Kas yra žuvų taukai ir kokios jų savybės?
Žuvis – nuo seno vartojamas maisto produktas, vertinamas dėl savo maistingųjų medžiagų. Tai vienas iš vertingiausių produktų mūsų organizmui. Žuvų taukai – natūralus vitaminų A ir D šaltinis. Vitaminas D būtinas kalciui pasisavinti, kaulams ir dantims. Vitamino A reikia akims, odai ir gleivinei, jis veikia kaip antioksidantas. Taip pat randama ir vitaminų B1, B2, B12, niacino, folio rūgšties, pantoteno rūgšties. Tai pat yra nemažai kalcio, kalio, fosforo, jodo, fluoro, vario, cinko.
Žuvų taukai vertingi tuo, kad juose yra daug daugiau nesočiųjų riebalų rūgščių negu augaliniuose aliejuose. Todėl netgi esant žemesnei kaip 0o C temperatūrai, jie išlieka skysti. Žuvų taukai – pagrindinis omega-3 riebalų rūgščių šaltinis. Omega-3 riebalų rūgštys – tai polinesočiosios riebalų rūgštys, kurių organizmas negali pasigaminti pats, todėl jos vadinamos nepakeičiamomis riebalų rūgštimis. Kadangi šių riebalų rūgščių mūsų organizmas negali pasigaminti pats, mes privalome jų gauti su maistu. Iš jų organizme gaminamos biologiškai veiklios medžiagos, kurios svarbios dėl šių priežasčių:
• veikia kraujo riebalus: (mažina blogojo (MTL) cholesterolio kiekį; mažina trigliceridų kiekį);
• veikia kraujo krešumą – skystina kraują (slopina krešėjimą); tai padeda slopinti trombų susidarymą
• naudingos mažinant kraujo spaudimą;
• dalyvauja regeneraciniuose (atsinaujinimo) audinių procesuose;
• didina kraujagyslių elastingumą;
• gerina ląstelių sienelių laidumą pernešamoms maistinėms medžiagoms;
• gali būti naudingos norint sumažinti širdies ir kraujagyslių ligų atsiradimo riziką (aterosklerozės, miokardo infarkto);
• pastebėtas poveikis nervų sistemos veiklai: yra naudingos gerinant atmintį, padedant įveikti stresą, mažinant agresyvumą ir kovojant su depresija;
• stiprina imunitetą.
Žuvų taukuose esantis linolio ir arachido rūgščių kompleksas padeda normalizuoti riebalų ir cholesterolio apykaitą. Nustatyta, kad 30 g žuvų taukų cholesterolio kiekį sumažina 7 proc. Riebalai įvairių žuvų kūne yra pasiskirstę nevienodai: menkėse jų daugiausiai kepenyse, ešerinių koncentruojasi vidaus organuose, sykinių ir jūros ešerių – keteros srityje, silkių – poodyje, šamo – uodegos srityje, eršketų – raumenyse,.
Kada vertėtu pradėti gerti žuvų taukus?
Žuvų taukus galima pradėti vartoti nuo kūdikystės, nes jie skatina mažylio vystymąsi. Taip pat juos turėtų vartoti ir nėščios moterys, dirbantieji intensyvų protinį darbą, nusilpusio imuniteto, nuolat sergantys peršalimo ligomis, vyresnio amžiaus žmonės, kuriems yra didesnė rizika susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis. Žmonės, kurie valgo daug žuvies, rečiau serga širdies ir kraujagyslių sistemos ligomis, reumatoidiniu artritu, jų stipresnis imunitetas, taip pat mažiau pasitaiko alerginių reakcijų.
Kiek ilgai galima gerti žuvų taukus ir kaip pasirinkti dozes?
Žuvies rekomenduojama valgyti mažiausiai 3 kartus per savaitę (per dieną geriausia suvalgyti apie 200 g žuvies), kad gautumėme pakankamai mūsų organizmui reikalingų minėtų medžiagų. Daugiausia omega-3 riebalų rūgščių turi menkė, sardinė, silkė. Kadangi ne visi valgo pakankamai žuvies, reikėtų rinktis maisto papildus su žuvų taukais. Taip galima užtikrinti, kad per dieną bus suvartota reikiama polinesočiųjų riebalų rūgščių norma. Įvairių gamintojų papildų su žuvų taukais pakuotės bei dozavimas skiriasi. Orientuokitės į vitaminų rekomenduojamą paros normą (RPN), kuri išreiškiama procentais.
Žuvų taukus patartina rinktis be papildomų priedų (dirbtinių konservantų, dažiklių, aromatizatorių, saldiklių), kurie gali sukelti alergines reakcijas ir kitų šalutinių poveikių.
Kokybiškuose žuvų taukuose neturi būti sunkiųjų metalų ir kitų aplinkos teršalų priemaišų (arba labai maži kiekiai, kurie neišmatuojami).
Kokiomis ligomis sergant profilaktiškai verta pagerti žuvų taukų ir kodėl?
Žuvų taukai – tai puiki širdies ir kraujagyslių ligų profilaktika, nes mažina jų išsivystymo riziką (ypač aterosklerozės). Jie naudingi mažinant cholesterolio ir trigliceridų kiekį kraujyje bei padeda reguliuojant kraujo spaudimą. Vartojant žuvies taukus, galima sumažinti insulto ar širdies priepuolių riziką. Taip pat jie padeda stiprinti kaulus, taip saugant nuo osteoporozės, naudingi regėjimui, saugo nuo laisvųjų radikalų susidarymo, reikalingi norint palaikyti sveikus plaukus, nagus, odą ir gleivines. Yra duomenų, kad žuvų taukai gali būti naudingi gydant psichozės paveiktus ar bipoliniu sutrikimu sergančius pacientus, padeda gerinti bendrą pacientų nuotaiką ir netgi sumažina PMS (priešmenstruacinio sindromo) simptomus. Yra žinoma, kad žuvų taukai naudingi smegenų veiklai, gali padėti skatinant protinį vystymąsi, atmintį ir gebėjimą susikaupti, todėl naudingi ne tik vaikams, bet ir vyresnio amžiaus žmonėms. Pagyvenusiems žmonėms žuvų taukai gali padėti sumažinti silpnaprotystės ir atminties praradimo riziką, lėtina senėjimo procesus ląstelėse.
Kada reikėtų vartoti žuvų taukų?
Žuvų taukai tinka praktiškai visiems: tiek darželinio ir mokyklinio amžiaus vaikams bei paaugliams, tiek nėščiosioms ir žindančioms moterims ar žmonėms, sergantiems įvairiomis lėtinėmis ligomis. Jei vartojate kitus vitaminus, reikėtų pasikonsultuoti su gydytoju ar vaistininku dėl žuvų taukų dozavimo, kad išvengtumėte riebaluose tirpių vitaminų perdozavimo, kuris gali būti pavojingas. Taip pat reikėtų rinktis kokybiškus, kuo natūralesnius žuvų taukus, nes kitaip gali pasireikšti alerginės reakcijos sudedamosioms papildų medžiagoms.
Labai svarbu atsiminti, kad žuvų taukus reikėtų vartoti ne tik tada, kai jau yra koks nors sveikatos sutrikimas, bet kur kas anksčiau – tai puiki profilaktinė priemonė kiekvienam.
Pasaulyje jau ne vienerius metus vyksta diskusijos dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir genetiškai modifikuotų produktų (GMP) keliamos rizikos aplinkai, žemės ūkiui ir žmonių sveikatai. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus genetiškai modifikuoti galima tik tris maisto produktus: sojas, kukurūzus ir rapsus. ...
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauApie riešutų maistines savybes ir naudą sveikatai kalbamės su Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologe Inga VANAGIENE....
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauPaskutiniuoju metu žmonės beveik pamiršo tai, ką vartojo dar mūsų močiutės ar mamos. Kad ir obuolių actą. Šis paprastas produktas jau nuo senų laikų yra žinomas ir kaip įvairiems negalavimams gydyti tinkama, ir kaip puiki grožio puoselėjimui skirta kosmetinė priemonė....
Skaityti daugiauInkstai - labai svarbūs poriniai organai. Jie sveria apie 200 g kiekvienas, o per parą sugeba perdirbti iki 1000 litrų kraujo. Jie valo kraują nuo nereikalingų medžiagų, palaiko organizmo homeostazę (vidinės terpės pastovumą), dalyvauja AKS (arterinio kraujo spaudimo) reguliavime, o jei streikuoja kepenys - iš dalies perima ir kepenų funkciją. Sergantiems inkstų ligomis skiriamas medikamentinis gydymas....
Skaityti daugiauJau seniai neabejojama, kad motinos pienas yra tinkamiausias naujagimio ir kūdikio maistas, o žindymas krūtimi turi didelį biologinį ir emocinį poveikį motinos ir kūdikio sveikatai. Žindymas krūtimi – tai per visą evoliucijos laiką susidariusios grandinės tęsimas (nėštumas – gimdymas – laktacija), tad iki 6 mėnesių kūdikiai turėtų būti maitinami tik motinos pienu. Jame yra visų kūdikiui reikalingų vitaminų, mikroelementų ir kitų mažylio raidai svarbių medžiagų, o dėl ypatingos motinos pieno sudėties visos šios medžiagos pasisavinamos geriau nei iš karvės ar ožkos pieno. Vyresnius kūdikius jau reikia primaitinti....
Skaityti daugiauDžiovintų vaisių parduotuvėse dabar yra įvairiausių. Razinos, slyvos, abrikosai, datulės, papajos, ananasai... Yra tokių, kurių net pavadinimus sunku atsiminti ar ištarti. Ką žinome apie jų naudą sveikatai, jų pasirinkimo ypatumus bei taisyklingą vartojimą? Turbūt daugelis ne kažin ką. Išties tai labai naudingi mūsų sveikatai produktai, kurie, beje, ant mūsų stalo turėtų būti dažniau nei įprasta dabar. Žiniomis ir patarimais apie visa tai dalijasi Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologė Inga VANAGIENĖ....
Skaityti daugiauTurbūt daugelis žino posakį „jei nori gerai matyti ir turėti sveikas akis – valgyk mėlynes“. Šis posakis tikrai teisingas, tarp kitų gydomųjų mėlynių savybių – poveikis regėjimui pritaikomas bene dažniausiai. Nuolat valgant mėlynių, atsigauna pavargusios, nusilpusios akys. Tačiau mėlynės turi ir daugiau naudos mūsų sveikatai....
Skaityti daugiauAvižos jau seniai paplito teritorijoje nuo Korėjos iki Vakarų Europos. Plinijus, Katonas ir kt. senovės mokslininkai avižas laikė piktžolėmis ir siūlė jas rauti iš pasėlių. Kartu Plinijus rašė, kad germanai iš avižų grūdų verda tyrę. Galenas teigė, kad avižos auginamos Indijoje ir jomis šeriami gyvuliai, o kartais gaminamas maistas. Tačiau į maistinę avižų vertę dėmesys buvo atkreiptas daug vėliau....
Skaityti daugiauŽinia apie nėštumą visada pakeičia tiek nėščiosios, tiek artimiausių jos žmonių gyvenimą, ir nors, kaip teigia gydytojai, – tai normali fiziologinė būsena, su kuria reikia susitaikyti, moteris dažniausiai tampa daug atsargesnė ir dėmesingesnė savo gyvenimo būdui, mitybai bei savijautai. Juk dabar ji atsakinga ne tik už savo, bet ir už naujo žmogaus gyvenimą. Tad kokios gi tos pagrindinės gairės, kurių nėštumo metu turėtų laikytis kiekviena būsimoji mama? Konsultuoja gydytoja ginekologė Eugenija ABRAITIENĖ. ...
Skaityti daugiauŠirvintų rajone, Bagaslaviškio kaime, gyvenantys ūkininkai Bronislovas Liubomiras Vošteris su žmona Janina jau daugiau kaip dvidešimtį metų augina linus ir spaudžia jų aliejų. Iš jo su vaistažolėmis pasigamina įvairių sveikatinimo priemonių. Ūkininkai neabejoja, kad kiekvienam sveikiausi yra gimtajame krašte išauginti, senelių ir prosenelių vartoti produktai....
Skaityti daugiauTarp augalų, vartojamų maistui ir turinčių gydomųjų savybių, gerai žinomas česnakas (Allium sativum). Jam būdingas specifinis aštrus kvapas, o ir pavadinimas “allium” graikiškai reiškia kvepėti. Kitur teigiama, kad “allium” kilęs iš keltų žodžio “all”, reiškiančio “deginantis”. Tačiau kad ir kokia pavadinimo kilmė, visi vieningai sutaria - tai labai naudingas ir sveikas augalas....
Skaityti daugiauViena iš legendų byloja, kad bitės – Dievo dovana žmogui. Dar senovės Egipte medus buvo naudojamas ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip gydomoji, kosmetinė ar konservuojamoji medžiaga. O kai kurios tautos medumi balzamuodavo mirusius vadus ir karalius. Teigiama, kad taip balzamuoti kūnai išlieka tokie, kaip ir gyviems esant. Pasidomėkime bičių produktų savybėmis ir gydomosiomis galiomis....
Skaityti daugiauKodėl nereikia ir negalima vartoti anabolinių steroidų Pokalbį apie anabolinių steroidų žalą, kai jie vartojami papildomai kaip fizinių jėgų ir ypatybių stimuliatoriai, profesorius Gintautas Kazanavčius pradėjo vienu pavyzdžiu. ...
Skaityti daugiauGimtoji raudonųjų spanguolyno karoliukų žemė – gražioji Karelija. Dar Rusijos caras Petras Pirmasis gyrė ir įvertino laukines spanguoles kaip nepakeičiamą vaistą nuo įvairių ligų. Senuosiuose raštuose teigiama, kad pirmoje Rusijos karo ligoninėje kareivių žaizdos buvo gydomos vieninteliu vaistu – spanguolių sultimis ir ekstraktu, jį sumaišius su degtine. Tai, kad spanguolių sultys gerai dezinfekuoja žaizdas, žinoma ligi šiol. O kuo dar naudingos spanguolės?...
Skaityti daugiau
Parašykite savo nuomonę