Bene svariausi motyvai išgerti aštuonias stiklines vandens per dieną – nauda odai ir virškinimui. Kiek gi vandens dera gerti?
Vanduo būtinas biocheminiams medžiagų apykaitos procesams. Be to, vanduo padeda šalinti iš organizmo toksinus. O rekomendacijų yra įvairių: vieni mokslininkai sako, kad reikia aštuonių stiklinių, kitų nuomone, pakanka ir penkių, dar kiti pataria vadovautis savo pojūčiais. Dienos normą paskirstykite taip: 2/3 vandens išgerkite per pirmą dienos pusę, o, eidami miegoti, gerkite ne daugiau kaip pusę stiklinės, geriausia – šilto vandens.
Koks vanduo tinkamiausias?
Tai geriamasis kambario temperatūros vanduo, mineralinis (nemineralizuotas) arba šaltinio vanduo. Reikia vengti gazuoto, kuriame yra angliarūgštės. Rytą pradėkite nuo stiklinės šilto ar kambario temperatūros vandens. Gerti reikia lėtai, mažais gurkšneliais, pasimėgaujant; stiklinę – per dešimtį minučių.
Kaip realizuoti gerus patarimus tiems, kurie įpratę išgerti vos dvi ar tris stiklines?
Jeigu esate pripratę prie „dykumos“ režimo, per vieną savaitę normalaus vandens balanso neatkursite, o bandymai tai padaryti neteiks malonumo. Tai darytina pamažu. Yra rekomendacijų, kai kasdien suvartojama vos po vieną šaukštą vandens daugiau. Taip pamažu organizmas pripranta ir reikiamas vandens kiekis išgeriamas noriai, savęs neverčiant.
Ar to ir pakaks, kad ir jaustumėmės geriau, ir oda išliktų lygi, ne probleminė?
Visi girdėjome, kad vanduo padeda valyti organizmą. Bet ne visi vadinamieji toksinai tirpsta vandenyje. Kai kurie tirpūs tik riebaluose. Gali žmogus gyventi sveikai, „teisingai“ valgyti ir gerti, ir vis tiek stokoti energijos, jaustis mieguistas, jo išvaizda nebus kaip sveikuolio. Taip neretai būna, jeigu organizmo savaiminio apsivalymo procesai nėra pakankamai intensyvūs. Rytų medicinos mokslas teigia: organizmą galima išvalyti aliejais.
Ar tai reiškia, kad reikia gerti aliejaus?
Iš dalies taip. Jeigu iš ryto, dar nevalgę gerai praskalausite burną su vienu šaukštu sezamo aliejaus, kūnas jums bus dėkingas. Idealu truputį aliejaus, šaukštelį ar desertinį šaukštą, iš ryto pačiulpti burnoje 5–10 minučių – tai viena Rytų medicinos paslapčių. Po skalavimo aliejus jokiu būdu nenuryjamas.
O maistui pagardinti skirtingų tipų žmonėms (pagal tradicinę Indijos mediciną ajurvedą yra trys žmonių tipai) aliejų reiktų rinktis skirtingą: saulėgrąžų ar alyvuogių aliejai tinka skubantiems, judriems žmonėms. O lėtiems, „sunkiems“ tiks kukurūzų aliejus. Trečiojo tipo žmonėms, kurie turi ir vienų, ir kitų savybių, geriau sezamo aliejus. Jis laikytinas neutraliu ir tinka visų tipų žmonėms. Daug kam tinka alyvuogių aliejus. Taip pat jūsų kūnas bus patenkintas, jeigu vartosite lydyto sviesto (jis vadinamas sviestu ghi) – per dieną 2–6 šaukštelius.
Sergantiesiems širdies ligomis pakaks vieno desertinio šaukšto, tokia dozė nepakenks ir kitų negalavimų turintiems. Ghi galima naudoti su košėmis, padažais, salotomis, į sriubą. Lydytas sviestas atliks savo darbą: gerins virškinimą, padės pasišalinti toksinams iš žarnyno. Naudojantieji lydyto sviesto pastebi sąnarių būklės pagerėjimą.
Ar su papildomais riebalais nėra tikimybės gauti nereikalingo cholesterolio?
Ši baimė perdėta, o šiuo atveju nepagrįsta. Maža rytiečių paslaptis arba rekomendacija – valyti organizmą arba sudaryti sąlygas savaiminiam valymuisi ne tik naudojant pakankamai vandens, bet ir naudojant aliejų ar sviestą ghi. Jokiu būdu nesakome, kad reiktų vartoti daugiau riebalų. Gyvulinės kilmės riebalai, ypač kiaulienos, nėra sveika. Kita vertus, esama įrodymų, „reabilituojančių“ (iš dalies) lašinius: pirmajame kelių milimetrų sluoksnelyje po odele yra specifinių nesočiųjų rūgščių, kurios mažina cholesterolio koncentraciją kraujyje, mažina riziką susirgti ateroskleroze.
Koks aliejaus poveikis ir veiksmingumas naudojant jį masažui? Koks tokio masažo poveikis?
Masažuojant su aliejumi – tinkamu ir paruoštu konkrečiam žmogui – galimas net geresnis poveikis nei vartojant į vidų. Aliejai, kurių skvarbumas per odą nedidelis, tik pamaitina, sušvelnina odą, procedūra veikia atpalaiduojamai, padeda šalinti stresą. Populiarioje kalboje vartojami terminai „streso toksinai“ arba „nuovargio toksinai“ nėra tik žodžiai; kaip medžiagų apykaitos produktai jie kaupiasi organizme. Kai kurie jų tirpsta tik riebaluose. Vandens naudojimas ar vandens stoka įtakos jiems nedaro, vanduo tokių darinių, vaizdžiai tariant, „neišplauna“. Atliekant kūno masažą geriausiai naudoti aliejų mišinius. Toks mišinys suplakamas specialiu būdu ir pašildomas – tai atliekama profesionaliuose masažo kabinetuose. Pašildytas ir specialiu būdu suplaktas aliejų mišinys, kaip įrodo mokslininkų tyrimai, masažuojant gali įsiskverbti iki septynių centimetrų: per odą, į poodį ir iki sąnarių bei giliųjų audinių. Limfai belieka tai surinkti ir per savo sistemą pašalinti iš organizmo. Tad reikėtų naudoti pakankamai įvairių aliejų kaip maistą ir papildomai – per odą.
Apie vandenį
• Vandens trūkumas yra pirmoji nuovargio dienos metu priežastis.
• Kava ir alkoholiniai gėrimai skatina skysčių išsiskyrimą (diuretinis poveikis). Todėl geriausia jų atsisakyti arba stipriai riboti.
• Po puodelio kavos ar pasivaišinę taurele stipraus gėrimo, išgerkite kelis puodelius vandens.
• 5 stiklinės vandens kasdien žarnyno vėžio riziką sumažina 45 proc., krūties vėžio – 79 proc., perpus sumažina riziką susirgti pūslės vėžiu.
- Sergant gripu ar peršalimu reikia gerti daugiau vandens. Taip negalavimo laikas gali būti sutrumpinamas 2–3 dienas.
• 37 proc. žmonių troškulio mechanizmas „išsiderinęs“ ir noras atsigerti dažnai palaikomas alkiu. Tarp pagrindinių valgymų alkį derėtų slopinti ne maistu, o stikline natūralių sulčių ar vandens.
• Rekomenduotina vandens per dieną norma: 30 g vienam kūno masės kilogramui.
Iš dr. F.Batmanghelidj knygos „Jūsų kūnas šaukiasi vandens"
Japonų mokslininkų rekomendacijos
• Kavos gerkite tik vieną kartą per dieną.
• Po šeštos valandos vakaro nebevalgykite.
- Venkite riebaus maisto.
• Gerkite daugiau vandens rytą ir kuo mažiau vakare.
- Tinkamiausias metas miegoti – nuo 10 val. vakaro iki 6 val. ryto.
- Jeigu vakare turite išgerti vaistų, tai padarę iš karto nesigulkite.
• Pavalgę pusryčius, pietus ir vakarienę, neužkandžiaukite ir nieko negerkite mažiausiai 2 valandas.
• Kinai ir japonai valgydami geria karštą arbatą, jokiu būdu ne šaltą vandenį.
Vietoj kavos
Arbatos ar kavos puodelį iš ryto pakeiskite puodeliu karšto vandens su trupučiu medaus.
Vietoje įprastos pupelių kavos pabandykite kitokios: gilių, cikorijos.
Vietoje vandens, arba natūralių sulčių vakarėlis
• Ananasų, obuolių ir arbūzų sulčių mišinys šalina iš organizmo „druskas“. Tokios sultys yra šlapimo pūslės ir inkstų ligų prevencija.
• Obuolių, agurkų ir kivi sulčių mišinys daro įtaką kūno odai, ji taps standesnė.
Kaip pasirinkti?
Keisti gyvenseną ir mitybos įpročius yra sudėtinga. Greitai paruošiami, supakuoti, apdoroti ir sušaldyti maisto produktai, kvapios kosmetikos ir higienos priemonės, gazuoti gėrimai ar visiškai kitokie gaminiai: natūralesni, švieži, be sintetinių priedų? Ajurvedos gydytojas Partapas Chauhanas siūlo prieš renkantis ar ką nors vartojant, atsakyti sau į tokius klausimus:
• Ar galima tokios rūšies gaminį aptikti natūralioje gamtoje?
• Kaip jo vartojimas paveiks mano kūno organus ir funkcijas?
• Ar tinkamus produktus vartoju, ar kontaktuoju su jais per daug, ar per mažai?
• Ar produkto vartojimas teršia mano kūną arba aplinką?
(Partap Chauhan. Ajurveda. Mokslas apie gyvenimą ir sveikatą. - V., 2006)
Pasaulyje jau ne vienerius metus vyksta diskusijos dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir genetiškai modifikuotų produktų (GMP) keliamos rizikos aplinkai, žemės ūkiui ir žmonių sveikatai. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus genetiškai modifikuoti galima tik tris maisto produktus: sojas, kukurūzus ir rapsus. ...
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauApie riešutų maistines savybes ir naudą sveikatai kalbamės su Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologe Inga VANAGIENE....
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauPaskutiniuoju metu žmonės beveik pamiršo tai, ką vartojo dar mūsų močiutės ar mamos. Kad ir obuolių actą. Šis paprastas produktas jau nuo senų laikų yra žinomas ir kaip įvairiems negalavimams gydyti tinkama, ir kaip puiki grožio puoselėjimui skirta kosmetinė priemonė....
Skaityti daugiauInkstai - labai svarbūs poriniai organai. Jie sveria apie 200 g kiekvienas, o per parą sugeba perdirbti iki 1000 litrų kraujo. Jie valo kraują nuo nereikalingų medžiagų, palaiko organizmo homeostazę (vidinės terpės pastovumą), dalyvauja AKS (arterinio kraujo spaudimo) reguliavime, o jei streikuoja kepenys - iš dalies perima ir kepenų funkciją. Sergantiems inkstų ligomis skiriamas medikamentinis gydymas....
Skaityti daugiauJau seniai neabejojama, kad motinos pienas yra tinkamiausias naujagimio ir kūdikio maistas, o žindymas krūtimi turi didelį biologinį ir emocinį poveikį motinos ir kūdikio sveikatai. Žindymas krūtimi – tai per visą evoliucijos laiką susidariusios grandinės tęsimas (nėštumas – gimdymas – laktacija), tad iki 6 mėnesių kūdikiai turėtų būti maitinami tik motinos pienu. Jame yra visų kūdikiui reikalingų vitaminų, mikroelementų ir kitų mažylio raidai svarbių medžiagų, o dėl ypatingos motinos pieno sudėties visos šios medžiagos pasisavinamos geriau nei iš karvės ar ožkos pieno. Vyresnius kūdikius jau reikia primaitinti....
Skaityti daugiauDžiovintų vaisių parduotuvėse dabar yra įvairiausių. Razinos, slyvos, abrikosai, datulės, papajos, ananasai... Yra tokių, kurių net pavadinimus sunku atsiminti ar ištarti. Ką žinome apie jų naudą sveikatai, jų pasirinkimo ypatumus bei taisyklingą vartojimą? Turbūt daugelis ne kažin ką. Išties tai labai naudingi mūsų sveikatai produktai, kurie, beje, ant mūsų stalo turėtų būti dažniau nei įprasta dabar. Žiniomis ir patarimais apie visa tai dalijasi Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologė Inga VANAGIENĖ....
Skaityti daugiauTurbūt daugelis žino posakį „jei nori gerai matyti ir turėti sveikas akis – valgyk mėlynes“. Šis posakis tikrai teisingas, tarp kitų gydomųjų mėlynių savybių – poveikis regėjimui pritaikomas bene dažniausiai. Nuolat valgant mėlynių, atsigauna pavargusios, nusilpusios akys. Tačiau mėlynės turi ir daugiau naudos mūsų sveikatai....
Skaityti daugiauAvižos jau seniai paplito teritorijoje nuo Korėjos iki Vakarų Europos. Plinijus, Katonas ir kt. senovės mokslininkai avižas laikė piktžolėmis ir siūlė jas rauti iš pasėlių. Kartu Plinijus rašė, kad germanai iš avižų grūdų verda tyrę. Galenas teigė, kad avižos auginamos Indijoje ir jomis šeriami gyvuliai, o kartais gaminamas maistas. Tačiau į maistinę avižų vertę dėmesys buvo atkreiptas daug vėliau....
Skaityti daugiauŽinia apie nėštumą visada pakeičia tiek nėščiosios, tiek artimiausių jos žmonių gyvenimą, ir nors, kaip teigia gydytojai, – tai normali fiziologinė būsena, su kuria reikia susitaikyti, moteris dažniausiai tampa daug atsargesnė ir dėmesingesnė savo gyvenimo būdui, mitybai bei savijautai. Juk dabar ji atsakinga ne tik už savo, bet ir už naujo žmogaus gyvenimą. Tad kokios gi tos pagrindinės gairės, kurių nėštumo metu turėtų laikytis kiekviena būsimoji mama? Konsultuoja gydytoja ginekologė Eugenija ABRAITIENĖ. ...
Skaityti daugiauŠirvintų rajone, Bagaslaviškio kaime, gyvenantys ūkininkai Bronislovas Liubomiras Vošteris su žmona Janina jau daugiau kaip dvidešimtį metų augina linus ir spaudžia jų aliejų. Iš jo su vaistažolėmis pasigamina įvairių sveikatinimo priemonių. Ūkininkai neabejoja, kad kiekvienam sveikiausi yra gimtajame krašte išauginti, senelių ir prosenelių vartoti produktai....
Skaityti daugiauTarp augalų, vartojamų maistui ir turinčių gydomųjų savybių, gerai žinomas česnakas (Allium sativum). Jam būdingas specifinis aštrus kvapas, o ir pavadinimas “allium” graikiškai reiškia kvepėti. Kitur teigiama, kad “allium” kilęs iš keltų žodžio “all”, reiškiančio “deginantis”. Tačiau kad ir kokia pavadinimo kilmė, visi vieningai sutaria - tai labai naudingas ir sveikas augalas....
Skaityti daugiauViena iš legendų byloja, kad bitės – Dievo dovana žmogui. Dar senovės Egipte medus buvo naudojamas ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip gydomoji, kosmetinė ar konservuojamoji medžiaga. O kai kurios tautos medumi balzamuodavo mirusius vadus ir karalius. Teigiama, kad taip balzamuoti kūnai išlieka tokie, kaip ir gyviems esant. Pasidomėkime bičių produktų savybėmis ir gydomosiomis galiomis....
Skaityti daugiauKodėl nereikia ir negalima vartoti anabolinių steroidų Pokalbį apie anabolinių steroidų žalą, kai jie vartojami papildomai kaip fizinių jėgų ir ypatybių stimuliatoriai, profesorius Gintautas Kazanavčius pradėjo vienu pavyzdžiu. ...
Skaityti daugiauGimtoji raudonųjų spanguolyno karoliukų žemė – gražioji Karelija. Dar Rusijos caras Petras Pirmasis gyrė ir įvertino laukines spanguoles kaip nepakeičiamą vaistą nuo įvairių ligų. Senuosiuose raštuose teigiama, kad pirmoje Rusijos karo ligoninėje kareivių žaizdos buvo gydomos vieninteliu vaistu – spanguolių sultimis ir ekstraktu, jį sumaišius su degtine. Tai, kad spanguolių sultys gerai dezinfekuoja žaizdas, žinoma ligi šiol. O kuo dar naudingos spanguolės?...
Skaityti daugiau
Parašykite savo nuomonę