosenelių vartoti produktai....
Skaityti daugiauTarp augalų, vartojamų maistui ir turinčių gydomųjų savybių, gerai žinomas česnakas (Allium sativum). Jam būdingas specifinis aštrus kvapas, o ir pavadinimas “allium” graikiškai reiškia kvepėti. Kitur teigiama, kad “allium” kilęs iš keltų žodžio “all”, reiškiančio “deginantis”. Tačiau kad ir kokia pavadinimo kilmė, visi vieningai sutaria - tai labai naudingas ir sveikas augalas....
Skaityti daugiauViena iš legendų byloja, kad bitės – Dievo dovana žmogui. Dar senovės Egipte medus buvo naudojamas ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip gydomoji, kosmetinė ar konservuojamoji medžiaga. O kai kurios tautos medumi balzamuodavo mirusius vadus ir karalius. Teigiama, kad taip balzamuoti kūnai išlieka tokie, kaip ir gyviems esant. Pasidomėkime bičių produktų savybėmis ir gydomosiomis galiomis....
Skaityti daugiauKodėl nereikia ir negalima vartoti anabolinių steroidų Pokalbį apie anabolinių steroidų žalą, kai jie vartojami papildomai kaip fizinių jėgų ir ypatybių stimuliatoriai, profesorius Gintautas Kazanavčius pradėjo vienu pavyzdžiu. ...
Skaityti daugiauGimtoji raudonųjų spanguolyno karoliukų žemė – gražioji Karelija. Dar Rusijos caras Petras Pirmasis gyrė ir įvertino laukines spanguoles kaip nepakeičiamą vaistą nuo įvairių ligų. Senuosiuose raštuose teigiama, kad pirmoje Rusijos karo ligoninėje kareivių žaizdos buvo gydomos vieninteliu vaistu – spanguolių sultimis ir ekstraktu, jį sumaišius su degtine. Tai, kad spanguolių sultys gerai dezinfekuoja žaizdas, žinoma ligi šiol. O kuo dar naudingos spanguolės?...
Skaityti daugiau
Parašykite savo nuomonę