Širdies ir kraujagyslių ligos (ŠKL) vyrauja gyventojų mirtingumo struktūroje. Pasaulinės Sveikatos Organizacijos duomenimis, kasmet nuo šių ligų miršta daugiau negu 15 mln. žmonių (Europoje – apie 4 mln.), t.y. vienas trečdalis visų mirusiųjų. Svarbiausios ŠKL yra išeminė širdies liga (IŠL) ir smegenų insultas. Sukaupta daugybė mokslinių įrodymų, kad gyvensenos veiksniai – nesveika mityba, mažas fizinis aktyvumas ir rūkymas – skatina šių ligų atsiradimą.
Mityba veikia ŠKL patogenezę: aterosklerozę, trombozę, uždegimo reakcijas, endotelio funkciją. Mokslinių tyrimų metu įrodytas ryšys tarp mitybos ir lipidų koncentracijos kraujyje. Lipidų apykaitos sutrikimai – vienas iš svarbiausių IŠL rizikos veiksnių. Cholesterolis cirkuliuoja kraujyje, susijungęs su baltymais, t.y. sudaro lipoproteinus. Mažo tankio lipoproteinai (MTL) perneša apie 75 proc. cholesterolio. Jie prasiskverbia į arterijų sieneles ir dalyvauja susidarant atero-sklerozinei plokštelei. Didelio tankio lipoproteinai (DTL) apsaugo nuo aterosklerozės, nes jie neša cholesterolį iš audinių į kepenis, kur oksiduojamas cholesterolis. Vertinant IŠL riziką skaičiuojamas MTL cholesterolio ir DTL cholesterolio koncentracijų santykis. Kuo šis santykis didesnis, tuo didesnė IŠL rizika. Maisto medžiagų reikšmė IŠL profilaktikai vertinama atsižvelgiant į tai, kaip jos veikia MTL ir DTL cholesterolio koncentraciją.
Eksperimentinių, epidemiologinių ir klinikinių tyrimų metu nustatyta, kad didžiausią poveikį lipidų apykaitai turi riebalai. Riebalus sudarančios rūgštys skirstomos į sočiąsias, mononesočiąsias ir polinesočiąsias riebalų rūgštis. Jos skirtingai veikia lipoproteinų koncentraciją kraujyje ir IŠL riziką. Sočiosios riebalų rūgštys didina bendrojo ir MTL cholesterolio koncentraciją. Myristo ir lauro rūgščių poveikis yra stipresnis negu palmito rūgšties, tačiau pastarosios daugiau gaunama su maistu. Stearino rūgštis nedidina cholesterolio koncentracijos, bet eksperimentinių tyrimų rezultatai rodo, kad ji gali skatinti trombozės išsivystymą. Sočiųjų riebalų rūgščių gausu riebiuose pieno ir mėsos produktuose, taip pat palmių ir kokoso aliejuose. Vertinant profilaktinių programų, vykdytų Suomijoje ir Norvegijoje, rezultatus nustatyta, kad sumažėjus riebių pieno produktų vartojimui, beveik 15 proc. sumažėjo vidutinė cholesterolio koncentracija kraujyje ir tai nulėmė sergamumo ir mirtingumo nuo IŠL sumažėjimą.
Iš augalinių aliejų hidrogenizacijos būdu gaminant margarinus susidaro transriebiosios rūgštys, kurių erdvinė struktūra skiriasi nuo rūgščių, esančių aliejuose. Transriebiųjų rūgščių poveikis lipoproteinų koncentracijai kraujyje yra dar aterogeniškesnis negu sočiųjų riebalų rūgščių. Jos didina MTL cholesterolio ir mažina DTL cholesterolio koncentraciją, labai padidindamos šių cholesterolio frakcijų santykį ir IŠL riziką. Transriebiųjų rūgščių būna kietuosiuose margarinuose ir maisto produktuose, kuriuos gaminant naudojami kietieji margarinai (bulvių traškučiuose, kepiniuose ir kt.).
Mononesočiosios riebalų rūgštys tiesiogiai neveikia cholesterolio koncentracijos kraujyje, tačiau jomis pakeitus so-čiąsias riebalų rūgštis, mažėja bendrojo ir MTL cholesterolio koncentracijos. Priešingai negu angliavandeniai, kuriais taip pat gali būti keičiamos sočiosios riebalų rūgštys, mononesočiosios rūgštys nemažina DTL cholesterolio koncentracijos ir nedidina trigliceridų koncentracijos, todėl jos yra reikšmingos IŠL profilaktikai. Monesočiųjų riebalų rūgščių yra alyvų ir rapso aliejuose, taip pat riešutuose.
Polinesočiosios riebalų rūgštys (PNRR) skirstomos į dvi
grupes: n-6 PNRR ir n-3 PNRR. Linolo rūgštis, priklausanti n-6 PNRR, mažina bendrojo cholesterolio ir MTL cholesterolio koncentraciją kraujyje. Tačiau dideli šios rūgšties kiekiai, viršijantys 10 proc. paros maisto davinio energinės vertės, gali sumažinti ir DTL cholesterolio koncentraciją. Linolo rūgšties yra saulėgrąžų, kukurūzų, sojos, sėmenų aliejuose.
Rūgštys, esančios jūros žuvų taukuose (eikozapentaeno ir dokozaheksaeno), taip pat alfa linoleno rūgštis, įeinanti į rapso ir sojos aliejaus, žalių lapinių daržovių sudėtį, priklauso n-3 PNRR. Šios riebalų rūgštys stabdo aterosklerozę, nes didina DTL cholesterolio koncentraciją, mažina padidėjusią trigliceridų koncentraciją ir kraujo krešumo sistemos aktyvumą, slopina uždegimo reakcijas. Be to, jos mažina miokardo jautrumą, apsaugodamos nuo širdies ritmo sutrikimų ir staigių mirčių. GISSI klinikinio tyrimo metu 11 300 žmonių, persirgusių miokardo infarktu, kasdien buvo duodama 1 g žuvų taukų. Po 3,5 metų eksperimentinėje grupėje 45 proc. sumažėjo staigių mirčių, 30 proc. – mirčių nuo širdies ir kraujagyslių ligų. Epidemiologinių tyrimų duomenimis, valgant žuvies, po 40-60 g per dieną, didelės rizikos populiacijoje galima 50 proc. sumažinti mirtingumą nuo IŠL. Iš n-6 ir n-3 PNRR organizme pasigamina biologiškai veiklios medžiagos, kurios pasižymi skirtingu poveikiu, pvz., uždegimą slopinančiu ir skatinančiu, krešumo sistemos aktyvumą mažinančiu ir didinančiu. Todėl labai svarbu išlaikyti tinkamą n-6 ir n-3 PNRR santykį maisto davinyje.
Maisto riebalams priklauso ir cholesterolis, kurio yra gyvuliniuose maisto produktuose: mėsoje, pieno produktuose, kiaušinio trynyje, kepenyse, austrėse, krevetėse. Su maistu gautas cholesterolis turi mažesnį poveikį kraujo cholesterolio koncentracijai negu riebalų rūgštys, nes apie du trečdaliai kraujo cholesterolio kiekio yra susintetinti kepenyse. Todėl vien tik atsisakius maisto produktų, turinčių daug cholesterolio, pvz., kiaušinių, nepavyksta sumažinti cholesterolio koncentracijos kraujyje.
Maistinės skaidulos – tai augalinio maisto dalis, neskaidoma virškinamojo trakto fermentų. Jos skirstomos į vandenyje tirpias ir netirpias. Tyrimų duomenys rodo, kad tirpios maistinės skaidulos (pektinai, esantys vaisiuose ir daržovėse; avižų, miežių, kviečių skaidulos) mažina bendrojo ir MTL cholesterolio koncentraciją, nekeisdamos DTL cholesterolio koncentracijos. Vartojant daug grūdinių produktų, turinčių daug maistinių skaidulų, mažėja IŠL ir arterinės hipertenzijos rizika.
Aterosklerozei atsirasti svarbūs oksidaciniai procesai, vykstantys organizme. Oksiduoti MTL lengviau prasiskverbia į kraujagyslių sienelę ir joje kaupiasi. Maisto medžiagos, pasižyminčios antioksidaciniu poveikiu, apsaugo lipoproteinus nuo oksidacijos. Minėtas poveikis būdingas vitaminams C ir E, taip pat beta karotinui, vitamino A provitaminui. Beta karotino yra morkose, pomidoruose, brokoliuose ir kitose oranžinėse, raudonose ir tamsiai žaliose daržovėse bei vaisiuose. Epidemiologinių tyrimų duomenimis, dieta, kurioje daug beta karotino, sumažina mirčių nuo ŠKL riziką. Tačiau klinikinių tyrimų metu skiriant dideles beta karotino dozes gautas priešingas rezultatas, t.y. mirčių nuo ŠKL rizika padidėjo. Duomenys apie profilaktinį didelių vitamino E dozių poveikį taip pat skiriasi. Nors stebėjimo tyrimų rezultatai rodo, kad mažesnis ŠKL naujų atvejų dažnis tarp žmonių, vartojančių dideles vitamino E dozes, tačiau klinikinio HOPE (Heart Outcomes Prevention Evaluation Study) tyrimo, kurį atliekant buvo skiriama 400 vitamino E veikimo vienetų per dieną, metu nenustatyta miokardo infarkto, insulto atvejų ar mirčių nuo ŠKL sumažėjimo. Trūksta moksliškai pagrįstų duomenų ir apie didelių vitamino C dozių profilaktinį poveikį. Taigi remiantis šiuolaikiniais moksliniais įrodymais nerekomenduojama IŠL profilaktikai vartoti antioksidatorių tablečių ar kitos vaisto formos, tačiau siūloma kuo daugiau jų gauti iš natūralių šaltinių, visų pirma – daržovių ir vaisių. Be minėtų vitaminų, daržovėse ir vaisiuose yra daugybė antioksidaciniu ir kitokiu profilaktiniu poveikiu pasižyminčių medžiagų: flavonoidų, izotiocianatų, fenolių, terpenų, fitoestrogenų, augalinių sterolių ir kt. Stebėjimo tyrimų duomenimis, daržovių ir vaisių vartojimas apsaugo nuo IŠL ir insulto. Kuo daugiau daržovių ir vaisių suvalgoma, tuo ligų rizika mažesnė. Suskaičiuota, kad bendruomenei padidinus daržovių ir vaisių vartojimą vidutiniškai 150 g per dieną, galima sumažinti mirčių nuo IŠL riziką 20-40 proc., nuo insulto – 25 proc.
Daržovės ir vaisiai – vienas iš folio rūgšties šaltinių.
Tyrimo rezultatai rodo, kad jei maiste trūksta folio rūgšties bei vitaminų B6, B12, kraujyje padidėja homocisteino (aminorūgšties) koncentracija. Šios rūgšties perteklius laikomas aterosklerozės rizikos veiksniu. Be daržovių, folio rūgšties yra piene ir pieno produktuose, kepenyse, mielėse. Diskutuojama apie grūdinių produktų papildymą folio rūgštimi ir jos papildų skyrimą didelės rizikos grupėms.
Didelei daliai suaugusių Lietuvos gyventojų nustatomas
padidėjęs arterinis kraujo spaudimas. Arterinė hipertenzija yra vienas iš pagrindinių IŠL ir insulto rizikos veiksnių. Mokslinių tyrimų metu nustatyta, kad mityba turi svarbią reikšmę arteriniam kraujospūdžiui. Jis dažniau padidėja nutukusiems asmenims, taip pat tiems, kurių maiste yra per daug natrio ir per mažai kalio. Daugiausiai natrio gauname su valgomąja druska. Stebėjimo tyrimų duomenimis, kuo daugiau valgomosios druskos vartojama, tuo didesnis arterinis kraujospūdis. Klinikinių tyrimų metu skiriant dietą su mažu valgomosios druskos kiekiu pavyko sumažinti tiek sistolinį, tiek diastolinį kraujospūdį. Vartojant kalio turinčių maisto produktų ir kalio papildų arterinis kraujospūdis taip pat mažėjo. Kalio yra daržovėse, vaisiuose, bulvėse, ankštiniuose, grūdiniuose produktuose.
Pasaulio sveikatos organizacijos ekspertai, išnagrinėję mokslinius ryšių tarp mitybos ir ŠKL įrodymus, pateikė sveikos mitybos rekomendacijas:
• sumažinti sočiųjų riebalų rūgščių kiekį maiste, kad iš jų būtų gaunama ne daugiau kaip 7 proc. paros energijos;
• sumažinti transriebalų rūgščių kiekį maiste, kad iš jų būtų gaunama ne daugiau nei 1 proc. paros energijos;
• pakankamai vartoti polinesočiųjų riebalų rūgščių: iš jų turėtų susidaryti 6-10 proc. paros energijos; išlaikyti santykį tarp n-6 PNRR (5-8 proc. energijos) ir n-3 PNRR (1-2 proc. energijos);
• nors nėra įrodymų, kad ŠKL rizika priklausytų nuo bendro riebalų kiekio maisto davinyje, tačiau riebus maistas gali skatinti nutukimo atsiradimą, todėl patariama, kad iš riebalų susidarytų ne daugiau nei 30 proc. visos su maistu gaunamos energijos;
• cholesterolio, gaunamo su maistu, kiekis neturėtų būti didesnis nei 300 mg per dieną;
• sumažinti valgomosios druskos kiekį maiste iki 5 g per dieną, vengti maisto priedų ir prieskonių, kur natris yra kitokių druskų, pvz., natrio gliutamato, sudėtyje;
• pakankamai vartoti maistinių skaidulų (25-30 g per parą);
• kontroliuoti kūno svorį, išlaikant pusiausvyrą tarp su maistu gautos ir išeikvotos energijos.
Norint pasiekti minėtus tikslus, reikia:
• mažiau vartoti riebių pieno ir mėsos produktų;
• vengti hidrogenizuotų (kietų) margarinų ir produktų, pagamintų vartojant tuos margarinus;
• maistui paruošti saikingai vartoti augalinius aliejus;
• valgyti jūrų žuvies patiekalus 1-2 kartus per savaitę, vartoti rapsų ir sojos aliejaus bei daržovių, turinčių alfalinoleno rūgšties;
• gaminant maistą dažniau virti ir troškinti, bet ne kepti;
• valgyti daržovių, vaisių ir uogų po 400-500 g per dieną;
• valgyti rupaus malimo grūdinių produktų;
• saikingai sūdyti gaminamą maistą, vengti sūrių pramoniniu būdu pagamintų produktų;
• būti fiziškai aktyviems.
Literatūros sarašas - redakcijoje.
Pasaulyje jau ne vienerius metus vyksta diskusijos dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir genetiškai modifikuotų produktų (GMP) keliamos rizikos aplinkai, žemės ūkiui ir žmonių sveikatai. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus genetiškai modifikuoti galima tik tris maisto produktus: sojas, kukurūzus ir rapsus. ...
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauApie riešutų maistines savybes ir naudą sveikatai kalbamės su Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologe Inga VANAGIENE....
Skaityti daugiauSkausmingą raumenų įsitempimą, vadinamąjį raumenų mėšlungį, ko gero, jautėte kiekvienas. Mėšlungis - tai nevalingas raumenų, dažniausiai šlaunų, blauzdų ar pėdų raumenų, susitraukimas. Tai ne tik nemaloni būsena, ypač jei ji kartojasi dažnai, bet ir ženklas, kad organizme kažkas sutriko....
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauNuo rugpjūčio pabaigos iki spalio vidurio akį traukia krūmokšniai žaliomis šakelėmis, kurios lyg karoliukais nusagstytos smulkiomis oranžinėmis uogelėmis. Tai – šaltalankiai. Apie šiuos unikalius vaisius ir jų naudą sveikatai pasakoja Lietuvos šaltalankių augintojų asociacijos prezidentė Daiva Kvedaraitė ir ilgametis šaltalankių produktų kūrėjas, augintojas ir tyrinėtojas Evaldas Geištoraitis....
Skaityti daugiauPaskutiniuoju metu žmonės beveik pamiršo tai, ką vartojo dar mūsų močiutės ar mamos. Kad ir obuolių actą. Šis paprastas produktas jau nuo senų laikų yra žinomas ir kaip įvairiems negalavimams gydyti tinkama, ir kaip puiki grožio puoselėjimui skirta kosmetinė priemonė....
Skaityti daugiauInkstai - labai svarbūs poriniai organai. Jie sveria apie 200 g kiekvienas, o per parą sugeba perdirbti iki 1000 litrų kraujo. Jie valo kraują nuo nereikalingų medžiagų, palaiko organizmo homeostazę (vidinės terpės pastovumą), dalyvauja AKS (arterinio kraujo spaudimo) reguliavime, o jei streikuoja kepenys - iš dalies perima ir kepenų funkciją. Sergantiems inkstų ligomis skiriamas medikamentinis gydymas....
Skaityti daugiauDžiovintų vaisių parduotuvėse dabar yra įvairiausių. Razinos, slyvos, abrikosai, datulės, papajos, ananasai... Yra tokių, kurių net pavadinimus sunku atsiminti ar ištarti. Ką žinome apie jų naudą sveikatai, jų pasirinkimo ypatumus bei taisyklingą vartojimą? Turbūt daugelis ne kažin ką. Išties tai labai naudingi mūsų sveikatai produktai, kurie, beje, ant mūsų stalo turėtų būti dažniau nei įprasta dabar. Žiniomis ir patarimais apie visa tai dalijasi Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologė Inga VANAGIENĖ....
Skaityti daugiauTurbūt daugelis žino posakį „jei nori gerai matyti ir turėti sveikas akis – valgyk mėlynes“. Šis posakis tikrai teisingas, tarp kitų gydomųjų mėlynių savybių – poveikis regėjimui pritaikomas bene dažniausiai. Nuolat valgant mėlynių, atsigauna pavargusios, nusilpusios akys. Tačiau mėlynės turi ir daugiau naudos mūsų sveikatai....
Skaityti daugiauAvižos jau seniai paplito teritorijoje nuo Korėjos iki Vakarų Europos. Plinijus, Katonas ir kt. senovės mokslininkai avižas laikė piktžolėmis ir siūlė jas rauti iš pasėlių. Kartu Plinijus rašė, kad germanai iš avižų grūdų verda tyrę. Galenas teigė, kad avižos auginamos Indijoje ir jomis šeriami gyvuliai, o kartais gaminamas maistas. Tačiau į maistinę avižų vertę dėmesys buvo atkreiptas daug vėliau....
Skaityti daugiauKofermentas Q 10 (KoQ10) gali būti laikomas stebuklinguoju 1990-ųjų metų „vitaminu“. Tikrasis šios medžiagos pažinimas prasideda tik dabar: atrandama vis daugiau kofermento Q 10 savybių, vartojimo galimybių ir t.t. Taigi kas žinoma apie kofermentą Q 10?...
Skaityti daugiauŠirvintų rajone, Bagaslaviškio kaime, gyvenantys ūkininkai Bronislovas Liubomiras Vošteris su žmona Janina jau daugiau kaip dvidešimtį metų augina linus ir spaudžia jų aliejų. Iš jo su vaistažolėmis pasigamina įvairių sveikatinimo priemonių. Ūkininkai neabejoja, kad kiekvienam sveikiausi yra gimtajame krašte išauginti, senelių ir prosenelių vartoti produktai....
Skaityti daugiauTarp augalų, vartojamų maistui ir turinčių gydomųjų savybių, gerai žinomas česnakas (Allium sativum). Jam būdingas specifinis aštrus kvapas, o ir pavadinimas “allium” graikiškai reiškia kvepėti. Kitur teigiama, kad “allium” kilęs iš keltų žodžio “all”, reiškiančio “deginantis”. Tačiau kad ir kokia pavadinimo kilmė, visi vieningai sutaria - tai labai naudingas ir sveikas augalas....
Skaityti daugiauViena iš legendų byloja, kad bitės – Dievo dovana žmogui. Dar senovės Egipte medus buvo naudojamas ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip gydomoji, kosmetinė ar konservuojamoji medžiaga. O kai kurios tautos medumi balzamuodavo mirusius vadus ir karalius. Teigiama, kad taip balzamuoti kūnai išlieka tokie, kaip ir gyviems esant. Pasidomėkime bičių produktų savybėmis ir gydomosiomis galiomis....
Skaityti daugiauGimtoji raudonųjų spanguolyno karoliukų žemė – gražioji Karelija. Dar Rusijos caras Petras Pirmasis gyrė ir įvertino laukines spanguoles kaip nepakeičiamą vaistą nuo įvairių ligų. Senuosiuose raštuose teigiama, kad pirmoje Rusijos karo ligoninėje kareivių žaizdos buvo gydomos vieninteliu vaistu – spanguolių sultimis ir ekstraktu, jį sumaišius su degtine. Tai, kad spanguolių sultys gerai dezinfekuoja žaizdas, žinoma ligi šiol. O kuo dar naudingos spanguolės?...
Skaityti daugiau
koncentracija kraujyje kaip ir mirtingumą nuo infarkto ir insulto mažina tik vitaminas-c (askorbatas-nerūgštinis vitaminas-c) vartojamas mega-dozėmis: 2-gramai per dieną mažina mirtingumą 2-kartus, 4-gramai per dieną mažina mirtingumą 4-kartus. Įrodyta prieš 50 metų Pauling Therapy (JAV) ir Neiper Therapy (Vokietija) epidemiologiais tyrimais t.y kai tyrime dalyvauja po 10 tūkstančių žmonių ir tiriama 10 metų.Todėl mirtingumas Vakarų Europoje nuo kraujagyslių ligų yra 5-10 mažesnis nei Rytų Europoje. Eurostat duomenys iš interneto.
Bet ne pliurpia ,pliurpia kaip turgaus bobutės,o galu gale po valandos skaitymo supranti esme,kad skaitai kažkokia nesamone.Kuria būtu normalus žmogus sutalpines i 5 min.skaitymo trukme.
ALFALINOLENO???
Kas tai per keiksmazodis?
Argi negalima butu pavardindi zmoniska kalba, butent kokiose darzovese...
Ne visi gi skaitytojai turi mokslo daktaru laipsnius.