A.Weil pažymi, kad maistas turi įtakos daugeliui sveikatos sutrikimų, nuo alergijos ar akių infekcijos iki dirgliosios žarnos sindromo, nuo artrito iki sinusito, taip pat lemia kūno svorį. Autorius pataria nesivaikyti patarimų, kurie pažada greitai numesti nereikalingus kilogramus (jie greičiausiai vėl sugrįš), o siekti realesnių tikslų: numesti vieną ar du nereikalingus kilogramus per savaitę. Tai – maksimalus kiekis, kuris, mitybos specialistų nuomone, yra saugus, sveikas ir protingas.
Sėkmingai atsikratyti svorio, kaip pažymi A.Weil, galima pasirenkant tinkamą maistą ir tinkamą jo kiekį. Didžiausia gudrybė yra „tinkamai subalansuoti statybinių maisto medžiagų − angliavandenių, riebalų ir baltymų − kiekį savo lėkštėse“.
Šioje dietoje dera ispanų, Pietų Prancūzijos, italų, graikų ir dalies Viduriniųjų Rytų virtuvės. Joje nėra raudonos mėsos, bet dietos autorius apskritai nėra mėsos mėgėjas.
Weil maistą skirsto taip:
Angliavandeniai. Jie turi sudaryti 50–60 proc. gaunamų kalorijų. Geriausia − nevalyti grūdai ir daržovės, kuriuose didžiausias kompleksas angliavandenių. Jie lėčiau išskiria gliukozę į kraują, todėl po valgio pastarosios kiekis taip staigiai nepadidėja. Tinkami angliavandeniai yra obuoliai, pupos, avižos, neskaldytų grūdų kvietinė duona ir kt. Nors mažai angliavandenių vartoti siūlančios dietos primygtinai skatina valgyti baltuosius ryžius, Weil tvirtina, kad geriau rinktis basmati ir ruduosius ryžius, nes jie, valgomi su kitu maistu, išskiria ribotą gliukozės kiekį.
Riebalai. Iki 30 proc. kalorijų galima gauti su riebalais. Didesnį kiekį turi sudaryti monosotieji
riebalai, tokie kaip alyvų aliejus, ir maistas, turintis omega 3 riebalų rūgščių: žuvis (lašiša, sardinės, skumbrė), linų sėmenys, graikiniai riešutai.
Baltymai. Jie turi būti apriboti iki 10–20 proc. ir, kai tik galima, gyvuliniai pakeičiami augaliniais (pavyzdžiui, pupomis ar sojos pupelėmis).
Dietos autorius taip pat rekomenduoja per dieną suvartoti 40 g skaidulų. Tai nesunku pasiekti valgant vaisių (ypač uogų), daržovių (ypač pupų) ar neskaldytų grūdų aukščiau nurodytais kiekiais.
Jis taip pat rekomenduoja vengti pieno ir riboti sūrio bei kitų pieno produktų kiekį. Pagal Weil, ir be įprastų pieno produktų, laikantis jo rekomenduojamos dietos, galima gauti pakankamai kalcio. Jis teigia, kad per didelis suvartojamų baltymų kiekis skatina kalcio pasišalinimą iš organizmo. Taigi, vartojant mažiau baltymų, kalcio reikia mažiau.
Kiti kalcio šaltiniai − sardinės (jos paprastai konservuojamos nepašalinant kaulų), lapinės daržovės, brokoliai, įvairios jūrų daržovės, sezamo sėklos, kalciu papildytos apelsinų sultys ir sojos pienas su kalciu.
Weil knygose nėra sudėtingų mokslinių išvedžiojimų. Autorius pateikia mitybos pagrindus ir paprastai paaiškina, kokiu būdu organizmas gauna iš maisto energiją.
Pirma, su maistu gaunami angliavandeniai paverčiami gliukoze ir panaudojami energijai gauti. Smegenims energija iš angliavandenių ypač naudinga, tačiau per didelis jų vartojimas nedaro mus protingesnius, o didina antsvorį. Per mažai vartojant angliavandenių, kai organizmas energijai gauti perdirba riebalų sankaupas, gali išsivystyti ketozė. Tokia būklė, trunkanti ilgą laiką, gali būti žalinga, nes, pagal Weil, esant jai didėja cholesterolio kiekis ir kalcio išeikvojimas (būtent todėl jis kritikuoja daug baltymų rekomenduojančias dietas).
Geriausi angliavandeniai yra nevalyti grūdai ir daržovės, kurie gliukozę išskiria pamažu. Kalbant medicinos terminais, turintys žemą glikemijos indeksą.
Antra, riebalai ir aliejai yra labiau koncentruoti energijos šaltiniai, bet kad juos būtų galima panaudoti energijai, jie cheminiu būdu turi būti paverčiami gliukoze. Nors riebalai, pagal dabartinę sveikatingumo sampratą, yra užsitarnavę blogą vardą, kai kurie iš jų būtini. Tik viskas turi būti tinkamai subalansuota. Per didelis suvartojamų riebalų kiekis ne tik padaro mus apkūnius, bet ir sukelia širdies ligas bei vėžį. Vartojant per mažai riebalų, taip pat gali kilti įvairių sveikatos sutrikimų, tokių kaip odos uždegimas, plaukų slinkimas ir imlumas infekcijoms.
Pagaliau gerai organizmo būklei palaikyti ir atnaujinti mums būtini baltymai, kurie prireikus irgi gali būti perdirbami į gliukozę (todėl ir tarnauja kaip energijos šaltinis). Juos sudaro 20 aminorūgščių, iš kurių 10 reguliariai gaunama su maistu. Tačiau vartojant per daug baltymų sutrinka virškinamoji sistema ir gali sutrikti kepenų bei inkstų veikla. Per mažas jų kiekis mažina atsparumą infekcijoms ir gali būti, kad didina ankstyvos mirties riziką.
Viena svarbiausių sudedamųjų Weil programos dalių yra fiziniai pratimai. Autorius per daug nenagrinėja jų poveikio sveikatai, tik pabrėžia, kad reguliari mankšta padeda sudeginti kalorijas ir neleidžia sugrįžti atsikratytiems kilogramams.
Mokslininkai palaiko Weil dietą ir pažymi, kad ji paremta gerai pritaikytos mitybos principais. Tai, jų nuomone, tinkamas metodas sveikatai palaikyti, nes paprastai žmonės, kurie laikosi tinkamos dietos, būna sveikesni nei tie, kurie jos nesilaiko.
Kaip pažymi knygos „Dr. Janson‘s New vitamin Revoliution“ autorius, buvęs JAV prevencinės medicinos asociacijos (ADA) prezidentas dr. Michael Jaanson: „Yra daug mokslinių įrodymų, kad vegetariška dieta su nedideliu kiekiu gyvulinių produktų yra sveikiausia ir sumažina mirštamumą nuo širdies ligų ir vėžio“.
Amerikos dietos asociacija taip pat pritaria Weil dietai. ADA atstovė Džordžijos universiteto (Atlanta, JAV) mitybos profesorė Chris Rosenbloom pritaria visiems Weil pasiūlymams, paremtiems tradicine medicina ir alternatyviosios medicinos metodais. „ Didelę atsakomybės dalį jis perkelia pacientams. Ir tai yra gerai. Juk neįmanoma visą laiką būti šalia ir sakyti, ką valgyti ir ko nevalgyti“, – sako ji
.
Weil dieta yra labiausiai holistinė iš visų populiariųjų dietų programų. Tai reiškia, kad besilaikantieji dietos taip pat turi atkreipti dėmesį ir į patiriamą stresą, fizinę veiklą bei kitus veiksnius. Tiems, kurie turės valios laikytis nurodymų, tai tinkama dieta. Tiesa, kai kuriems ji gali atrodyti per daug griežta, o tiems, kurie vartoja daug pieno produktų ir raudonos mėsos, − ir visai nepriimtina.
Geltonųjų pipirų ir morkų sriuba
4 porcijos
2 ,5 valg. š. alyvų aliejaus „Extra Virgin“
3 didelės morkos, skustos ir supjaustytos ratukais
1 puodelis pjaustytų porų (tik baltoji dalis)
1 didelis geltonasis pipiras (išimti sėklas ir supjaustyti)
3 rozmarino pumpurai
truputis smulkintų kmynų
3,5 puodelio daržovių sultinio
juodųjų pipirų pagal skonį
Ant vidutinės ugnies pašildykite aliejų, sudėkite morkas, porus, rozmariną, pipirus, kmynus, gerai išmaišykite ir troškinkite 10 min.
Supilkite daržovių sultinį, paskaninkite pipirais ir druska. Uždengę virkite 20 min., kol morkos suminkštės.
Išimkite rozmariną ir pertrinkite sriubą.
Viduržemio jūros tuno žlėgtainis
2 porcijos
2 tuno gabalai po 120–170 g (maždaug 2,5 cm storio)
2 arbat. š. alyvų aliejaus „Extra Virgin“
druskos ir pipirų pagal skonį
1 vidutiniškai prinokęs pjaustytas pomidoras
6 smulkintos žaliosios alyvuogės
1 valg. š. smulkiai supjaustytų svogūnų laiškų
1 trinta česnako skiltelė
žiupsnis džiovinto oregano
Nuskalaukite tuną šaltu tekančiu vandeniu ir tapšnodami apdžiovinkite. Apšlakstykite 1 arbat. š. alyvų aliejaus, paskaninkite druska ir pipirais.
Kol įkais grilis, sumaišykite likusius ingredientus, paskaninkite druska ir pipirais ir atidėkite į šalį.
Kepkite grilyje apie 2–3 min. abi puses, kol iškeps.
Užpilkite žuvį pasigamintu mišiniu.
Galima valgyti karštą ir šaltą.
Obuolių traškučiai
12 porcijų
12 didelių žaliųjų obuolių (nuluptų ir supjaustytų)
šviežiai spaustos 1 citrinos sultys
1/4 stiklinės razinų
1/3 stiklinės brendžio
3/4 stiklinės rudojo cukraus,
1 arbat. š. cinamono miltelių
2 valg. š. kvietinių miltų
1,5 stiklinės avižų
1/2 stiklinės kepintų kviečių gemalų
3/4 arbat. š. druskos
1,5 arbat. š. cinamono
1/3 stiklinės šviesaus alyvų aliejaus
1/3 stiklinės klevų sulčių
Įkaitinkite orkaitę.
Į indą sudėkite obuolius, citrinos sultis, razinas, brendį, ¼ stiklinės rudojo cukraus, 1 arbat. š. cinamono miltelių. Viską sudėkite į stiklinį arba keraminį kepimo indą.
Sumaišykite likusius ingredientus ir užpilkite ant obuolių.
Uždenkite indą su mišiniu aliuminio folija ir kepkite 20 min. Tada atidenkite ir kepkite dar 30–40 min., kol obuoliai suminkštės.
Patiekite šiltą.
Pasaulyje jau ne vienerius metus vyksta diskusijos dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir genetiškai modifikuotų produktų (GMP) keliamos rizikos aplinkai, žemės ūkiui ir žmonių sveikatai. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus genetiškai modifikuoti galima tik tris maisto produktus: sojas, kukurūzus ir rapsus. ...
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauApie riešutų maistines savybes ir naudą sveikatai kalbamės su Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologe Inga VANAGIENE....
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauPaskutiniuoju metu žmonės beveik pamiršo tai, ką vartojo dar mūsų močiutės ar mamos. Kad ir obuolių actą. Šis paprastas produktas jau nuo senų laikų yra žinomas ir kaip įvairiems negalavimams gydyti tinkama, ir kaip puiki grožio puoselėjimui skirta kosmetinė priemonė....
Skaityti daugiauInkstai - labai svarbūs poriniai organai. Jie sveria apie 200 g kiekvienas, o per parą sugeba perdirbti iki 1000 litrų kraujo. Jie valo kraują nuo nereikalingų medžiagų, palaiko organizmo homeostazę (vidinės terpės pastovumą), dalyvauja AKS (arterinio kraujo spaudimo) reguliavime, o jei streikuoja kepenys - iš dalies perima ir kepenų funkciją. Sergantiems inkstų ligomis skiriamas medikamentinis gydymas....
Skaityti daugiauJau seniai neabejojama, kad motinos pienas yra tinkamiausias naujagimio ir kūdikio maistas, o žindymas krūtimi turi didelį biologinį ir emocinį poveikį motinos ir kūdikio sveikatai. Žindymas krūtimi – tai per visą evoliucijos laiką susidariusios grandinės tęsimas (nėštumas – gimdymas – laktacija), tad iki 6 mėnesių kūdikiai turėtų būti maitinami tik motinos pienu. Jame yra visų kūdikiui reikalingų vitaminų, mikroelementų ir kitų mažylio raidai svarbių medžiagų, o dėl ypatingos motinos pieno sudėties visos šios medžiagos pasisavinamos geriau nei iš karvės ar ožkos pieno. Vyresnius kūdikius jau reikia primaitinti....
Skaityti daugiauDžiovintų vaisių parduotuvėse dabar yra įvairiausių. Razinos, slyvos, abrikosai, datulės, papajos, ananasai... Yra tokių, kurių net pavadinimus sunku atsiminti ar ištarti. Ką žinome apie jų naudą sveikatai, jų pasirinkimo ypatumus bei taisyklingą vartojimą? Turbūt daugelis ne kažin ką. Išties tai labai naudingi mūsų sveikatai produktai, kurie, beje, ant mūsų stalo turėtų būti dažniau nei įprasta dabar. Žiniomis ir patarimais apie visa tai dalijasi Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologė Inga VANAGIENĖ....
Skaityti daugiauTurbūt daugelis žino posakį „jei nori gerai matyti ir turėti sveikas akis – valgyk mėlynes“. Šis posakis tikrai teisingas, tarp kitų gydomųjų mėlynių savybių – poveikis regėjimui pritaikomas bene dažniausiai. Nuolat valgant mėlynių, atsigauna pavargusios, nusilpusios akys. Tačiau mėlynės turi ir daugiau naudos mūsų sveikatai....
Skaityti daugiauAvižos jau seniai paplito teritorijoje nuo Korėjos iki Vakarų Europos. Plinijus, Katonas ir kt. senovės mokslininkai avižas laikė piktžolėmis ir siūlė jas rauti iš pasėlių. Kartu Plinijus rašė, kad germanai iš avižų grūdų verda tyrę. Galenas teigė, kad avižos auginamos Indijoje ir jomis šeriami gyvuliai, o kartais gaminamas maistas. Tačiau į maistinę avižų vertę dėmesys buvo atkreiptas daug vėliau....
Skaityti daugiauŽinia apie nėštumą visada pakeičia tiek nėščiosios, tiek artimiausių jos žmonių gyvenimą, ir nors, kaip teigia gydytojai, – tai normali fiziologinė būsena, su kuria reikia susitaikyti, moteris dažniausiai tampa daug atsargesnė ir dėmesingesnė savo gyvenimo būdui, mitybai bei savijautai. Juk dabar ji atsakinga ne tik už savo, bet ir už naujo žmogaus gyvenimą. Tad kokios gi tos pagrindinės gairės, kurių nėštumo metu turėtų laikytis kiekviena būsimoji mama? Konsultuoja gydytoja ginekologė Eugenija ABRAITIENĖ. ...
Skaityti daugiauŠirvintų rajone, Bagaslaviškio kaime, gyvenantys ūkininkai Bronislovas Liubomiras Vošteris su žmona Janina jau daugiau kaip dvidešimtį metų augina linus ir spaudžia jų aliejų. Iš jo su vaistažolėmis pasigamina įvairių sveikatinimo priemonių. Ūkininkai neabejoja, kad kiekvienam sveikiausi yra gimtajame krašte išauginti, senelių ir prosenelių vartoti produktai....
Skaityti daugiauTarp augalų, vartojamų maistui ir turinčių gydomųjų savybių, gerai žinomas česnakas (Allium sativum). Jam būdingas specifinis aštrus kvapas, o ir pavadinimas “allium” graikiškai reiškia kvepėti. Kitur teigiama, kad “allium” kilęs iš keltų žodžio “all”, reiškiančio “deginantis”. Tačiau kad ir kokia pavadinimo kilmė, visi vieningai sutaria - tai labai naudingas ir sveikas augalas....
Skaityti daugiauViena iš legendų byloja, kad bitės – Dievo dovana žmogui. Dar senovės Egipte medus buvo naudojamas ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip gydomoji, kosmetinė ar konservuojamoji medžiaga. O kai kurios tautos medumi balzamuodavo mirusius vadus ir karalius. Teigiama, kad taip balzamuoti kūnai išlieka tokie, kaip ir gyviems esant. Pasidomėkime bičių produktų savybėmis ir gydomosiomis galiomis....
Skaityti daugiauKodėl nereikia ir negalima vartoti anabolinių steroidų Pokalbį apie anabolinių steroidų žalą, kai jie vartojami papildomai kaip fizinių jėgų ir ypatybių stimuliatoriai, profesorius Gintautas Kazanavčius pradėjo vienu pavyzdžiu. ...
Skaityti daugiauGimtoji raudonųjų spanguolyno karoliukų žemė – gražioji Karelija. Dar Rusijos caras Petras Pirmasis gyrė ir įvertino laukines spanguoles kaip nepakeičiamą vaistą nuo įvairių ligų. Senuosiuose raštuose teigiama, kad pirmoje Rusijos karo ligoninėje kareivių žaizdos buvo gydomos vieninteliu vaistu – spanguolių sultimis ir ekstraktu, jį sumaišius su degtine. Tai, kad spanguolių sultys gerai dezinfekuoja žaizdas, žinoma ligi šiol. O kuo dar naudingos spanguolės?...
Skaityti daugiau
Lankytojų komentarai
Parašykite savo nuomonę