• Aprūpinti jūsų organizmą vitaminu E, B grupės, A, C, kai kuriais enzimais bei skaidulinėmis medžiagomis.
• 100 g daigintų grūdų – tik 17 kcal – jie padeda lieknėti.
• Pagerinti jūsų odos, gleivinių būklę.
• Pasitarnauti geresnio regėjimo labui.
• Pagerinti tiek vyrų, tiek moterų vaisingumą.
• Paskatinti jūsų darbingumą.
• Mažinti cholesterolio kiekį kraujyje bei pasitarnauti jūsų širdies ir kraujagyslių sveikatai.
• Didina hemoglobino kiekį.
• Dėl juose esančių antioksidacinių medžiagų, mažina vėžinių ligų tikimybę.
• Daigintuose grūduose du kartus daugiau vitamino E ir B, be to, juose atsiranda vitamino C.
• Daigintų grūdų ląsteliena – efektyvesnė.
• Naudingos medžiagos geriau pasisavinamos nei iš grūdinių kultūrų, maistui vartojamų kitomis formomis.
• Dygstančiose sėklose baltymų kiekis didesnis nei „neaktyviose“.
• Juose daugiau nepakeičiamųjų riebalų rūgščių.
Nusipirkti prekybos centre – greita ir patikima, bet ne visada galite gauti tai, ko tikitės ir tada, kai to norite.
Naudoti daigintų grūdų kapsules ir jas vartoti (mažiausiai vargo).
Daiginti grūdus savarankiškai – paprasta, patikima ir visada po ranka.
Daiginti galite praktiškai visas grūdines kultūras, žirnius, daržovių sėklas ir net riešutus. Dažniausiai vis dėlto daiginami kviečiai, rugiai, grikiai, saulėgrąžos.
1 žingsnis. 50–100 g pasirinktų grūdų išplaukite šaltame vandenyje (tai vieno žmogaus paros norma). Nenaudokite į paviršių iškilusių sėklų, jos nedygs.
2 žingsnis. Plokščią stiklinį, emaliuotą, porcelianinį ar keraminį indą išklokite marle ar medvilne ir suberkite grūdus. Sluoksnis turi būti ne storesnis nei 2 cm, kitaip grūdai dygs netolygiai. Kitu marlės sluoksniu uždenkite grūdus ir užpilkite kambario temperatūros vandeniu iki grūdų paviršiaus. Indą pastatykite šiltoje tamsioje vietoje.
3 žingsnis. Vos pradžiūvus audiniui, jį sudrėkinkite.
4 žingsnis. Rekomenduojamo 1–3 mm ilgio daigeliai atsiranda per 1–2 paras, taigi ilgai laukti nereikės.
5 žingsnis. Sudygusius grūdus išplaukite šiltu, po to šaltu vandeniu, kol vanduo bus visiškai skaidrus.
Deja, kai kurie grūdai gali būti užkrėsti ligų sukėlėjais, pvz., žarnine lazdele ar salmonelėmis. Taigi nenaudokite abejotinos kokybės grūdų. O prieš daigindami nepamirškite grūdus gerai išplauti. Be to, kai kurie grūdai gali būti toksiški, termiškai neapdorotų nerekomenduojama vartoti pupų, pupelių ir kitų šios grupės kultūrų. Dygstant grikiams, gaminasi medžiaga fagopirinas. Pavalgius daigintų grikių, gali pasireikšti jautrumas saulės spinduliams, dėl to oda ima rausti, niežėti. Taigi šių grūdų negalima valgyti dideliais kiekiais.
Daiginimui nenaudokite aliuminio indų.
• Nemalkite daigintų grūdų kavamale.
• Neapdorokite daigintų grūdų verdančiu vandeniu.
• Daigintus grūdus geriausia suvartoti iš karto, tačiau šaldytuve juos galite laikyti 2 paras.
• Jei nusprendėte daigintus grūdus palaikyti porą dienelių, juos geriausia sumaišyti su medumi arba citrinos sultimis (šie produktai pasižymi konservuojamosiomis savybėmis).
• Jeigu šaldytuve laikomi grūdai patamsėjo, maistui jų verčiau nevartoti.
Daigintus grūdus galite valgyti užpylę jogurtu bei paskaninę bet kokiais jums patinkančiais vaisiais ar uogomis arba paprasčiausiai sumaišę su medumi. Tačiau jie puikiai tinka ir „gudresnėms“ salotoms ar net sriuboms pagardinti. Spaudoje nemaža receptų, kaip iš daigintų grūdų pagaminti paplotėlius, blynelius, kotletus, tačiau nepamirškite, kad, termiškai apdorojus daigintus grūdus, jie netenka nemažos dalies savo naudingų savybių, taigi mes rekomenduojame juos vartoti termiškai neapdorojus.
Vaisių mišrainė
1 bananas
1 kivis
100 g varškės sūrio
3 valg. šaukštai granato sėklų
2 valg. šaukštai daigintų kviečių grūdų
2 valg. šaukštai daigintų saulėgrąžų
2 valg. šaukštai medaus
½ citrinos sultys
Sumaišyti sudedamąsias dalis, bananą ir kivį supjausčius nestoromis skiltelėmis ir paskatinti medumi bei citrinos sultimis. Jeigu medus susicukravęs, pakaitinkite jį vandens vonioje iki suskystės.
Daigintų grūdų salotos
100 g maltų daigintų grūdų
100 g morkų
100 g džiovintų abrikosų
50 g spanguolių (arba 1 citrinos sultys)
medaus pagal skonį
Morkas sutarkuoti, džiovintus abrikosus susmulkinti. Visas sudedamąsias dalis sumaišyti bei, paskaninus spangulėmis arba citrinos sultimis, užpilti medaus. Nepamirškite, kad salotos turi būti suvartotos netrukus po pagaminimo.
Daigintų avižų salotos
50 g daigintų avižų
20 g linų sėmenų
1 vidutinio dydžio obuolys
50 g lazdyno riešutų
1-2 aukštai medaus
¼ citrinos sulčių
100 g kefyro
5 g cinamono
Daigintus grūdus, linų sėmenis ir riešutus sumalti, sumaišyti plakikliu ir sudėti į salotinę, tuomet užpilti kefyru, įdėti medaus, citrinos sulčių bei cinamono bei paskaninti skiltelėmis pjaustytais obuoliais.
Daigintų žirnelių sriuba
1 stiklinė daigintų žirnelių
1 salieras
Ryšulėlis svogūnų laiškų
Prieskonių pagal skonį
Ingredientus susmulkinti smulkintuvu, pripilti virinto vandens iki norimos konsistencijos, paskaninti prieskoniais. Sriuba valgoma šalta, termiškai neapdorojus, galima paskaninti grietinėle.
Daiginti grūdai gali būti vartojami ne tik mitybos tikslais, bet ir odos priežiūrai.
Sausos ir normalios odos priežiūrai galite paruošti daigintų kviečių kaukę, ji ne tik suminkštins, bet ir atgaivins odą, ypač nukentėjusią nuo žalingų veiksnių poveikio (šalčio, saulės, vėjo). 1 arbatinį šaukštelį daigintų kviečių sumaišykite su 1 arbatiniu šaukšteliu praskiestų iki košės konsistencijos mielių, 2 valgomaisiais šaukštais alyvuogių aliejaus ir 1 kiaušinio trynių. Visus komponentus sumaišykite ir nedaug pašildykite. Ant veido bei kaklo kaukę dėkite šiltą, o, jai išdžiūvus, nuplauti šiltu vandeniu.
Jeigu jūsų plaukai silpni, išmėginkite tokią plaukų kaukę: 2 valgomuosius aukštus grietinėlės sumaišykite su 1 valgomuoju šaukštu daigintų kviečių sulčių (daigintus kviečius sumalkite ir nusunkkite), 1 arbatiniu šaukšteliu citrinos sulčių. Gautą masę truputį pašildykite ir ištepkite drėgnus plaukus. Kaukę laikykite apie 15 minučių, po ko nuplaukite šiltu vandeniu. Kaukę patariama daryti kas antrą dieną 3 savaites.
1940 metais JAV armija buvo aprūpinama daigintais grūdais, siekiant užtikrinti pakankamą vitaminų ir naudingų maistinių medžiagų kiekį.
Tyrimais su šunimis įrodyta, kad, nuolat vartojantiems daigintus kviečius, pastebimas net senatvinės kataraktos klinikinis pagerėjimas.
Pasaulyje jau ne vienerius metus vyksta diskusijos dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir genetiškai modifikuotų produktų (GMP) keliamos rizikos aplinkai, žemės ūkiui ir žmonių sveikatai. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus genetiškai modifikuoti galima tik tris maisto produktus: sojas, kukurūzus ir rapsus. ...
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauApie riešutų maistines savybes ir naudą sveikatai kalbamės su Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologe Inga VANAGIENE....
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauPaskutiniuoju metu žmonės beveik pamiršo tai, ką vartojo dar mūsų močiutės ar mamos. Kad ir obuolių actą. Šis paprastas produktas jau nuo senų laikų yra žinomas ir kaip įvairiems negalavimams gydyti tinkama, ir kaip puiki grožio puoselėjimui skirta kosmetinė priemonė....
Skaityti daugiauInkstai - labai svarbūs poriniai organai. Jie sveria apie 200 g kiekvienas, o per parą sugeba perdirbti iki 1000 litrų kraujo. Jie valo kraują nuo nereikalingų medžiagų, palaiko organizmo homeostazę (vidinės terpės pastovumą), dalyvauja AKS (arterinio kraujo spaudimo) reguliavime, o jei streikuoja kepenys - iš dalies perima ir kepenų funkciją. Sergantiems inkstų ligomis skiriamas medikamentinis gydymas....
Skaityti daugiauJau seniai neabejojama, kad motinos pienas yra tinkamiausias naujagimio ir kūdikio maistas, o žindymas krūtimi turi didelį biologinį ir emocinį poveikį motinos ir kūdikio sveikatai. Žindymas krūtimi – tai per visą evoliucijos laiką susidariusios grandinės tęsimas (nėštumas – gimdymas – laktacija), tad iki 6 mėnesių kūdikiai turėtų būti maitinami tik motinos pienu. Jame yra visų kūdikiui reikalingų vitaminų, mikroelementų ir kitų mažylio raidai svarbių medžiagų, o dėl ypatingos motinos pieno sudėties visos šios medžiagos pasisavinamos geriau nei iš karvės ar ožkos pieno. Vyresnius kūdikius jau reikia primaitinti....
Skaityti daugiauDžiovintų vaisių parduotuvėse dabar yra įvairiausių. Razinos, slyvos, abrikosai, datulės, papajos, ananasai... Yra tokių, kurių net pavadinimus sunku atsiminti ar ištarti. Ką žinome apie jų naudą sveikatai, jų pasirinkimo ypatumus bei taisyklingą vartojimą? Turbūt daugelis ne kažin ką. Išties tai labai naudingi mūsų sveikatai produktai, kurie, beje, ant mūsų stalo turėtų būti dažniau nei įprasta dabar. Žiniomis ir patarimais apie visa tai dalijasi Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologė Inga VANAGIENĖ....
Skaityti daugiauTurbūt daugelis žino posakį „jei nori gerai matyti ir turėti sveikas akis – valgyk mėlynes“. Šis posakis tikrai teisingas, tarp kitų gydomųjų mėlynių savybių – poveikis regėjimui pritaikomas bene dažniausiai. Nuolat valgant mėlynių, atsigauna pavargusios, nusilpusios akys. Tačiau mėlynės turi ir daugiau naudos mūsų sveikatai....
Skaityti daugiauAvižos jau seniai paplito teritorijoje nuo Korėjos iki Vakarų Europos. Plinijus, Katonas ir kt. senovės mokslininkai avižas laikė piktžolėmis ir siūlė jas rauti iš pasėlių. Kartu Plinijus rašė, kad germanai iš avižų grūdų verda tyrę. Galenas teigė, kad avižos auginamos Indijoje ir jomis šeriami gyvuliai, o kartais gaminamas maistas. Tačiau į maistinę avižų vertę dėmesys buvo atkreiptas daug vėliau....
Skaityti daugiauŽinia apie nėštumą visada pakeičia tiek nėščiosios, tiek artimiausių jos žmonių gyvenimą, ir nors, kaip teigia gydytojai, – tai normali fiziologinė būsena, su kuria reikia susitaikyti, moteris dažniausiai tampa daug atsargesnė ir dėmesingesnė savo gyvenimo būdui, mitybai bei savijautai. Juk dabar ji atsakinga ne tik už savo, bet ir už naujo žmogaus gyvenimą. Tad kokios gi tos pagrindinės gairės, kurių nėštumo metu turėtų laikytis kiekviena būsimoji mama? Konsultuoja gydytoja ginekologė Eugenija ABRAITIENĖ. ...
Skaityti daugiauŠirvintų rajone, Bagaslaviškio kaime, gyvenantys ūkininkai Bronislovas Liubomiras Vošteris su žmona Janina jau daugiau kaip dvidešimtį metų augina linus ir spaudžia jų aliejų. Iš jo su vaistažolėmis pasigamina įvairių sveikatinimo priemonių. Ūkininkai neabejoja, kad kiekvienam sveikiausi yra gimtajame krašte išauginti, senelių ir prosenelių vartoti produktai....
Skaityti daugiauTarp augalų, vartojamų maistui ir turinčių gydomųjų savybių, gerai žinomas česnakas (Allium sativum). Jam būdingas specifinis aštrus kvapas, o ir pavadinimas “allium” graikiškai reiškia kvepėti. Kitur teigiama, kad “allium” kilęs iš keltų žodžio “all”, reiškiančio “deginantis”. Tačiau kad ir kokia pavadinimo kilmė, visi vieningai sutaria - tai labai naudingas ir sveikas augalas....
Skaityti daugiauViena iš legendų byloja, kad bitės – Dievo dovana žmogui. Dar senovės Egipte medus buvo naudojamas ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip gydomoji, kosmetinė ar konservuojamoji medžiaga. O kai kurios tautos medumi balzamuodavo mirusius vadus ir karalius. Teigiama, kad taip balzamuoti kūnai išlieka tokie, kaip ir gyviems esant. Pasidomėkime bičių produktų savybėmis ir gydomosiomis galiomis....
Skaityti daugiauKodėl nereikia ir negalima vartoti anabolinių steroidų Pokalbį apie anabolinių steroidų žalą, kai jie vartojami papildomai kaip fizinių jėgų ir ypatybių stimuliatoriai, profesorius Gintautas Kazanavčius pradėjo vienu pavyzdžiu. ...
Skaityti daugiauGimtoji raudonųjų spanguolyno karoliukų žemė – gražioji Karelija. Dar Rusijos caras Petras Pirmasis gyrė ir įvertino laukines spanguoles kaip nepakeičiamą vaistą nuo įvairių ligų. Senuosiuose raštuose teigiama, kad pirmoje Rusijos karo ligoninėje kareivių žaizdos buvo gydomos vieninteliu vaistu – spanguolių sultimis ir ekstraktu, jį sumaišius su degtine. Tai, kad spanguolių sultys gerai dezinfekuoja žaizdas, žinoma ligi šiol. O kuo dar naudingos spanguolės?...
Skaityti daugiau
Lankytojų komentarai
Parašykite savo nuomonę